• No results found

Detaljplaneprogram för centrala Tullinge - beslut om godkännande

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner förslag till samrådsredogörelse av genomfört samråd av förslag till detaljplaneprogram för centrala Tullinge

Samhällsbyggnadsnämnden godkänner förslaget till aktualiserat detaljplaneprogram för centrala Tullinge, och överlämnar förslaget till kommunstyrelsen

Sammanfattning

Aktualiseringen av detaljplaneprogram för centrala Tullinge har upprättats enligt Plan- och Bygglagens (PBL:s) regler. 2017 fick förvaltningen i uppdrag att aktualisera gällande detaljplaneprogram från 2005. Samråd av förslag till

detaljplaneprogram för centrala Tullinge genomfördes under tiden 4 mars 2019 till 8 april 2019 med förlängning till den 17 april 2019.

Syftet med detaljplaneprogrammet är att undersöka möjligheterna för en tillkommande bebyggelse i de centrala delarna samt utreda möjligheterna för handelns fortsatta utveckling i stadsdelen.

Programmet belyser bl.a. följande punkter:

 Möjlig markanvändning

 Utvecklingsmöjligheter för handel

 Utformning av Tullinge station

 Utformning av allmänna ytor

 Framtida parkering

Förvaltningen har de senaste åren fått ett antal förfrågningar om att se över gällande detaljplaner i syfte att skapa fler byggrätter. Även i kommunens översiktsplan planeras för en ökad bebyggelsetäthet i förhållande till programmet. Arbetet med att aktualisera planprogrammet från 2005 inleddes med en processinriktad dialog.

Tidigare beslut

 År 2005 godkände kommunstyrelsen detaljplaneprogram för centrala Tullinge.

 2017 fick förvaltningen i uppdrag av samhällsbyggnadsnämnden att aktualisera gällande detaljplaneprogram från 2005.

 2017 godkände samhällsbyggnadsnämnden återrapporteringen av den processinriktade dialogen med medborgarna.

Gällande översiktsplan från 2014

Kommunens inriktning – Tullinge är en attraktiv plats i Stockholms-regionen att bo och bygga på.

Enligt kommunens översiktsplan från år 2014 är Tullinge den del av Botkyrka som under de senaste årtiondena haft den starkaste utvecklingen med mer bebyggelse och befolkningsökning. Regionens snabba befolkningsökning i kombination med nya infrastruktursatsningar som Södertörnsleden, bättre pendeltåg, Förbifart Tullinge och Förbifart Stockholm – kommer tillsammans med utvecklingen av Flemingsberg med forskning, universitet och kvalificerat näringsliv – att göra Tullinge ännu mer eftertraktat. Vi behöver utveckla och säkra Tullinges förutsättningar genom att i vissa delar säga ja till fler bostäder och arbetsplatser och i andra delar hålla tillbaka förändringstrycket för att slå vakt om stadsdelens identitet och kvaliteter.

Några viktiga utredningar

Under programskedet har förvaltningen tagit fram ett antal viktiga utredningar som belyser förutsättningarna för en stadsutveckling i Tullinge. Dessa utredningar är följande:

 Riskutredning

 Stationsutredning

 Handels utredning

 Parkeringsutredning Förslag till planprogram Planprogrammets huvuddrag:

Centrala Tullinge präglas idag förutom av bebyggelse för bostäder och handel av ytor för trafik och parkering. Marken runt de centrala delarna består av villa och radhusområden och skogsklädda kullar och skogspartier.

Vi föreslår tillkommande bebyggelse i första hand på redan i ianspråktagna ytor.

Naturmarken ser vi som en kvalitet i stadsbilden och vi har därför valt att behålla stora delar av de befintliga naturområdena. Offentlig och kommersiell service och hållplatslägen för buss koncentreras i anslutning till befintlig entré till pendeltåg, norr om spårområdet. Här skapas också plats för rekreation i form av torg och park.

Huddingevägen utformas som stadsgata med entréer till bostäder och lokaler utmed gatans norra sida. I höjd med stationen flyttas Huddingevägen söder ut för att bevara befintliga träd och vegetationsytor och skapa en mer sammanhängande stationsmiljö.

Pendeltågstationen i Tullinge har bland de smalaste perrongerna i hela

pendeltågssystemet. För att få en bättre tillgång till pendeltågen föreslår vi att på- och avstigning av tågen ska ske via sidopattformar istället för via dagens

mittplattform. På så sätt kommer trängsel vid på och avstigning att kunna undvikas.

De centrala delarna på båda sidor om spåret föreslås som gångfartsområden alternativt gågator och i huvudsak bilfria.

Kvartersstrukturen är finmaskig med allmän plats mellan de tänkta byggrätterna. På så vis skapas valmöjligheter för de som rör sig i området och allmänhetens tillgång till grönområden säkras i de fall bebyggelse föreslås på befintlig naturmark.

Kvarteren är placerade för att inte blockera den visuella kopplingen mellan norra och södra sidans naturområden. Ny passage under spåret föreslås vid perrongens östra sida för att sammankoppla den norra och södra sidan.

Ytan för markparkering reduceras. Infartsparkering sker i P-hus, centralt placerade med lokaler i bottenplan samt på befintlig parkering söder om dagens entré till pendeltåg. Parkering för bostadsändamål sker på kvartersmark i garage alternativt i gemensamma parkeringshus.

Programsamråd

Samråd av förslag till detaljplaneprogram för centrala Tullinge genomfördes under tiden 4 mars 2019 till 8 april 2019 med förlängning till den 17 april.

Samrådshandlingen skickades enligt upprättad samrådsförteckning till berörda myndigheter, fastighetsägare inom programområdet, intresseorganisationer samt till de kommunala nämnder som har verksamheter inom programområdet. Den 14 mars kl. 18.00 - 21.00 hölls samrådsmöte om programförslaget i Falkbergsskolan. Cirka 100 personer närvarade vid samrådsmötet. Då presenterades förslaget och besökare hade möjlighet att uttrycka synpunkter samt ställa frågor om förslaget. De

synpunkter, frågor och svar som togs upp under mötet dokumenterades. Under samrådsperioden har samrådsförslaget funnits tillgängligt på kommunens hemsida, i kommunhuset och på medborgarkontoret i Tullinge.

Resultat av samråd

Under samrådsperioden har det kommit in totalt 141 yttranden. Samtliga samråds yttranden återges i samrådsredogörelsen. Samrådsyttrandena delar in sig i ett antal ganska tydliga huvudkategorier. Inom varje kategori finns olika undergrupper med specifika synpunkter. De huvudkategorierna som har identifierats är följande:

 Myndighetsyttranden, Länsstyrelsen, m.fl.

 Olika ledningsdragande verk, SKANOVA, m.fl.

 Kommunala förvaltningar och beredningar

 Föreningar och organisationer

 Politiskt partier

 Boende som säger bygg gärna men inte här/ alt. bygg inte hyresrätter / alt. bygg inte höghus/alt. bygg inte så mycket

 Boende som vill bevara/ har synpunkter om Sunnanvägen

 Boende som vill bevara Solskensparken

 Boende/ medborgare som har synpunkter om parkering och trafik

 Några boende/fastighetsägare som är positiva till förslaget.

Sammanfattning av yttranden Myndighetsyttranden, Länsstyrelsen, m.fl.

Fyra yttranden från statliga myndigheter har kommit in. Länsstyrelsen, Trafikverket, Trafikförvaltningen och Luftfartsverkets har svarat på remissen.

Länsstyrelsens yttrande handlar sammanfattningsvis en hel del om riskfrågor och att de riskbedömningar som gjorts behöver ses över. Särskilt gäller detta den föreslagna etappindelningen. Yttrandet tar också upp social hållbarhet samt utrycker sig i positiva ordalag vad gäller föreslagen fördelning av upplåtelseformer för bostäder. I yttrandet pekar även Länsstyrelsen på behovet av att en dagvattenutredning behöver tas fram. Trafikverket och Trafikförvaltningen trycker på behovet av att göra en gemensam trafikutredning för pendeltågsstation och busstation. De vill att denna utredning som förslagsvis är en ÅVS enligt fyrstegsprincipen initieras och leds av kommunen. Luftfartsverket har inget att erinra.

Ledningsdragande verk SKANOVA, m.fl.:

10 yttrande har inkommit. De flesta yttranden handlar om vad vi behöver ta hänsyn till i kommande skede, dvs vid detaljplaneläggning. Södertörns

Brandförsvarsförbund tar bland annat upp att laddningsstationer för bilar bör placeras väl ventilerat i P-hus.

Föreningar i området

Tre föreningar har lämnat in var sitt yttrande. I korthet kan dessa sammanfattas med att Hyresgästföreningen utrycker sig i positiva ordalag om förslaget att bygga hyresrätter. Banslättskolans föräldraförening utrycker oro gällande skolsituationen i Tullinge och i synnerhet Banslättskolan men även när det gäller antalet förskolor.

Socialdemokratiska föreningen utrycker sig positiva kring programförslaget i stort men ställer sig negativa till förlaget med bostäder i Solskensparken.

Politiska partier

Tullingepartiet har yttrat sig över förslaget. De ser inte positivt på förslaget. Bland annat anser de att det är en för omfattande byggnation samt att programförslaget saknar ett tydligt genomförandeavsnitt.

Boende som säger bygg gärna men inte här/ alt. bygg inte hyresrätter / alt. bygg inte höghus / alt. bygg inte så mycket

35 yttranden av har lämnats av boende och fastighetsägare där de på olika sätt motsätter sig omfattningen av den föreslagna bebyggelsen och att de inte tycker att skalan på den nya bebyggelsen passar in med befintlig bebyggelse i Tullinge. Vidare är det flera som utrycker stor tveksamhet och oro över att förslaget innehåller så många hyresrätter. Många av de som skriver menar att detta är alldeles för stort antal. Avslutningsvis är det flera som protesterar mot förslaget att bygga höghus. Av de olika inlagorna är det flera som menar att höghus är hus högre än tre våningar.

Boende som vill bevara/ har synpunkter om Sunnanvägen

15 yttranden har lämnats av boende och fastighetsägare som har sina fastigheter i anslutning till Sunnanvägen. Flera av de yttrandena anser att den föreslagna bebyggelsen är för storskalig och att programförslaget har tagit för lite hänsyn till den äldre villabyggelsen som Tullinge Lanthem präglas av. Särskilt anser de att

Sunnanvägen inte tål någon ytterligare trafik samt att det förslagna P-huset är olämpligt i sin skala. Den tillkommande bebyggelsen måste anpassas bättre till bebyggelsen enligt flera av yttrandena.

Boende som vill bevara Solskensparken

31 yttranden har lämnats av boende eller fastighetsägare som har synpunkter på förslaget att uppföra bebyggelse i anslutning till Solskensparken. Gemensamt för alla