• No results found

Den allmänna delen

Alströmergymnasiet är uppdelat i fyra sektorer med olika antal program per sektor.

Sektor 1 består av Gymnasiesärskola, Ekonomiprogrammet (EK), Handels- och administrationsprogrammet (HA) samt Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL). Varje program skriver sin arbetsplan och arbetar sedan utifrån den under läsåret. Sammanställning av arbetsplanerna sker av rektor genom två systematiska kvalitetsredovisningar, en innehållande EK-, HA-, och RL-programmen samt en för Gymnasiesärskolan, då det är en egen skolform.

På Gymnasiesärskolan arbetar två yrkeskategorier; lärare (11 st) och pedagogiska assistenter (12 st). Majoriteten av lärarna har fått sin lärarlegitimation och

behörighet, efter GYS-13 riktlinjer. De pedagogiska assistenterna (ped.ass) har alla lång erfarenhet av vår verksamhet Skolan har också en administratör. Totalt blir det 24 personer som arbetar på skolan. Under ht-14 hade skolan 40 inskrivna elever. Vi har APT en gång/mån.

Eleverna läser på Nationella programmet (NP) eller Individuella programmet (IP).

NP bildar ett arbetslag med sex lärare och en ped.ass. På NP studerar elva elever.

IP består av fyra elevgrupper med fem lärare och elva ped.ass. De bildar två arbetslag. IP har 27 elever.

Vi har tre programledare som ansvarar för varsitt arbetslag. Detta läsår ändrade vi i organisationen, vi gick från två till tre arbetslag eftersom medarbetarenkäten visade att arbetslagen upplevdes för stora. Dock har det ännu inte blivit den efekt av förändringen som tanken var. Varje vecka fnns schemalagd tid för

planeringsmöten och arbetslagsmöten. Programledarna kallar till och leder dessa möten. På agendan fnns regelbundet punkten om elevärenden samt pedagogiska utvecklingsfrågor. Dessa möten är ett viktigt forum att dela med sig av den

kompetensutveckling och olika form av utbildning som personalen tar del av. De regelbundna samtalen i arbetslaget kring våra grupper och elever ökar möjligheten att göra rätt insatser i tid, när vi ser att det fnns behov av det. Det bidrar också till en ökad kunskap om våra elever. Vi arbetar ofta fera personer med olika

yrkesroller kring våra elever. I dessa grupper sker kontinuerliga pedagogiska samtal och refektioner, ett kollegialt lärande.

Skolans förstelärare leder arbetet i utvecklingsgruppen GYS13, där vi har fokus på implementeringsarbetet av styrdokumenten för gymnasiesärskolan. I

utvecklingsgruppen ingår all personal på GS, vi ser att det är ett fortsatt,

långsiktigt arbetet. Samtliga förstelärare på Alströmergymnasiet träfas regelbundet med rektor och utvecklingsstrateg.

Alströmergymnasiet har gemensamma planerings/arbetsdagar, onsdagsfka, Öppet hus, UF-mässa, gymnasiemässa, avslutningar mm. Gymnasiesärskolan ingår i samtliga aktiviteter. Olika former av samverkan kring elever och ämnen fnns med, bl a IM, Estetiska programmet, Barn- och fritidsprogrammet samt Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Vi arbetar i en verksamhet där elevantalet tydligt påverkar organisationen. Senaste åren har elevgrupperna på NP minskat och söktrycket till IP ökat. Skolans

elevgrupper 14/15 är:

NP Estetiska verksamheter - 4 elever, åk 1-4

Administration, handel och varuhantering – 1 elev, åk 4 Hotell, restaurang och bageri – 7 elever, åk 1-4

IP Grupp 1 – 4 elever, åk 1-4 Grupp 2 - 6 elever, åk 1-4 Grupp 3 – 6 elever, åk 1-4 Grupp 4 –11 elever, åk 1-4

De festa lärarna har mentorselever och vi har väl inarbetade rutiner kring

utvecklingssamtal och olika informationsmöten för elever och föräldrar. Det sker regelbundet samverkan mellan grupperna på både NP och IP, såsom studiebesök, teaterbesök, temagrupper.

Många återkommande aktiviteter som sångsamlingar, luciafrande, friluftsdagar är för hela gymnasiesärskolan.

Elevhälsoteamet (EHT), som består av specialpedagog, skolsköterska, kurator och rektor, träfas varannan vecka. Teamet har även tillgång till skolpsykolog.

Elevärenden anmäls hit, pedagoger bjuds vid behov in för att få stöd i pedagogiska frågor kring elever i behov av extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.

Under ht-14 påbörjades arbete med att implementera rutinerna för ärendegången, efter reviderade Allmänna råd, för all personal i verksamheten. Skolan/EHT fortsätter arbetet med att hitta goda rutiner för ett förebyggande arbetssätt, ut i arbetslag och grupper, vilket ligger i EHT:s uppdrag. Vi har i nuläget inga elever i verksamheten som har modersmålsundervisning eller har studiehandledning på modersmålet.

Alla elever och vårdnadshavare erbjuds utvecklingssamtal en gång/termin. Skolan har sedan ht-14 en ny digital lärplattform, Vklass. Eleverna på NP har egna skoldatorer, eleverna på IP arbetar med I-pads. Efter behov arbetar eleverna för att öka sina kunskaper och förmågor i att använda den nya lärplattformen. Utveckling av dokument för utvecklingssamtal och skriftliga omdömen pågår.

Gymnasiet har ett välfungerande skolbibliotek. Tillgängligheten dit är god efter nyligen genomförda insatser, här fnns material som kan användas för att att stödja och utveckla elevens lärande. Gymnasiesärskolan har för övrigt välfungerande lokaler för sina behov med undantag av musikrummet som inte är ljudisolerat och

anpassat för sin funktion. Våra kökslokaler (undervisningskök???) bör vara mer uppdaterade för att erbjuda eleverna de kunskaper och utmaningar som efterfrågas i ett kommande arbete, efter att ha studerat på Programmet för Hotell, restaurang och bageri.

Studie- och yrkesvägledning fnns att tillgå för alla elever. Vi har en APL-samordnare (NP) och en praktikAPL-samordnare (IP). De arbetar även med

utslussning för avgångseleverna. Under sista läsåret gör eleverna studiebesök i olika verksamheter inför avslutad gymnasieutbildning. I början på höstterminen inbjuds föräldrar och elever i avgångsklasserna till information inför framtida val och får här möta Arbetsförmedling, Försäkringskassa, daglig verksamhet m f verksamheter. Vårt mål är att alla elever ska få hjälp ut i arbetslivet, fortsatta studier eller annan sysselsättning.

Skolan arbetar medvetet med elevers infytande och delaktighet. Det är ett ständigt pågående arbete att hitta olika vägar för kommunikation där vi skapar möjligheter för eleverna att vara delaktiga och kunna påverka sin studietid. Formen på

mentorstiden kan se olika ut i våra grupper, även formen på klassråd, som sker regelbundet, ser olika ut i grupperna. Representanter utses varje läsår till programråd, skolkonferens och elevskyddsombud. Elevskyddsombudet deltar i höstens arbetsmiljörond på gymnasiesärskolan.

På gymnasiesärskolans programmöten fnns representanter från NP och IP. Dessa forum fungerar bra med god återkoppling ut i grupperna igen. En gång/termin sker en skolkonferens som leds av gymnasiechefen. Här representeras varje program av rektor, lärare och elever. Dessa olika forum skapar möjlighet för eleverna att ta del av och framföra sina tankar och åsikter kring sin skolmiljö.

Tillgänglighet har varit ett fokusområde för eleverna på gymnasiesärskolan. Här har deras åsikter påverkat och gjort en skillnad, det upplevs positivt.

Eleverna arbetar regelbundet med innebörden av ordningsreglerna och

likabehandlingsplanen. Dessa dokument ska vara välkända av både personal och elever. Det är viktigt att eleverna har god kännedom om dessa dokument för att veta vad som gäller för att skapa lugn och trivsel, vilket verkar för god arbetsmiljö och studiero på skolan. Alla elever och vuxna på skolan ska känna sig trygga och respekterade för den individ man är. Alla ska ha god kännedom om vilka rutiner skolan har att följa när någon upplever sig vara utsatt eller kränkt av annan elev/vuxen på skolan. Vid höstens föräldramöte informerar rektor och mentor var vi hittar dessa dokument och vikten av att ta del av dem.

I samverkan med övriga gymnasiet deltar lärare från NP i respektive programråd för HA-programmet och RL-programmet. Där deltar även politiker och aktörer från lokala näringslivet. Det ger en god inblick i varandras verksamheter samt en ökad insikt om våra olika verksamheter på hela skolan.

Alströmergymnasiet har en elevkår som planerar aktiviteter för att skapa

möjligheter att lära känna varandra och skolan, de är även delaktiga i arbetet kring fotokatalogen samt vårens planeringsarbete av studentfrandet.

Related documents