• No results found

Angående de fysiska krav som ställs på till exempel officerare inom Försvarsmakten var

informanterna av den uppfattningen att dessa krav alltid funnits sedan början av deras karriärer, vilket för dem innebar att god fysik var något som krävdes för att orka med yrkesvardagen och för att inte vara en belastning för sina arbetskamrater. På samma linje menade Charlie att kraven på fysisk prestation fanns för att de vid en eventuell krigssituation skulle kunna prestera. Alex berättade även att det självklart fanns en målsättning att de skulle vara så friska som möjligt för att kunna leverera och producera så bra som möjligt. Charlie berättade om vilka krav som ställs på fysisk prestation varje år där det utifrån deras befattning förväntas att de bland annat ska klara av ett visst antal moment såsom armhävningar, rygglyft och en konditionsdel där de med full stridsutrustning ska springa två kilometer på en utsatt maxtid. De talade om att förut genomfördes endast detta årliga fysiska prov men att de numera under arbetstid ska vara fysiskt aktiva tre timmar i veckan och dessutom ha en målsättning utifrån personliga förutsättningar såsom exempelvis ålder och nuvarande befattning. Det framgick att det fanns en person på deras arbetsplats som var ansvarig för att med viss regelbundenhet hålla ett samtal med var och en vilket återkopplades till det årliga fysiska provet där de fick vitsord och bedömdes utifrån en skala från A till E.

Informanterna tillfrågades om de utnyttjade dessa tre så kallade FysS-timmar mer efter 2006 jämfört med före och Kim menade att denne utnyttjade dessa timmar mer förut. Charlie sade att det var kopplat till arbetsbelastningen, som har högst prioritet, och att tidsfaktorn var av stor betydelse om dessa timmar utnyttjades fullt ut eller inte. Denne menade dock att det fanns

”ett par stycken som är frälsta” som alltid tränade oavsett arbetsbelastning. Charlie fortsatte att berätta om att en person med militär befattning förhoppningsvis har något intresse av att röra på sig och att en militär utbildning bidrar till en medvetenhet om exempelvis motionen och kostens betydelse för hälsan. Denna medvetenhet, menade Charlie, borde bidra till att militärer generellt sett ligger på en högre nivå hälsomässigt än andra eftersom de bland annat har möjlighet att vara fysisk aktiva på arbetstid. De flesta ”fysar sina timmar” eller mer medan det finns ett antal personer på arbetsplatsen som inte ”fysar sina timmar” vilket kan bidra till underkänt betyg i fys vilket i sin tur är lönegrundande och Charlie sade skämtsamt ”fysa – mer betalt”. Alex fortsatte att tala om konsekvenserna av att någon inte fysar och sade att ett underkännande i fys ledde till att denna person inte kunde gå en nivåhöjande utbildning men fanns ingen strävan att genomföra en sådan utbildning ”ja, då är konsekvensen tämligen begränsad men att ens egna kropp blir sämre”.

I anslutning till samtalet kring fysisk aktivitet och hälsa uppkom ett intresse av att ta reda på om informanterna visste om de och deras yrkesgrupp generellt hade bättre hälsa än andra

yrkesgrupper. Charlie svarade spontant ”hur ska vi kunna veta det?” men kom sedan ihåg att denne i en kvällstidning läst att deras yrkesgrupp tillsammans med politiker var de som hade minst sjukskrivningar. Kim var av uppfattningen att Försvarsmakten inte har några särskilda hälso – eller arbetsmiljömål som andra civila företag kan ha för att exempelvis minska sjukskrivningar till följd av att Försvarsmaktens fysiska krav är en så pass grundläggande del i en yrkesmilitärs arbetsvardag.

… Men det kan ju också bero på att Försvarsmakten har ju liksom intryckt sen århundraden höll jag på att säga, just det här med att dom fysiska kraven finns liksom latenta så man har liksom inte sett det på samma sätt liksom. Men som man på många andra arbetsplatser kanske inte har det här kravet inbyggt i sin arbetsvardag, som vi har då, då sätts det mer i fokus kanske, man tar det liksom mer för givet i Försvarsmakten med dom fysiska krav man har redan.

Kim menade att generella hälsomål inte finns i så stor utsträckning eftersom det kanske anses att de fysiska kraven och allt det som är relaterat till dessa krav är tillräckliga för att bidra till att hålla problem med exempelvis sjukskrivningar på en låg nivå.

8.2.1 Motivation

I relation till de fysiska kraven talades det bland informanterna en del om motivation till att fysa och aspekter som rörde hälsa, fysisk aktivitet och att vara i god fysiskt form. Alex talade kring detta på följande sätt;

För den som följer dom anvisningar och styrningar som finns så är det ju jättebra, fantastiskt! Men […] några vill ju inte, så enkelt är det ju, man vill inte fysa och då gör man ju inte det, men annars har vi ju hur många möjligheter som helst utifrån personlig målsättning. Vi tilldelas, vi får tiden, vi har massa olika aktiviteter, det är bara att köra på! Men den som inte vill gör det ju inte och ibland vill inte jag heller, då väljer jag annat istället.

Charlie menade att det till stor del är en fråga om karaktär att vara i god fysisk form och att ta hand om sin kropp och eftersom fysisk aktivitet är beordrat finns det på något sätt inget att orda om. Kim fortsatte att prata om hur svårt det kan kännas att ta sig tillbaka till den nivå man borde och skulle vilja ligga på om personen i fråga varit mindre fysiskt aktiv en längre

tid. Kim beskrev det som att det bildats en alltför stor ”uppförsbacke” eller ”puckel” som kan vara svår att ta sig över. Alex fortsatte på samma spår med att säga att alla är medvetna om betydelsen av hälsa och hälsovård men att detta prioriteras högre och lägre i perioder och att det gäller att hålla igång för att inte skapa denna uppförsbacke som kan vara svår att komma ifrån. Angående denna uppförsbacke sade Kim att arbetsgivaren skulle kunna vara ett större stöd och hjälpa de personer som skapat sig en uppförsbacke genom att ”ge möjligheter och skapa en vilja att ta sig tillbaks över den här puckeln”. Trots att personen själv är medveten om att denne skulle behöva vara i bättre form kan det kanske ibland behövas att någon utifrån försöker att ge denna person en knuff framåt, detta stöd från arbetsgivaren menade Kim är något som skulle kunna förbättras. Kim berättade att de börjat försöka ha fler gemensamma aktiviteter men att de då gäller att försöka hitta något som alla kan delta i och identifiera sig med oavsett fysisk form eller intresse och där verkar innebandy ha varit en uppskattad aktivitet.

Charlie pratade om hälsoprofilbedömningen med kompletterande blodprov som en stor motivationsfaktor som bidrog till att denne till viss del lade om sin livsstil eftersom resultatet på bedömningen fungerade som en väckarklocka då värdena lades fram svart på vitt. Charlie menade dock att det är upp till den personen som genomför hälsoprofilbedömningen att ha rätt approach ”för att man ska ta till sig det här på ett bra sätt”. Alex höll med Charlie om att det blir tydligt när en utomstående person talar om för en hur det ligger till och att det då är lättare att köpa och förstå att en eventuell förändring är nödvändig.

Related documents