• No results found

Delegation till rektor ang beslut om undantagsåtgärder enligt förordning (2020:115) när en skolenhet är öppen (förskoleklass,

grundskola och grundsärskola) - förlängning av tidigare beslut

BUN2020.0431

Behandlat av Datum Ärende

1 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

2020-11-20

79/20 2 Barn- och utbildningsnämnden

2020-12-07

130/20

Beslut

Barn- och utbildningsnämnden beslutar, utifrån förordningen (2020:115) (tom SFS 2020:732), att delegera befogenheter till rektor på respektive skolenhet att fatta beslut om att vidta undantagsåtgärder för att säkerställa att elever i förskoleklass/grundskola/ grundsärskola får den utbildning de har rätt till enligt följande:

Förskoleklass

 Utbildningen omfattar fler timmar per dag.

 Utbildningen omfattar fler eller färre skoldagar per läsår.

 Utbildningen förläggs på lördagar, söndagar och helgdagar.

Grundskolan och grundsärskolan

 Utbildningen omfattar fler timmar per dag.

 Utbildningen omfattar fler eller färre skoldagar per läsår.

 Utbildningen förläggs på lördagar, söndagar och helgdagar.

 Utbildningen bedrivs på distans.

 Undervisningstiden fördelas på ett annat sätt mellan ämnen och stadier.

Rektor får fatta beslut enligt ovan när en skolenhet hålls öppen och om det behövs på grund av att lärare eller elever inte är eller har varit närvarande i skolenhetens lokaler därför att de i fråga om sin egen personliga situation följer eller har följt föreskrifter, allmänna råd eller rekommendationer från

Folkhälsomyndigheten som avser sjukdomen covid-19.

Beslutet gäller tills vidare, dock längst 21-04-29. Beslutet gäller under

förutsättning att regeringen inte fattar annat beslut som påverkar nu aktuellt beslut om undantagsåtgärder enligt förordning (2020:115) under aktuell period.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade 2020-06-08, § 75 samt 2020-08-31, § 84 (förlängning av tidigare beslut) om delegation till rektor angående beslut om undantagsåtgärder enligt förordning (2020:115) när en skolenhet är öppen (förskoleklass, grundskola och grundsärskola). Detta med hänvisning till regeringens förordning om ändring i förordningen (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av smitta.

Ovan nämnda beslut från 2020-08-31 gällde till och med 2020-12-31. Med anledning av den fortsatta spridningen av covid-19 behöver detta beslut förlängas.

Förordning (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av smitta

Av regeringens förordning (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av viss smitta framgår följande enligt 11 a § (tom SFS 2020:732).

”Öppna skolor

11 a § En huvudman som håller en skolenhet öppen får tillämpa

bestämmelserna i 3–5, 7, 9 och 10 §§, om det behövs på grund av att lärare eller elever inte är eller har varit närvarande i skolenhetens lokaler därför att de i fråga om sin egen personliga situation följer eller har följt föreskrifter,

allmänna råd eller rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som avser sjukdomen covid-19.

För att säkerställa så att elever som är frånvarande från skolan på grund av sin egen personliga situation följer eller har följt föreskrifter, allmänna råd eller rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som avser sjukdomen covid-19 inte hålls tillbaka i sin kunskapsutveckling, så ger regeringen till huvudman, möjlighet att vidta vissa undantagsåtgärder från skollagen. Det kan även röra sig om situationer när lärare av samma anledning är frånvarande. De ska inte ses som skyldigheter för huvudman att vidta utan som möjligheter.

Den undantagsbestämmelse som avses i förordningen (2020:115) och som gäller för förskoleklass och som är av betydelse för detta ärende, avser ändrade

lärotider (§ 3).

De undantagsbestämmelser som avses i förordningen (2020:115) och som gäller

23

utformning (§ 7). Av särskilt intresse ska nämnas att § 7 innebär att det är möjligt att ge distansundervisning när en skola är öppen som vanligt men elever eller lärare är hemma med anledning av de skäl som angetts ovan i förordningens 11a §.

Arbetsmiljöansvar och organisation av verksamheten

Genom förordningen (2020:115) har regeringen möjliggjort olika typer av flexibla lösningar för de skolor som håller öppet som vanligt. Med de här nya undantagsåtgärderna kan huvudmannen välja att erbjuda distansundervisning till elever som i vanliga fall skulle ha varit i skolan. Även lärare som behöver stanna hemma kan få möjlighet att undervisa på distans trots att eleverna är på plats i skolans lokaler. Det kan till exempel vara att läraren eller eleven har milda symptom på covid-19 och behöver stanna hemma för att inte sprida smitta.

Skolverket har i sammanhanget uttalat att om huvudmannen väljer att erbjuda distansundervisning för vissa elever behöver detta organiseras på ett sätt som inte medför dubbelarbete för lärare. Arbetsgivaren ska systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att arbetsmiljön uppfyller föreskrivna krav på en god arbetsmiljö. Hur till exempel lärares arbete ska organiseras om vissa elever ges distansundervisning medan andra elever får undervisning i skolenhetens lokaler är en fråga som behöver lösas inom ramen för arbetsmiljöansvaret.

Innan en huvudman beslutar om distansundervisning eller någon av de andra undantagsåtgärderna ska huvudmannen enligt Skolverket först ha vidtagit åtgärder inom ramen för det ordinarie regelverket, som att till exempel anpassa schemaläggningen.

Sektor barn och utbildnings förslag till beslut

Barn- och utbildningsnämnden föreslås mot ovanstående bakgrund besluta:

Att rektor på respektive skolenhet ges befogenheter att fatta beslut om att vidta nedanstående undantagsåtgärder, utifrån förutsättningen att säkerställa att elever i förskoleklass får den utbildning de har rätt till.

 Utbildningen omfattar fler timmar per dag

 Utbildningen omfattar fler eller färre skoldagar per läsår

 Utbildningen förläggs på lördagar, söndagar och helgdagar

nedanstående undantagsåtgärder, utifrån förutsättningen att säkerställa att elever i grundskolan och grundsärskolan får den utbildning de har rätt till.

 Utbildningen omfattar fler timmar per dag

 Utbildningen omfattar fler eller färre skoldagar per läsår

 Utbildningen förläggs på lördagar, söndagar och helgdagar

 Utbildningen bedrivs på distans

 Undervisningstiden fördelas på ett annat sätt mellan ämnen och stadier

Handlingar

Delegation till rektor ang beslut om undantagsåtgärder enligt förordning (2020:115) när en skolenhet är öppen (förskoleklass, grundskola och grundsärskola) - förlängning av beslut

Skickas till

Eva-Lotta Johansson, tf. avdelningschef för grundskolan Annika Lund, avdelningschef förskolan

25

BUN § 131/20

Anmälan av anmälningsärenden, barn- och utbildningsnämnden 7

Related documents