• No results found

Delprocess - Tillverkning

4. Empiri – Nulägesbeskrivning

4.3. Beskrivning av produktion och flöden

4.3.4. Delprocess - Tillverkning

Nedan följer en beskrivning av tillverkningsprocessen utifrån de tre tillverkningsmetoderna.

Formblåsning vid Bor

Tillverkning av formblåsta plastartiklar är en relativt unik processindustri med ungefär 3-4 liknande tillverkande konkurrenter. HordaGruppen använder i dagsläget åtta maskiner för formblåsning av plast. Metoderna för de olika maskinerna varierar något men grundprincipen är densamma. Utöver dessa maskiner består produktionsanläggningen av ett stort antal flyttbara moduler för övrig bearbetning som t.ex. svetsning, stansning eller olika typer av montering. Beroende på vilken artikel som körs i respektive maskin kombineras olika arbetsstationer och antalet kombinationer av arbetsmoment är lika många som antalet artiklar. Under produktionens gång registreras alla moment som utförts på ett kontrollkort för att ha möjlighet att följa upp reklamationer. Ett fåtal artiklar kan använda samma grundbearbetning i formblåsningsmaskinerna men i kombination med efterbearbetning blir varje process unik.

65 (111)

Produktionsförloppet påbörjas när råmaterialet förs in i formblåsningsmaskinerna. Materialet hanteras antingen av en processtekniker eller av förstemannen. Råmaterial sugs upp och transporteras till varje maskin genom blandare som fördelar materialet. Under produktionsförloppet återinsätts även spill från produktionen. Spillet mals ner till granulat som blandas med nytt material. På så sätt kan en stor andel av materialet återanvändas. Andelen återanvänt material varierar, vissa artiklar kan produceras med enbart återanvänt material medan andra kräver en större andel nyinsatt råvara. När råvaran passerat blandaren pressas en s.k. strumpa ner i maskinens form. När strumpan är på plats används lufttryck för att pressa ut strumpan mot formens kanter. Materialet kyls sedan ner i maskinen och stelnar. Därefter är den grundläggande maskinbearbetningen färdig och plastdetaljen matas ut ur maskinen. Överflödigt material skärs bort och återförs i produktionen som spill. Fram till denna punkt är bearbetningen snarlik för samtliga plastartiklar och efter detta steg påbörjas efterbearbetningen.

Produktionen präglas av fokus på att artiklarna i högsta möjliga mån färdigställs vid ett och samma tillfälle. Syftet är att skapa ett smidigare flöde som minskar behovet av internlogistik. I många fall görs produkterna helt färdiga i samband med formblåsningen. Efterbearbetningen anpassas därför efter artikel och i många fall skapas arbetsstationer vid

!"##$%&'("()*"*+,&*

!" !"

#$%%&'" -,&./#01("()* ()*%+,*-%,*./0/1" 2!-30.*.4+"

56/.%633" 7.1&*/'*"3-1*%"

66 (111)

formblåsningsmaskinerna där flera personer utför efter varandra påföljande moment. Komponenter som behövs i dessa arbetsmoment rekvireras av maskinoperatörerna själv. När artiklarna är färdigbearbetade lastas de på pallar utplacerade vid arbetsstationerna. Dessa pallar transporteras sedan till en tillfällig lageryta i närheten av maskinparken. Detta är en av åtgärderna för att minska trafiken kring produktionen. Produkter som är färdigställda förs antingen vidare till kvalitetskontroll eller läggs på utgående lager. Det är dock relativt få artiklar som inte genomgår kvalitetskontrollen.

Extrudering i Horda

Den huvudsakliga produktionen i Horda baseras på slangtillverkning genom extrudering och vulkning. Tillverkningsprocessen börjar med att råmaterialet i form av gummistrips matas in i en extruder där gummimaterialet värms upp, i extruderhuvudet ställs dessutom tjocklek, innerdiameter och ytterdiameter in och råmaterialet pressas ut i slangform. Efter uppvärmning kyls, märks och kapas de extruderade gummislangarna för att sedan placeras in på ett mellanliggande lager. Arbetsstationen bemannas normalt av två personer.

Därefter hämtas de flesta produkterna till dornvulkningen. Denna process är ovanlig bland konkurrenterna och anses vara ett av skälen till anläggningens konkurrenskraft. Processen går till så att gummislangarna placeras på s.k. dornar. Dessa är utformade på olika sätt för att forma slangarna under den kommande vulkningen. Dornar med monterade slangar placeras på ett bord som rullas in i de ugnar som sköter härdningen. Den här processen ger gummislangarna den form som krävs av HordaGruppens kunder och samtliga gummislangar går igenom det här steget. Beroende på vilka produkter som produceras vid varje tillfälle varierar antalet operatörer mellan tre och fem personer. Efter dornvulkningen tvättas alla slangar innan ytterligare bearbetning utförs.

67 (111)

Beroende på specifikationer och krav så kan artikeln genomgå en ytterligare vulkningsprocess. Denna metod används efter behov och ugnarna är oanvända under större delen av dagarna. För att effektivisera användningen av ugnen väntas normalt tillräckligt antal produkter in för att utnyttja kapaciteten. Detta kan leda till viss mellanliggande lagertid. När produkterna väl är redo för att eftervulkas körs produkterna in i en ugn och hettas där upp i mellan en och fem timmar beroende på material och artiklarnas användningsområde.

Det sista steget innan produkterna görs redo för lagerhantering är att artiklarna passerar slutlig efterbearbetning. Detta innebär t.ex. kapning, slipning, skarvning och detaljmontering. Det här steget är också det produktionssteg där ingående komponenter tillsätts i produktionen. De personer som är ansvariga för dessa arbetsstationer utför även kvalitetskontroll och packning och ser till att produkterna är redo för utleverans.

!"##$%&'("()*"*+,&-.*

!"##$%&

/01&2-%&* '()*+,+-& ./0),12134&*5+1#5))& 61-$2+%2&)0-2#& 782#4 920#921+,+-& 782#4 920#921+,+-& 3,&45 6&%77("()*

68 (111)

Formpressning vid Horda

Under flera år har den huvudsakliga produktionen vid fabriken i Horda utgjorts av tillverkning av komponenter genom automatiserad formpressning. Formpressning innebär att ett gummiämne i stripsform sprutas in i ett verktyg där det utsätts för tryck och höga temperaturer. Inne i det stängda verktyget startar en vulkaniseringsprocess där detaljen härdas enligt förinställda program beroende på typ av krav. På grund av förändrade förutsättningar har Hordagruppen AB valt att succesivt avveckla denna produktion samtidigt som man har lagt ut den på det delägda företaget Takoni. Detta har inneburit att formpressningstillverkningen idag inte körs kontinuerligt utan efter behov med en kraftigt minskad produktion som följd. HordaGruppen köper istället in komponenterna från Takoni och säljer sedan vidare produkterna mot slutkund.