• No results found

Denna information vänder sig till dig som är elitidrottande student vid Umeå universitet och har gjort eller ska genomföra screening-tester hos fysioterapeut/sjukgymnast

i syfte att förbättra prestation och minska risk för skador.

Du tillfrågas härmed om du vill delta i ett forskningsprojekt som bedrivs via Umeå Universitet. Även om du efter att ha

blivit inbjuden till studien väljer att tacka nej till deltagande, kommer du att få delta i screening-proceduren.

Bakgrund och syfte till studien: Umeå universitet är ett av Sveriges

Riksidrottsuniversitet. Vid Idrottshögskolan samlas all idrottsrelaterad verksamhet på Umeå universitet. De studenter som har elitidrottsavtal erbjuds medicinsk support av bl.a. fysioterapeuter. Studenterna erbjuds tester med åtföljande analys och förslag på övningar för att optimera teknik och prestation samt minska risken för skador. Vi önskar utvärdera studenternas upplevelse av detta och beskriva hur det går till både i rapportform och vetenskaplig litteratur. Du tillfrågas härmed om du vill delta i ett sådant projekt. Projektet bedrivs via Umeå Universitet och dess syfte är att beskriva upplevelse av testförfarande och utvärdering i form av ett standardiserat testbatteri för analys av rörelsemönster, muskelrekryteringsförmåga och idrottslig teknik med

åtföljande träningsrådgivning.

Förfrågan om deltagande: Du är elitidrottande student vid Umeå universitet. Om du önskar delta i en studie kring upplevelser av screening för fysisk prestation

kontaktar du Ulrika Aasa eller Eva Tengman vid Umeå universitet.

Hur går studien till? Du kommer att bli intervjuad om dina erfarenheter av screeningtester och vad dina önskemål och behov är att få ut av det. Det kommer att ske i grupp med andra studenter alternativ individuellt. Intervjuerna kommer att starta i december 2019.

Finns risker? Inga förväntade risker finns.

Finns det några fördelar? Studien kommer vara viktig för fortsatt utvecklande av screeningtester för prestation och skadeförenyggande arbete. Det som framkommer i studien kan på sikt bidra till ökad kunskap hos fysioterapeuter som behandlar

idrottsaktiva personer

Hantering av data och sekretess: Intervjun kommer att ljudinspelas, uppgifterna och dina resultat kommer att behandlas så att inte obehöriga kan ta del av dem. De uppgifter vi samlar in är födelseår, idrott, prestation, tidigare/nuvarande besvär och kön.

Information kommer att förvaras på ett betryggande sätt och informationen är avidentifierad. Vid sammanställning av resultaten kommer inte din identitet att röjas.

Alla deltagare i studien kommer att tilldelas ett nummer av administrativ personal. En kodnyckel som kopplar er identitet till numret kommer att förvaras i ett låst skåp och endast projektansvarig kommer att ha tillgång till denna kodnyckel. All insamlad data kommer att förvaras minst 10 år och kan endast identifieras med era nummer. Endast

40

de som är direkt involverade i projektet kommer ha tillgång till materialet. Ditt namn och personnummer kommer alltså inte att finnas med på några studiedokument eller i elektroniska databaser. Detta är enligt EU:s dataskyddsförordning. Inga uppgifter kommer att lämnas vidare.

Umeå Universitet är ansvarig för hantering av personuppgifter. Du har rätt att en gång per år kostnadsfritt få reda på vilka uppgifter som finns registrerade samt få eventuella felaktigheter rättade. Kontakta i så fall personuppgiftsombud Lennart Nilsson, tel. 090-786 68 30. Om du skulle finna något fel har du också rätt att få dem rättade eller raderade samt att få behandlingen av uppgifterna begränsad. Du har också rätt att ge klagomål till Datainspektionen

Presentation av studiens resultat: Resultaten från studien avses att publiceras i masteruppsats via Umeå Universitet och vetenskapliga artiklar, detta sker utan att enskilda personer kan identifieras. Vill du ta del av de publicerade resultaten, var vänlig kontakta Ulrika Aasa (se nedan för kontaktuppgifter).

Försäkring/ersättning: Du som deltar i studien är försäkrad genom Kammarkollegiet. Ingen ersättning utgår till deltagarna i studien.

Vem har godkänt studien? Denna studie är granskad och godkänd av Regionala etikprövningsnämnden i Umeå.

Frivillighet: Deltagandet är helt frivilligt och du har när som helst rätt, utan att ange någon anledning, avbryta ditt deltagande i studien utan att det påverkar ditt framtida bemötande eller omhändertagande.

Förfrågan om deltagande: Om du efter att ha läst denna information om hur studien går till och är intresserad av att delta, fyll då i blanketten på nästa sida.

Ansvarig: Umeå universitet är forskningshuvudman och personuppgiftsansvarig.

Ansvarig för genomförandet av studien Ulrika Aasa, Umeå Universitet, institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, enheten för fysioterapi. Hon nås lättast på e-post:

ulrika.aasa@umu.se, men även på telefon 090-7869273.

Samtyckesformulär: Vi behöver få en bekräftelse på att du informerats, fått tillfälle att ställa frågor, fått dem besvarade och samtyckt till deltagande i studien. Därför ber vi dig signera på nästa sida.

Om du har frågor kring forskningsprojektet och studiens resultat är du välkommen att kontakta Ulrika Aasa eller Eva Tengman. Du kommer att kontaktas telefonledes för att boka tid.

Huvudansvarig för projektet och kontaktperson:

Enheten för Fysioterapi, Samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå Universitet 90187 Umeå.

41

Jag har muntligen informerats om studien samt tagit del av ovanstående skriftliga information. Jag samtycker till att delta i studien och är införstådd med att mitt deltagande är frivilligt. Vidare är jag medveten om att jag när som helst, utan närmare förklaring, kan avbryta mitt deltagande.

………. ……….

Namnteckning Datum

………. ...

Namnförtydligande Telefon

...

e-post adress

42

Bilaga 3. Intervjuguide

Frågeområden Öppna frågor och följdfrågor

Erfarenheter Öppningsfråga: Kan du berätta om dina erfarenheter av screeningtester?

Related documents