• No results found

Designprocessen fortsätter

In document En soffa (Page 38-45)

Efter min analys av material, funktion och form hos den soffa jag arbetar med är det nu dags att gå vidare i gestaltningsarbetet.

4.1 Moodboard

Detta är en moodboard över den känslan jag vill förmedla med min soffa. Jag har inspirerats av raka streck och regelbundenhet med upprepning. Den klassiska kudden och mötet mellan människor i en stillsam miljö då det oftast efterfrågas idag i offentliga miljöer. Lugna neutrala färger och harmoni.

4.2 Skissetapp 1

Här börjar jag gestaltningsarbetet med att ta fram några koncept som svarar på briefen och de krav som jag och Lammhults tidigare ställt. Nedan presenteras de fem koncepten som jag skissade fram under denna etapp.

Koncept 1

Koncept 2

Detta koncept bygger på en hög benställning med solid sits och en adderad ryggkudde. Jag undersökte om sit- sen skulle bestå av en stomme och en sittkudde ovanpå den.

Här har jag undersökt om stommen ska vara i trä och även i olika nivåer. Tittade på om träben var ett alternativ.

Koncept 3

Koncept 4

Detta koncept bygger på den klassiska stora klädda stommen som sträcker ner till golvet. Något mjukare i formen med stora dynor.

Här tittade jag på hur en systemsoffa kan se ut om man frångår den klassiska fyrkanten. Kan man ha runda delar med adderade for- mer?

Jag väljer att arbeta vidare med koncept 5 då det känns mest intressant, har mest utvecklingspotential och känns mest representativ för mig som formgivare. För att skapa den eftersträvade enkelheten och även möta Lammhults önskemål valde jag att lämna trä som material till stommen och valde istället att gå vidare med metall. Nedan följer utvecklingen kring det konceptet.

Dessa är de första skisserna jag gjorde i datorn efter omfattande skissande på papper. Här fick jag snabbt en uppfattning om hur en

Koncept 5

Det var detta koncept jag arbetade vidare med. Den bygger på en metallställning och en kudde som är adderad ovanpå med en till synes lös ryggkudde ovanpå. Undersökte även om benställning behöver sitta på det vanliga sättet.

klassisk kudde som sits och en likadan som rygg skulle se ut. Jag var inte nöjd med benställningen utan tyckte att den var alldeles för

intetsägande med fyra ben.

Nedan följer min undersökning kring benställningen för detta koncept. Jag ville skapa intressanta mellanrum med benen och undersökte hur jag på bästa sätt skapande det. Då det är en systemsoffa och modulerna ska ställas bredvid varandra får inte benen skapa ett för rörigt intryck när de står i rad.

Här är kuddarna fortfarande väldigt tunna och jag insåg att jag måste dimensionera upp dem för att soffan ska ha en skön sittkvalité och

Efter att jag arbetat fram ett koncept träffade jag Anya Sebton för att låta henne titta på mina skisser och idéer.

Anya arbetar som möbelformgivare har sedan 15 år arbetat med

Lammhults och hon har ritat ett flertal systemsoffor och kan därför agera bollplank för mig i min designprocess. Hon vet hur Lammhults tänker och har garanterat testat många olika idéer på dem så jag kanske kan slippa gå i de fällorna.

Möte med Anya Sebton

Under mötet den 15 april med Anya visade jag mina skisser och koncept för soffan för att tillsammans med henne reda ut åt vilket håll jag ska gå. Hon har stor erfarenhet av just soffor och då särskilt systemsoffor och hade mycket åsikter och viktiga tankar jag har nytta av i detta skede av arbetet. Då hon har arbetet med Lammhults under många år kan hennes åsikt på något sätt representera Lammhults.

Det stora problemet med att rita systemsoffor som jag förstår det är just hur man kopplar samman modulerna på bästa sätt. Ska man visa upp kopplingen som en del av möbeln eller dölja den? Det finns en massa varianter på marknaden och Anya har en patenterad lösning med

magneter som Lammhults har rättigheter till att använda. Lammhults har även en standard lösning som man lätt kan implementera i en soffa. Vi pratade mycket om hur jag ska se mitt arbete. Att jag måste stå på mig och verkligen köra på den designen som jag kan stå för som

formgivare med egen identitet. I grund och botten menar Anya att detta är min tid att få göra vad jag vill utifrån producentens önskemål, utan att frångå briefen ändå göra projektet till mitt eget. Detta var skönt att höra då det är svårt mitt i processen att veta hur jag ska tolka Lammhults önskemål. Det är mitt examensprojekt och jag bör själv tydligt synas i mitt arbete menar Anya.

Vi pratade mycket om stoppning också och Anya hade många alternativ hon tyckte att jag skulle titta på. En del som hon har använt sig av men även material som hon är intresserad av att titta närmare på som hon tyckte kunde vara intressant för mig i arbetet.

Vi pratade även om att involvera trä i soffan. Jag tolkade Andreas Mattisson som att han tyckte det kan vara spännande att involvera trä men inte i för stor utsträckning då allt sådant måste produceras externt då Lammhults inte har trätillverkning inhouse. Anya tyckte att jag kanske kunde utesluta det och arbeta med just stål som Lammhults kan göra på plats för att underlätta produktionen.

Enligt Anya består en systemsoffa av tre delar, en del utan något ryggstöd, en mellan del och en hörn del. Sedan kan man addera bord eller förvaringshylla i samma form för att skapa en serie och ett rumsligt sammanhang. Det bilr också lättare att möblera om den kan fylla ett rum även på höjden och inte bara ytmässigt på golvet.

In document En soffa (Page 38-45)

Related documents