• No results found

DEFINITIONER, NOMENKLATUR OCH FÖRKORTNINGAR

2:4-anläggning Riskanläggning där verksamheten medför en fara för att en olycka skall orsaka allvarliga skador på människor eller miljön. Omfattas av

bestämmelserna i LSO 2:4. Kallades tidigare ofta för §43-anläggningar i och med att de omfattades av RäL §43.

Alarmtelefon Telefon som är kopplad på Multicoms larmnät och som fungerar även vid teleavbrott. Alarmtelefoner finns vid Räddningstjänstens

brandstationer (Hallabro och Eringsboda har alarmtelefoner kopplade på ”vanliga” telenätet), E22 vid Lyckebyån och Leråkra samt i

Augerum vid bron över Lyckebyån.

Anspänningstid Tiden från att larm slås på station till dess att första fordon skall ha lämnat stationen.

Bemanning Se beredskap.

Beredskap Det antal brandmän och befäl som dygnet runt finns redo att rycka ut i händelse av olycka. Beredskapen kan upprätthållas av heltidsanställda eller deltidsanställda brandmän och befäl. Beredskapen anges ofta som t.ex. 1+4 där första siffran anger antalet befäl i beredskap och andra siffran antalet brandmän i beredskap.

BfD Se brandförman – deltid

BfH Se brandförman – heltid

Bi Se brandingenjör

BmD Se brandman – deltid

BmH Se brandman – heltid

BM Se brandmästare

Brandförman – deltid Person som tjänstgör som befäl vid deltidsstyrka och har genomgått kursen Räddningsledare A (eller motsvarande äldre utbildning) med godkänt resultat.

Brandförman – heltid Person som tjänstgör som befäl vid heltidsstyrka och har genomgått kursen Räddningsledare A (eller motsvarande äldre utbildning) med godkänt resultat.

Brandingenjör Tjänsteman som erhållit brandingenjörsexamen enligt bestämmelserna i högskoleförordning (1993:100).

Brandinspektör Tjänsteman som huvudsakligen arbetar med myndighetstillsyn och har genomgått kursen Tillsyn och olycksförebyggande verksamhet B eller har motsvarande kunskaper genom äldre utbildning.

Brandman – deltid Person som tjänstgör som brandman vid deltidsstyrka.

Brandman – heltid Person som tjänstgör som brandman vid heltidsstyrka.

Brandmästare Person som tjänstgör vid heltidsstyrka och leder skiftets arbete.

Brandmästare skall ha genomgått kursen Räddningsledning B (eller motsvarande äldre utbildning med godkänt resultat).

Direktion Beslutande församling och tillika förbundsstyrelse för ett kommunalförbund.

Direktionen Med Direktionen avses om inte annat nämns direktionen för Kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Blekinge

Deltidsstation/-styrka Brandstation/styrka där personalen har annan huvudarbetsgivare än Räddningstjänsten Östra Blekinge men upprätthåller beredskap för att kunna rycka ut inom den angivna anspänningstiden.

Räddningstjänsten Östra Blekinge

Beslutad av Direktionen 2005-12-16 § 65 Dnr: 05.1161/173.13

Extraordinär händelse Med extraordinär händelse avses en sådan händelse som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och kräver skyndsamma insatser av en kommun eller ett landsting och som omfattas av lag (2002:883) om extraordinära händelser i fredstid hos kommuner och landsting.

Flygräddningstjänst Räddningstjänst vid flyghaverier inom Sveriges sjöterritorium och ekonomiska zon, dock ej vid haveri i vattendrag, kanal, hamn eller andra insjöar än Vänern, Vättern och Mälaren. Även insats när ett luftfartyg är nödställt, när fara hotar lufttrafiken eller ett luftfartyg saknas. Flygräddningstjänst är statens ansvar och regeringen har utsett Luftfartsstyrelsen som ansvarig myndighet.

Förbundet Med Förbundet avses Kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Blekinge om inte annat framgår av texten.

Handlingsprogram Om inte annat anges menas med handlingsprogram ett handlingsprogram för räddningstjänst enligt LSO 3:8.

Heltidsstation/-styrka Med heltidsstation avses en brandstation där det finns personal, som har sin huvudanställning hos Räddningstjänsten, dygnet runt.

Högre befäl Med högre befäl avses brandmästare, brandinspektör, brandingenjör, stf. räddningschef och räddningschef

Insatsplanering Verksamhet som syftar till att upprätta en plan för en

byggnad/anläggning eller speciell typ av olycka för att på så sätt underlätta en insats i händelse av olycka.

Insatstid Tiden från larm till dess att räddningstjänstens insats börjar påverka olycksförloppet (vatten på branden).

Insatszon Ett geografiskt område inom vilket det finns gemensamma larmplaner.

K100 Trossö brandstation

K130 Jämjö brandstation

K140 Sturkö brandstation

K150 Hasslö brandstation

K160 Rödeby brandstation

K170 Holmsjö brandstation

K180 Aspö brandstation

K200 Ronneby brandstation (heltidsstyrkan) K210 Ronneby brandstation (deltidsstyrkan)

K230 Bräkne-Hoby brandstation

K240 Hallabro brandstation

K250 Eringsboda brandstation

Kemdykning Inträngande i område med farlig luftförorening eller farlig oxygenbrist (syrebrist) för att rädda liv, bekämpa utflöde av kemikalier eller liknande. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter krävs en minsta bemanning om 1+4 för att genomföra rökdykning.

Kommunalförbund Organisationsform där två eller flera kommuner gemensamt bildar kommunalförbundet och överlämnar vården av en eller flera kommunala angelägenheter till kommunalförbundet.

Kommunalförbund omfattas av kommunallagen.

Räddningstjänsten Östra Blekinge

Beslutad av Direktionen 2005-12-16 § 65 Dnr: 05.1161/173.13

Kommunalförbundet Med Kommunalförbundet avses Kommunalförbundet

Räddningstjänsten Östra Blekinge om inte annat framgår av texten.

Kritiska förhållanden Kriterie som definierar vilka förhållanden som inte är acceptabla att människor utsätts för vid en brand. Kritiska förhållanden innebär att utrymning inte längre kan ske under acceptabla förhållanden, det behöver dock inte innebära personskador eller förluster i människoliv.

Kritiska förhållanden anses ofta råda då ett eller flera av nedanstående kriterier är uppfyllda:

• Temperatur > 80°C

• Kortvarig strålningsintensitet >10 kW/m² eller sammanlagd strålningsenergi på 60 kJ/m² utöver energin från en strålning på 1 kW/m².

• Brandgaslagrets höjd < 1,6 + 0,1 × rumshöjden över golvnivå där människor vistas.

• Siktbarhet minst 5 m i brandrummet och 10 m i utrymningsvägarna.

• Koncentration CO < 2000 ppm, CO2 < 5 %, O2 > 15 % Körtidsanalys Metod för att bedöma vilka insatstider som fås inom olika områden

inom Förbundet. Vid körtidsanalys används olika medelhastigheter för räddningsfordon beroende på vägens utformning, se Tabell 7.

Motorväg/motortrafikled Väg > 7 meter

Väg 7-5 meter På och avfarter Gata

Enskild bättre väg Enskild sämre väg

Inom tätort Tabell 7 - Medelhastigheter (km/h) vid körtidsanalys

Larmplaner Plan för vilka stationer som skall larmas initialt i händelse av en viss typ av olycka. Larmplaner finns för en hel insatszon eller för specifika objekt (t.ex. flygplats eller 1+2-väg).

LSO Lag (2003:778) om skydd mot olyckor. Ex: LSO 2:4 = 2 kap. 4 § lag (2003:778) om skydd mot olyckor.

MD S Se Södra Militärdistriktet Miljöräddningstjänst till

sjöss

Räddningstjänst när olja eller andra farliga ämnen kommit ut i vattnet eller det föreligger en allvarlig fara för detta inom Sveriges

sjöterritorium och ekonomiska zon, dock då farliga ämnen läckt ut i vattendrag, kanal, hamn eller andra insjöar än Vänern, Vättern och Mälaren. Miljöräddningstjänst till sjöss är statens ansvar och regeringen har utsett Kustbevakningen som ansvarig myndighet.

MRCC Maritime Rescue Coordination Center – Sjöräddningscentralen i Göteborg.

NBC Nuklerära-, Biologiska- och Kemiska stridsmedel.

Räddningstjänsten Östra Blekinge

Beslutad av Direktionen 2005-12-16 § 65 Dnr: 05.1161/173.13

Olycka Plötslig händelse som resulterar i något negativt. I normalfallet

omfattar olycksbegreppet oavsiktliga händelser. Vissa undantag har här gjorts från principen. Till exempel betraktas anlagda bränder som medför personskador som olyckor. [ii]

Operativ ledning Utövar den samlade ledningen av den löpande insatsen, inom ram. Den operativa ledningen skall ange avsikt och inriktning för insatsen samt tilldela de enskilda enheterna uppgifter. Den operativa ledningen skall tillse att samverkan med andra organisationer på skadeplats kommer till stånd. Den operativa ledningen utövas av räddningsledaren. Se även strategisk ledning.

POSOM Psykologiskt och socialt omhändertagande. Sådan psykologisk och social hjälp som kommunen lämnar till personer som varit inblandade i, varit vittnen till eller har anhöriga som varit med om en allvarlig

olycka.

Prestationsmål Mål som har fokus på Räddningstjänsten och som anger hur säkerhetsmålen skall uppnås.

RCB Se räddningschef i beredskap

Restvärdesräddning Åtgärder som syftar till att begränsa sekundärskador efter att en räddningsinsats (räddningstjänst) har avslutats. Sådana åtgärder kan t.ex. vara åtgärder för att skapa en torr och rökfri miljö.

Riskobjekt Ett objekt som har en sådan verksamhet att en olycka kan orsaka skador på liv, egendom eller miljö utanför själva anläggningen eller ge upphov till allvarliga skador på själva anläggningen eller personer som vistas i anläggningen. Som riskobjekt räknas även byggnader eller

sammanhängande grupper av byggnader som vid en olycka, p.g.a. sin utformning, kan orsaka skador på liv, egendom eller miljö utanför själva byggnaden där olyckan inträffade. Behöver ej vara en s.k. 2:4-anläggning.

RITS Räddningsinsats till sjöss. Avtal mellan Staten och räddningstjänsterna i Härnösand/Kramfors, Stockholm, Gotland, Karlskrona, Helsingborg och Göteborg. En RITS-styrka består av sex för ändamålet utbildade och övade brandmän med specialutrustning för att bekämpa brand eller kemikalieutsläpp ombord på fartyg till sjöss.

Rvm Se räddningsvärnsman.

RVR Se restvärdesräddning

Räddningschef Enligt LSO skall det i varje kommun finnas en räddningschef.

Räddningschefen ansvarar för att räddningstjänsten är ändamålsenligt ordnad. Räddningschefen är räddningsledare men får utse någon annan uppfyller de behörighetskrav som fastställs av regeringen.

Räddningschef i beredskap

Brandingenjörsutbildad tjänsteman som utanför ordinarie arbetstid upprätthåller beredskap i hemmet. Räddningschef i beredskap ansvarar för den strategiska ledningen i Förbundet samt har, på delegation av räddningschefen, rätt att utse räddningsledare.

Räddningstjänsten Östra Blekinge

Beslutad av Direktionen 2005-12-16 § 65 Dnr: 05.1161/173.13

Räddningsfrånkoppling Används vid olyckor på elektrifierad järnväg och kallades förr för

”dubbel skyddssektionering”. Räddningsfrånkoppling begärs hos Banverkets eldriftledare och innebär att spänningen bryts på samtliga ledningar vid ett visst järnvägsavsnitt. Innan räddningsarbete påbörjas skall kontaktledningen spänningsprovas och skyddsjordas i både S- och I-räl (järnvägsspåret). Att en station kan utföra räddningsfrånkoppling innebär att de genomgått kurs i ”Räddningsfrånkoppling” hos

Banverket under de senaste tre åren (krav för att få begära

räddningsfrånkoppling) samt att de har utrustning för att genomföra spänningsprovning och skyddsjordning av kontaktledningen.

Räddningsinsats En sådan insats som kommunen eller staten skall svara för vid de händelser som uppfyller kriterierna för räddningstjänst (se nedan).

Räddningsledare Person som leder en räddningsinsats. Räddningsledaren svarar för den operativa ledningen och får besluta om ingrepp i annans rätt och tjänsteplikt.

Räddningstjänst De räddningsinsatser som staten eller kommunerna skall svara för vid olyckor och överhängande fara för olyckor för att hindra och begränsa skador på människor, egendom eller miljön. Staten eller en kommun skall ansvara för en räddningsinsats endast om detta är motiverat med hänsyn till behovet av ett snabbt ingripande, det hotade intressets vikt, kostnaderna för insatsen och omständigheterna i övrigt. Åtgärder som omfattas av hälso- och sjukvårdslagen (bl.a. sjuktransporter) är enligt LSO ej räddningstjänst.

Räddningstjänsten Med Räddningstjänsten avses Kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Blekinge om inte annat framgår av texten.

Räddningstjänstlagen, RäL

Räddningstjänstlag (1986:1102). Lag som styrde kommunens

räddningstjänstverksamhet och enskildas skyldigheter att vidta åtgärder till skydd för brand eller skador till följd av brand. Upphörde att gälla 2004-01-01 då LSO trädde i kraft.

Räddningsvärn Brandstation som bemannas av tjänstepliktig personal utan krav på beredskap vilket innebär att det inte kan garanteras någon minimistyrka vid larm. Se även räddningsvärnsman.

Räddningsvärnsman En räddningsvärnsman har uttagits med tjänsteplikt av kommunens räddningsnämnd för att ingå i ett räddningsvärn. En räddningsvärnsman är skyldig att delta i övning med räddningsvärnet under högst 20

timmar årligen. I händelse av larm fullgörs tjänsteplikten på anmodan av räddningsledaren.

RÖB Räddningstjänsten Östra Blekinge

Rökdykning Inträngande i tät brandrök, vanligen inomhus, för att rädda liv eller bekämpa brand eller liknande. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter krävs en minsta bemanning om 1+4 för att genomföra rökdykning.

Sevesoanläggning Anläggning som omfattas av bestämmelserna i Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, den s.k. Sevesolagen.

Räddningstjänsten Östra Blekinge

Beslutad av Direktionen 2005-12-16 § 65 Dnr: 05.1161/173.13

Sjöräddningstjänst Räddningstjänst vid efterforskning och räddning av människor som är eller kan befaras vara i sjönöd inom Sveriges sjöterritorium och ekonomiska zon, dock ej i vattendrag, kanal, hamn eller andra insjöar än Vänern, Vättern och Mälaren. Även sjuktransporter från fartyg räknas som sjöräddningstjänst. Sjöräddningstjänst är statens ansvar och regeringen har utsett Sjöfartsverket som ansvarig myndighet.

Skyddsvärt objekt Ett objekt där det finns stora oersättliga värden. Dessa värden kan utgöras ett stort antal personer, viktiga samhällsfunktioner eller stora kulturella värden.

Strategisk ledning Beslutar om beredskap och insatsers ram. Med ram menas fastställda avgränsningar beträffande tid, resurser och geografisk läge. Oftast handlar strategisk ledning om att prioritera resurser mellan olika pågående insatser och den beredskap som skall upprätthållas. Den strategiska ledningen bör alltid vara gemensam för hela

Räddningstjänsten. Den strategiska ledningen utövas av räddningschef i beredskap. Se även operativ ledning.

Styrka Se beredskap.

Säkerhetsmål Mål som har ett medborgarperspektiv. Säkerhetsmålen anger vilken säkerhetsnivå som skall råda i kommunen samt vad/vilken effekt som skall nås. Säkerhetsmålen bryts ned i prestationsmål.

Södra militärdistriktet Södra militärdistriktet svarar bland annat för markterritoriell ledning, hemvärns- och frivilligverksamhet samt regional och lokal

totalförsvarssamverkan.

Taktisk reserv En styrka som finns tillgänglig på skadeplatsen men som inte satts in i aktivt räddningsarbete. Syftet med den taktiska reserven är att enheten, om något oförutsett inträffar på skadeplatsen, snabbt skall kunna sättas in för att avhjälpa händelsen.

Vattendykning Arbete som utförs under vatten.

Räddningstjänsten Östra Blekinge

Beslutad av Direktionen 2005-12-16 § 65 Dnr: 05.1161/173.13

Related documents