• No results found

Det eviga livet

In document Kyrkliga förrättningar (Page 148-152)

S Låt oss höra Guds ord om det eviga livet.

Herren är min andel, min bägare.

Du bestämmer mitt öde.

En ljuvlig lott har tillfallit mig, ja, min arvedel finner jag skön.

Jag vill prisa Herren, han ger mig råd, mitt inre förmanar mig om natten.

Jag har alltid Herren inför mig,

när han står vid min sida vacklar jag inte.

Därför gläds mitt hjärta och jublar, min kropp är i trygghet,

Du visar mig vägen till liv, hos dig finns glädjens fullhet,

Jes 65:17-18 Nu skapar jag en ny himmel och en ny jord.

inte längre tänka på.

Nej, gläd er och jubla för evigt över det som jag skapar.

Joh 3:16-17 Jesus säger:

“Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. Ty Gud sände inte sin son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom.”

Därför ger jag inte upp. Även om min yttre människa bryts ner förnyas min inre människa dag för dag. Mina kortvariga lidanden väger ju oändligt lätt mot den överväldigande, eviga härlighet de bereder åt mig, som inte riktar blicken mot det synliga utan mot det osynliga. Det synliga är förgängligt, men det osynliga är evigt.

Joh 6:44-47 Jesus säger:

“Ingen kan komma till mig utan att Fadern som har sänt mig drar honom, och jag skall låta honom uppstå på den sista dagen. Det står skrivet hos profeterna: Alla skall bli Guds lärjungar. Var och en som har lyssnat till Fadern och lärt av honom kommer till mig. Men ingen har sett Fadern, utom den som har kommit från Gud; han har sett Fadern. Sannerligen, jag säger er: den som tror har evigt liv.”

Rom 14:7-9

Ingen av oss lever för sin egen skull, och ingen dör för sin egen skull. Om vi lever, lever vi för Herren, och om vi dör, dör vi för Herren. Vare sig vi lever eller dör tillhör vi alltså Herren. Ty Kristus dog och fick liv igen för att härska över både döda och levande.

2 Kor 4:16-18

2 Tim 4:7-8

Jag har kämpat den goda kampen, jag har fullbordat loppet, jag har bevarat tron.

Nu väntar mig rättfärdighetens segerkrans, som Herren, den rättvise domaren, skall ge mig den dagen, och inte bara mig utan alla som längtar efter hans

ankomst.

Heb 4:9-11

Så har Guds folk alltjämt en sabbat att vänta. Ty att gå in i Guds vila är att vila ut från sitt verk, så som Gud vilade från sitt. Låt oss därför göra allt vi kan för att komma in i den vilan.

Upp 14:13

Jag hörde en röst från himlen som sade: “Skriv: saliga de döda som härefter dör i Herren. Ja, säger Anden, de skall få vila efter sina mödor, ty deras gärningar följer med dem”.

10. Tal

Prästen håller ett fritt tal eller använder sig av ett av nedanstående alternativ. Följande ämnen borde beröras:

- mötet med sorgen

- anknytning till den dödas liv - livets förgänglighet

- förberedelse för döden - det kristna hoppet

- uppståndelsen och det eviga livet - Kristi seger över döden

Kära anhöriga.

Ni har drabbats av sorg när ni har förlorat en människa som stod er nära. Vi har nu samlats för att följa henne/honom till graven. Vi tänker på henne/honom och hans/hennes liv. Vi minns allt det goda och trygga som vi fick genom honom/henne. Våra hjärtan fylls av uppskattning och tacksamhet.

Vi står här inför Guds ansikte. Han talar till oss i sitt ord och vi vänder oss till honom i bön. Vi innesluter den som gått bort och er, sörjande anhöriga, i hans vård. Vi ber om Guds hjälp i sorgen och söker tröst hos den uppståndne Jesus Kristus som har övervunnit döden.

Döden hör till människans villkor. Födelse och död följs åt i denna värld. Hela skapelsen är förgänglig. Var och en av oss måste en gång lämna detta liv. Döden är slutgiltig och okänd, och därför känner vi fruktan när vi tänker på den. Döden skiljer oss från en människa som har levat nära oss. Vi får inte längre höra hennes röst, tala med henne eller möta hans/hennes blick. Vi har inte längre möjlighet att visa henne vår kärlek och omsorg. Döden har brutit alla band som

förenade oss med honom/henne.

Inför döden förstår vi att också vi borde vara färdiga för uppbrott. Guds ord uppmanar oss att ha vår trygghet och vårt hopp i Jesus Kristus. Genom sitt lidande och sin död försonade han våra synder. Genom sin uppståndelse banade han väg för oss till ett oförgängligt liv. Han säger: “Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör, och den som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö.”

eller

Kära vänner.

Vi har samlats för att följa en människa som stod er nära. Vi känner smärtsamt att förgängligheten är en del av vårt liv. Intighetens vind blåser över oss. Sorgen har blivit en verklighet för er. Ni har tvingats avstå från en älskad person. Döden är oåterkallelig, och dess makt är större än vår. Men Guds makt sträcker sig utöver döden. Vi ber att han skall vara närvarande i er sorg och ge er styrka för kommande dagar och för hela livet. Hans hjälp möter er också genom de människor som delar er sorg och saknad.

Dödens verklighet avspeglas också i Bibelns ord. I den liknas vårt liv vid en dröm, vid en strömmande älv eller vid gräsets och blommornas skönhet och bräcklighet. Med sådana bilder åskådliggörs den tid som getts oss och som också tas ifrån oss. Gud har gett oss tiden för att vi skall använda den, inte bara för oss själva, utan också för varandra. Vi kan bruka tiden rätt i arbetet, i hemmet, tillsammans med våra kära och i tjänsten åt nästan. Vi tackar Gud för allt det goda som NN har gett oss genom sitt liv.

Var och en av oss kommer en gång till slutet på sin livsväg. I sitt ord uppmanar Gud oss att också tänka på vår egen död och på evigheten. Vi vet inte när döden drabbar oss, för många kommer den överraskande. Vad kan vi hålla vi fast vid när alla mänskliga skyddsnät försvinner och vi måste avstå från livet? I Gud och hans nåd har vi ett starkt stöd både i livet och i döden. Vår frälsare Kristus har delat människans lott med all dess glädje och smärta. För att försona våra synder dog han på korset för allas vår skull. Genom sin uppståndelse övervann han dödens makt. Han försäkrar oss: “Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör, och den som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö.” Kristi församling förmedlar budskapet om denna kärlek och nåd till oss. När vi tror på Jesus och på syndernas förlåtelse kan vi vara trygga. Jesus Kristus är vägen från dödens skugga till det eviga ljuset.

Alla skall vi en gång lämna detta liv. Klockorna ringer till vårt minne och graven sluter oss i sin famn. Tron på Kristus ger oss mera än vi nu kan se. Hoppet om uppståndelse riktar våra blickar mot den verklighet där ingen sjukdom, inget lidande och ingen död längre finns. Denna uppståndelse väntar Kristi församling på. En gång uppfylls det hopp som uttrycks i Jobs bok: “Jag vet att min befriare lever och till sist skall träda fram på jorden”.

In document Kyrkliga förrättningar (Page 148-152)