• No results found

Det andra planförslaget

In document Generalplan för fastlandet (Page 70-73)

Det beslutades att planen skulle läggas fram en gång till. Orsaken till detta var att planens karaktär under resans gång förändrats från en strategisk plan till en plan som styr byggandet noggrannare och det konstaterades att planbeteckningarna och planbestämmelserna för styrningen av byggandet inte ännu var tillräckliga med tanke på de förpliktelser som MBL ställer på likvärdig behandling av markägarna då en generalplan utarbetas. Dessutom har planens innehåll ändrats och det ansågs därför nödvändigt att lägga fram den på nytt.

Ett nytt planförslag utarbetades baserat på den respons som lämnats in i förslagsskeden, de behov av korrigeringar och kompletteringar som framkommit under arbetets gång samt de förhandlingar som förts med myndigheterna.

De största ändringarna som gjorts i det andra planförslaget beskrivs nedan.

7.3.1 Styrning av byggandet

I det andra planförslaget har befolkningsprognoserna för Ingå och Västra Nyland beaktats tillsammans med de eventuella förändringarna i befolkningsprognosen för

FCG Finnish Consulting Group Oy Osmontie 34, PL 950, 00601 Helsinki

Puh. 010 4090, fax 010 409 5001, www.fcg.fi

Y-tunnus 1940671-3 Kotipaikka Helsinki

områden i närheten av huvudstadsregionen fram till målåret. En generalplan ska svara mot utsikterna i befolkningsprognoserna och samtidigt möjliggöra en befolkningsökning i kommunen. Detta innebär att centrumområdets potential i styrningen av byggandet betonas mer än i det tidigare planförslaget. I planen framkommer ändringen så att centrumområdet (område för centrumfunktioner C) har utvidgats jämfört med det tidigare planförslaget. Samtidigt har de uppkomsten av arbetsplatser utanför centrumområdet. I glesbygden bör boende och verksamheter emellertid styras på ett hållbart sätt så att sammanhållna skogs- och åkerområden bevaras och genom att utnyttja befintlig infrastruktur. Byggande i glesbygden hålls som möjliggörande men samtidigt stödjer den samhällsstrukturen. I placeringen av byggandet beaktas befintliga byområden och eventuella utvidgningar av dem, befintliga jord- och skogsbrukskoncentrationer samt befintliga och kommande infrastrukturnät.

7.3.2 Byområden

Som egentliga byområden i planen anvisas Täkter och Solberg. Avgränsningarna av Täkters och Solbergs byområden har utvidgats sedan det första förslagsskedet. I avgränsningen av byområdena beaktas byavgränsningarna, byggnaderna och byggloven i den plan som ska ersättas. Områdenas gränser har även undersökts i terrängen. Ingå station och Degerby anvisas med egna planbeteckningar. I Degerby finns en gällande detaljplan och området är småhusdominerat och ganska tätt bebyggt. Degerby bycentrum och dess randområde anvisas som småhusdominerat område AP. Byggandet i området baserar sig på detaljplanen. I Degerby planeras byggandet av ett nytt vattenandelslagsnät; Östra Ingå vattenandelslag – Itä-Inkoon vesiosuuskunta. Avsikten är att bygga både ett vatten- och ett avloppsnät. I generalplanen beaktas det eventuella vattenandelslagsnätet och möjligheterna att ansluta till dem genom MTH-beteckning.

Området för Ingå station anvisas som område som kräver en mer detaljerad markanvändningsplan, dvs. en detaljplan. Detta genomförs i en situation där byggnadstrycket i området växer. Tryck kan bildas om utvecklingen av strandbanan inleds och arbetsplatsområdet i Joddböle skapar efterfrågan på bostadsbyggande.

Svartåområdet har anvisats med en likadan planbeteckning. Ingahemmets områdeshelhet har anvisats med en egen byområdesbeteckning (AT-3).

7.3.3 Dimensionering för byggandet

Mängden av byggandet, det vill säga planens dimensioneringsprinciper, har inte ändrats. De byggplatser som dimensioneringen tillåter har anvisats till byområdena AT, lantbrukscentrum AM och glesbygdsområden MTH. I byområdena (AT) och lantbrukscentrumens områden (AM) anvisas byggplatserna direkt i generalplanen.

Byggplatser i glesbebyggda områden anvisas inte på plankartan eftersom byggandet avgörs genom bedömning av bygglov. I byområden och

FCG Finnish Consulting Group Oy Osmontie 34, PL 950, 00601 Helsinki

Puh. 010 4090, fax 010 409 5001, www.fcg.fi

Y-tunnus 1940671-3 Kotipaikka Helsinki

lantbrukscentrumens områden kan byggande ske direkt utifrån bygglovet.

Bebyggande av en byggplats i glesbygden kan även ske genom direkt bygglov, om planeringsbehovet inte överskrids i området i fråga. Förutom i byarna önskar kommunen möjliggöra byggande även utanför byområdena i fortsättningen, i område där det förekommer jord- och skogsbruksverksamhet och därtill anslutande service. Ingå kommun har en betydelsefulla historia som landsbygdskommun och avsikten är att stödja utvecklingen av landsbygden även i fortsättningen. Planen ändringar beträffande placeringen av byggandet gör det möjligt för kommunen att fortsätta styra markanvändningsplaneringen, vilket underlättar bl.a. bedömningen av byggandets konsekvenser till exempel för trafiken.

7.3.4 Strandbyggande

I det andra generalplaneförslaget har sjöarnas betydelse som ytvattenområden som är betydelsefulla med tanke på vattenanskaffningen beaktats i strandbyggandet. Dessutom beaktas bristen på vattennät och en stor del av nödvändiga vägar i strandområdena. Dimensioneringen för strandbyggandet har inte ändrats men följande ändringar har gjorts i placeringen av byggandet och i styrningen av den: Strandområden dit det anvisas tät semester- eller fast bebyggelse omfattas av ett behov av mer detaljerad markanvändningsplanering (A-2, RA-4).

7.3.5 Områden för företagsverksamhet

I det andra planförslaget har områden för företagsverksamhet delats in i områden för företagsverksamhet i större klass (T) och i mindre områden för företagsverksamhet som inte orsakar miljöstörningar (TY).

7.3.6 Centrumområde

Centrumområdet har utvidgats och de reservområdesbeteckningar för boende och arbetsplatser som använts i den tidigare versionen har strukits. Utvidgningen av centrumområdet ansluter till den politiska viljan enligt vilken Ingå kommun vill möjliggöra utveckling av centrumområdet och på så sätt möjliggöra en utveckling av bl.a. nya arbetsplatser och kollektivtrafik i området.

7.3.7 Område för turistservice

På grund av förändringar i förhållandena har områdesbeteckningen för turistservice strukits och i stället för den används beteckningen frilufts- och rekreationsområde (VR-2). Med denna beteckning anvisas ett område som ägs av föreningen Helsingin Partiopoikain Kannatusyhdistys. I området finns byggnader som anknyter till friluftsliv och rekreationsverksamhet. Området används aktivt för scouternas utflykter och läger.

7.3.8 Beteckningar för skyddsområden och naturobjekt

På grund av myndighetsrespons har beteckningarna för naturområden och naturobjekt ändrats. I ändringarna beaktas även beteckningssättet i generalplanen för den inre skärgården så att beteckningarna ska vara så enhetliga som möjligt.

Områden som är särskilt viktiga med tanke på naturens mångfald (luo) har ändrats enligt följande:

FCG Finnish Consulting Group Oy Osmontie 34, PL 950, 00601 Helsinki

Puh. 010 4090, fax 010 409 5001, www.fcg.fi

Y-tunnus 1940671-3 Kotipaikka Helsinki

Luo-2- och luo-3-områdena i det första förslagsskedet har förenats till beteckningen s-1. Det är frågan om ett skyddsområde som är en skyddad naturtyp enligt 29 § i naturvårdslagen eller det förekommer en art som kräver särskilt skydd enligt 47 § eller där det finns en föröknings- eller rastplats för en sådan utrotningshotad art som nämns i 49 §.

Luo-1-området har inte ändrats.

Luo-4-områdena anvisas med luo-2-beteckning (då beteckningstypen blir ledig) men planbestämmelsen har inte ändrats.

Som ny beteckning luo 1A anvisas områdeshelheter som är särskilt viktiga med tanke på naturens mångfald. Beteckningen har tagits med till följd av myndighetsutlåtanden och uppdateringen av landskapsplanen. I förslaget till Nylandsplanen 2050 anvisas dessa områden som naturskyddsområden (SL). I förslaget till landskapsplan används beteckningen för att anvisa områden som är skyddade eller avsedda att skyddas genom naturvårdslagen. Skyddsområden har ännu inte grundats och arbetet med landskapsplanen är inte färdigt. Nylands förbund har också meddelat att de granskar de ovannämnda beteckningar som anvisar skyddsområden för Ingås del. Granskningsarbetet pågår ännu. Således är det inte motiverat att i markera områdena ifråga som naturskyddsområden. I generalplanen för inre skärgården har motsvarande områdeshelhet anvisats med beteckningen LUO 1A. Naturutredningen för generalplanen för inre skärgården och fastlandsområdena har utarbetats av Keiron Oy.

7.3.9 Övriga ändringar

Utöver de centrala ändringarna har åtskilliga små justeringar gjorts på kartan till det andra planförslaget. Ändringarna häller bl.a. byggnadskvarterens gränser, byggnadernas användningsändamål, byggnadernas placering och byggrätterna, utifrån den preciserade dimensioneringsgranskningen. Dessutom har gränserna för detaljplanerade områden strukits från plankartan. PY-områden har ändrats till P-områden. Bestämmelsen är dock oförändrad.

Planbeskrivningen och planens konsekvensbedömning har justerats utifrån ovan nämnda och andra ändringsbehov som kommit fram.

Ovan nämnda ändringar och planens övriga innehåll beskrivs noggrannare under punkt 8.2 Områdesreserveringar.

In document Generalplan för fastlandet (Page 70-73)