• No results found

Del av Rörvik 6:169 - förhandsbesked för nybyggnad av två fritidshus

Beslut

Bygg- och miljönämndens arbetsutskott beslutar föreslå

• att avslå förhandsbesked för nybyggnad av två fritidshus inom fastigheten Rörvik

Motivering

Det råder brist på dricksvatten av tillräcklig mängd av god kvalitet i området.

Enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd finns särskilda bestämmelser till skydd mot människors hälsa. Där står att man i en bostad ska ha tillgång till vatten i erforderlig mängd och av godtagbar beskaffenhet.

2011-12-20 beviljades förhandsbesked för uppförande av fem enbostadshus inom fastigheten Rörvik 6:6. N u aktuell ansökan gäller delning av en av de tomterna som styckades av vid detta tillfälle. Nu gäller ansökan uppförande av fritidshus.

En hydrogeologisk undersökning med så kallad VLF-teknik har i samband med den tidigare ansökan om förhandsbesked utförts i området. Det framkom då att det fmns ett flertal större sprickzoner med salthaltigt grundvatten i närområdet. En spricka ligger öster om fastigheten, en ligger väster och en norr om fastigheten. Vid borrning av nya brunnar fmns därför risk att få salt grundvatten i brunnen. Med ett ökat vattenuttag i området ökar också risken för

saltvatteninträngning i redan befintliga brunnar.

I utredningen föreskriver konsulten om flera försiktighetsmått som ska vidtas föra att minska risken för saltvatten i brunnarna. Konsulten skriver också att endast måttliga uttag ur brunnarna bör ske. Konsultutredningen beskriver tydligt att det fmns risk för saltvatten i brunnar i området.

Risken för saltvatteninträngning i såväl nyborrade som befintliga brunnar ökar om ytterligare bostäder tillåts i området. Konsulten skriver om att endast måttliga uttag ur brunnarna bör ske. Det är från myndighetshåll svårt att reglera det enskilda hushållets vattenförbrukning. Regleringen kan däremot ske genom att begränsa antalet nytillkomna tomter.

6:169.

N O RRT A LJ E

KOMMUN

Datum

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 2(3)

Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2014-02-06

au § 26 Dnr 2013-002460

Bygg- och miljökontoret föreslår därför Bygg- och miljönämnden att avstyrkas ansökan med stöd av 8 kap 9 § plan- och bygglagen då sökt förhandsbesked för två fritidshus innebär tillskapande av två fastigheter som med hänsyn till belägenhet och övriga förutsättningar, framför allt med hänvisning till bristen på sött grundvatten på platsen, inte kan anses vara varaktigt lämpade för sitt ändamål.

Lagrum

2 kap, 8 kap 9 § plan- och bygglagen 3-4 kap miljöbalken

33 § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Underlag för beslut

Tjänsteskrivelse, daterad 2014-01-20 Kartutdrag

Konsulutredning - hydrogeologisk undersölaiing.

Ansökningshandlingar

Ärendet

Ansökan avser förhandsbesked för uppförande av två fritidshus inom fastigheten Rörvik

Bakgrund

2011-12-20 beviljades förhandsbesked för uppförande av fem enbostadshus inom

fastigheten Rörvik 6:6. Aktuell ansökan gäller delning av en av tomterna som styckades av vid detta tillfälle. Ansökan gäller nu fritidshus och inte enbostadshus.

I samband med förhandsbeskedet på Rörvik 6:6 gjordes en vatten- och

avloppsundersökning. De framkom då att det är brist på dricksvatten inom området. Det finns även problem med salt grundvatten i området.

Fastighetens areal är 3 802 m2.

Enligt Norrtälje kommuns översiktsplan är fastigheten Rörvik 6:169 belägen inom

riksintresseområde för samlade kultur- och naturvärden (se kap 3.4.2, kartbilaga 3.1). Inom detta område får fritidsbebyggelse endast tillkomma som komplettering till befintlig 6:169.

v...

NORRTÄLJE KOMMUN

Bygg- och miljönämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3(3) Datum

2014-02-06

au §26 Dnr 2013-002460 Tillämplig lagstiftning

Enligt 2 kap 1-5 §§ plan- och bygglagen ska mark- och vattenområden användas för ändamål som är mest lämpade med hänvisning till beskaffenhet och föreliggande behov.

Vid planläggning och i ärenden om lov och förhandsbesked ska bestämmelserna i 3 och 4 kap miljöbalken tillämpas.

Enligt 3 kap 1 § miljöbalken ska företräde ges till markanvändning som medför en från allmän synpunkt god hushållning. Områden som har betydelse från allmän synpunkt ska enligt 3 kap 6 § miljöbalken skyddas mot exploaterings åtgärder.

Enligt 3 kap 6 § miljöbalken ska mark- och vattenområde samt fysisk miljö i övrigt som har betydelse från allmän synpunkt på grund av deras naturvärden eller kulturvärden eller med hänsyn till friluftslivet så långt som möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada natur- eller kulturmiljön. Behovet av grönområden i tätorter och i närheten av tätorter ska särskilt beaktas.

För området gäller särskilda hushållningsbestämmelser enligt 4 kap 1, 2 och 4 §§

miljöbalken och det är beläget inom ett kustområde som i sin helhet är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i området. Det rörliga friluftslivets intresse ska särskilt beaktas vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag och andra ingrepp i miljön.

Fritidsbebyggelse får komma till stånd endast i form av komplettering till befintlig bebyggelse.

NORRTÄLJE KOMMUN

Bygg- och miljönämndens arbetsutskott

SAMMANTRADESPROTOKOLL 1 (4) Datum

2014-02-06

au § 2 7 Dnr 2011-001615

Spillersboda 4:17 - föreläggande om rättelse avseende uppförd komplementbyggnad.

Beslut

Arbetsutskottet föreslår Bygg- och miljönämnden besluta

• att med stöd av 10 kap 14 § f ö r e l ä g g a ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ | ä g a r c till fastigheten Spillersboda 4:17, att snarast, dock senast inom sex månader från delgivningen av detta beslut, vidta rättelse gällande att flytta byggnaden till ett avstånd om minst 4,5 m från fastighetsgräns eller riva den olovligt uppförda komplementbyggnaden samt

• att om föreläggandet inte följs s k a ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ | ägare till fastigheten Spillersboda 4:17, med stöd av 10 kap 18 § plan- och bygglagen betala ett vite om 30.000 kronor.

• att om förelägganden inte följs kan Bygg- och miljönämnden komma att besluta att åtgärderna ska utföras genom nämndens försorg på ägarens bekostnad med stöd av 10 kap 18 § plan- och bygglagen.

Motivering

Av ärendets handlingar bedömer Bygg- och miljökontoret att den utförda renoveringen av befintlig friggebod är så omfattande att den är att betrakta som nybyggnad.

Bygg- och miljökontorets mätnings-och kartenhet har 2011-10-06 konstaterat att byggnaden är placerad 3,45 m från fastighetsgräns.

För att en komplementbyggnad/friggebod ska kunna placeras närmare annan fastighetsgräns än 4,5 m krävs att berörda grannar medger åtgärden. Ägaren till fastigheten Spillersboda 4:16 motsätter sig nuvarande placering 3,45 m från

fastighetsgräns. Åtgärden strider mot bestämmelserna 8 kap 4§ plan- och bygglagen.

Åtgärden bedöms ha påbörjats före 2 maj 2011 varför ÄPBL SFS 1987:10 är tillämplig.

Vid en jämförelse med nu gällande PBL(2010:900) kan konstateras att ingen väsentlig skillnad avseende påföljd föreligger.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2(4) Datum

2014-02-06

au §27 Dnr 2011-001615

^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ | h a r genom ombud 2012-06-18 inkommit med en skrivelse angående utförda reparationer och att byggnadens läge överstiger 4,5m samt att byggnaden uppfördes 1979. Sökandes ombud har genom e-post 2012-06-25 delgivits redovisad inmätning.

Bygg- och miljökontoret bestrider inte att byggnaden ursprungligen är uppförd 1979.

Med stöd av inkomna foton 2011-07-07 bedöms dock ombyggnaden vara så omfattande att den är att betrakta som nybyggnad och uppförs på ett avstånd understigande 4,5 varför godkännande från berörd fastighetsägare krävs.

Uppförd komplementbyggnad bedöms vara en bygglovpliktig åtgärd enligt 8 kap 1 § plan- och bygglagen då komplementbyggnaden inte uppfyller leraven enligt 8 kap 4§

plan- och bygglagen.

Någon bygglovsansökan har inte inkommit till Bygg- och miljönämnden, utförd åtgärd bedöms emellertid inte uppfylla bestämmelserna i 8 kap 4 § plan- och bygglagen varför lov inte kan beviljas i efterhand.

|ägare till fastigheten Spillersboda 4:17, föreläggs att senast inom sex månader från delgivningen av detta beslut vidta rättelse, vilket bedöms vara skälig tid för att utföra rivning eller flytta byggnaden till ett avstånd om minst 4,5 m från fastighetsgräns eller riva byggnaden.

I enlighet med 10 kap 18 § plan- och bygglagen får föreläggandet förenas med vite.

Att p å f ö r a ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ B ägare till fastigheten Spillersboda 4:17, ett vite om 30.000 kronor om föreläggandet inte följs bedöms skäligt att förena med föreläggandet.

Lagrum

10 kap 1, 14 och 18 §§ plan- och bygglagen (SFS 1987:10)

Underlag för beslut

Tjänsteskrivelse daterad 2013-12-12, kartutdrag Anmälan. Foton. Skrivelse.

Bygg- och miljönämndens beslut 2012-11-10 Överklagande.

Länsstyrelsens beslut 2013-11-20

"v.

NORRTÄLJE KOMMUN

Bygg- och miljönämndens arbetsutskott

Related documents