• No results found

Den lilla miljökonsekvensbeskrivningens innehåll

Planerad verksamhet

Verksamheten kommer i stort sett att bedrivas inom ramen för nuvarande täkttillstånd. En mindre utökning av koncessionsområdet kommer att ske för anläggande av en ny upplagsplats vid verksamhetens östra sida. En förändring kommer även att ske i form av att torven som bryts kommer att nyttjas för

jordförbättring istället för energiändamål. Detta kommer dock inte innebära någon förändring i hur verksamheten bedrivs jämfört med nuvarande täkttillstånd.

Koncessionsområdet omfattar idag 202 ha, varav 186 ha utgörs av produktionsområde. I och med anläggandet av upplaget kommer

koncessionsområdet uppgå till 203 ha samtidigt som produktionsytan minskar till 185 ha.

Verksamheten på Karbo mosse kommer att innebära dikning, bärgning,

mellanlagring samt utlastning av torv. Produktionsmetoden som planeras är både harvtorv- och frästorvsmetoden. Inom koncessionsområdet kommer det framöver att finnas tre torvupplag. Nuvarande tillstånd tillåter två upplag. Två av upplagen kommer att vara belägna inom den västra delen av nuvarande koncessionsområde och ett av upplagen kommer att anläggas vid verksamhetens östra del.

Inom området där upplagsytan ska anläggas återfinns två stenmurar som omfattas av biotopskydd. En dispensansökan från biotopskyddsförbudet för att flytta dessa har därför lämnats in.

Maskinparken kommer vid full produktion att bestå av fyra jordbrukstraktorer, en lastmaskin samt en grävmaskin. Traktorerna används vid skörd samt för transport av torven till den närmst belägna upplagsplatsen. Till traktorerna finns det

specialutrustning bestående av harv, vändare, strängläggare samt en självlastvagn.

Inga maskiner kommer att tillkomma på grund av detta ändringstillstånd.

Verksamheten på anläggningen bedrivs normalt vardagar mellan klockan 06.00-22.00. Ingen förändring i verksamhetstider kommer att ske.

Behov av materialet

Torv är ett viktigt material som jordförbättringsmedel vid framställning av

odlingsjord. Genom att blanda upp planteringsjord med torv kan pH-värdet i jorden sänkas samt att jordens förmåga att suga upp vatten ökar. Torven hjälper även till att göra jorden luftigare. Torven kan idag inte ersättas av andra material då det inte finns ersättningsmaterial i tillräcklig mängd, kvalitet eller med samma funktion och pris. Alternativa material utvärderas kontinuerligt både lokalt och internationellt men enligt en helt nyligen genomförd undersökning kommer behovet av samtliga material som är möjliga att använda för tillverkning av jordar att drastiskt öka i världen p.g.a. ökad befolkningsmängd, ökad efterfrågan på trädgårdsprodukter och nya effektivare odlingssystem.

Utöver att använda torv som jordförbättringsmaterial ses torven som ett oslagbart material som strömedel åt kor och hästar då det tack vare sin höga

uppsugningsförmåga och sitt låga pH håller kvar framförallt kvävet i gödseln

Beslut Diarienummer Sida Länsstyrelsen

Västra Götaland 2020-11-25 551-35872-2020 7(17)

istället för att låta det avgå i luften. Det låga pH värdena bidrar även till att bakterier har svårare att växa till sig.

Alternativ utformning

Någon alternativ utformning är inte aktuell avseende ändringsanmälans syfte. Detta då upplagsplatsen i den östra delen av verksamhetsområdet endast tillkommit på grund av den nya in- och utfartsvägen till koncessionsområdet.

Nollalternativ

Nollalternativet innebär att planerad bearbetningskoncession fortsättningsvis skulle bedrivas enligt nu gällande tillstånd. Detta skulle innebära att koncessionsområdet skulle inneha en storlek på 202 ha samt att de stenmurar som återfinns vid

koncessionsområdet in- och utfartsväg skulle lämnas orörda. Likaså skulle två upplag endast återfinnas i koncessionsområdets västra del samt att torven skulle brytas för energiändamål.

Vid ett nollalternativ skulle verksamhetens utsläpp till luft i form av växthusgaser öka då verksamhetens upplag är placerade på andra sidan koncessionsområdet gentemot verksamhetens in- och utfartsväg. Risken för tillbud skulle även öka då samtliga transporter tvingas korsa koncessionsområdet. Upplag belägna endast i den västra delen av koncessionsområdet skulle även innebära en större risk för damningsproblematik vid de närmst belägna bostäderna.

Verksamhetens miljöpåverkan och effekterna av planerad ändring Landskapsbilden

Karbo mosse är sedan tidigare påverkad av täktverksamhet. En förändring av hur området ser ut idag kommer dock att ske då torv börjar skördas från området. Detta är dock redan prövat varav verksamheten har givits tillstånd.

Ett antal skyddszoner finns utmarkerade i nuvarande tillstånd. Inom dessa skyddszoner ska skog sparas för att förhindra insyn till täkten. Närmst belägna bostadshus kan eventuellt komma att se delar av det nya upplag som anläggs vid verksamhetens östra sida. Fastigheten Östergärdet 1:13, belägen i utkanten av nuvarande koncessionsområdet är idag uppköpt av Karbomosse AB varav denna fastighet inte kommer att påverkas av vare sig det upplag som anläggs eller den nya in- och utfartsvägen.

Då torvtäkten avslutas kommer området att efterbehandlas. Skapande av våtmark eller odling av skog kommer innebära att landskapsbilden förändras på nytt. Ett förändrat nyttjandegörande av torven kommer inte att innebära att landskapsbilden förändras.

Naturmiljö

Koncessionsområdet är idag redan prövat avseende naturmiljö. Gällande den utökade ytan, vilken avser anläggande av upplag, återfinns idag inte några kända naturvärden på platsen, enligt Skogens Pärlor. Detta gäller även Informationskarta Västra Götaland. Det finns heller inte några inrapporterade fynd i Artportalen för det utökade området.

Inom det område där upplagsytan ska anläggas återfinns dock två stenmurar. Dessa stenmurar utgörs av en sådan biotop vilken är skyddad som biotopskyddsområde i hela landet. Dessa miljöer sägs generellt utgöra värdefulla livsmiljöer för växt- och

Beslut Diarienummer Sida Länsstyrelsen

Västra Götaland 2020-11-25 551-35872-2020 8(17)

djurarter. Anläggande av upplag inom detta område kommer att innebära att stenmurarna i området behöver förflyttas. En ansökan om dispens från

biotopskyddsförbudet bifogas i denna ansökan. Då samtliga stenmurar kommer återuppföras i närheten av dess nuvarande lokalisering kommer ingen viktig biotop i landskapet gå förlorat.

Ett förändrat nyttjandegörande av torven kommer inte att medföra någon

förändring mot vad nuvarande tillstånd tillåter. Någon ytterligare negativ påverkan kommer således inte att ske inom tillståndsgivet koncessionsområde.

Kulturmiljö

Några utpekade fornlämningar återfinns inte inom koncessionsområdet enligt Skogens Pärlor. Enligt Skogens Pärlor återfinns det heller inte några fornlämningar inom det område som avses för det nya upplaget.

På grund av avståndet till omkringliggande lämningar bedöms inte någon påverkan att ske på dessa. Om något fornlämningsliknande skulle dyka upp då

upplagsplatsen iordningsställs kommer Karbomosse att meddela detta till Länsstyrelsen.

Friluftsliv

Allemansrätten gäller inte på torvtäkten. Detta beror bland annat på att en olycka skulle kunna ske i anslutning till sedimentationsdamm eller diken. Svamp- och bärplockning kommer inte längre vara möjlig då området avbanats. Avseende jakt, fiske och friluftsliv kan dessa aktiviteter pågå i omgivningarna.

Yt- och grundvatten

När myren dikas förs en del av det magasinerade vattnet från området till

närliggande åar och bäckar. Resultatet av dikningen blir även att grundvattennivån i myren och dess närmsta omgivning sänks. Karbo mosse avvattnas i västlig riktning till vattendraget Bäck vid Ripelången, för att sedan nå slutrecipient Lidan.

Avledning av vatten sker via tre väldimensionerade sedimentationsdammar.

Samtliga dammar kommer att vara försedda med länsar som samlar upp flytande partiklar samt bromsar vattenflödet, vilket bidrar till en god sedimentering.

Dammarna kommer även att förses med oljeavskiljande funktion. Dammarna rensas vid behov varvid rensmassorna lastas upp och tippas på täkten. Allt material som tas upp vid rensning går tillbaka in i produktion. Kontinuerliga analyser uttas även vid täktens utlopp för att kontrollera dess kvalitet.

De ändringar som avses kommer inte att påverka yt- eller grundvatten i omgivningarna på annat sätt än mot det som idag är prövat och tillståndsgivet.

Planerat upplag står inte i förbindelse med något vattendrag. Området där

upplagsytan planeras har därutöver en naturlig lutning in mot produktionsområdet.

Detta innebär att eventuellt dagvatten från ytan kommer att avledas i riktning mot verksamhetens dikessystem och vidare till områdets sedimentationsdammar.

Mycket få kemikalier kommer att används inom verksamheten och risken för förorening av vattnet är liten. De maskiner som nyttjas på täkten kommer att ha saneringsutrustning för snabb sanering vid ett eventuellt läckage.

Beslut Diarienummer Sida Länsstyrelsen

Västra Götaland 2020-11-25 551-35872-2020 9(17)

Utsläpp till luft

Verksamheten på Karbo mosse påverkar utomhusluften genom den maskinpark som används för produktion av torv samt transporter till och från området.

Samtliga fordon drivs av diesel vilken ger upphov till utsläpp av kolväten, kvävedioxid (NO2), partiklar och svaveldioxid (SO2). Luftföroreningar som kolväten och kvävedioxid bildar tillsammans med solljus marknära ozon. Därmed är torvtäktsverksamheten en av flera påverkanskällor som tillsammans med andra faktorer påverkar luftkvaliteten i bakgrundsmiljön.

De utsläpp som uppstår från arbetsmaskiner går inte att undvika men kan begränsas genom användande av ny teknik, modern utrustning och miljöklassade bränslen.

De flesta fordon använder idag ett partikelfilter som avskiljer partiklar från motorns avgaser.

Produktion äger därutöver enbart rum under sommarmånaderna varvid

användningen av diesel blir mycket begränsad. Ett förändrat nyttjandegörande av torven samt ett utökat koncessionsområde kommer inte medföra några förhöjda utsläppshalter från verksamheten. Detta då samma produktionsmetod kommer att användas, med samma maskinpark. Mängden transporter till och från

verksamheten kommer också att vara densamma som nuvarande tillstånd tillåter.

Anläggande av upplag vid verksamhetens östra del kommer enbart innebära en optimering av transporter till och från verksamheten vilket medför ett minskat utsläpp.

Buller

Verksamheten kommer att ge upphov till buller i omgivningen i samband med skörd, utlastning av torv samt dikningsarbeten. Torvbärgning ger dock inte upphov till högre ljudvolymer än ett vanligt jordbruk.

Nuvarande koncessionsområde är redan prövat och verksamheten ska verka för att Naturvårdsverkets riktlinjer avseende externt industribuller inte överskrids.

Anläggande av upplag vid verksamhetens östra sida samt ett förändrat nyttjandegörande av torven kommer inte medföra några ökade bullernivåer.

Tvärtom kommer upplagshanteringen att ske längre ifrån närboende.

Damning

Den torv som lagras på Karbo mosse kommer att skyddas med plast för att undvika fuktbildning samt damning. Vid produktion görs en bedömning om damm från produktionsfälten kan orsaka nedsmutsning eller annan typ av olägenhet på närliggande fastigheter. Vid starka vindar då olägenhet kan uppkomma avbryts arbetet eller omdirigeras.

Med de skyddsåtgärder som vidtas bedöms inte närbelägna verksamheter påverkas negativt. Ett förändrat nyttjandegörande av torven samt anläggande av upplag inom koncessionsområdets östra del kommer inte medföra några ökade risker i form av damning. Upplagshantering kommer istället att ske längre ifrån närboende varav risken med damning kommer att minskas.

Transporter

Material från täkten kommer att transporteras via enskild väg belägen öster om koncessionsområdet för att sedan ansluta till väg 2645. Uttransport av material kommer ske med täckta ekipage. Antalet transporter från Karbo mosse uppgår till mellan 600 – 1300 per år vilket ger upphov till mellan 2 – 5 transporter om dagen. I

Beslut Diarienummer Sida Länsstyrelsen

Västra Götaland 2020-11-25 551-35872-2020 10(17)

vissa fall kan kampanjkörningar komma att uppstå. Detta innebär dock att transportnumerären blir lägre under övriga dagar.

Någon förändring i antal transporter till och från verksamheten kommer inte att ske på grund av de upplag som tillkommer samt förändrat nyttjandegörande av torven.

Vid en eventuell trafikolycka kan fordonets tank läcka ut bränsle, vilket kan påverka mark och vatten. Utrustning för sanering och minimering av miljöskada kommer att finnas tillgänglig. Anläggande av upplag inom verksamhetens östra del kommer inte enbart att minska transportsträckan till och från täkten, utan även risken för olyckor. Detta då lastbilstransporter inte kommer att behöva ta sig över produktionsområdet till verksamhetens västra sida för att hämta upp torv, vilket minskar risken för eventuella läckage samt uppkomsten av brand.

Risker

Allmänhet och vilt

Dikessystemet inom koncessionsområdet kan innebära en säkerhetsrisk för människor, vilt och hundar.

Någon förändring i säkerhetsrisk för allmänhet och vilt kommer inte att uppstå på grund av förändrat nyttjandegörande av torven. Detta då verksamheten kommer att bedrivas på samma sätt som nuvarande tillstånd tillåter. Anläggande av ytterligare upplag kommer inte heller innebära någon förändring gällande säkerhetsrisken.

Kemiska produkter

Ett eventuellt läckage av bränsle eller kemikalier kan leda till förorening av mark och vatten.

Kemikalier samt petroleumprodukter förvaras i en miljöcontainer/oljebod i anslutning till Karbo mosse. De kemiska produkter som används och förvaras utgörs huvudsakligen av drivmedel till arbetsfordon och maskiner. Utöver detta förekommer kemiska produkter som är avsedda för underhåll av fordon och mobila maskiner. Under arbetsdagen finns absorptionsmedel att tillgå i form av torv. På plats där kemikalier förvaras finns även kemikalielista och säkerhetsdatablad.

Nyttjande av kemikalier eller dess hantering kommer inte att förändras vare sig på grund av förändrat nyttjandegörande av torven eller på grund av anläggande av ytterligare upplag.

Brand

Brand kan bland annat uppstå från överhettade fordon, gnistor från maskiner men varierande fukthalt i stackat torvmaterial kan även göra att torven självantänder. En olycka i form av brand medför inte bara oönskade förluster av material utan även utsläpp till mark och vatten samt emissioner till luft.

Vid brand tillförs luften partiklar samt olika gaser, till exempel kolväten. Vid släckningsarbetet sker en ursköljning av partiklar, föroreningar från rök samt delvis förbränt material. Släckvattnet blir på så vis förorenat och innehåller ofta

restprodukter som är kraftigt syreförbrukande.

Personer som arbetar på täkten undervisas varje säsongsstart i de brand- och säkerhetsföreskrifter som finns för Karbo mosse. I egenkontrollen kommer det

Beslut Diarienummer Sida Länsstyrelsen

Västra Götaland 2020-11-25 551-35872-2020 11(17)

även att finnas instruktioner hur anställda ska arbeta för att förhindra uppkomst av brand. Vid tillfartsvägar som leder in mot täktområdet finns skyltar som upplyser om att området utgörs av torvtäkt och som varnar för brandrisk.

Någon förändring avseende risken med brand kommer inte att uppstå på grund av förändrat nyttjandegörande av torven. Brand kan dock komma att uppstå i stackat torvmaterial varav risken för uppkomst av brand kan komma att öka något vid anläggande av fler upplag. Anläggande av fler upplag är dock enbart en logistisk lösning och innebär med stor sannolikhet att vissa upplag inte kommer att nyttjas fullt ut. Anläggande av upplag vid verksamhetens östra del kommer även medföra att transporter inte kommer att behöva ske över verksamhetens produktionsområde vilket minskar risken för uppkomst av brand. Karbomosse har även en lång erfarenhet av att bedriva täktverksamhet samt hur risken med brand ska förebyggas. En brandskyddsplan kommer även att upprättats i samråd med Räddningstjänsten i Falköpings kommun.

Vid släckningsarbetet uppkommer som nämns tidigare förorenat släckvatten. Den upplagsplats som anläggs vid verksamhetens östra sida har en naturlig lutning in mot produktionsområdet och således verksamhetens dikessystem. Förorenat

släckvatten kommer således att nå områdets dikesystem. Dikessystemet kommer att vara slutet varav eventuellt förorenat släckvatten kan samlas upp. Någon risk för påverkan på nedströms belägna recipienter är därav inte trolig.

Kontroll av verksamheten

För den som bedriver tillståndspliktig verksamhet enligt miljöbalken krävs egenkontroll. Egenkontroll innebär att löpande planera och kontrollera

verksamheten. Miljöinriktad kontroll av verksamheten kommer att ske i egen regi genom inspektioner som utförs av personal anställda på Karbomosse.

Kontroll av verksamheten på Karbomosse kommer även att ske genom ett kontrollprogram. I kontrollen ingår bland annat hantering och förvaring av kemikalier, service och underhåll av maskiner. Vid beslut om tillstånd för

förändringar i verksamheten lämnar Karbomosse som förslag att bolaget inkommer med ett uppdaterat kontrollprogram.

Karbomosse kommer också årligen att inge en miljörapport i enlighet med gällande föreskrifter. I miljörapporten redovisas utsläpp, driftstörningar samt hur de

tilldelade villkoren för verksamheten efterlevs.

Related documents