• No results found

De möjliga miljöeffekternas typ och utmärkande egenskaper

5. Projektets lokalisering, utformning, omfattning och utmärkande egenskaper

5.1. De möjliga miljöeffekternas typ och utmärkande egenskaper

I detta avsnitt görs en övergripande beskrivning av de möjliga miljöeffekter som kan uppkomma av projektet. Miljöeffekterna kommer att analyseras mer ingående senare i processen, när väglinjen är fastställd och vägens utformning samt enskilda vägnätets lokalisering är känd. I det fortsatta arbetet kommer också samråd vara en viktig del av planeringsarbetet för den nya vägen. Samråden är viktiga för att tillföra projektet kunskap och information om befintliga förhållanden som kan vara av

betydelse vid utformning och lokalisering av vägen. Samråd kommer bland annat att ske med närboende, andra berörda och organisationer. Samråd kommer även att ske med Mullsjö kommun eftersom kommunala planeringsförutsättningar är en viktig aspekt att väga in i det fortsatta utredningsarbetet.

SAMRÅDSUNDERLAG - Väg 26/47, delen Mullsjö-Slättäng

Sida 34 av 42

TMALL 0095Samdsunderlag6.0

5.1.1. Befolkning, boendemiljö och hälsa

Åtgärderna kommer att leda till en ökad trafiksäkerhet längs hela den aktuella sträckan. Framförallt är det mitträcken/sidoräcken och utformning av utfarter och ett separerat gång- och cykelstråk som leder till att trafiksäkerheten ökar och olycksrisken minskar. Flera direkta in- och utfarter och korsningspunkter utgår, även detta bidrar till minskad olycksrisk. Samtliga tre alternativa åtgärdsförslag som studeras genom/förbi Broholm bedöms bidra positivt till säkerheten och

tryggheten för såväl boende i Broholm som passerande gång- och cykeltrafik. Alternativ 3 Förbifart är särskilt gynnsamt för de boende i Broholm men kan medföra negativa konsekvenser för friluftsliv, brukande av mark och boende i Slåttorna öster om förbifarten.

Enligt mätningar av luftkvalitet i Mullsjö kommun överskreds inga MKN under perioden 2014–2019.

Luftföroreningar från väg 26/47 kan komma att minska då ett jämnare trafikflöde kan bidra till att minska föroreningarna. Det är utifrån detta resonemang inte sannolikt att en ombyggnation av väg 26/47 till 2+1 väg i sig skulle bidra till ett överskridande av MKN för luft.

Under byggtiden uppstår tillfälliga störningar för boende längs sträckan, till exempel i form av trafikomledningar, trafikavstängningar, byggtrafik, damning från arbetsmaskiner samt byggbuller.

5.1.2. Vattenmiljö

Någon ombyggnad eller nybyggnad av bro över Tidan kommer inte att utföras och därför kommer inte detta att påverka vattendragen. Dock kommer passage för medelstora däggdjur att anläggas vid bron under Tidan. Områden längs vattendrag omfattas av det generella strandskyddet på 100 meter, se Figur 14. Störst påverkan på vattendragen bedöms ske under byggskedet då breddning av

bank/trumbyten/renovering sker vilket kan leda till grumling, kväveutsläpp och andra utsläpp till vattendragen. Ingen kvalitetsfaktor för MKN får försämras och vidare utredningar om påverkan på vattendragen kommer att utföras.

SAMRÅDSUNDERLAG - Väg 26/47, delen Mullsjö-Slättäng

Sida 35 av 42

TMALL 0095Samdsunderlag6.0

Figur 14. Strandskydd inom utredningsområdet.

Utformning av framtida vägars avvattning och hur befintlig åkerdränering påverkas ska fortsatt utredas. Påverkan på allmänna och enskilda intressen kopplade till yt- och grundvatten kommer att utredas vidare och i samband med det kommer även behov av tillstånd för vattenverksamhet undersökas.

På grund av att grundvattenytans läge bedöms vara djupare belägen än nivå för planerad anläggning, bedöms varken alternativet med förbifart eller genomfart leda till någon märkbar

grundvattenpåverkan. Dock är det av stor vikt att grundvattennivåerna längs sträckan utvärderas i förhållande till det arbete som planeras för anläggningen i takt med att det specificeras. En

brunnsinventering kommer upprättas vilken syftar till att dokumentera förhållanden med avseende på grundvattennivåer och dricksvattenkvalitet i utvalda närliggande brunnar, före byggstart.

Det kan även bli aktuellt med grundvattensänkning där eventuella broar och portar anläggs. Det finns därmed en risk att kapaciteten för enskilda brunnar (energi- och dricksvattenbrunnar) inom

utredningsområdet kan påverkas negativt. Om anläggandet av portar/broar blir aktuellt behöver frågan om grundvattenpåverkan och risken för påverkan av enskilda brunnar utredas vidare.

SAMRÅDSUNDERLAG - Väg 26/47, delen Mullsjö-Slättäng

Sida 36 av 42

TMALL 0095Samdsunderlag6.0

5.1.3. Landskap

För att uppnå bättre trafiksäkerhet och framkomlighet på väg 26/47 behöver vägen breddas på en betydande del av sträckan mellan Mullsjö och Slättäng. Även om breddningen sker med hänsyn till markägande, vegetation och topografi så finns risk för påverkan både med avseende på brukande av marken och när det gäller upplevelsen av vägen i landskapet. Utformning med vegetation på slänterna och grunda diken präglar upplevelsen av vägen idag och bör om möjligt försöka återskapas vid

breddökning. Särskilt på de sidoslänter där marken är mager och skärningarna höga bör den

långsamväxande befintliga vegetationen tas om hand och återanvändas för efterbehandling av de nya slänterna.

Utöver breddningar kommer nya parallellvägar och sidovägar att behövas för att knyta ihop vägsystemet till samlade anslutningar om utfarter ska stängas. Då finns också risk för påverkan på brukad mark eller för andra typer av störningar på fastigheter eller vegetation. Om det finns behov av att lägga en parallellväg tätt intill väg 26/47 finns risk för en negativ effekt på upplevelsen av

vägrummet med flera stora asfaltytor i bredd.

Delar av det föreslagna nya cykelstråket kommer troligen att behöva ligga delvis utmed väg 26/47 och delvis på sidovägar längs sträckan mellan Mullsjö och fram till Tidan. Det finns även en sträcka vid Boarp där en del av en cykelled leds ut på väg 26/47 där åtgärder kan behövas. Säkrare

cykelmöjligheter är i sig positivt men om cykelbanan läggs ihop med körbanan blir den totala asfaltytan bred och vägen blir mer dominant i landskapet. Förutom cykelstråk utmed vägen behöver passager över vägen utredas.

Vägräcken kommer att behövas för att klara trafiksäkerhetskraven och för att skydda värden i landskapet. En förbättring jämfört med dagens blandning av olika räckestyper kan bli att räckestyp samordnas på hela sträckan och även med intilliggande vägombyggnader.

Alternativet med en passage genom/förbi Broholm innebär stor påverkan på landskapet med bankar och skärningar. Eftersom vägen ligger högt på sidan av slänten kommer den att vara exponerad. Den går dock genom skogsmark och på sikt kan den till stor del döljas av uppvuxen skog. Förbifarten kommer att bilda en ny barriär i landskapet som försvårar brukandet av marken och framkomlighet för friluftslivet.

5.1.4. Riksintresse

Ombyggnationen kommer medföra viss påverkan på moränryggarna i landskapet, då vägen kommer att breddas i anslutning till dessa och resultera i viss påverkan på slänten. Eftersom jordarterna till stor del består av morän, kommer sannolikt inga större stabilitetsproblem uppstå och därmed behövs inga större försiktighetsåtgärder vidtas vid schakt. Massbalans ska eftersträvas och nya vägslänter ska återställas med avbaningsmassor samt erosionssäkras i samband med anläggningen av vägen. I de fall där kullarna ligger i nära anslutning till vägen kan även kamelandskapet påverkas till viss del vid breddning. Då det saknas information i databaserna avseende lokalisering av flertalet geologiskt värdefulla formationer (isälvdelta, slukränna, skvalränna) är det oklart om ombyggnationen av vägen kommer att beröra dessa.

Anläggandet av en förbifart i Broholm innebär ett större ingrepp i tidigare opåverkad mark än vad en breddning gör. Detta medför att en förbifart i högre grad riskerar att påverka de värden som

riksintresset för naturvård avser att skydda.

SAMRÅDSUNDERLAG - Väg 26/47, delen Mullsjö-Slättäng

Sida 37 av 42

TMALL 0095Samdsunderlag6.0

5.1.5. Natur- och kulturmiljö

Biotopskyddsområden kommer att beröras i ytterkanterna vid breddning av vägen och anläggandet av sidoanläggningar. Om det byggs en förbifart förbi Broholm kommer en nyckelbiotop att påverkas påtagligt då den kommer att delas i två enheter.

En breddning av vägen skulle påverka flera höga naturvärdesobjekt som ligger inom det yttersta vägområdet som planeras för vägdragningen. Detta innebär en minskad areal av naturtyperna och att flera värdeelement försvinner vid exploateringen. Om det istället byggs en förbifart förbi Broholm, kommer vägsträckan till stor del passera rakt genom ett naturvärdesobjekt med högt naturvärde (klass 2) samt även tangera ett objekt med högt naturvärde. Båda alternativen innebär en risk för betydande miljöpåverkan. Ytterligare utredning krävs för att närmare kunna bedöma påverkan på naturmiljön. Ombyggnad av väg 26/47 kommer sannolikt att påverka fornlämningar som framförallt utgörs av vägmärken. Om det byggs en förbifart förbi Broholm, kommer inga kända kulturminnen att beröras. På grund av lång bosättningshistorik innebär dock både breddning och eventuell förbifart att okända kulturvärden riskerar att påverkas. En arkeologisk utredning pågår och beräknas vara färdig under våren 2021.

5.1.6. Förorenade områden

Fortsatta utredningar och fältundersökningar kommer att utföras i nästa skede. Hänsyn kommer även att tas till förorenade dikesmassor.

5.1.7. Klimat

Oavsett om väg 26/47 enbart breddas längs hela vägsträckan eller om det byggs en förbifart förbi Broholm, kommer klimatet att påverkas negativt.

Om vägen uteslutande skulle breddas beräknas klimatpåverkan vara förhållandevis likvärdig längs med vägsträckan. På delar av sträckan, där exempelvis hastigheten är högre eller där det beräknas uppkomma mer överskottsmassor, blir klimatpåverkan något högre.

Vid anläggning av en förbifart förbi Broholm uppkommer avsevärt större mängd överskottsmassor som behöver omhändertas och transporteras bort. Alternativet kräver även en större mängd klimatbelastande material vid byggnation och kommer innebära att mycket skog behöver avverkas.

Eftersom terrängen dessutom har mycket kraftig lutning som medför ökad bränsleförbrukning, blir påverkan på klimatet väldigt stor relativt ett alternativ där vägen endast breddas.

5.1.8. Barriäreffekter för vilt

Barriäreffekten för vilt kommer att öka längs hela vägsträckan, som kommer att beröras av

mittseparering och viltstängsel. En sådan stark barriär kan påverka djurens beteende och kan ha en spridningsbegränsande effekt. Bland de mest sårbara är arter med stora hemområden som undviker att korsa stängslade vägar. Vid anläggandet av en förbifart i Broholm skulle ytterligare en barriär tillkomma i landskapet och barriäreffekten skulle bli desto större då djuren inte längre kommer att kunna nyttja området mellan befintlig väg och förbifart.

Det finns i dagsläget inget viltstängsel längs vägsträckan, men detta planeras att anläggas i samband med ombyggnation av vägen för att öka trafiksäkerheten på sträckan. I det kommande arbetet kommer viltpassager, uthopp, färister och viltstängsel utredas vidare i en passageplan.

5.1.9. Hushållning med naturresurser

SAMRÅDSUNDERLAG - Väg 26/47, delen Mullsjö-Slättäng

Sida 38 av 42

TMALL 0095Samdsunderlag6.0

Skogsmark samt odlings- och betesmark kommer att tas i anspråk vid ombyggnationen. Dels behövs mark för vägens breddning och för gång- och cykelvägar, dels för nya enskilda sidovägar då ett antal anslutningar och korsningar kan komma att stängas och boendes tillgänglighet till vägen måste tryggas.

Byggnation av en förbifart förbi Broholm innebär att brukad mark tas i anspråk och medför en risk för uppdelning i små brukningsenheter.

5.1.10. Buller

Ett flertal bostadshus ligger relativt nära befintlig väg och utsätts därmed för trafikbuller. Utbyggnad av väg 26 till 2+1-väg kommer att innebära höjd hastighet på väg 26 efter ombyggnaden (från 80 km/h till 100 km/h) och högre ljudnivåer från vägtrafiken efter ombyggnaden jämfört med nuläget.

Om det byggs en förbifart kommer trafikbuller vid fastigheter längs med befintlig väg att minska, men istället kommer buller att uppstå i nya områden jämfört med nuläget. Den nya vägen kommer att passera naturmiljöer som idag är opåverkade och därmed bidra till förhöjd bullerpåverkan vilket kan inverka negativt både för djur, fåglar och det rörliga friluftslivet. Spridningen av buller kommer sannolikt att öka eftersom förbifarten ligger högre och mer exponerat i terrängen.

En detaljerad bullerberäkning kommer att utföras för det allmänna vägnätet i de föreslagna

utbyggnadsalternativen. Beräkningen kommer att visa om överskridande av riktvärden kommer att ske och ligga till grund för beslut om vilken typ av bullerskyddsåtgärd som i så fall kan bli aktuell för respektive fastighet. Riktvärden för planeringsfall ”Väsentlig ombyggnad” antas bli aktuella att tillämpa.

Fördjupade bullerutredningar kommer att genomföras.

Related documents