• No results found

Centrets verksamhet

In document Strategiska vägval : Slutbetänkande (Page 105-109)

Poänggivande kurser:

Antalet poänggivande kurser har ökat sedan starten av Centret. I början fanns endast sommar- kursen Kunskapsutveckling och informationsutnyttjande, 5 p. Denna ges numera även

under terminstid. Denna kurs syftar till att deltagarna skall förvärva kunskap om den strate- giska resurs som information och kunskap utgör i ett samhälle präglat av en intensiv teknisk, ekonomisk och social utveckling. Deltagarna skall förvärva grundläggande kunskaper i hur man söker information/litteratur för vetenskaplig kunskapsutveckling, problembaserat lärande inom skolan/högskolan, problemlösning, beslutsfattande, kunskapsutveckling och förändring i allmänhet.

Kursdeltagarna skall även ges möjlighet att utnyttja relevanta sökhjälpmedel samt kunna för- bereda och genomföra egna sökningar i samband med egen forskning och/eller verksamhet som lärare, handledare, beslutsfattare mm.

Kurser som tillkommit är: Informationssökning som lärprocess ur student- och lärarperspek- tiv, 5p.

Denna kurs fokuserar på kunskap och lärande i informationssamhället. Innehållet i kursen byggs upp av följande temata:

• Information och kunskap som centrala samhällsresurser • Informationskompetens: komponenter och lärprocesser

• Kunskapens former och sambandet mellan kunskapssyn, undervisning och lärande

• Pedagogiska metoder för utvecklande av informationskompetens samt förmågan till själv- styrt lärande och problemlösning.

Kursen är av tvärvetenskaplig och fakultetsövergripande karaktär. Den är lämplig som kom- plement till kursutbudet inom informations- och medievetenskap, pedagogik, lärarutbildning- en samt som fort- och vidareutbildning för bibliotekarier och lärare m. fl.

Informationskompetens och problembaserat lärande, 5p.

Kursens innehåll kretsar kring kunskap och lärande i informationssamhället. Följande element ingår: lärprocesser, problembaserat lärande, informationskompetens och PBL, informations- sökning som lärprocess samt effektiva strategier för att söka, värdera och utnyttja information för självstyrt lärande.

Informationsbeteende, 3p. (Kursen ingår i Informatik/Informations- och medievetenskap 2,

21-40p).

Centralt för informations- och medievetenskap är tekniska och administrativa metoder och system för tillgång till information och upplevelser i dokumenterad form. Informations- och medievetenskap fokuserar på de aktiviteter där användaren väljer ur dokumentsamlingar och gör sammanställningar för sitt eget eller andras behov. Dokumenten kan vara information eller upplevelser och kan bestå av text, bild, ljud, film, föremål, miljöer etc och kan vara lagrade med olika teknik i olika media.

Kursen behandlar olika användares behov och utnyttjande av olika informations- och medie- resurser samt metoder för studier av detta.

Informationsförmedling, 4p. (Kursen ingår i Informatik/Informations- och medievetenskap 3,

41-60p).

Kursen Informationsförmedling (Information Transfer) behandlar förmedling av information och upplevelser i dokumenterad form:

• Fördjupning av beskrivningsmodeller och organisationsmetoder av kunskap, dokument och samlingar

• Fördjupning av användarbeteenden relaterade till information och upplevelser.

Informationskompetens, 4p. (Kursen ingår i Informatik/Informations- och medievetenskap 1,

1-20p).

Kursen Informationskompetens (Information Literacy) fokuserar på begreppet informations- kompetens inklusive dess olika komponenter och lärprocesser.

Kursen syftar till att studenterna skall utveckla informationskompetens samt förmåga till självstyrt lärande och problemlösning.

Deltagarna skall förvärva grundläggande kunskaper om tillgängliga informationsresurser och effektiva sökstrategier samt utveckla förmåga att med utnyttjande av modern informationstek- nik söka och utnyttja relevant information/litteratur för forskning, kunskapsutveckling, pro- blemlösning och beslutsfattande.

Efter avslutad kurs skall studenterna kunna: • urskilja och analysera informationsbehov • söka och identifiera information

• lokalisera relevant information

• värdera information ur ett kvalitetsperspektiv

• bearbeta och organisera information, samt använda information.

Bibliotek, arkiv och muséer, 4p. (Kursen ingår i Informatik/Informations- och medieveten-

skap 2, 21-40p).

Kursen Bibliotek, arkiv och muséer (BAM) behandlar traditionella informationsresurser och - tjänster, särskilt de så kallade minnesinstitutionerna (bibliotek, arkiv, muséer, kulturmiljövår- den etc) och deras samlingar.

Projektarbete i informationsanvändning, 5p. (Kursen ingår i Informatik/Informations- och

medievetenskap 2, 21-40p).

Kursen Projektarbete i informationsanvändning omfattar ett självständigt arbete. Målet är att, utifrån en teoretisk och metodisk orientering, ge den studerande grundläggande erfarenhet av vetenskapligt arbete genom författande av en vetenskaplig uppsats (motsvarande B-nivå). Undervisning sker genom föreläsningar, seminarier samt handledning i grupp och enskilt. Under hösten 2002 och våren 2003 kommer följande kurser att ges. Dock är dessa inte helt färdigplanerade vid dags dato.

Nätuniversitetet: Hälsofrämjande sjukvård/Folkhälsovetenskap

Centret kommer att ansvara för kursen Informationskompetens (5 p) på båda dessa kurser samt medverka i strimmor under hela utbildningen.

Nivå: A, (20 p, 1-20 p) Kursen vänder sig till personer som arbetar eller önskar att arbeta inom hälsofrämjande sjukvård. Den är tvärvetenskaplig, ämnesintegrerad och problembase- rad. Kursens innehåll omfattar bland annat, att söka, finna och värdera information och kun- skaper, folkhälsovetenskapens grundbegrepp, historik och metoder, demografins, epidemiolo- gins och statistikens grundbegrepp. Det svenska sjukvårdssystemets utveckling, styrning och finansiering, hälsofrämjande sjukvård, teori, genomförande och uppföljning, projektarbete och problembaserad lärande som instrument för personalutveckling och i sekundär prevention.

Nivå: D, (20 p, 60-80 p) Kursen vänder sig till läkare, sjuksköterskor, administratörer (socio- loger, socionomer) som arbetar, leder projekt eller önskar att arbeta inom hälsofrämjande sjukvård. Kursens innehåll: Informationsbegreppet sätts i relation till kunskapssökandet, lä- randet, vetenskapen och det praktiska arbetet som ledare i eller av ett förvaltningsområde eller av projekt inom hälso- och sjukvården. Hälsofrämjandets teori, praktik och etik, och de meto- der som ligger till grund för genomförandet av en hälsofrämjande sjukvård och metoder för bedömning av vårdbehov och resultatvärdering, hälsomätning och "hälsovinst".

Informationskompetens, fördjupning, 4p. (Kursen ingår i Informatik/Informations- och me-

dievetenskap 2, 21-40p). Seminarieverksamhet:

Centret har haft som ambition att under terminstid anordna ett antal seminariedagar både för interna likväl som för externa deltagare. Under Centrets första år förverkligades denna ambi- tion och ett antal seminarietillfällen anordnades. Exempel på detta är Kunskap och lärande i informationssamhället och Bibliotekarierollen: Den pedagogiska rollens förändring och ut- veckling.

Den rådande arbetssituationen med ett stort antal kurser har medfört att seminarieverksamhe- ten inte kunnat genomföras på det sätt det var tänkt. Dock har ett seminarium genomförts un- der våren 2002, vetenskaplig kommunikation, på uppdrag av LiUB:s PU-grupp och ytterligare ett är planerat, lärprocesser, till hösten 2002.

Deltagande i nationella/internationella konferenser:

Under åren har Centret medverkat med bidrag i ett antal nationella och internationella konfe- renser som t ex Skola och Bibliotek, Ge rum för språket, 2002 i Linköping, 1st International Conference on IT & Information Literacy, 2002 i Glasgow.

Övriga aktiviteter:

Under åren har ett antal uppdragsutbildningar genomförts t ex kursen Research Design and Methods (4p), som är en del av Master of Science in International and European Relations- programmet.

BILAGA C I

In document Strategiska vägval : Slutbetänkande (Page 105-109)