• No results found

Digitala källor

Bilaga 2 Definitioner av alternativa praktiker

Begreppsförklaringar enligt boken Spa för själen som är skriven av Anna

Rosengren och Anna-Karin Nilsson:175

Mindfulness= Medveten närvaro där man genom en enda övning såsom andningsfokuserad avslappning kan lossa på spänningar som leder till lugn och tillförsikt. Det handlar om att acceptera det man inte kan förändra men också att bli medveten och acceptera det vi kan förändra. Det finns en känd bön inom tolvstegsprogrammet som handlar om detta:

Gud, ge mig sinnesro

att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan

och förstånd att inse skillnaden. Amen. 176

Spa-dagar= En form av sinnlighetsgudstjänst där alla sinnen får uppleva något. Doft, beröring, hörsel, smak ingår i dessa spadagar och därför är det vanligt att man har någon form av fysisk beröring såsom taktilmassage eller liknande. Tanken är att få sinnesro, själslig vila och inre frid.

Taktilmassage = en form av beröring som används för att öppna sinnen.

Wellbeing = Friskvård på djupet som kan ses som ett stöd när man vill börja lyssna på och ta hand om sin kropp. Det handlar om att man genom hälsa och välbefinnande också når andliga dimensioner

Begreppsförklaringar enligt Nationalencyklopedin:

Akupunktur = (av latin a´cus ‘nål’ och punctu´ra ‘stick’, av pu´ngo ‘sticka’, ‘stinga’), alternativmedicinsk och

medicinsk behandlingsmetod som härstammar från traditionell kinesisk medicin. Ett antal fina (ca 0,25 mm) nålar sticks med en vridande rörelse in i eller genom huden och får sitta kvar under behandlingsseansen.

Aromaterapi = av aroma, se arom, och terapi), ibland oljemassage, alternativmedicinsk användning av eteriska

(väldoftande) och andra vegetabiliska oljor i terapeutiskt syfte. Oljorna används för att framför allt kroppsliga funktioner, t.ex. hudproblem, muskelsmärta, luftvägsproblem och stressymtom, skall påverkas.

Astrologi = grek. astrologi´a ‘stjärnkunskap’, av a´stron ‘stjärna’ och -logi´a ‘lära’, ‘vetenskap’, av lo´gos ‘ord’), den

lära som hävdar att en människas personlighet och/eller framtida öde bestäms av riktningen till vissa himlakroppar vid någon viss tidpunkt, vanligen hennes födelse. Den grafiska bilden av himlakropparnas positioner, liksom uttolkningen av dessa, kallas horoskop.

Kiropraktik= çi-] (eng. chiropractic, av grek. cheiro-, av cheir ‘hand’, och praktiko´s ‘verksam’, ‘aktiv’, av pra´ssō

‘göra’, ‘handla’), chiropraktik, läran om behandling av vissa funktionella störningar och smärttillstånd i människans

rörelseapparat, främst i leder och muskler, med hjälp av en speciell justeringsteknik. Kiropraktiken utgår ifrån föreställningen att förhållandet mellan kroppens struktur och funktion är viktigt för hälsan. Som kiropraktikens grundare anses amerikanen Daniel David Palmer (1845-1939).

Zonterapi = behandlingsform inom alternativ medicin. Metoden har flertusenåriga anor från flera världsdelar. Den

började användas i industriländerna i början av 1900-talet. Zonterapi hör till reflexologins föreställningsvärld: kroppsytan är indelad i zoner, och var och en av dessa motsvarar ett organ eller en kroppsdel.

Naprapati = eng. naprapathy, av tjeckiska náprava ‘(för)bättring’, ‘hjälp’ och grek. pa´thos ‘lidande’), behandlingsform

inom manuell medicin. Naprapatin infördes av den amerikanske kiropraktorn och läkaren Oakley Smith, som 1907 grundade den första högskolan för manuell medicin enligt naprapati i Chicago. Inom naprapati, som är en utveckling av kiropraktiken, arbetar man uteslutande med funktionsrubbningar och smärttillstånd inom rörelseorganen. Behandlingen sker med särskilda handgrepp, manipulation och mobilisering, som i kombination med massage och muskeltöjning vid behov kompletteras med elektroterapi, träningsprogram och ergonomisk rådgivning.

Meditation = lat. medita´tio ‘eftersinnande’, ‘eftertanke’, ‘meditation’, av me´ditor ‘begrunda’, ‘reflektera över’,

‘meditera’), övning som omfattar dels psykosomatisk avspänning, dels andlig utveckling. kan beskrivas som en koncentration av uppmärksamheten, som underlättas av social isolering, reduktion av kroppsmotorik, muskulär avspänning och en speciell andningsrytm.

175

Rosengren/Nilsson 2007.

176

Qigong = hälsogymnastik av kinesiskt ursprung, byggd på vetenskapligt ogrundade föreställningar om livsenergin qi och dess cirkulation genom kroppens energikanaler. Qigong används som behandlingsmetod inom alternativ medicin.

Yoga = [jo:´-] (sanskrit yōga ‘ok’, ‘förening’; ‘koncentration’, ‘lämplighet’), ett av de sex klassiska indiska

tankesystemen (darshana). Riktningen har djupa rötter i indiskt tänkande, men i sin klassiska form går den tillbaka på

Patanjali och hans ”Yogasutra” från århundradena kring Kr.f. Filosofiskt anknyter den till samkhyasystemet men accepterar tanken på flera separata själv, bland vilka Gud är det högsta, och kallas därför ibland ”Seshvara samkhya” (‘teistisk samkhya’); den syftar till att genom praktiska övningar befria den andliga principen (purusha) från materiens

band (prakriti). Enligt denna riktning omfattar yoga som metod åtta steg, varav de fem första betecknas som yttre, de

tre senare som inre. De två första stegen är snarast etiska till sin natur och innefattar avhållsamhet från att skada, ljuga och stjäla samt från lust och girighet resp. upprätthållande av kroppslig och andlig renhet. De två följande stegen är de mest kända och avser fysiska förberedelser, bl.a. vad gäller kroppsställning och andning. Det femte avser kontroll av sinnena, och de tre högsta innefattar olika koncentrations- och meditationsövningar i form av

dharana (objektsinriktad meditation), dhyana (tankeinriktad kontemplation) och samadhi (total koncentration). Den

sistnämnda kan i sin tur ha två former: medveten (samprajnata) eller ”övermedveten” (asamprajnata), vilken tänks innebära ett upphävande av polariteten objekt-subjekt och den definitiva frigörelsen från bundenheten till materien (ett uppgående i den andliga principen). Målsättningen för yoga är således från början religiös, och termen yoga används därför ibland allmänt för vägar till förening med Gud eller för frigörelse från sinnenas herravälde. Det finns många förgreningar av olika yogaformer.

Förklaringar av olika yogaformer enligt Allt om Yoga: 177

Tantra betyder ”vävning”, ”nät i universum”. Den är också kallad för ”vardagslivets yoga”, eftersom man använder sig av alla sina vardagliga aktiviteter för att utveckla sig andligt. Den är en extrem expansion av medvetandet, som inkluderar ett komplext omfång av metoder och tekniker som bl.a. innehåller sexuell energi.

Leendeyoga är en terapeutiskt utformad metod där man använder vridningar på liknande sätt som i Twistterapi, men på ett mer förebyggande och stärkande sätt.

Yin Yoga handlar om sättet man utför yogan på. Yogan är en lugn inåtgående tyst meditativ yogaform där man i första hand påverkar yindelarna i kroppen såsom bindväv, leder och ligament.

Yang Yoga bygger styrka, ökar rörlighet och smidighet, ger god balans och kroppskontroll med en medveten andning och fokusering av sinnet som röd tråd. Yogaformen balanserar kropp och själ, stimulerar energiflödet och får oss att vara mer närvarande i nuet.

Virya Yoga är en tuff och rolig yogaträning som är inspirerad av ashtangayogans andning och kraftfullhet. Virya betyder på sanskrit, entusiasm, energi eller, kraft, och tanken med Viryayoga är att den just ska ge kraft och energi. Entusiasm, syftar till förtjusning och lekfullhet och det inspirerar förhoppningsvis till experimentlusta och till att ge sig ut på upptäcksfärd i kroppens och sinnets landskap.

177

Bilaga 3 – Enkät

Kön: Man: Kvinna:

Ålder:

1. Rangordna följande alternativ (1-10) med det viktigaste i ditt trosliv som nummer 1 o.s.v. Gemenskap: Trygghet: Cellgrupp: Bön: Andlig/personlig utveckling: Egent id för bibleläsning: Kroppslig och själslig hälsa: Tjänande:

Andliga upplevelser. Gudstjänste/predikan: 2. På ett ungefär, hur ofta besöker du en gudstjänst per vecka/månad eller år?: 3. Sätt kryss i alternativ nedan som du prövat på en eller flera gånger:

Qi gong: Power-Yoga: Yoga Nidra: Tantra-Yoga: Astanga-Yoga: Leende-Yoga: Virya-Yoga: Yang-Yoga: Astrologi/horoskop: Tarot/spådomar: Afro-dans: Frigörande dans/andning: Yin-Yoga: Annan Yoga: Magnetterapi: Färgterapi: Hypnos: Reiki-healing: Telepati: Tai chi: Meditation: Kristallterapi:

Annan alternativ tränings- eller behandling: ………. Inget av ovanstående:

4. Sätt kryss i alternativ som du utövar mer kontinuerligt: Qi gong: Power-Yoga: Yoga Nidra: Tantra-Yoga: Astanga-Yoga: Leende-Yoga: Virya-Yoga: Yang-Yoga: Astrologi/horoskop: Tarot/spådomar: Afro-dans: Frigörande dans/andning: Yin-Yoga: Annan Yoga: Magnetterapi: Färgterapi: Hypnos: Reiki-healing: Telepati: Tai chi: Meditation: Kristallterapi:

Annan alternativ tränings- eller behandling: ……….

5. Har du någon gång besökt:

Akupunktör: Zonterapeut:

Aromaterapeut: Naprapat:

Kiropraktor:

Inget av ovanstående:

6. Om ja, hur ofta händer det? Varje vecka, varje månad, varje år? Akupunktör: Zonterapeut:

Aromaterapeut: Naprapat:

Kiropraktor:

7. Svara med kryss i de rutor som du tycker stämmer in i ditt trosliv:

Ja Nej Vet ej

a. Jag tror på dopet i vatten: b. Jag är döpt i vatten

c. Jag tror på dopet i den helige Ande: d. Jag ger tionde:

e. Jag tror på gudomlig helbrägdagörelse: f. Jag har själv erfarenhet av gudomligt helande: g. Jag tror på Jesu återkomst och att han skall

regera på jorden i 1000 år tillsammans med oss troende:

h. Jag anser att det skulle vara svårt att bevara tron om jag inte går på gudstjänster eller andra samlingar i församlingens regi, regelbundet?

i. Några gånger det senaste året har jag funderat på att lämna församlingen och utöva min tro mer privat:

j. Jag anser att jag har en egen privat tro som till viss del stöds av församlingen men som också innehåller andra trosövertygelser.

k. Jag skulle vilja betrakta mig som kristen på mitt eget sätt:

l. Jag tycker det är okej att tro på allt som känns okej för mig även om delar av detta inte hör hemma inom kristendomen: m. Jag tror att min kristna tro är

den enda rätta:

n. Jag tror att den enda vägen till frälsning är om man tror att Gud uppväckte Jesus från de döda och bekänner Honom som herre: o. Jag är säker på att Helvetet existerar:

p. Jag tycker att det är fel att ha sex före äktenskapet:

q. Det är okej att flytta ihop trots att man inte är gift:

r. Det är okej att dricka alkoholhaltiga drycker om man gör det kontrollerat och med ansvar:

8

Ja Nej Vet ej

. Svara med kryss i de rutor som du tycker är acceptabla att utöva: Akupunktör: Aromaterapeut: Kiropraktor: Zonterapeut: Naprapat: Qi gong: Power-Yoga: Yoga Nidra: Tantra-Yoga Astanga-Yoga: Hypnos: Reiki-healing: Telepati: Tai chi: Meditation: Leende-Yoga: Virya-Yoga: Yang-Yoga: Yin-Yoga: Magnetterapi: Astrologi/horoskop: Tarot/spådomar: Frigörande dans/andning: Kristallterapi:

Bilaga 4 – Enkätsvar

Related documents