• No results found

grupp: Christer Brandt, Linda Attin och Samba Jobe, Therese Lindberg och Kostadin Cavdarovski

MALMO LIVE KONSERTHUS AB

Under året genomfördes bolagsstämma, 7 styrelsemöten och 2 möten med revisorerna.

2020 var ett utmanande år för Malmö Live, precis som för resten av samhället. Osäkerheten kring restriktionernas omfattning och utformning samt hur situationen skulle utvecklas under året ställde mycket höga krav på organisationen. Våren präglades av både krishantering och att ta fram olika planer för verksamheten utifrån parallella scenarier. Den 2 februari började bolagets nya VD, Maria Frej.

22

Programmen för våren och hösten fick revideras, göras om och konserter flyttas fram med mycket kort varsel. MSO-konserternas program justerades så att vi kunde presentera musik även om det satt färre musiker på scenen, dirigent- och solistplaner gjordes om, alla kontrakt och avtal sågs igenom, justerades, ändrades. Alla kampanjer och planer kring marknadsföring och

kommunikation sågs över och ändrades. Publiken hade många frågor som besvarades och hanterades. Kanalscenen öppnades och ett program med särskilda profiler togs fram till varje veckodag: jazz, världsmusik, barn, yoga, söndags-live med mera.

Vi har blivit tvungna att utveckla nya koncept och sätt att leverera på, och affärsmodeller till tider där vi inte är säkra på stora publiker. Organisationen har lärt sig nya saker under pandemin – det digitala, att kommunicera med publiken på nya sätt, och att bli bättre på att agera snabbt och flexibelt. Konserter har streamats framgångsrikt och vi har kunnat nå nya publikgrupper genom detta.

Pandemin kommer att påverka bolaget under ett antal år framöver, det kommer ta tid för publiken att hitta tillbaka till huset. De ekonomiska konsekvenserna är stora och vi kommer inte att nå samma intäktsnivå som vi nådde 2019 under de närmsta åren. Ett arbete pågår med att ta fram en återuppbyggnadsplan där bolaget under de kommande tre åren tar sig tillbaka från de långsiktiga förluster som pandemin har orsakat, och där en strategisk återuppbyggnad görs av befintlig och ny publik. Detta kommer ställa krav på utökad finansiering. Det kan konstateras att verksamheten har en gigantisk potential. Om ägaren har ambitionen att profilera Malmö som musikstad har Malmö Live förmågan att leverera detta, självklart i samarbete med andra viktiga aktörer inom stadens musikliv. Men en nödvändig förutsättning är att bolaget får tydligt stöd och resurser i paritet med uppdraget.

Malmö Live är en organisation med stor vilja, kraft och kompetens som längtar efter att börja ett nytt kapitel. Bolaget ser fram mot att realisera Malmö Live 2.0 och gläder sig oerhört mycket över att leverera nya musikaliska upplevelser till staden!

S- grupp: Elin Brusewitz, Mikael Andersson, Charlotte Lundgren, Sten Svensson, Gunilla Håkansson, Abdul Latif Awaida (t.o.m. december 2019) och Erol Dramer (fr.o.m. december 2019).

STIFTELSER KOCKUM FRITID

Stiftelsen Kockum Fritid är en stiftelse där Malmö Stad har bestämmande inflytande. Stiftelsens styrelse utses till 4/5 av kommunestørrelsen. Socialdemokraterna representerades 2019 av Alf Nilsson och Esma Gicic samt ersättare Ingrid Ahlqvist och Dundar Güngör.

Verksamheten vid stiftelsens anläggning, Kockum Fritid, har bedrivits med samma inriktning som tidigare d.v.s. motion och konferenser.

Västra Hamnen fortsätter att utvecklas positivt med utbyggnad av bostäder, etablering av företag vilket innebär att man söker sig till anläggningen Kockum Fritid för olika aktiviteter.

Prognosen för 2035 innebär en nära nog hundraprocentig ökning av boende och arbetsplatser.

Vilket borgar för en stabil framtid trots att vi är mitt i en pandemi.

Kockum Fritid erbjuder ett brett utbud av olika motionsformer för barn, ungdom, vuxna och seniorer. Antalet sålda abonnemang av olika sorter är ca 6000 st. Under året har vi bytt verksamhetschef och trots att situationen varit svår har det fungerat mycket bra!

23

Stiftelsen upplevde en tydlig nedgång under 2020 på grund av Corona pandemin. All verksamhet i huset drabbas mycket hårt och värst har varit delen som erbjuder konferenslokaler, där vi tappar kring 70% på årsbasis.

Utvecklingen på gym och gruppträningssidan drabbades också hårt av pandemin med följden att kort försäljningen har nära nog upphörde, dock mildras den tuffa situationen av att vi sen tidigare har många avtal med autogiro som rullar.

Av de traditionella motionsformerna har badminton och squash stått ut med en bra utveckling då dessa idrotter passar bra för Corona läget. I slutet av året stängdes simhallen för privatpersoner men håller dock öppet för barnsimskolor då detta är en viktig del för samhället i stort.

Vi har under pandemin jobbat hårt för att kunna möta de krav som ställts på oss och vi upplever att våra besökare är mycket nöjda med våra insatser. Vi har under året gjort

verksamhetsförbättringar i både gymdelen och i ishallen för att bättre kunna möta besökarna när det besöken vänder uppåt igen.

Under 2020 har vi haft 5 skolor både kommunala och friskolor som genomfört sina

idrottslektioner på Kockum Fritid. På skolsidan märks tyvärr en minskning av antalet lektioner då skolor flyttar och nybyggda skolor i närområdet får egna sporthallar. Vi har under året inlett en dialog med en utvecklingsgrupp för en kommande gymnasieskola som skall byggas, och det är vår förhoppning att man för Malmös skattebetalares bästa kan utnyttja våra lediga tider istället för att bygga ytterligare en sporthall. Skolan i fråga ligger endast några minuter bort.

Vi arbetar intensivt för att hela tiden ligga i framkant för och kunna möta behovet som våra besökare har, under 2020 har vi dock valt att vara återhållsamma med investeringar för att behålla en bra likviditet i dessa tuffa tider.

Stiftelsen har under året sagt upp avtal för att på så sätt kunna skapa en mer dynamisk

verksamhet där både ekonomiska fördelar kan uppstå men även ett mer varierat arbete för våra medarbetare.

Vår personalpolicy är genom medinflytande och påverkan över anläggningens verksamhet och utveckling skapa en trivsel bland personal som är en viktig faktor i vårt arbetsmiljöarbete. Detta ger en personal med stort engagemang som även kommer besökarna tillgodo.

Verksamheter som utarrenderas är restaurangen, sportshopen.

Gym och gruppträningsverksamheten drivs tillsammans med en samarbetspartner som är HTA-Health & Traning Academy.

Under 2020 besöktes Kockum Fritid av totalt 377 214 tyvärr en kraftig minskning mot 2019 års 502 648 personer.

Kockum Fritid har erhållit 1,6 milj.kr i kommunalt bidrag. Bidraget skall främst ses som ett bidrag för fastighetsunderhåll.

S-grupp: Alf Nilsson, Esma Gicic, Dundar Gungör, Ingrid Ahlqvist

STIFTELSEN MALMÖ SOMMARGÅRDAR

Stiftelsen har till ändamål att anordna kollovistelse för skolbarn och förskole- barn bosatta och skrivna i Malmö samt att förvalta de till Stiftelsen hörande fastigheterna. Vi erbjuder kollo till

24

barn i åldern 5-13 år. Det år som gått har varit annorlunda även för Sommargårdar. Under hela våren levde vi i ovisshet om vi skulle kunna genomföra kollo eller inte, och vi hade otaliga samtal med myndigheter och motsvarande verksamhet i Stockholm /Barnens ö för att känna oss trygga med det beslut vi önskade fatta. Styrelsen valde tidigt att planerar för som att det skulle bli kollo, och blev också tvungen att tidigt fatta ett stort ekonomiskt beslut om att anställa sommarpersonal även om vi inte visste om vi skulle kunna genomföra kollot. Stiftelsen behövde säkerställa att vi hade den kompetens som krävdes om det blev aktuellt. Under hela processen hade vi en positiv och stödjande dialog med fritids-förvaltningen. Pararellt så planerade Stiftelsen för stora

förändringar i arbetssätt och rutiner som skulle krävas för ett genomförande. Sent på våren fick styrelsen den vägledning som krävdes från Folkhälsomyndigheten och fattade ett positivt beslut att genomföra kollo även denna sommar. Under 2020 ansökte 2178 barn om en kolloplats, vilket är 182 fler än 2019, fortfarande lite fler flickor än pojkar. 1731 barn fick erbjudande om plats och 293 avbokade sin plats aktivt. 18 barn kom ej till bussarna vid avresa till kollo. Så slutligen fick 1397 Malmöbarn uppleva en fantastisk sommarvistelse. I år genomfördes inga familjedagar p.g.a.

Corona. Istället fick anhöriga följa sina barn via Instagramkonto vilket har varit oerhört uppskattat och framgångsrikt. Vi kan fortfarande se en ökning bland vårdnadshavare som har svårigheter att betala för sina barns kollovistelser. Stiftelsen har under våren startat ett samarbete med MKB vilket göra att familjer som bor i MKB-hus och har ansträngd ekonomi har möjlighet att ansöka om att få sin kolloavgift betald av MKB, under sommaren har MKB betalat 18 kolloavgifter. Stiftelsen har under året beviljats ett extra bidrag på 60 000 kr för att anställa en resurs i Barnens by och som arbetade med barn med särskilda behov. Resursen har varit ett välkomnat tillskott och personalen, barnen samt vårdnadshavarna har vittnat om att tack vare den extra resursen har barngruppen fungerat bättre och barnen kunnat stanna hela sin kollovistelse.

Totalt anställdes 174 personer inför sommaren. Nyrekrytering cirka 23% och ca 17 % av personalgruppen hade annan kulturell bakgrund. All personal måste uppvisa utdrag ur polisens belastningsregister.

En god samarbetsanda har präglat gruppens arbete under hela året.

S- grupp: Rose-Marie Gudmundsson ordf, Mohammed Al-Asadi, Roland Sigurdh, Nor Söderberg, Marie Tanndal, och Muriz Kaljaca.

SÖDERTORPSGÅRDEN

Södertorpsgården är en ideell förening med tretton stiftelser som medlemmar. Tio av stiftelserna är Malmö kommunförvaltare för och styrelsen utses av Kommunstyrelsen.

Föreningens syfte är att bygga och förvalta bostäder för Malmöbor som är fyllda 55 år och uppbär någon form av pension men, vi skall också ta hänsyn till vad de olika stiftarna har för målgrupp. Våra lägenheter förmedlas av Boplats Syd. Vi har 289 lägenheter på Teknikergatan.

Neptuna som ligger i västra hamnen har 95 lägenheter, där finns också restaurangfotvård och frisör som drivs privat. Vi har också gemensamhetslokaler för de boende för olika typer av aktiviteter.

Vi har också startat upp brukarråd på båda boendena.

Vi beslutar om handlingsplaner och personalpolicy, för verksamheten varje år. För oss är personalen den viktigaste resursen för att vi skall ge våra boende den tryggheten och den service de förväntar sig av oss.

25

Det gångna året har inte varit likt något annat, endast två möten under året har vi kunnat genomföra tillsammans, övriga möten har varit per capsulan. Styrelsen har varit informerad om vad som sker och har kunnat deltaga i besluten

Sedan 2010 har vi varit aktiva i planeringen för ytterligare ett boende på Södertorpsgården, vi ska nu bygga ett seniorboende med 91 lägenheter, sammanbyggt med ett av husen vi har för att kunna samutnyttja gemensamhetslokaler och restaurang för att på det sättet minska kostnaderna för de boende. Vår målsättning är att bygga så kostnadseffektivt som möjligt. Vi har nu beslut om tillstånd att bygga och vi vill framföra ett tack till Andreas Schönström för hans behjälplighet kring de sista turerna för att till slut få beviljat bygglov.

Det här blir ett välkommet tillskott av seniorboende som vi så väl behöver i Malmö. Under året när vi varit tvungna att hålla stängt i restaurangen på grund av Corona pandemin har vi renoverat i matsalen och förnyat så den har blivit jättesnygg.

S-gruppen har tyvärr inte haft några förmöten utifrån den situation vi befinner oss i men vår VD har kontinuerligt skickat ut information om vad som sker. Undertecknad har haft möte med VD varje vecka för att vi ska vara med i planering och vara delaktiga i utvecklingen av

Södertorpsgården

S-grupp: Birgitta Nilsson, Andreas Konstantinides, Lirije Latifi, Robert Persson, Visar Markoli och Maj-Britt Thulin.

KYRKAN

KYRKOFULLMÄKTIGE

vid mötet i maj deltog ett reducerat antal så 33 st istället för 47 st.vi tog beslut om årsredovisning och bokslut. vid mötet i november var vi 24 st som tog endast kyrkoavgift och begravningsavgift.

Vid mötet i december som var digitalt med 24 st deltagande beslutades om verksamhet och budget. Beslut togs också om att köpa Hyllie gamla skola samt Bunkeflo gamla skola av Malmö stad, Malmö pastorat äger marken på båda ställen.

S-grupp: Claes Block, Ulla-Britt Mattisson, Lennart Hallengren, Ingegerd Larsson Hellquist, Anna-Marie Persson, Claes Carlsson, Leif Rosdahl, Ulla Svensson, Annelie Brunberg, Per-Arne Skoog, Ingrid Thörnqvist, Gunilla Bengtsson, Helen Persson, Dan Setthammar, Patrik Lindqvist, Carin Larsson, Rolf Pålsson, Mats Tängemark, Mira Markovinovic, Maria Hansson, Michael Rosdahl.

KYRKORÅDET

Under våren anställdes en ny administrativ chef. Samtidigt påverkades verksamheten både i kyrkorna och inom begravningsverksamheten på grund av covid-19. Det innebär stängda kyrkor och nerlagda verksamheter och ändrade rutiner under när det gäller begravningar. Sedan har det öppnats för gudtjänster med olika antal som fick närvara under hösten. Innan semestern stängdes Södra Sallerups prästgård samt en tömt i S Sallerup. Året har präglats av Covid-19 med en mycket förändrad verksamhet. Vi anställde också en ny kyrkoherde Gunilla Hallonsten som börjar den 1 feb 2021. Den 1 juli slutade kyrkoherde Per Svensson och som tillförordnad anställdes Gudrun Erlandsson.

S-gruppen: Claes Block, Anna Brandoné, Patrik Lindqvist, Maria Hansson och Mats Tängermark.

26 KYRKOVALNÄMND

Kyrkovalsnämnden har haft tre sammanträden under 2020, vilka varit förberedande inför Kyrkovalet 19/9-2021. Stämningen har varit god i Kyrkovalsnämnden som nu förbereder sig på att ta sig ann utmaningarna som kan dyka upp, (Pandemin), och slutspurten till den 19/9, då Kyrkovalet äger rum.

S- gruppen: Claes Carlsson, Anna-Karin Bengtsdotter och Per Skoog

KYRKOGÅRDSUTSKOTT

Under året som gått har vi som många andra fått avstå från nästan alla fysiska möten.

Utskottet har haft 2 st. sammanträden under2020 då vi bl.a. behandlat följande frågor:

- Behovet av muslimsk begravningsmark kommer att öka och diskussioner förs med Malmö stadsbyggnadskontor om ny mark.

- I samarbete med länsstyrelsen ser man över hur återlämnade gravstenar ska hanteras och hur det påverkar kyrkogårdarna som kulturmiljö.

- Kyrkogårdsförvaltningen har ansvar för 17 kyrkogårdar varav Gamla kyrkogården är den äldsta.

Det var också där det i november upptäcktes att ett antal träd skadats.

- Malmö försköning och planteringsförening skänker 650.000 kronor till belysning och alléträd på Gamla kyrkogården.

- Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för ca300 smidesstaket.

- Frågan om en ny blästringshall utreds för närvarande.

S-grupp: Gunilla Bengtsson

HUSIE FÖRSAMLINGSRÅD

Året 2020 blev annorlunda även för Husie församlingsråd. Församlingsrådet hade ett fysiskt möte tidigt under året. Därefter har möten och beslut tagits via digital kontakt. På samma sätt har kyrkans gudstjänster och verksamhet ställts in för fysiska träffar.

Det viktigaste under 2020 har varit församlingsrådets beslut om verksamhetsplan för 2021 och äskande om anslag för 2021.

S-grupp: Lennart Hallengren och Mira Markovinovic.

JOHANNES FÖRSAMLINGSRÅD

Församlingsrådet har ett protokollfört sammanträde varje år. Sammanträdet hålls i november, på mötet fastställs verksamhetsrådens protokoll. Ordförande för församlingsrådet är Göran

Malmberg, Carin Larsson är vice ordförande. Församlingsherde Gustav Burman deltar i mötena som tjänsteman.

S:t Pauli är en del av Johannes församlingsråd. Det var ett på många sätt tungt verksamhetsår som präglades av medial uppmärksamhet och en lokal arbetsledare, Sofia Tunebro som fick sluta sitt uppdrag under sommaren 2020. Verksamhetsrådet har miljöfrågor, konst, barn och unga samt HBTQ- frågor som sin profil. I advent 2019 hängdes tavlan Paradiset av Elisabet Olsson

27

Wallin upp och efter några veckor togs den ner igen. Detta väckte stor medial uppmärksamhet, något vi aldrig riktigt kunde föreställa oss. I eller i anslutning till kyrkan har arbetet med

konstprofilen fördjupats med bland annat utställningen Alpha till omega.

Under våren förändrades förutsättningarna att vara kyrka väsentligt när restriktioner med

anledning av Covid 19 infördes. Kyrkan ställde om till att vara en öppen kyrka för reflektion, bön och ljuständning. Rekommendationerna från folkhälsomyndigheten har beaktats och följts.

Personalen har på ett förtjänstfullt sätt ställt om och tänkt nytt.

Under sommaren genomfördes några mindre träffar för äldre i trädgården, coronasäkrat. Marias garderob har hållits öppen. I garderoben kan man lämna in kläder som man inte behöver.

Kläderna kan sedan fås av någon som vill ha ett nytt plagg. Kläder, skor och accessoarerna är gratis och mycket uppskattade.

Efter det att Sofia slutat tog Karin Pråmell över, sedan hösten vikarierar Ninni Smedberg. Nu ska en ny lokal arbetsledare tillsättas. Arbetet med rekryteringen pågår. Verksamhetsrådet har

genomfört samtliga sammanträden utom vårt möte i december som ställdes in. Uppslutningen till våra möten har varit mycket god. Nu hoppas vi på ett 2021 då pandemin ska bekämpas och att vi ska kunna återgå till att fira gudstjänster och kunna träffas på plats.

S-grupp: Carin Larsson, Cecilia Arvidsson (avgick under perioden), Monica Björkman, Stig Källström, Rolf Pålsson, Magnus Norrlin och Annika Löfstedt (ersatte Cecilia).

HYLLIE FÖRSAMLINGSRÅD

Är en av de 6 församlingarna i Malmö pastorat består av Hyllie kyrka och S:t Mikael kyrka. 2020 har inte varit ett vanligt år där vi som församlingsråd har kunnat arbeta aktivt i vår församling utan vi har också fått ställa om som i samhället i övrigt på grund av covid-19. Församlingsrådet har träffats 4 gånger tre har varit digitala, verksamhetsråden har varit både digitala och fysiska då med avstånd. Undre året har vi jobbar med budgeten inför 2021, församlingskollekten träffat personalen där vi har haft dialog om verksamheten och eventuella förändringar i verksamheten.

Vi har börjat så smått att jobba med församlingsinstruktionen som vi under det kommande året kommer att fortsätta med.

S-gruppen: Helén Persson, Marianne Kryhl, Marianne Johnsson, Helén Granvik, Karl-Erik Mårtensson och Magnus Carlsson

FOSIE FÖRSAMLINGSRÅD

Fosie församlingsråd är den samlande länken för de fyra verksamheterna inom Fosie kyrka, Heliga Trefaldighet kyrka, Västra Skrävlinge kyrka och Oxie kyrka med ansvar för Glostorp och Lockarps kyrka. De fyra huvudkyrkorna har egna beslutande verksamhetsråd med en ordförande, ledamöter samt ersättare samt en arbetsledande präst. Året som gått har varit speciellt pga. covid 19 pandemin vilket lätt till att i princip all normal kringverksamhet innehållande församlingsbor etc. har hållits stängt. Alla kyrkorna inom verksamheten har arbetat enligt ”Ställ om, ställ inte in”.

Digitala sändningar från gudstjänster etc. har genomförts med stor framgång då antalet besökare tvingats vara minimalt. Begravning, dop, giftermål samt konfirmationer har hållits löpande. Från ett verksamhetsperspektiv har arbetslagen insatser förutom ovannämnda verksamheter fokuserats på diakoni, själavård, sång & musik samt fika. Uppsökande verksamhet telefonkontakter etc. samt genom olika sociala arrangemang har möten och dialog med församlingsborna hållits.

28

Verksamhetsrådsmöten har regelbundet genomförts digitalt avseende planering och uppföljning rörande verksamhet, budget etc. Vid den årliga Församlingsrådsmötet rapporterade det digitalt de fyra huvudkyrkorna in sina verksamhetsprotokoll samt delgav kort om verksamheten som skett under året. Det har varit en del problem med skadegörelse, stölder, personhot etc. på några av verksamheterna. Med olika insatser har problemen minskats. En viss personalrörlighet har skapat instabilitet, resursbrist samt oklart beslut och kommunikation på lokal samt central nivå inom verksamheterna. Regelbundna ledamotsträffar inom partilinjen har inte hållits pga. pandemin, akuta problem har lösts telefonledes. Tillsättande av ny kyrkoherde samt personalrörlighet och organisationsförändringar på central nivå har påverkat den centrala och lokala verksamheten.

Inför det nya verksamhetsåret 2021 ser vi fram mot ljusa tider utan pandemi molnenet samt ett kyrkoval som ger en stabilitet för både den politisk samt den kyrkliga verksamheten som ger våra medlemmar ett tryggt forum där tro och värdegrund kan växa och utvecklas.

S-grupp: Per Schager, Ingmar Nilsson, Annelie Brunberg, Kostadin Cavdarovski, Berit Norstedt, Katarina Rolf, Nada Johansson, Ingrid Törnqvist, Bengt Olsson, Smiljana Vangelov, Rikard Ohlsson, Ulla Olofsson.

S:t PETRI FÖRSAMLINGSRÅD

2020 blev verkligen ett år som inget annat med en pandemi som lamslog nästan allt, i a f många vitala delar av livet. Att vi skulle hålla avstånd för att försöka undvika smitta har gjort att våra

2020 blev verkligen ett år som inget annat med en pandemi som lamslog nästan allt, i a f många vitala delar av livet. Att vi skulle hålla avstånd för att försöka undvika smitta har gjort att våra

Related documents