• No results found

Lärare 1-4 – årskurs 9 och 5:

Samtliga lektioner filmades av en professionell filmare och forskarna. Lektionerna dokumenterades även med stillbilder.

Lärare 5 – årskurs 2:

Lektionen filmades av en professionell filmare och forskarna med två kameror och

dokumenterades även med foto. En redigerad film (8 minuter) visades sedan för lärarens kolleger och alla deltagare i studien.

Lärare 6 – årskurs 3:

Läraren lånade kamera och spelade in lektionen tillsammans med en kollega. Ingen professionell filmare eller forskare deltog. Delar av materialet visades för kolleger och deltagare i studien.

Lärare 7 – årskurs 5:

Lektionen filmades av professionell filmare och redigerades för visning i lärarkollegiet och forskningsgruppen.

Lärare 8 – årskurs 8:

Läraren filmade själv in sin klass med elever som arbetade med geometriska objekt och ritade in höjder i trianglar på sina stenciler.

Lärare 9 – årskurs 8:

Lektionen filmades av en professionell filmare och forskarna med två kameror och dokumentreades även med foto. En redigerad film (13 minuter) visades sedan för lärarens kolleger och alla deltagare i studien.

Lärare 10 – årskurs 9:

Tre elever arbetade självständigt framför en uppriggad kamera.

Lärare 11 – förberedelseklass:

Stillbilder på händer där elever arbetar med konkret material. Interiörbilder från klassrum.

Kollaborativa samtal – olika varianter i vårt projekt

I samband med vår design av studien ingick att varierade sammanhang för kollaborativa samtal skulle arrangeras. Vi var öppna för att pröva den modellen i skiftande former. Som ett förtydligande ges här exempel på varianter av pass med kollaborativa samtal som förekommit (närmare presentation ges i följande avsnitt av resultatkapitlet). Vid dessa samtal bidrar individerna utifrån olika (yrkes)perspektiv till utvecklat tankeutbyte. Under vår för- och huvudstudie ägde kollaborativa samtal rum i följande typer av kontexter och gruppvarianter:

I. Möte på Högskolan. Lärare, skolledare från olika kommuners skolor, 2 doktorander, 2 forskare

(som representerade två olika ämnesfält). Hade karaktär av informationsmöte, med presentation av förstudien som utgångspunkt för att stämma av önskemål, och ha utbyte av idéer inför fortsatt projekt. Ej inspelning.

II. Möte på en skola. Enbart lärarkolleger på samma skola. 2 forskare deltar (alt. två forskare och 1

filmare f a ”avlyssna” och planera kommande möte). Ej inspelning.

III. Möte på Högskolan. Lärarkolleger från tre kommuner/skolor i projektet, 1 extern

matematikresurslärare, 2 forskare, filmare. Ej inspelning.

IV. Möte på en skola. Enbart lärarkolleger på samma skola. 2 forskare deltar (alt. två forskare och 1

filmare f a ”avlyssna” och planera kommande möte). Ej inspelning.

V. Möte på en skola. Enbart lärarkolleger på samma skola, dvs. de som är deltagare i projektet. Ej

inspelning.

VI. Möte på en skola. Enbart lärarkolleger på samma skola. 2 forskare deltar (alt. två forskare och 1

filmare). Samtalet videoinspelas.

VII. Möte på en skola. Förberedelseklass. 2 forskare, 1 bildlärare och klass- och ämneslärare

(matematik). Kollaborativt samtal i klassrumsmiljön, direkt efter betraktad lektion, med multimodal uppgift. Ej inspelning.

VIII. Möte på en skola. Projektets lärare på skolan + lärare från ett urval fler stadier o/e skolor inom

samma rektorsområde. (t.ex. matematik-lärarlag). 2 forskare. 1 filmare. Samtalet videoinspelas.

IX. Möte i högskolemiljö. 2 forskare, filmare. Genomgång av filmat material där lärare är i

verksamhet med elever, eller där lärare kommenterat utifrån videoavnitt. Ej inspelning. X. Möte i skolmiljö. Enbart lärare i projektet och två forskare. Samtal i gruppen efter att ha sett

två videoavsnitt från klassrumsarbete. Ej inspelning.

XI. Möte på en skola. Lärare från olika rektorsområden, men inom samma kommun, alla deltagare i

XII. Möte på en skola. Projektets deltagande lärare, inklusive skolledare och hela lärarkollegiets s.k..

mattegrupp (över 10 pers.), 2 forskare. Samtalet videoinspelas (utan filmaren – vi forskare filmade själva).

XIII. Möte på Högskolan. Lärare i projektet, två forskare, 1 filmare, (och del av passet doktorand).

Samtal i gruppen, först gemensam lunch - därefter efter att ha sett tre varianter av avsnitt från lärares tidigare kollaborativa samtal utifrån gemensam videoupplevelse (se ovan).

XIV. Möte utanför skola/högskola. 2 forskare, filmare. Gemensam reflektion. Ej inspelning.

Benämningen ”Möte på en skola” där kollegiala eller kollaborativa samtal äger rum kan i vårt sammanhang alltså innefatta olika storlekar av grupper och olika ”mix” av personer.

Inspelning av kollaborativa samtal kan i vår studie beskrivas som en process: Innan ett samtal videofilmas av i gruppens tankeutbyte har kontakten föregåtts av flera tidigare besök, med t ex. allmän information, introduktion för klasser, eller att skolbesök med klassrumsfilmning ägt rum. Efter en klassrumsinspelning har det sedan löpt en period – mellan 2-5 veckor i allmänhet, för att filmaren ska ha hunnit redigera ihop lagom omfång av avsnitt, med relevanta excerpter, för kommande mötestillfälle. Då har ett kollaborativt samtal erbjudits, dels utifrån videoinspelat material på skolan, dels sådant som filmats/fotograferats/ljudbandats i annan (främmande) skolmiljö som ingång. Forskarna har även fört in frågor på dagordningen och haft med material om multimodala uppgifter, matriser eller annan relevant information. Det kollaborativa samtalet spelas in med video. Vid nästa fas får deltagande lärare även se delar av detta inspelade videosamtal - det spelas upp tillsammans med bitar av de klassrumsexempel som kommenterats. Vid denna fas finns även fler lärare i kollegiet och i förekommande fall skolledare närvarande. Samtalet spelas in även denna gång för att kunna användas (delar av) vid ett större samlat seminarium mellan olika skolor i en fas längre fram, osv.

Under förstudien prövades tre inspelningar av kollaborativa samtal, dels i mindre grupp (samma skola), dels i en kombinerad grupp med deltagande lärare från båda skolorna och enstaka externa personer. Under huvudstudien utvecklades det till sammanlagt fem tillfällen som de kollaborativa samtalen spelades in. Videoinspelning riggades med två olika kameror. En filmade gruppen framifrån, vanligtvis placerad på ett fast golvstativ. Filmaren hade kontroll över denna (inkl. ljud). En annan kamera placerades bakifrån eller ur annan för grupptillfället passande vinkel. Någon av oss forskare hade kontroll över den andra kamerans placering/fokus. Kompletterat med att ta upp bild/ljud med videokamerorna fotograferades de olika träffarna som stöd för minnet.

Tre planeringsmöten ägde rum i mixad grupp, med inslag av kollaborativa samtal, men det var just då inte det huvudsakliga syftet. Ingen inspelning gjordes därför vid dessa tillfällen.