• No results found

6. Analys och resultat

6.2 Uttryck i undersökandet

6.2.2 Den flyter och simmar

I följande två episoder, A1 och A2, uttrycker sig barnen verbalt om begreppen flyta och sjunka i sitt undersökande.

Episod Tid Tal Andra handlingar

A 1 00:00:00–

00:01:09

Marie: Oj vad många pinnar!

Barnen sitter på marken och reser sig för att gå fram till Marie. Marie tar ut pinnarna ur säcken och lägger på marken framför barnen. Petra och Johan går fram till Marie där hon lägger ut alla pinnarna och

Johan: Jag vill ha den här. Petra: Jag vill ha den här.

Marie: Nu ska vi se. Johan: Nu ska vi se.

Marie: Oj det vad många pinnar!

Petra: Kan vi kasta i dem i vattnet?

Erik: Nu kan vi börja slänga ner pinnarna!

Marie: Vad händer när pinnarna kommer i vattnet?

Petra: Den flyter iväg. Marie: Den flyter iväg. Petra: Ja.

tar genast var sin pinne från högen av pinnar.

Johan böjer sig ner och tar upp en pinne och säger.

Petra väntar en stund och tittar på vad Johan gör och böjer sig också ner och tar en pinne ur högen och säger samma sak som Johan. Petra och Johan blir stående bredvid Marie och titta på när hon håller på och tar ut pinnarna ur säcken. Marie fortsätter lägga ut pinnar. Johan härmar Maries kommentar. Erik reser sig upp från marken och hittar en pinne högst uppe på slänten där han suttit och tar upp den. Han tar med pinnen och går ner för slänten mot Petra och Johan.

Marie kommenterar pinnhögen. Petra står med en pinne i handen och frågar Marie. Samtidigt

kommer Erik fram till Petra, Johan och Marie och säger när han håller sin pinne i handen medans han fortsätter ner mot gräskanten vid vattnet.

Marie frågar barnen.

Petra springer runt Johan och Erik och stannar vid gräskanten och kastar iväg pinnen ut i vattnet. Hon tittar en stund på pinnen som flyter på vattenytan. När hon vänder sig om för att gå och hämta en ny pinne svarar hon Marie. Marie ger respons.

Erik och Johan står bredvid

varandra en bit från gräskanten och tittar efter Petras pinne som

plaskar när den kommer i vattnet. Barnen har kommit fram till ån och de har samlats för att få berättat för sig vad de ska göra. Sedan reser de sig för att börja och går fram till gräskanten vid dammen, där jag börjar lägga upp pinnarna i en hög. Johan, Petra följer med på en gång och tar båda tag i var sin pinne på en gång. Strax efter kommer Erik, som redan har hittat en pinne på marken på grässlänten

som leder ner mot vattnet. Alla tre går fram till gräskanten och börjar kasta sina pinnar. Jag ställer frågan rakt ut till barnen om vad som händer när pinnarna kommer i vattnet. Petra svarar, precis efter att hon har kastat sin första pinne, att den flyter iväg. Ingen av pojkarna ger någon respons på frågan. Här verkar det som om Petra känner till begreppet om vad det heter när ett föremål stannar på vattenytan, och därför använder det när hon svarar mig på frågan om pinnarna. Pojkarna gav ingen verbal respons vid denna episod, inte till min fråga eller Petras kommentar om att pinnen flyter. De var koncentrerade på att kasta pinnarna och kanske tänkte de att frågan inte var riktad till dem eller så kanske de inte kopplade ihop begreppet flyta med det som de såg hände med pinnarna när de kom i vattnet. Alla tre barnen står kvar och observerar pinnarna när de flyter i vattnet en stund innan de går och hämtar nya pinnar.

Episod Tid Tal Andra handlingar

A 2 00:02:10-

00:02:53

Johan: Det var många pinnar. Marie: Ja det var många pinnar.

Johan: Nu simmar den bort. Marie: Ja nu simmar den bort. Johan: Oj då går jag och tar en ny.

Johan: Här har jag den. Oj, jag kunde!

Johan: Oj plums! Marie: Ja!

Johan: Det var en stor pinne! Marie: Ja, det var en stor pinne. Johan: Nu ska den simma bort.

Johan böjer sig ner över pinnhögen och tar upp en pinne och

kommenterat högen med pinnar. Han vänder sig mot vattnet och kastar iväg pinnen i vattnet. Han tittar efter pinnen och säger. Marie svarar Johan. Han tar en ny pinne och kastar den mot vattnet. Pinnen landar på stranden och han lutar sig över kanten för att titta var den tog vägen.

Johan tar en ny pinne och kastar den i vattnet. Kommenterar att den kommer i vattnet och inte på stranden. Han vänder sig om och tar en ny pinne och kastar den. Säger plums och vänder sig till Marie.

Marie svarar med ett skratt och svar.

Johan tar en lång pinne och kastar den i vattnet och tappar balansen lite när han kastar iväg den. Han vände sig till Marie och

kommenterar pinnen. Marie tittar på Johan och ger respons på det han säger.

Johan vänder sig mot vattnet och tittar på pinnen i vattnet och säger medans han tittar på pinnen.

Johan tar en pinne ur högen, kastar den i vattnet och vänder sig till mig och säger att pinnen ska simma bort. Han hämtar fler pinnar och kommenterar även ljudet som uppstår när pinnen kommer i vattnet genom att säga ”plums”. Därefter kastar han en pinne till och kommenterar även denna gång att pinnen ska simma bort. Här uttrycker Johan att pinnen flyter genom att säga att den simmar. Han har observerat att den inte sjunker utan stannar kvar på ytan och använder det begrepp han känner till för att beskriva fenomenet. Även genom att använda det ljudhärmande ordet ”plums” ger Johan uttryck för något som hänger samman med ett material när det kommer i kontakt med vattnet, vare sig det flyter eller sjunker.