• No results found

III Jordfästningen

In document Kyrkliga förrättningar (Page 152-158)

*11. Trosbekännelsen

Trosbekännelsen läses gemensamt.

F Jag tror på Gud, Fadern, den allsmäktige, himlens och jordens skapare.

och på Jesus Kristus, Guds ende Son, vår Herre,

som blev avlad av den heliga Anden,

steg upp till himlarna, föddes av jungfrun Maria, led under Pontius Pilatus, korsfästes, dog och begravdes, steg ner till dödsriket,

uppstod på tredje dagen från de döda,

sitter på Guds, den allsmäktige Faderns, högra sida och skall komma därifrån

för att döma levande och döda, och på den heliga Anden, en helig, allmännelig kyrka, de heligas gemenskap, syndernas förlåtelse, kroppens uppståndelse och det eviga livet.

*12. Jordfästningsord

Orden kan uttalas vid graven. I så fall kan bönen under moment 17 läsas före jordfästningsorden.

L I tro på Gud, den treenige, välsignar vi NN (hela namnet) till väntan på uppståndelsens dag.

Prästen låter tre gånger mull falla på kistan och säger:

NN (förnamnen),

av jord är du tagen

och jord skall du åter bli.

Jesus Kristus, vår Frälsare, skall uppväcka dig på den yttersta dagen.

eller NN(förnamnen),

av jord har du kommit.

Till jord skall du återvända.

Jesus Kristus, vår Frälsare, skall uppväcka dig på den yttersta dagen.

eller

NN(förnamnen),

Herren gav och Herren tog.

Jesus Kristus, vår Frälsare, skall uppväcka dig på den yttersta dagen.

Vid jordfästning av ett dödfött eller ett litet barn.

[NN(förnamnen),]

Gud, vår Far, har skapat dig.

Han sluter dig i sin famn.

Jesus Kristus, vår Frälsare, skall uppväcka dig på den yttersta dagen.

13. Bön

Bönen kan formuleras fritt. Man kan också välja böner (moment 16) ur begravningsmässan (7. B).

L/S Låt oss be.

1. Helige Gud. Du lät din ende Son lida döden på korset för vår skull. När han

Herre, vår livsvandring är ännu inte avslutad och vi behöver kraft för många uppgifter. Därför ber vi: Hjälp oss att finna en levande gemenskap med Kristus.

Befria oss från vår fruktan och skuld. Stöd och trösta oss i vår sorg. Hjälp oss att leva frimodigt och med gott samvete. Hindra oss från att så försjunka i vardagliga omsorger att vi glömmer vårt eviga mål. Gud låt oss få uppleva påskens och uppståndelsens glädje. Hör oss för vår Herres, Jesu Kristi skull.

2. Allsmäktige Gud. Du har bestämt att människan måste dö. Du lät din älskade Son, Jesus Kristus, bli korsfäst för vår skull och du uppväckte honom från de döda för att vi skulle få evigt liv. Vi ber dig: Vänd ditt ansikte till oss. Hjälp oss att söka det som är evigt. Lär oss att minnas att vi här inte har någon stad som består. Var nära dem som sörjer och trösta dem i deras sorg och saknad.

lades i graven helgade du också vår grav till ett vilorum. Genom hans uppståndelse övervann du döden och öppnade himlen för dem som tillhör dig. I dina händer lämnar vi vår bortgångna kära NN.

Stöd dem och ge dem det hopp som gör det möjligt för dem att leva vidare.

Hjälp oss att lita på din nåd och lär oss att leva efter din vilja, så att vi en gång tillsammans med alla som tror på dig får uppstå till det eviga livet. Genom din Son, Jesus Kristus, vår Herre.

4. Barmhärtige Gud. Du har befriat din tjänare NN från livets sorger och strider.

Vi tackar dig för den nåd som du har visat henne/honom och oss. Hjälp oss att rätt använda den tid som du har givit oss, så att vi är färdiga att bryta upp när du kallar. Trösta de sörjande och var deras tillflykt i lidandet. Låt den dag gry då hela skapelsen skall befrias ur sitt slaveri under förgängelsen och nå den frihet som Guds barn får när de förhärligas. Hör vår bön för vår Herres Jesu Kristi skull.

.

V

3. Gud vår Fader. Skänk NN din eviga frid för din älskade Sons, Jesu Kristi, skull. Låt ditt eviga ljus lysa för honom/henne. Var honom/henne nådig och ge honom/henne det eviga livet. Trofaste Herre och Frälsare, Jesus Kristus, du har utgjutit ditt dyrbara blod för honom/henne. Led honom/henne in i Guds härlighet och i kretsen av dina heliga, för ditt namns skull. Förbarma dig också över oss, och led oss på den rätta vägen så att vår vandring slutar väl och vi får del i de rättfärdigas uppståndelse. För din Sons, Jesu Kristi, vår Herres skull.

5. Gud, du har utstakat gränserna för vårt liv. Endast du känner våra dagars antal.

Vi tackar dig för NN:s liv, som du har fört till fullbordan. Herre du ser att saknad fyller våra hjärtan. Var nära oss och henne/honom som du har kallat från detta liv. Stöd våra steg på sorgens väg. Hjälp oss att lita på att du ger oss hjälp och styrka för dagarna som kommer. Helige Gud. Din kärlek är starkare än döden. Tack för att du gav oss Jesus som Frälsare till försoning för våra synder. Hjälp oss att lita på förlåtelsen. Ge oss den frid som är mera värd än allt vad vi kan tänka. Fäst våra hjärtan vid ditt ord. Led oss på vägen till det eviga livet. Hör vår bön för vår Herres, Jesu Kristi, skull.

6

id jordfästning av en som har lidit mycket.

Gud, vår himmelske Far. Du känner NN:s liv och allt det lidande som han/hon har fått utstå. Skänk honom/henne den eviga friden och vilan hos dig. Torka tårarna från hans/hennes ögon. Du känner också de frågor som förblev obesvarade. Lär oss att överlämna oss i din vård och hjälp oss att bära varandras bördor. Led oss på den väg som för till dig i den himmelska härligheten. Hör vår bön för vår Herres, Jesu Kristi, skull.

7.

Vid ett plötsligt dödsfall.

Allsmäktige Gud. Förstummade står vi inför dig och förstår inte det som har skett. Du känner vår förtvivlan och vet vad vi behöver. Låt vår Frälsares lidande, död och uppståndelse vara vårt stöd, vårt hopp och vår tröst. Ge oss kraft att försona oss med NN:s oväntade död. Vi tackar dig för allt gott som du gav oss genom henne/honom. Vi lämnar henne/honom i dina händer och ber:

Var nära de anhöriga i deras sorg. Låt oss mötas hos dig i himlen. Hör oss för din älskade Sons, Jesu Kristi, skull.

V

V

V

Barmhärtige Gud. Vi förstår inte varför inte detta lilla barn fick födas levande och bli en av oss. Men vi tror att han/hon finns i trygghet hos dig och dina änglar. I förtröstan på Jesu frälsning lägger vi honom/henne i din famn. Var nära NN och NN (föräldrarnas namn), hela familjen och alla andra anhöriga i deras sorg. Trösta dem när de plågas av smärtsamma frågor. Skänk styrka för kommande dagar. Hör oss för din Sons, Jesu Kristi, skull.

8.

id jordfästning av en som blivit offer för våld.

Barmhärtige Gud. Du ser hur bedrövelse och sorg hotar att krossa oss. Var med oss och lindra vår smärta. Trösta oss med din närvaro. Ge oss kraft att leva och att uthärda sorgen. Hjälp oss att i förtröstan på din kärlek övervinna hatet och hjälp oss att förlåta. Tack för att du hör och förstår vårt rop. Vi vill överlämna all plåga, all bitterhet, allt vårt lidande och hela vårt liv i dina händer. Skänk NN den eviga friden. Ge oss din frid och ge mening åt vårt liv. Hör oss för din älskade Sons, Jesu Kristi, skull.

9.

id jordfästning av en som har begått självmord.

Barmhärtige Gud. Ur djupet av vår förtvivlan ber vi dig: Var nära oss i vår smärta. Endast du känner NN:s liv och död. Vi överlåter honom/henne åt din nåd. Du vet hur tungt ett liv kan vara. Du känner vårt innersta och våra tankar.

Bär oss i sorgen så att vi orkar uthärda de tunga dagar som ligger framför oss.

Ge oss den frid som är mera värd än allt vad vi kan tänka. Vi sätter vår tillit till Jesus Kristus, vår Frälsare.

10.

id jordfästning av ett dödfött barn.

11.

Vid ett litet barns jordfästning.

Barmhärtige Gud. Vi står inför dig vid NN:s lilla kista. Du vet hur svårt vi har

inte lockas att överge dig. Vårda oss och våra sår med din kärlek. Vi tackar dig för att vi fick leva en tid tillsammans med NN. Tack för hans/hennes korta liv.

Tack för det goda som du har gett oss också i smärtan och sorgen. Hjälp oss att överlämna vår lilla älskling i din vård. Tag honom/henne i din famn och för honom/henne till det himmelska hemmet. Led oss alla dit en gång för din älskade Sons, Jesu Kristi skull.

12.

Vid ett barns jordfästning.

Käre himmelske Far. Vid NN:s kista fyller sorgen våra hjärtan. Du gav honom/henne åt oss, och du tog honom/henne åter till dig. Lär oss att lita på dig. Tack för den tid som vi fick behålla honom/henne hos oss. Vi vet att han/hon är trygg hos dig och dina heliga änglar. Var en trygghet för NN och NN (föräldrarnas namn), för hela familjen, för far- och morföräldrarna och för alla andra sörjande. Ge dem kraft att uthärda den tunga sorgen. Led oss alla till det himmelska hemmet, genom Jesus Kristus, vår Frälsare.

13.

Vid en ung människas jordfästning.

Gud, vi förstår inte varför NN:s liv blev så kort. Livets förgänglighet har fått oss att stanna upp. Mitt i sorgen vill vi lita på dig och ber: var oss nära i vår saknad. Hjälp oss att tänka att också en ung människas liv är ett helt liv och att du har gett det en mening. Vi tackar dig för allt vackert och gott som vi har fått genom honom/henne. Vi prisar dig för det heliga dopets gåva, och vi tackar dig för din nåd som ger oss trygghet och bär oss över dödens gräns. I detta hopp lämnar vi honom/henne i dina händer. Vi litar på Jesus Kristus som är uppståndelsen och livet.

14.

Vid en gammal människas jordfästning.

Barmhärtige Gud. Du har gett NN ett långt liv, men nu har du kallat honom/henne bort från jordelivets plågor. Ge honom/henne den eviga vilan. Vi tackar dig för allt det goda som vi fick genom honom/henne. Lär oss att bygga vårt liv på ditt ord och söka det som är gott, rätt och hållbart. Hjälp oss att lita på din nåd och leva enligt din vilja, så att vi en gång får komma till dig och där möta dig och våra närstående i det himmelska hemmet.

15.

Vid en gammal människas jordfästning.

Barmhärtige Gud, himmelske Fader. Du gav NN ett långt liv. Du har bärgat in den mogna säden. Ta in honom/henne i din vila. Vi tackar dig för de gåvor som

du gav honom/henne både för detta liv och för det kommande. Tack för att vi med honom/henne fick känna en gemenskap, som sträckte sig över generationerna. Låt oss lära oss av det som var vackert och värdefullt i hans/hennes liv. Hjälp oss att i tro och hopp vandra på den väg som leder till den eviga friden och härligheten. Låt generationerna en gång mötas igen hemma i ditt rike.

F Amen.

14. Herrens bön

Herrens bön läses gemensamt.

Den ekumeniska formen av Herrens bön, s. 511.

F Fader vår som är i himmelen.

och inled oss icke i frestelse

Ty riket är ditt och makten och härligheten Helgat varde ditt namn.

Tillkomme ditt rike.

Ske din vilja, såsom i himmelen så ock på jorden.

Vårt dagliga bröd giv oss i dag, och förlåt oss våra skulder,

såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro, utan fräls oss ifrån ondo.

i evighet.

Amen.

IV Avslutning

15. Välsignelse

Välsignelsen kan också sjungas.

Alternativ text till välsignelsen, s. 511.

L Herren välsigne er och bevare er.

Herren låte sitt ansikte lysa över er och vare er nådig.

Herren vände sitt ansikte till er och give er frid.

I Faderns och ! Sonens och den heliga Andens/den helige Andes namn.

F Amen.

16. Avslutande musik

Psalm och/eller instrumentalmusik. Under musiken kan begravningsföljet sätta sig i rörelse.

17. Bön vid graven

L Låt oss be.

1. Allsmäktige Gud, himmelske Fader. Du lät din ende Son lida döden på korset för vår skull. När han lades i graven helgade du också våra gravar till vilorum. Vi ber dig: Bered våra hjärtan med din heliga Ande/helige Ande så att Kristus lever i oss och vi i honom. Låt oss efter kors och möda få komma till frid och vila och låt oss uppstå till ett evigt liv på den sista dagen. Hör oss för din Sons, Jesu Kristi, skull.

2. Käre himmelske Fader. Vi överlämnar NN i dina händer. Vi sänker hans/hennes kropp till vila i graven för att vänta på uppståndelsens och den nya skapelsens morgon. När vår Frälsare dog och begravdes, helgade du också våra gravar till vilorum. Du uppväckte honom från de döda, du övervann döden och öppnade himmelen för dem som tror. Jesus Kristus, vår Frälsare. Vi lyfter vår blick till dig. Förbarma dig över oss och ge oss ett levande hopp. För oss till uppståndelse och evigt liv.

3. Himmelske Fader, hjälp oss att minnas, att din Son vilade i graven. Låt också oss efter vår död vila trygga i väntan på nytt liv. Tag ifrån oss vår fruktan och hjälp oss att förtrösta på att vi för Jesu skull får gå genom grav och död in i ditt himmelska rike. Hör oss för din Sons Jesu Kristi skull.

F Amen.

18. Gravläggning

Kistan läggs i graven. Därvid kan man sjunga en psalm ( t.ex. 238: 6-8 eller 255:3).

In document Kyrkliga förrättningar (Page 152-158)