• No results found

Det är Pensionsvalet som administrerar GTP

PENSION

uppfyller vissa villkor inom avtalsområdet är valbara. Att tänka på är att pensio-nen kan bli både högre och lägre än den man hade fått genom en traditionell försäkring. Fondförsäkringen har ingen garanterad grundpension.

VALBARA FÖRSÄKRINGSBOLAG

Det finns ett begränsat antal pensionsbolag som är valbara och det är avtals-parterna – Fremia och LO – som bestämmer vilka. Om man vill göra ett nyval, ett omval eller en flytt av pensionskapital kan man bara välja bland de förvaltare som parterna valt ut:

TRADITIONELL FÖRSÄKRING FONDFÖRSÄKRING

Folksam Liv Folksam LO Pension

KPA Pension Futur Pension

Swedbank Försäkring

Pensionsvalet administrerar allt som gäller nyval, omval eller flytt av pensions-kapital. I GTP kan den anställda välja att teckna återbetalningsskydd och valet kan ändras under försäkringstiden, familjeskydd ingår. Om den anställda inte gör något val placeras pengarna i Folksam Liv i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd.

ÅTERBETALNINGSSKYDD

Den anställda kan teckna ett återbetalningsskydd för sin tjänstepension. Det innebär att pensionskapitalets värde betalas ut som en månadsvis pension till familjen (förmånstagare) om man avlider. Om man tecknar återbetalningsskydd minskar den egna tjänstepensionen. Man betalar ingen särskild avgift för skyddet men man går miste om insättningar från arvsvinster och avkastning av dessa pengar.

Om den anställda avlider innan hen har börjat ta ut pensionen betalas pensions-kapitalet ut till förmånstagare, under 5 års tid. Om den anställda avlider efter att hen har börjat ta ut pension övergår utbetalningarna till förmånstagare under den avtalade utbetalningstiden men högst 20 år sammanlagt.

Förmånstagare är i första hand make, maka, registrerad partner eller sambo, i andra hand den försäkrades arvsberättigade barn. Genom att skriva ett nytt förmånstagarförordnande kan man ändra ordningen. Om man väljer återbetal-ningsskydd vid senare tillfälle eller efter tolv månader från en familjehändelse måste man lämna in en hälsoprövning. De familjehändelser som räknas är när man gifter sig, registrerar partnerskap, blir sambo eller får barn. Den förvaltare som man har valt för tjänstepensionen är den som är försäkringsgivare för återbetalningsskydd. Man kan få återbetalningsskydd beviljad vid senare tillfälle trots att man kanske har en allvarlig sjukdom. I detta fall gäller återbetalnings-skydd för premier som man har tjänat in från året efter valet.

GTP-FAMILJESKYDD

Den som omfattas av avtalsområde Fremia-LO har automatiskt ett familjeskydd som betalas ut till förmånstagare under vissa villkor. Detta skydd ger totalt två förhöjda prisbasbelopp/år. Det är 97 200 kr/år och blir 8 100 kr som betalas ut månadsvis under 5 år från och med månaden efter dödsfallet. Förmånstagare är i första hand make, maka, registrerad partner eller sambo, i andra hand den försäkrades arvsberättigade barn.

Detta kan ändras om man lämnar in ett nytt förordnande om förmånstagare.

För att ha rätt till GTP-familjeskydd måste man ha fyllt 18 år men inte 68 år. Man måste också ha påbörjat en tillsvidare- eller visstidsanställning för att utföra arbete under minst 3 månader. Så länge arbetaren har en anställning, är borta från jobbet på grund av sjukdom, är föräldraledig (i max 13 månader) eller ledig för fackliga Den anställda kan teckna ett

återbetalningsskydd för sin tjänstepension. Det innebär att pensionskapitalets värde betalas ut som en månadsvis pension till familjen

(förmåns-tagare) om man avlider.

uppdrag enligt FML §6 eller blir uppsagd och får sjukersättning från Försäkrings-kassan fortsätter skyddet att gälla. Familjeskyddet gäller också för tiden längst till LAS-åldern om den anställda gått i pension enligt överenskommelse och pensionspremien för GTP genom premiebefrielsen har betalats under tiden.

Om den anställda blir uppsagd på grund av arbetsbrist finns det efterskyddet som fortsätter gälla hela kalenderåret med alltid minst tre månader om förut-sättningar för arbetsvillkoret uppfylls. Den anställda kan ha möjlighet att teckna en fortsättningsförsäkring inom 3 månader efter att ordinarie försäkrings skyddet har upphört.

TA UT PENSIONEN

Gemensam tjänstepension (GTP) utbetalas månadsvis från och med den månad den anställda begär och utbetalas så länge den försäkrade lever. Begär inte den anställda att ta ut tjänstepensionen under den ordinarie pensionsåldern 65 år, utbetalas tjänstepensionen från och med den månad som följer då den anställda uppnår i §32a LAS angiven ålder. Den anställda kan välja att ta tjänstepensionen tidigast från 55 års ålder och utbetalningstid varierande från mellan 5 och 20 år.

Viktigt att tänka på är att man inte kan ändra utbetalningstiden när utbetalnin-gen har påbörjats.

DELTIDSPENSION/DELPENSION

Arbetsgivarföreningen Fremia och GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, Fremia och Livsmedelsarbetareförbundet respektive Fremia och Industrifacket Metall har kollektivavtal om deltidspension. Premien betalas in som extra tillägg till ordinarie tjänstepension GTP. Parterna kan också komma överens om att det ska gäller även för den som är under 25 år.

Enligt kollektivavtalet kan den anställda själv välja om avsättningen ska använ-das till pensionspremier, betald ledig tid eller kontant ersättning. Arbets givaren och den anställda kan också komma överens om högre pensionsavsättningar genom individuell överenskommelse. Det är Pensionsvalet som administrerar avsättningen.

Vill du veta mer? Läs information om premier i respektive kollektivavtal.

MÖJLIGHETEN ATT TA UT PENSIONEN DELVIS (PARTIELLT UTTAG)

Den anställda kan göra partiellt uttag från 55 års ålder om man är överens med arbetsgivaren om att gå ner i arbetstid. Man kan välja enstaka dagar eller längre perioder. Det finns krav på att det partiella uttaget ska pågå tills att man har fyllt 65 år. Det finns inget krav på att det ska finnas pensioneringssyfte. Man kan göra ett partiellt uttag högst 3 gånger.

PREMIEBEFRIELSEFÖRSÄKRING (PBF)

Premiebefrielseförsäkring (PBF) betalar in premien till tjänstepension och i före- kommande fall familjeskydd. Premien betalas om den anställda inte kan arbeta på grund av sjukdom eller olycksfall och har sjukpenning, rehabiliteringspen ning eller har sjuk- eller aktivitetsersättning, eller är föräldraledig med för äldra penning eller graviditetspenning. Vid föräldraledighet med föräldrapenning betalas premien under högst 13 månader per födsel.

PBF gäller även de som är försäkrade och har livränta enligt lagen om arbets-skadeförsäkring utan att samtidigt få sjuk- eller aktivitetsersättning. Premie-befrielseförsäkring gäller om den anställda var arbetsför på minst 25 % vid anställningens början. Om den anställda hade en arbetsoförmåga när anställ-ningen började och den oförmågan fortsatte hela tiden gäller premiebefrielsen bara för ytterligare arbetsoförmåga med minst 25 %. Premiebefrielsen är propor-tionell till graden av arbetsoförmåga.

Premiebefrielseförsäkring gäller från att den anställda fyller 24 år och tills månaden innan den anställda fyller 65 år.

55 år

Den anställda kan ta ut tjänstepensionen tidigast

från 55 års ålder.

Vill du veta mer?

Läs information om premier i respektive kollektivavtal.

PENSION

Den som anmäler om avtalsgruppsjukförsäkring AGS, arbetsskadeförsäkring TFA eller ansöker om föräldrapenningtillägg FPT hos Afa Försäkring, anmäler auto-matiskt till Premiebefrielseförsäkring. Alla försäkringsfall som kan ge rätt till premiebefrielse måste anmälas. Arbetsgivaren ska bekräfta anställningen till Afa Försäkring. Efter att anställningen upphört finns ett efterskydd för PBF under 90 dagar och för den som varit anställd minst 90 dagar. Den som blir sjuk inom 90 dagar efter det att anställningen har upphört har fortsatt pensionsintjänande under sjukperioden om den anställda uppfyller kvalifikationskrav för efterskydd för AGS. Premie betalas på ett beräknat bortfall av den pensionsmedförande lön, även lönedelar över 7,5 prisbasbelopp räknas med. Premie betalas året efter intjänandeåret.

ENGÅNGSPREMIE TILL GTP

Den som blir uppsagd på grund av arbetsbrist kan ha rätt till en engångspremie som betalas in till GTP. KFF-nämnden beslutar varje år hur många månads-premier som engångsbeloppet ska vara, oftast är det 12 månadsmånads-premier. Arbets-givaren ska vända sig till Pensionsvalet inom 6 månader från anställningen upphörande för att anmäla den anställda för ersättning av engångsbelopp. Om arbetsgivaren har missat det kan den anställda själv anmäla senast 24 månader efter att anställningen upphörde.

För att ha rätt till engångsbelopp måste den anställda ha hunnit tjäna in pensionsrätt i minst 3 år under de senaste 5 åren i GTP (eller tidigare KAP) månaden innan uppsägning.

Det gäller inte om man har fått en ny anställning inom 3 kalendermånader efter att anställningen har upphört hos samma arbetsgivare. Det gäller inte heller om man har tjänat in pensionsrätt i GTP helt från premiebefrielseförsäkring på grund av sjukdom. Om man blir frisk senare kan man ha rätt till engångsbelopp.

KOLLEKTIVAVTALSGARANTI

Har arbetsgivaren tecknat kollektivavtal innebär det att den anställda har försäk-ringsskydd och tjänstepensionsinbetalningar, även om arbetsgivaren inte har tecknat försäkring hos försäkringsbolagen eller inte har betalat försäkrings-premien enligt sitt kollektivavtal.

Garantifonden gör inbetalning till GTP, men den enskilde måste ansöka själv.

Den som blir uppsagd på grund av arbetsbrist kan ha

rätt till en engångspremie som arbetsgivaren betalar in

till GTP.

24–65 år

Premiebefrielseförsäkring gäller från att den anställda fyller 24 år och

tills månaden innan den anställda fyller 65 år.