• No results found

Enligt företaget Protocase ska en plåt i det valda materialet ha en bockningsradie på ca 1.1-2.4 mm [14]. Därför valdes bockningsradien 1.5 mm. För att inte riskera att kanterna där hål för popnitarna skulle göras blev för ömtåliga sattes bredden på de bockade kanterna till 30 mm. Enligt FMEA:n var feltypen med näst högst riskfaktor att filterduken går av, så för att minska risken för att filterduken skulle komma i kontakt med vassa kanter som kan skada den bockas samtliga detaljer i riktning bort från filtret.

Feltypen med högst riskfaktor var klämrisk, vilket åtgärdas med en skyddskåpa, se Figur 20. Kå- pan monteras med gångjärn till ovansidan av långsidorna och ligger över valsarna för att motverka att någon av misstag fastnar och klämmer sig. Eftersom kåpan fästs med gångjärn är den enkel att fälla upp vid rengöring eller reparation av valsarna.

Figur 20 Figuren visar skyddskåan som täcker över valsarna och minimerar klämrisk.

Ytterligare en feltyp med hög riskfaktor var enligt FMEA:n läckning av förorenad vätska till behållaren med renad vätska. För att åtgärda detta har två sorters tätningar konstruerats. Dels en justerbar klämplåt med tillhörande tätning och dels en tätning som hindrar vatten från att läcka ut i nedre kanten av konstruktionen. Båda presenteras nedan.

Klämplåten med tillhörande tätning i form av o-ringssnöre visas i Figur 21. Själva klämplåten består av en bockad plåt med en falsad halvcirkelformad upphöjning där o-ringssnöret placeras. Den raka delen av plåten monteras mot huvudramens långsidor med skruv och mutter. När muttrarna lossas kan plåten, tack vare de ovala hålen, föras upp och ner lodrätt längsmed långsidan och på så sätt anpassas trycket mellan tätningen och filterduken till det önskade. Denna utformning gör också att det är mycket enkelt att vid behov byta o-ringssnöret om det blivit slitet.

Figur 21 Figuren visar klämplåt med tillhörande o-ringssnöre.

Vid nedre kanten av den perforerade plåten möter den täckplåten som är monterad bakom vätskeförde- laren. För att filterduken ska kunna dras fram mellan dem krävs det att de monteras med ett mellanrum. Ett mellanrum där leder tyvärr till betydande läckage av förorenad vätska till tanken avsedd för renad vätska. Däför krävdes en tätning som låter filterduken dras fram i ena riktningen men stoppar vätskan från att rinna i den andra riktningen. Lösningen presenteras i Figur 22.

Den nedersta biten av täckplåten är bockad framåt. I den görs fyra hål med 3.2 mm i diameter. Ovanpå den placeras en 6 mm tjock gummilist, även den med fyra hål. Överst placeras en bockad, mindre plåt. Dessa tre popnitas samman. Den vinklade överplåten popnitas även mot den stående arean av täckplåten för att minska slitningar.

Ett tvärsnitt av vätskefördelaren visas i Figur 23. Den förorenade vätskan rinner ner genom en slang som kopplas till fästet högst upp och sedan ner över de tre vinklade plåtarna. Konstruktionen möjliggör att vattnet, oberoende av tryckskillnader och ojämn koncentration av partiklar kommer nå filterduken jämnt utbrett över hela dess bredd.

Figur 23 Figuren visar tvärsnittet av vätskefördelaren.

Placeringen av de två axlarna som hjälper till att styra filtrets väg genom hållaren visas ur sidovy i Figur 24. Filterpapprets väg är markerad med rött.

Figur 24 Figuren visar hur filterpapprets väg genom hållaren påverkas av axlarnas placering.

Den ena axeln monteras rakt under centrum för rullen med ren filterduk och säkerställer att filtret, oavsett storlek på rullen, alltid dras rakt nedåt vilket hindrar att den skrapas mot vätskefördelaren. Den andra axeln monteras längre ner samt närmre täckplåten bakom vätskefördelaren för att låta filterduken dras in över den perforerade plåten i en vinkel som säkerställer att den ej kommer i kontakt med några skarpa kanter.

Axlarna monteras med hjälp av de axelfästen som presenterades i komponentvalstabellen, Tabell 7. Dessa fästs med skruvar på yttersidan av vardera långsida. Axeln förs genom ett hål i långsidan ut till fästet och axeln spänns fast där genom att skruva åt förbandet. Eftersom denna del av filterhållaren inte kommer ha någon direktkontakt med vätska bedöms ingen gummitätning mellan långsida och axelfäste behövas. En bild av ett monterat axelfäste med axel, se Figur 25. Dock finns inga skruvar med på bilden.

Figur 25 Figuren visar ett monterat axelfäste med tillhörande axel.

Valsbeläggningen består av vulkaniserat gummi och har formen av kugghjul med rundade kanter, se Figur 26. Anledningen till varför denna form valdes var att öka kontaktytan och därmed greppet mellan

valsar och filterduk. Detta ansågs viktigt då den förorenade vätskan kan innehålla oljor som minskar friktionen. I detta koncept kläms filterduken mellan valsarna som fungerar som ett kugghjulspar i ingrepp vilket säkrar att duken matas fram. Kanterna är mjukt rundade för att säkerställa att kuggarna inte skär av filterduken. Att använda sig av en slät valsbeläggning skulle riskerat filterhållarens funktion, eftersom om greppet mellan valsar och filterduk inte var tillräckligt skulle valsarna snurra utan att dra fram filterduken.

Figur 26 Figuren visar valsbeläggning med kugghjulsform.

Related documents