• No results found

De möjliga miljöeffekternas typ och utmärkande egenskaper

5. Projektets lokalisering, utformning, omfattning och utmärkande egenskaper

5.1. De möjliga miljöeffekternas typ och utmärkande egenskaper

Här nedan följer en beskrivning om de möjliga m iljöeffekter som kan u ppkomma av projektet.

Miljöeffekterna analyseras djupare senare i processen, i samband med att lokaliseringsutredningen och m iljökonsekvensbeskrivningen eller miljöbeskrivningen tas fram.

5.1.1. Landskap och upplevelsevärden A lternativ i befintlig sträckning

A tt behålla E16/väg 70 i befintligt läge innebär en relativt liten påverkan på landskapsbilden och bibeh ållna u pplevelsevärden med utblickar över det öppna odl ingslandskapet, bybebyggelsen,

Dalälven, Gimklack och Gimsbärkefältet. Det öppna landskapet är emellertid känsligt för åtgärder som förändrar den visuella karaktären som till exempel bulleråtgärder och erosionsskydd som kan bidra till att skymma utblickar mot Dalälven.

TMALL0095Samdsunderlag6.0

A lternativ i ny sträckning

En nydragning genom odlingslandskapet i anslutning till Koppslagårdarna kan splittra landskapet och m inska u pplevelsen av helhet.

Det öppna odlingslandskapet är känsligt för åtgärder som förändrar den visuella karaktären som vallar, bankar, bullerskyddsskärmar eller upplyfta konstruktioner som planskilda korsningar, portaler för skyltning och annat som sticker upp. Även eventuella bullerskyddsåtgärder i anslutning till

bostadsbebyggelse vid Koppslagårdarna kan bidra till att skapa barriäreffekter.

Sam tidigt har en sträckning genom det öppna odlingslandskapet potential att tillskapa utblickar över odlingslandskapet som positivt bidrar till u pplevelsevärden ur ett trafikantperspektiv.

A lternativ genom skogsmarken medför generellt sett mindre påverkan på landskapsbilden. Längre sträckor genom homogen skogsmark med liten omväxling kan samtidigt upplevas som monotont och bidra till minskade upplevelsevärden ur ett trafikantperspektiv.

N ya broar (om till exempel väg 293 byggs om till trafikplats samt bro över Gagnbroravinen) riskerar att u tgöra dominerande inslag i landskapsbilden.

Om en nysträckning lokaliseras intill foten på Gimklack innebär det en större bergskärning. Detta u tgör ett ingrepp i landskapet, vilket kommer att upplevas som ett dominerande inslag i

landskapsbilden. Generellt så bör nya sträckningar genom det kuperade skogslandskapet lokaliseras på ett sådant sätt att de förläggs l ängs naturliga dalgångar i landskapet. Därigenom kan behovet av bergskärningar och påverkan på landskapsbilden minimeras.

5.1.2. Befolkning, boendemiljö och hälsa A lternativ i befintlig sträckning

Trafiksäkerhet och barriäreffe kter

Å tgärderna kommer att leda till en ökad trafiksäkerhet längs h ela den aktuella sträckan. Framförallt är det m itträcken och utformning av korsningar och möjligheten till ett separat gång- och cykelstråk med planskilda passager som leder till att trafiksäkerheten ökar och olycksrisken minskar. En m otverkande effekt kan uppstå med de åtgärder som föreslås vad det gäller tillgängligheten. Redan idag utgör E16/väg 70 en barriär för de oskyddade trafikanterna med svårigheter att passera i plan i samband m ed stora trafikströmningar. Genom mötesseparering kommer det bli fortsatt svårt att passera E16/väg 70 för de oskyddade trafikanterna. Framkomligheten för de närboende som vill nå m ålpunkter försämras något då dessa istället hänvisas till parallellvägnät.

Möjligheter att få till en vägöverbyggnad som är homogen försvåras. Då endast delar av vägkroppen förväntas förnyas kan det leda till fortsatta framtida problem med rörelser i vägkroppen på grund av ojäm na tjällyft. Detta i sin tur får negativa föl jdverkningar till trafiksäkerheten.

Bu lleråtgärder kan komma att behövas i form av vägnära vallar, skärmar och eventuellt fastighetsnära åtgärder m ot anslutande bebyggelse på delar av sträckan. Det kan även komma att uppstå fler branta erosionsslänter mot Dalälven, på de delar där vägsektionen breddas. Bullerskydden kommer att fu ngera som visuella och fysiska barriärer och kan bidra till att skymma utblickar mot Dalälven samt att de branta slänterna bidrar till att göra stranden mer svårtillgänglig. Det kan även bli ökade barriäreffekter för jordbrukstransporter.

Jäm fört med befintlig väg innebär åtgärderna en ökning av barriäreffekten genom installation av mitt-och sidoräcken samt u ppförande av plank mitt-och vallar för skydd mot buller. Genom åtgärder i form av planskilda passager minskar barriäreffekten för boende och för de som använder gång-och cykelvägar

TMALL0095Samdsunderlag6.0

Boe ndemiljö

N ya ersättningsvägar parallellt med E16/väg 70 kommer ge ett visst m arkanspråk, som kan innebära negativa konsekvenser för de fastigheter som berörs. Ersättningsvägarna kommer till övervägande del att trafikeras av boende, men genomfartstrafik kan fortsatt förekomma på vissa av de enskilda

vägarna. Vägen i Koppslagårdarna kommer att trafikeras av jordbruksmaskiner, som vid vissa tider beh över släppa förbi fordon vid långa köer på en eventuell enfältssträcka.

Bulle r

A lternativet innebär längre sträckor med 2+1-körfält, vilket innebär marginell påverkan på ljudnivån jäm fört med de bullerstörningar som redan finns i dagsläget. Hastigheten utmed sträckan ökar vilket antas medföra ökad bullerpåverkan. Alternativet innebär dock bullerskyddsåtgärder (väsentlig om byggnad) vilket medför en förbättrad boendemiljö jämfört m ed nuläget. I kommande utredningar kom m er buller från samtliga statliga trafikkällor, väg och spår, i närområdet att beräknas och u tvärderas. Eventuella bullerskyddsåtgärder dimensioneras utifrån den sammanslagna ljudnivån.

Luftkvalité

Den ökade h astigheten på sträckan kommer att leda till ökade emissioner. Enligt genom förda beräkningar kommer inga överskridanden ske avseende m iljökvalitetsnormerna för partiklar och kvävoxider.

A lternativ i ny sträckning

Trafiksäkerhet och barriäreffe kter

Å tgärderna kommer att leda till en ökad trafiksäkerhet längs h ela den aktuella sträckan. Framförallt är det m itträcken och utformning av korsningar och möjligheten till att reducera ett stort antal direkta in-och u tfarter utmed den nya dragningen som bidrar till att minska andelen konfliktpunkter. Genom att låta befintlig E16/väg 70 fungera som lokalgata med sänkta hastigheter, mindre trafik och m ed ordnade passager för de oskyddade trafikanterna medför även det att olycksrisken minskar.

Den barriäreffekt som E16/väg 70 utgör idag, med höga trafikflöden etc. försvinner och

framkomligheten för närboende som vill nå målpunkter förbättras avsevärt med de åtgärder som föreslås. Om korsning väg 293 byggs om till trafikplats kan positiva effekter gällande barriäreffekter u ppkom ma vid en eventuell planskild gång- och cykelförbindelse över E16/väg 70. En längre

nydragning innebär förhållandevis små barriäreffekter då vägsträckningen till större delen går genom skogsmark.

Möjligheter att få till en vägöverbyggnad som är homogen underlättas, då h ela vägkroppen förnyas vid nydragning. Det m inskar framtida problem med rörelser i vägkroppen på grund av ojämna tjällyft.

Detta i sin tur får positiva följdverkningar för trafiksäkerheten.

En del visuella och fysiska barriäreffekter kan uppstå på grund av eventuellt behov av bulleråtgärder i anslutning till befintlig bebyggelse i Gagnbro samt intill det öppna odlingslandskapet på den sista del en av sträckningen innan alternativet återgår till befintlig vägsträckning i Sifferbo. Vägens dragning innebär visuella och fysiska barriäreffekter, som blir särskilt påtagliga om dragningen skär genom det öppna odlingslandskapet i anslutning till Koppslagårdarna. En ny bro över järnvägen i Sifferbo kan, om den anläggs med höga och långa bankar, bilda en fysisk och visuell barriär i om rådet.

Bulle r

N y dragning innebär stor förbättring för bostäder som idag ligger längs med befintlig sträckning. Om korsning 293 byggs om till trafikplats kommer på- och avkörningsfält väster om befintlig

korsningspunkt innebära att fastigheterna även framgent kommer att ha tung trafik som passerar i anslutning till bostaden, men i m indre om fattning än nuläget. Bostäderna i Norr Amsberg, norr om

TMALL0095Samdsunderlag6.0

föreslagen sträckning, kan få en något ökad ljudnivå till följd av att vägen kommer närmre, m en förändringen bedöms som liten.

Ett antagande har gjorts om att det vid en omdragning på delar eller hela sträckningen sker en om fördelning av trafiken, där 90 % av trafiken som idag trafikerar E16/väg 70 bedöms följa den nya dragningen. Ett antal nya fastigheter, i östra delen av u tredningsområdet vid Gagnbro, som idag inte berörs över riktvärdet kommer att få en ökad påverkan av buller då den nya vägsträckningen kommer närmare och från två håll, från befintlig E16/väg 70 (dock med betydligt mindre trafik) samt från E16/väg 70 i nytt läge. Vid en nydragning ges dock större möjlighet till anpassning av utformning och u trymme för bullerdämpande åtgärder i form av till exempel vallar.

I kom m ande utredningar kommer buller från samtliga statliga trafikkällor, väg och spår, i närom rådet att beräknas och utvärderas. Eventuella bullerskyddsåtgärder dimensioneras utifrån den

sam manslagna ljudnivån.

Luftkvalité

Den ökade h astigheten på sträckan kommer att leda till ökade emissioner. Ingen utredning har genom förts i ny dragning. Luftkvaliteten upplevs som god och det finns inget som tyder på att m iljökvalitetsnormen för utomhusluft riskerar att överskridas.

5.1.3. Natur- och kulturmiljö samt rekreation och friluftsliv A lternativ i befintlig sträckning

En lokalisering inom befintlig sträckning går inom Gagnbroravinens naturvärdesområde och det om råde som omfattas av n aturvårdsavtal för Gagnbroravinen. Lokaliseringen kan innebära lokalt negativa effekter för de arter som finns i området nära vägen. Det finns inga kända naturvärden utöver Gagnbroravinen som blir påverkade. Det finns inga biotoper som är hotade, sällsynta eller på

tillbakagång inom detta område. Sträckan innebär att endast små biotoper med naturvärde kan förväntas bli påverkade. För vägkanterna kan dock påverkan bli påtaglig även om inga kända botan iska värden finns.

Lokaliseringen innebär liten påverkan på kulturlandskap och lämningar. En befintlig sträckning med parallellvägar och gång- och cykelstråk kan till och med förbättra tillgängligheten till kulturlandskapet.

Mi lstenen vid Gagnbro (RAÄ:1219) m åste flyttas medan arbeten pågår, men kommer att återetableras när vägåtgärden genomförts.

Det rörliga friluftslivet kan komma att påverkas till viss del. Skoterleden som korsar befintlig väg vid Gagnbro kan komma att justeras något.

Det finns sämre möjligheter att anlägga nya faunapassager i befintlig sträckning. Detta kan i sin tur påverka djurs m öjligheter att förflytta sig i landskapet och därmed även den biologiska mångfalden på lång sikt. Befintlig väg som barriär för vilt längs sträckan kommer att öka genom att mitträcken u ppförs och att hastigheten höjs.

A lternativ i ny sträckning

En ny vägsträckning korsar nyckelbiotopen i Gagnbro, en ravin med högt till m ycket högt naturvärde som om fattas av naturvårdsavtal. Beroende av lokalisering kan den även komma att medföra negativa effekter på nyckelbiotop på Gimklack med högt till mycket högt naturvärde (barrskog) samt beröra fynd av rödlistade och fridlysta arter vid Sol backa. Denna påverkan bedöm s kunna bli påtaglig. Även sm å skogsbiotoper m ed naturvärde kan påverkas. Gimån (måttlig ekologisk status) betraktas som en känslig miljö och kan komma att korsas. Jordbruksmarken, som kan komma att bli påverkad bedöms

TMALL0095Samdsunderlag6.0

h a lågt naturvärde, men kan innefatta vissa värdeelement på grund av skogspartiet vid rastplatsen i Gim sbärke, skogsområdet i en sänka samt de två mindre åkerholmarna norr om järnvägen.

Rörande kulturmiljön löper sträckningen genom framförallt produktionsskog. I norr berörs dock åkermark. Generellt kan m an säga att ianspråktagande av ny m ark för exploatering inte är att föredra u r kulturmiljösynpunkt. Nya ingrepp i landskapet bryter de historiska dimensionerna och försvårar läsbarheten. Eventuellt kan kända kulturobjekt beröras, så som hålvägen (RAÄ 774:1) vid infarten till Sifferbo.

Om byggnation av väg 293 till trafikplats bidrar till ett större m arkanspråk och till en ökad

fragmentering av landskapet och riskerar att skapa stora restytor inom trafikplatsen vilka kan vara svåra att bruka.

Ökade bu llereffekter kan komma att påverka friluftslivet. Vid Gagnbro och vidare nordväst, på den nordliga sidan av Gimklack, går det en skoterled som kan tänkas bli påverkad vid en nydragning.

Eventuella vandringsleder inom om rådet kommer att begränsas.

A tt anlägga faunapassager underlättas i ny sträckning. Detta får i sin tur positiva effekter på den biol ogiska mångfalden. Dock kvarstår att en ny vägsträckning m ed mittseparering och ett eventuellt viltstängsel ger ökade barriäreffekter för djur.

5.1.4. Förorenade områden

A lternativ i befintlig sträckning

Å tgärderna påverkar till stor del befintliga överbyggnadslager av stenkolstjära samt eventuella förorenade dikesmassor.

A lternativ i ny sträckning

Å tgärderna påverkar endast till viss del befintliga överbyggnadslager av stenkolstjära samt eventuella förorenade dikesmassor. Desto längre sträcka som utgörs av nydragning, desto mindre blir påverkan på dessa föroreningar samtidigt som risken att påträffa ytterligare markföroreningar minskar.

5.1.5. Vattenmiljö A lternativ i befintlig sträckning Avvattning/ytvatte n

Med tanke på vägens läge utmed känsliga delar av vattenskyddsområdet är en ökad trafiksäkerhet värdefullt utifrån skydd av täkten. En olycka med farligt gods skulle kunna få mycket stora konsekvenser för grundvattnet.

V id Broängesbäcken och vid ett avsnitt vid Koppslagårdarna finns särskild risk för

föroren ingsspridning till grundvattnet. En förläggning i befintlig sträckning medför att skyddsåtgärder beh över vidtas i dessa partier såsom täta diken, kantsten och dagvattenledningar. Vidare utredning krävs för att bedöma exakt behov och om fattning av skyddsåtgärder för grundvatten.

V ägen ligger mycket nära Dalälven vilket gör att möjligheten att samla u pp eventuell förorening innan den når Dalälven också är liten. Detta kan innebära en h ög risk för recipienten vid till exempel olycka m ed farligt gods.

Till följd av att vägen bräddas l ånga partier krävs på vissa platser ingrepp vid vattendrag så som breddning av bank och även trumbyten/renoveringar, vilket kan medföra effekter på vattendragen u nder byggnationen, se kapitel 5.1.8.

TMALL0095Samdsunderlag6.0

A lternativ i ny sträckning

Beroende på hur vägen dras i nom utredningsområdet påverkas vattendragen i större eller mindre u tsträckning.

V id Gimklack är m arken mycket sidolutande vilket kommer medföra stora vattenmängder vid kraftig nederbörd om vägen läggs i detta om råde. Utförs inga överdiken krävs väl tilltagen yta för diken.

N edan Gimklack, i utredningsområdets norra del, finns våtmarksområden. Det är viktigt att vid anläggande av vägen säkerställa att trummor anläggs på rätt platser så att vatten inte leds bort mot nya om råden och på så sätt påverkar våtmarkens naturliga hydrologi.

I u tredningsom rådets norra del är avståndet till Dalälven är relativt långt, vilket ökar möjligheten för naturlig rening av vägdagvattnet innan det når slutrecipienten, även möjligheten att hinna sanera vid en eventuell olycka ökar.

En nysträckning kan ge m inskad risk för påverkan på Lennhedens vattentäkt då avståndet till vattentäkten ökar. Det finns osäkerheter i hur grundvattnet kommer att påverkas beroende på vilken korridor och vilket profilläge som kommer att väljas för kommande väg. Grundvattennivåer och risken för avsänkning av grundvatten kommer att behöva utredas y tterligare efter val av korridor.

Utredningsområdets bredd medför att vägen kan anläggas i sekundär eller tertiär skyddzon, men också en stor del helt utanför vattenskyddsom rådet, vilket skulle vara positivt för vattentäkten. Vidare u tredning krävs för att bedöma behov och om fattning av eventuella skyddsåtgärder för grundvatten.

Exem pel på åtgärder kan v ara täta skikt, kantsten, täta magasin etc.

5.1.6. Klimat och risker A lternativ i befintlig sträckning

En lokalisering i befintlig sträckning innebär ytterligare påverkan på de geologiska riskpunkterna, vilket får till föl jd att dessa m åste hanteras inom detta projekt. Effekten kan annars bli att en bredare väg medverkar till sämre infiltration och avrinning. Risk finns att i h ändelse av urspolning vid höga flöden av den h öga banken över Broängesbäcken i Gagnbro att trafiken m åste ledas om till södra sidan av älven. Detta skulle innebära en stor om väg för många boende.

A lternativ i ny sträckning

V id nydragning finns goda möjligheter att få till en vägöverbyggnad som är homogen, då hela vägkroppen förnyas. Detta leder till mindre problem med rörelser i vägkroppen på grund av ojämna tjällyft. Detta ger möjligheter att producera en hållbar vägkonstruktion och minska

trafiksäkerhetsrisker, som kan uppstå av årstidernas temperaturväxlingar.

Risker som inte bedömts i detalj är de raviner och vattendrag som passeras l ängs nydragning hela vägen fram till dess anslutning till befintlig väg. Detta kommer att utredas i kommande skede.

5.1.7. Hushållning med naturresurser A lternativ i befintlig sträckning

Å tgärder i form av erosionsskydd, stödfyllningar och gabioner inom trånga sektioner mot älven och bebyggelsen bedöm s kunna bli om fattande och massåtgången som berör ”sidoåtgärder” bli stor. Det finns l iten möjlighet att påverka massbalansen, då linjeföringen till stor del föl jer befintlig väg.

Påverkan på jordbruksmark och skogsmark bedöm s bli marginell.

TMALL0095Samdsunderlag6.0

A lternativ i ny sträckning

Å tgärden får en stor påverkan på naturresursen som utgörs av skogsmark. Alternativet innebär stora sch akter i skog, åker och berg samt viss torvutgrävning. Samtidigt erbjuder nybrytning av väg möjliga ju steringar i linjeföringen i kommande projektering, vilket öppnar för goda m öjligheter att uppnå m assbalans.

5.1.8. Påverkan under byggnadstiden

De m iljökonsekvenser som uppstår under byggtiden är kopplade till användning av fordon och m askiner samt hantering av bränslen, ol jor och andra kemikalier som innebär risk för läckage till om givande mark och vatten. Drift av fordon och maskiner m edför luftutsläpp och orsakar buller och vibrationer mot om givande bebyggelse. Massbalans ska så långt det är m öjligt eftersträvas i ett vägprojekt för att m inimera behovet av transporter och för god h ushållning m ed naturresurser.

I sam band med ny- och ombyggnation av vägar och byte av trummor finns risk för påverkan på vattenmiljön. Exempel på påverkan som kan vara aktuella för denna etapp kan vara grumling av vattendrag, kvävepåverkan från sprängämnen, ökad syreförbrukning samt oljeläckage från arbetsmaskiner.

A lternativ i befintlig sträckning

Platsbristen och trånga sektioner skapar risker och försvårar även anläggandet av de lösningar som föreslås. Åtgärderna kommer att leda till störningar för både närboende och trafik. Det finns y tterst liten plats för omledning av trafik under anläggningsarbetet, då tillfälliga förbifarter m åste ordnas då det inte finns ”naturliga” om ledningsvägar. En hel del organisering, tid och pengar går åt till åtgärder för skydd mot boende, övrig trafik etc. (som TMA u trustning, skyltning etc.) och som inte kommer själva väganläggningen till gagn.

Stora arbetsmiljörisker och tidsödande arbetsmoment skapas vid anläggande av erosionsskydd intill vägen ned mot och i Dalälven i kraftig lutning. Vid eventuella åtgärder avseende järnvägsbron i Du vnäs ökar komplexiteten i produktionen genom arbete i spårmiljö.

En samordningsvinst med annan verksamhet uppstår i byggskedet, då flera av riskpunkterna, som annars tillhör riskprojektet, kan åtgärdas samtidigt som vägåtgärderna.

I sam band med ombyggnation av vägar och byte av trummor finns en risk för påverkan på vattenmiljön. Exempel på påverkan kan vara grumling av vattendrag, kvävepåverkan från sprängämnen, igenslamning av lekbottnar, ökad syreförbrukning, pH-sänkning vid arbete i sura bergarter, metallutsläpp vid blästring samt oljeläckage från arbetsmaskiner.

A lternativ i ny sträckning

Å tgärderna medför ingen ytterligare påverkan på de utpekade riskpunkterna, vilka då inte kommer att h anteras inom vägprojektet. Om dragning av E16/väg 70 leder till positiva effekter för boende,

oskyddade trafikanter, genomfartstrafik samt byggtrafik, då dessa fortsatt kan färdas utmed den befintliga delen av E16/väg 70 under byggtiden. Nybrytning av väg skapar även utrymme för att, på de läm pligaste ställena, kunna anlägga de byggytor och byggvägar som krävs under byggtiden. Det stora avståndet till bebyggelsen gör att det inte uppstår några säkerhetsproblem under produktionstiden.

V id åtgärder avseende järnvägsbron ökar komplexiteten i produktionen genom arbete i spårmiljö.

Inga större säkerhetsmässiga åtgärder behöver anordnas för skydd av/mot övrig trafik eller

närboende. Därmed leder alternativet till att de resurser som läggs i tid och pengar hamnar på själva vägåtgärden. Om oförutsedda problem dyker upp, finns plats och tid till att arbeta med andra delar av

Related documents