• No results found

Samhällsteknik

In document Generalplan för fastlandet (Page 40-43)

5.11.1 Vattenförsörjning

Ingå Vattens verksamhetsområde täcker tätortsområdet i centrum.

Vattenledningsnätets totala längd är ca 32 kilometer. Till vattenledningsnätet hör ett vattentorn som har en kapacitet på ca 400 m3. Vattentornet står i nordöstra delen av verksamhetsområdet. Ingå Vattens nätverk har kopplats ihop med Fortum AB:s vattenledningsnätverk. Marsjös vattentäkt, som ägs av Fortum AB, fungerar som Ingå Vattens reservvattenkälla.

Ingå Vatten tar sitt vatten från Brännbollstads grundvattentäkt som ligger på Storgårds grundvattenområde 2 km nordväst om centrum. Enligt vattendomstolens tillstånd kan i medeltal 400 m3/d pumpas från vattentäkten. Den vattenvolym som har pumpats under de senaste är ca 400 m3/d. Vattenbehandlingsmetoderna är luftning med tryck och klarning. Degerby vattenandelslag tar sitt vatten från en vattentäkt som ligger på Degerby grundvattenområde, söder om stamväg 51.

Tabell 3. Nyckeltal för Ingå Vatten i nuläget (Ramboll 2020)

Affärsverket Ingå vatten Enhet 2017-2019

Invånarantalet i Ingå inv. 5 423

Anslutna till vattenverket inv. 2 325

Procent anslutna till vattenverket % 43 %

Fakturerad vattenmängd m³/d 283

Specificerad vattenkonsumtion (av fakturerade) l/ inv./d 122

Pumpad vattenmängd m³/d 343

Specificerad vattenkonsumtion (av pumpade) l/ inv./d 148

Behandlad avloppsvattenvolym m³/d 438

Fakturerad avloppsvattenvolym m³/d 250

Fakturerat slam från avskiljningsbrunnar m³/d 40

Läckvatten m³/d 156

Procent läckvatten % 35,5

Specificerad avloppsvattenvolym (inkl.

överrinningsvatten) l/ inv./d 190

FCG Finnish Consulting Group Oy Osmontie 34, PL 950, 00601 Helsinki

Puh. 010 4090, fax 010 409 5001, www.fcg.fi

Y-tunnus 1940671-3 Kotipaikka Helsinki

Vattenverk

I Ingå fungerar fyra vattenverk: Vattentjänstverket Ingå Vatten, Degerby vattenandelslag, Täkter vattenandelslag och Barösunds vattenandelslag. Ytterligare har Fortum Ab en egen vattentäkt och ett eget avloppsreningsverk. Till Degerby vattenandelslags vattendistribution är cirka 55 hushåll anslutna eller cirka 150 invånare samt Degerby skola och daghem. Till Täkter vattenandelslags vattendistribution är 17 fastigheter eller ca 35 invånare anslutna och till Barösunds vattenandelslags vattendistribution hör 7 fastigheter. Avloppsvattenhanteringen sköts av fastigheterna själva med hjälp av sedimenteringsbrunnar, slutna tankar eller småreningsverk. I Degerby har man dessutom för några fastigheter byggt avlopp som leder till en sluten tank. I Barösund har man också byggt ett avlopp och ett eget litet reningsverk. Totalt 2 570 invånare eller cirka 46 % av invånarna i Ingå är anslutna till Vattentjänstverket Ingå Vatten, Degerby vattenandelslag, Täkter vattenandelslag eller Barösunds vattenandelslag. I östra delen av Ingå har Östra-Ingås vattenandelslag grundats. Vattenandelslagets nätverk är i planeringsskedet.

I glesbygden sköter hushållen själva sin vattenförsörjning fastighetsvis.

Västankvarn skola som ligger utanför vattenledningsnätet tar sitt vatten ur egen brunn. Avloppsvattnet från skolor som ligger utanför avloppsnätet leds till en sluten tank eller behandlas i eget reningsverk.

Ingå Vattens avloppsnät täcker samma områden som vattenverkets vattenledningsnät. Avloppsvattnet från Ingå Vattens verksamhetsområde behandlas i Joddböle reningsverk. Ett avlopp från reningsverket har dragits till gränsen för Fortums före detta kraftverksområde, vilket gör det möjligt att leda samhällsavloppsvatten från Fortum till Joddböle för behandling. Avloppsvattnet från Barösunds vattenandelslag hanteras i eget småreningsverk som färdigställdes år 2005.

Cirka 54 % (2 900 invånare) av Ingås befolkning står utanför vattenledningsnätet och cirka 58 % (3 150 invånare) utanför avloppsnätet. Dessas vattenanskaffning ordnas från fastigheternas egna brunnar och avloppshanteringen fastighetsspecifikt eller gemensamt för flera fastigheter.

Utvecklingsplan för vattenförsörjningen 2021-2040

Ingå kommun har utarbetat en utvecklingsplan för vattenförsörjningen som har godkänts 2005. Uppdateringen av denna har påbörjat. Framläggandet av förslaget för utvecklingsplanen 2021-2040 har godkänts i tekniska nämnden 8.12.2020 och i kommunstyrelsen 25.1.2021. Förslagets läggs fram för påseende i februari 2021.

I samband med planen uppdateras även Ingå Vattens verksamhetsområde.

Utvecklingsplanens centrala principer

Enligt förslaget baserar Ingå Vattens vattenanskaffning sig i det första skedet på de nuvarande källorna, Brännbollstad vattentag och Fortums vattentag som reservvattenkälla. Östra Ingå vattenandelslags behov skulle i början kunna besvaras med köpvatten från Sjundeå. På lång sikt kunde Ingå vattenverks vattenanskaffningskapacitet höjas genom att ansluta Täkter vattenandelslags nätverk till Ingå vattenverks nätverk. Man föreslår utredandet av anslutandet till HRM:s nätverk och Storsandarnas vattentag.

FCG Finnish Consulting Group Oy Osmontie 34, PL 950, 00601 Helsinki

Puh. 010 4090, fax 010 409 5001, www.fcg.fi

Y-tunnus 1940671-3 Kotipaikka Helsinki

För avloppsvattenhantering del skulle i det första skedet östra Ingås avloppsvatten ledas längs ett överföringsrör till HRM:s nätverk och avloppsvattnen från kommunens vattenverk till Joddböle. Det finns behov av att reda ut beredskapen till att leda hela kommunens avloppsvatten till HRM-området.

Ingå kommun har deltagit i byggandet av överföringsledningen från Sjundeå till HRM-området så att man i dimensioneringen har förberett sig på att leda Ingå kommuns avloppsvatten mot ersättning.

I framtiden anses förenandet av vattenverken eller i alla fall samarbete mellan dem vara den önskvärda utvecklingen.

Kommunen har beslutat att låta en överföringsledning för vattenhantering mellan Degerby och Störsvik 2021.2020. Överföringsledningen möjliggör ledandet av Östra Ingås, och vid behov hela Ingås, avloppsvatten till HRM:s område ifall man avstår från Joddböles reningsverk.

Förslaget till vattenförsörjningsplanen (KST 25.1.2021, karta) har tillsats till planens bilagor.

5.11.2 Avfallshantering

På Ingå kommuns område verkar Rosk'n Roll Oy Ab, ett kommunägt avfallsbolag som sköter återvinningstjänster och insamling av hushållens avfall, tar emot farligt avfall och handhar avfallsrådgivningen i Västra Nyland. Bolaget svarar för konkurrensutsättningen av tömningen av blandavfallskärl, sopbilarnas rutter och avfallstransporter samt för faktureringen av ekoavgifter.

Nylands avfallsnämnd är en gemensam nämnd för 12 kommuner vars ansvar är att sköta myndighetsuppgifter i anslutning till avfallshanteringen inom medlemskommunernas område.

Områden för samhällsteknisk försörjning anvisas som ET-områden i planen. Som sådana områden anvisas bl.a. Stormossens avfallsstation och jordupplag samt utrymmesreserveringar för datatrafikmaster.

FCG Finnish Consulting Group Oy Osmontie 34, PL 950, 00601 Helsinki

Puh. 010 4090, fax 010 409 5001, www.fcg.fi

Y-tunnus 1940671-3 Kotipaikka Helsinki

In document Generalplan för fastlandet (Page 40-43)