• No results found

Delegationsärenden (KS/2020:11)

Beslut

Kommunstyrelsen har tagit del av informationen.

Sammanfattning

Kommunstyrelsen har överlåtit sin beslutanderätt till ordförande och tjänstemän enligt kommunstyrelsens delegationsordning. Beslut som fattats med stöd av delegering ska anmälas till kommunstyrelsen.

Finansansvarig Internbanken

Redogörelse för delegationsbeslut avseende lån och räntederivat för perioden 2020-04-01—2020-04-30, dnr KS/2020:9.

Kommunstyrelsens ordförande

Sponsring – Challenge Now – Cup 2019 (beslut 2019-10-31, dnr KS/2019:576).

ProSale Signing Referensnummer: 894211

Lena Ingren (S)

Lund Tuva, Ledamot S X

Viitala Willy, Ledamot M

Öztürk Leyla, Ersättare S X

Hjelte Kia, Ersättare M Jönsson Yngve R K, Ersättare M Jägemalm Camilla, Ersättare TUP Nakamura Lindholm Karin, Ersättare TUP Granberg Östen, Ersättare SD Holmberg Lars, Ersättare SD Amelin Kerstin, Ersättare V Aydin Yusuf, Ersättare KD

Ärende 83: Delårsrapport 1 2020 - Kommunstyrelsen

Personalkostnaderna visar ett överskott på 5,1 miljoner kronor. Av ärendet framgår det att

överskottet beror på tillfälliga vakanser vilket i sin tur beror på att planerade rekryteringar dragit ut på tiden, nya föräldraledigheter och sjukskrivningar som inte hunnits vikariesättas. Utöver detta fördröjs tillsättning av vissa vakanser i avvaktan på budgetförutsättningar 2021.

Trots personalsituationen bedömer kommunstyrelsen att inga avvikelser mot målen bör uppstå, vilket tyder på en överkapacitet i organisationen. Slutsatsen bör vara att det är hög tid att se över hela verksamheten och banta den stora byråkratin.

Framöver väntar kärva tider med anledning av pandemin vilket gör det viktigare nu än någonsin att reducera onödiga kostnader och byråkrati.

Anders Thorén (TUP) Carl Widercrantz (TUP)

Camilla Jägemalm (TUP) Karin Nakamura Lindholm (TUP)

ProSale Signing Referensnummer: 894211

Delårsrapporten redovisar ett negativt resultat för perioden, men prognostiserar ett helårsresultat på 104 mkr, 53 mkr bättre än budget. Förklaringen är huvudsakligen aviserade förstärkta statsbidrag som kompenserar för minskade skatteintäkter och ger ett visst överskott i förhållande till budget på intäktssidan.

Samtidigt väntas verksamheterna sammantaget gå med 15 mkr i underskott på helårsbasis. Skillnaderna mellan nämnderna är dock stora. Flertalet nämnder räknar med en budget i balans eller med mindre överskott, medan teknik- och fastighets-nämnden, utbildningsnämnden och socialnämnden prognostiserar underskott. Allvar-ligast är läget i socialnämnden, där prognosen är ett underskott på 38 mkr.

På socialnämndens möte dagen efter detta kommunstyrelsemöte förslås nämnden godkänna en lång lista med åtgärder för att åstadkomma en budget i balans 2020:

avveckling av ej lagstadgad verksamhet (ej preciserat vilken), indragna tjänster, minskning av externa placeringar, stramare riktlinjer för ekonomiskt bistånd, köpstopp för extern öppenvård m.m. En del av dessa åtgärder kan vara motiverade, t.ex. att överföra insatser från externa utförare till egen regi, men det är uppenbart att åtgärderna också kommer att gå ut över värdefulla och viktiga insatser, inte minst inom det förebyggande arbetet. Socialnämnden har tidigare varnat för att de strama ekonomiska ramarna kan innebära att nämnden och förvaltningen får svårt att leva upp ens till lagens minimikrav. Läget är inte bättre nu, det är värre.

Det är inte rimligt att en för den generella välfärden så central verksamhet som soci-altjänsten ska tvingas till drastiska nedskärningar, samtidigt som kommunen som helhet förväntas göra ett resultat som är dubbelt så stort som det budgeterade. De höjda statsbidrag som riksdagen beslutat om var självfallet inte avsedda att förbättra kommunernas resultat, utan att värna välfärden i ekonomiskt svåra tider. Kommunen bör därför snarast besluta om hur de höjda statsbidragen ska komma verksamheterna till del så att kortsiktiga och skadliga nedskärningar så långt som möjligt undviks.

Jag yrkar

att kommunstyrelsen beviljar socialnämnden 20 mkr i utökad driftsbudget i syfte att värna det förebyggande sociala arbetet, säkra rättssäkerheten och medborgarnas soci-ala rättigheter och undvika nedskärningar som i ett längre perspektiv medför ökade sociala kostnader,

att kommunledningsförvaltningen uppdras att snarast återkomma med förslag till yt-terligare fördelning av de ökade statsbidragen till verksamheterna.

Mats Einarsson (V)

SÄSKILT YTTRANDE Kommunstyrelsen/kommunfullmäktige

2020-06-08 Ärende 84 Delårsrapport kommunen (KS/2020:253)

Ekonomin framöver ser allt annat än ljus ut och även om prognosen nu inte visar ett lika stort underskott som vi trodde från början tack vare de extra statsbidragen. Dock har vi fortsatt stora hål i både Social- och Utbildningsnämnden.

Samhällsbyggnadsförvaltningen rapporterar under Delår 1 att prognosen för

exploateringsverksamheten 2020 är lite drygt 30 mnkr. De osäkra intäkterna för 2020 ligger på drygt 115 miljoner kronor. Investeringsutgifterna från och med 2021 uppgår till 800 miljoner kronor per år eller max 3,2 miljarder kronor på en fyraårsperiod. Får vi inte in planerade intäkter från markexploatering kommer våra planerade investeringar i en ännu större utsträckning att finansieras via bankutlåning och därmed medföra högre

finansieringskostnader.

Även Vård- och omsorgsnämndens budget är nu högst osäker så länge pandemin fortgår och det är oklart hur mycket av statsbidraget som kommer täcka de merkostnader vi har och kommer att få.

Mycket av osäkerheterna är kopplade pågående pandemi och det är svårt att bedöma hur vi står oss när vi kommer till årets slut. Till Delårsrapport 2 kommer vi få en lite bättre överblick över vilka hål vi ska stoppa statsbidragen i samt förhoppningsvis en säkrare prognos.

Kommunen har exempelvis sparat en del pengar på att staten har tagit en stor del av sjuklönerna. En negativ aspekt är att vi tappar skatteintäkter när folk förlorar sina jobb och sedan måste förlita sig på försörjningsstöd.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) bedömer att skatteunderlagets tillväxt för år 2020 kan landa på 1,5 procent istället för 2,4 procent. En minskning på nästan 1 procent skulle innebära betydligt sämre skatteintäkter för kommuner och regioner, vilket för Botkyrka skulle kunna innebära minskade intäkter på drygt 40 miljoner kronor.

Botkyrka kommun redovisade i Årsredovisning 2019 ett negativt balanskravsresultat på 22,7 miljoner kronor. Enligt kommunallagen ska en kommun som redovisar ett negativt

balanskravsresultat ett visst räkenskapsår återställa resultatet under de närmast följande tre åren. Under finansiella kostnader finns endast 7,3 miljoner kronor per år budgeterat för åren 2021 - 2023.

Vårt fortsatta budskap har varit och förblir ”fokusera resurserna till det som är välfärdens kärna”, skala ner och avveckla det som inte är kritisk viktig verksamhet.

Stina Lundgren (M) Willy Viitala (M)

Kia Hjelte (M) Yngve RK Jönsson (M)

ProSale Signing Referensnummer: 894211

inte blir av i närtid och att det är tveksamt om sträckningen överhuvudtaget kommer att slutföras.

Vi vill som ett medskick till avsiktsförklaringen betona vikten av en miljöprioriterad genomfart genom Tullinge där hastigheten för fordonen blir lägre. Detta skulle innebära att utveckling av centrala Tullinge kan påbörjas i närtid och att Tullinge centrum kan öppnas upp mot

Huddingevägen, enligt den skiss som arkitekten Kjell Forshed har presenterat.

Den trafiklösning som ingår i Kjell Forsheds idéskiss kommer att förbättra trafiksituationen avsevärt jämfört med dagens situation. Dessutom kommer möjligheten att bygga fler

infartsparkeringar och en bättre pendeltågsstation med två uppgångar väsentligen underlättas. Det skulle sammanbinda den södra och norra delen av Tullinges centrala delar. Se Tyréns

trafiksynpunkter från 2013 som bilaga.

Anders Thorén (TUP) Carl Widercrantz (TUP)

Camilla Jägemalm (TUP) Karin Nakamura Lindholm (TUP)

Related documents