• No results found

5 Analys

5.2 FRÅGESTÄLLNING 2

5.2.3 De valda parametrarna och variablerna

För att fallföretaget ska nå ett optimerat läge gällande lagerstyrning med gemensamma viktiga parametrar och variabler som påverkar huvudparametrarna i beställningspunktsystemet har fallföretagets specifika förutsättningar analyserats. Dessa förutsättningar har sedan kopplats samman med de teoretiska parametrarna och variablerna beskrivna i frågeställning ett.

Ur denna analys har elva parametrar och variabler valts ut som betydande för fallföretaget och skulle med fördel implementeras för att underlätta hanteringen av enskilda artiklar samt bidra till optimering av storheterna anläggnings- och omsättningstillgångar. I Tabell 5 presenteras de parametrar och variabler som enligt denna studie är viktiga. De presenteras utifrån de fem avdelningarna som undersökts i fallföretaget. De gröna kryssen betyder att parametern/variabeln är viktig utifrån fallföretagets perspektiv, empirin. De orangea kryssen symboliserar viktiga parametrar/variabler enligt litteraturstudien. Antaganden angående litteraturstudien har gjorts beträffande parameterns och variablernas betydelse för respektive funktion.

43 Tabell 5 - Prioriterade parametrar och variabler

Att välja ut elva parametrar som blir betydande för fallföretaget har varit en process där för- och nackdelar vägts mot varandra samt att en sammankoppling mellan parametrarna/variablerna från frågeställning ett gjorts. Kundorderstyrd produktion handlar om att klara av att leverera det kund efterfrågar, vilket innebär att flexibiliteten blir viktig. Flexibiliteten är något fallföretaget arbetar med dagligen och avvägningar inom alla avdelningar görs för att klara leverera i tid. Det betyder att flexibiliteten blir viktig inom alla utvalda parametrar och påverkar alla huvudparametrar på olika sätt och blir därmed viktig att ta i beaktning när avvägningar görs parametrar och variabler emellan. De utvalda parametrarna och dess betydelse samt vilka parametrar som exkluderats beskrivs nedan.

5.2.3.1 Efterfrågan

Efterfrågan

Efterfrågan är en parameter som är viktigt att styra och kontrollera då den ger en indikation på hur mycket artiklar som behöver finnas tillgängliga för att bemöta kundens efterfrågan i fallföretaget.

Lagersaldo

Ingen av respondenterna nämnde att lagersaldo är en viktig parameter för fallföretaget. Lagersaldo är dock viktigt att veta för alla funktioner i fallföretaget. Lagersaldo kan delas upp i olika typer av saldo för att ge en optimal effekt. Det görs genom att veta vilka lagerhållna produkter som redan är knuta till ett projekt och inte kan användas av övriga. Detta bidrar även till att andra projekt har möjlighet att låna artiklar som inte behövs i avslutat projekt samt att varje projekt på så sätt kan debiteras rätt summa av ekonomiavdelningen.

44

Vikt

Fallföretaget uttryckte under intervjun att vikt är ett krav för att få lagra artiklar hos externa leverantörer. Vidare underlättar vikten för leverantörerna att avgöra vart de ska placera de produkterna i deras lager.

Volym

Volym är avgörande för lagerhållningen samt ett mått som krävs om fallföretaget vill lagerhålla en produkt hos en extern leverantör.

Pris

Inköpspris är viktigt för fallföretaget, genom inköpspriset kan fallföretaget beräkna produkters försäljningspris.

Stafflade priser

Fallföretaget menar att stafflade priser är en viktig parameter. Denna parameter är viktiga för eftermarknad att vara medveten om, då eftermarknad i hög utsträckning behöver enskilda artiklar i en liten kvantitet. Att beställa i liten kvantitet kan bli dyrt för inköpsavdelningen, då styckpriset på artikeln ökar. Att då ha information om styckpriset på en produkt gör att eftermarknad kan ta rätt betalt av kund och inte förlora vinsten när inköpspriset har ökat på artikeln.

5.2.3.2 Ledtid

Anskaffningsledtid

Fallföretaget menar att anskaffningsledtid är viktig för att kunna beräkna när en kundorder kan starta. Anskaffningsledtid är viktigt att ha information om för alla berörda avdelningar. Dels se när beställningen bör läggas samt när tillgången finns på lagret. Anskaffningsledtid har även en avgörande roll ifall beställningen måste ske via prognos eller om det finns en möjlighet att köpa efter kundorder är lagd.

Produktionsledtid

Fallföretaget menar att produktionsledtiden är viktig för att veta när en produkt ska börja tillverkas för att vara klar till leverans. Extra viktigt blir detta i ett kundorderstyrt företag som inte har färdiga produkter att leverera av på lager.

Lageromsättningshastighet (LOH)

Fallföretaget anser att lageromsättningshastighet är en viktig parameter samt att en del artiklar i dagsläget har nästintill obefintlig lageromsättningshastighet. LOH kan därmed få betydelse då parametern kan uppmärksamma artiklar med låg lageromsättningshastighet. Att uppmärksamma dessa kan bidra till artiklarna med låg LOH kan kasseras eller förflyttas till andra lagerplatser för att frigöra yta.

Uttagsfrekvens

Uttagsfrekvens är en bra parameter för att indikera hur ofta en artikel används och kan kopplas samman med lageromsättningshastighet. Utifrån uttagningsfrekvensen kan fallföretaget avgöra vilka artiklar som binder onödigt kapital till följd av att det inte används ofta. Uttagningsfrekvensen kan även användas för att underlätta samt visa för fallföretaget om artiklarna ska finnas på fallföretagets lager eller förvaras externt. Denna parameter kan även kopplas ihop med gemensamhet då artiklar med hög uttagsfrekvens används i många artiklar eller i artiklar som tillverkas i hög utsträckning.

45 5.2.3.3 Säkerhetslager

Kontrakterad artikel

Fallföretaget önskar en kategori för artiklar som måste lagerhållas på grund av att artikeln är kontrakterad eller nödvändig vid reparation och service. Denna typ av parameter kan ge upphov till att onödiga artiklar kan kasseras när de inte längre är bundna till ett avtal. I dagsläget har fallföretaget problem med platsbrist i lagret då det är uppfyllt till 90–98%. Med hjälp av kontrakterade artiklar kan fallföretaget slänga de icke-kontrakterade artiklarna som tar upp onödig plats i lagret och en minskning av kapitalbindning är möjlig.

Related documents