• No results found

Dialogens sakinnehåll och påverkan på planerna

In document Dialog om väg 76 förbi Norrtälje (Page 73-76)

5 Diskussion

5.2 Dialogens sakinnehåll och påverkan på planerna

Detta avsnitt är en genomgång av de frågor som behandlades i dialogen och hur de hante-rades av projektorganisationen. Merparten av deltagarna i dialogen var boende i området som var kritiska till Västra vägen. Några grupper som utnyttjat sina möjligheter att delta i dialogen för att sedan gå vidare och skriva inlagor till kommunen och Vägverket i det formella samrådet är boende i Väster Knutby, Brf Sandkilen och boende på Grossgärdet - en grupp som diskuterat Esplanaden och en grupp som diskuterat Stegelbäcksgatan. Några Vigelsjöbor har även deltagit med enskilda inlägg.

Väster Knutbygruppen har främst påpekat att både Västra vägen och Vätövägens för-längning kommer att medföra störningar. Detta har Vägverket tagit fasta på och drag-ningen av båda vägarna har flyttats så långt bort från Väster Knutby som möjligt.

Brf Sandkilen är ett bostadsområde som ligger strax norr om Norrtäljeån. De har nu ett orört naturområde som byts ut mot väg och är mycket kritiska till Västra vägen. De har varit mycket aktiva och har även gjort en hemsida där de för fram sina synpunkter. Gruppen har haft en mycket aktiv representant som deltagit i alla möten och framfört synpunkter på hela vägdragningen och därmed diskuterat många frågor och bidragit på ett konstruktivt sätt i dialogen. Brf Sandkilen har främst drivit frågan att Västra vägen borde förläggas i tunnel under Lommarskogen, att slopa förlängningen av Vätövägen och att slopa rondellen vid Esplanaden. Kommunen och Vägverket går emot Sandkilens förslag, så de har kämpat förgäves när det gäller Sandkilens egna frågor. Man har dock lyssnat på dem, men de har fått begränsat gehör för sina ståndpunkter. I Vägverkets förslag redovisas en bullerskärm mot Sandkilen, man visar därigenom i förslaget att man lägger ned omsorg på att minimera vägens negativa konsekvenser. Gång- och cykelvägen under bron kommenteras inte av gruppen, men den ger bättre miljö och möjlighet att korsa Västra vägen och få tillgång till grönområden väster om staden.

Anslutningen vid Esplanaden har varit en stor fråga i dialogen. Många av deltagarna har oroat sig över hur trafiken kommer att bli och att Esplanaden inte är anpassad för tätare trafik. Många har uttalat att man inte vill ha en cirkulationsplats. Det är några få villor som berörs kraftigt av cirkulationsplatsen, de ligger väldigt nära och några får lov att anlägga nya infarter. Flera villaägare längs Esplanaden var oroliga över att få mer trafik generellt. Vägverket har tagit intryck av opinionen och skriver i sitt samrådssvar till detaljplaneprogrammet att kommunen borde ta ställning till vilken funktion Esplanaden bör få i framtiden. Esplanaden kommer att bli attraktiv som vägval för bilister som ska till centrum. Kommunen har i sin samrådsredogörelse meddelat att den ökning av trafiken som man räknar med är acceptabel i en stadsmiljö. Kommunen meddelar dock att man avser att göra en bullerutredning för Esplanaden.

Stegelbäcksgruppen och ett par bostadsrättsföreningar klagar på dragning av trafiken till och från Nordrona via Stegelbäcksgatan. Man oroar sig för trafikstörning och buller. Kommunen och Vägverket anser att Stegelbäcksgatan är den bästa lösningen och vidhåller sitt förslag, så dessa bostadsrättsföreningar och arbetsgruppen lyckades inte påverka planeringen. Kommunen meddelar i sin samrådsredogörelse att de avser att göra en bullerutredning för Stegelbäcksgatan, en reaktion på synpunkterna de fått.

Bild 57. Sammanställning av alla de förändringar i projektet Väg 76 förbi Norrtälje som samråden 1996 (vägutredning) och 2004-2006 (arbetsplan) medfört. Den stora föränd-ringen i vägutredningen var sociodukten vid skolan. Övriga förändringar gjordes i ar-betsplaneskedet.

Arbetsgrupperna Grossgärdet och Västra Esplanaden är besvikna på samrådet och tycker att det blivit en dålig kompromiss. Grupperna har under hela dialogen förespråkat en västligare dragning av Västra vägen. De har inte fått gehör för detta. Vägen har flyttats mer västerut, men endast inom vägreservatet, vilket grupperna anser vara för nära staden. Man kallar vägen för en genomfart i stället för förbifart i sitt samrådssvar till Vägverket. När den färdiga VR-modellen visades vid öppet hus, markägarsammanträden och informationsmöte i slutet av januari 2006 - kunde man bland annat se gång- och cykel-banan på den planerade bron över Norrtäljeån. Många av mötesdeltagarna och även projektörerna såg då att det inte var en bra och säker lösning. Norrtälje kommun skrev sedan i sitt samrådssvar till Vägverket att man inte ville ha en gång- och cykelväg på bron. 73

Man menar att det går att lösa frågan om gångväg på markplanet i anslutning till befintligt gång- och cykelvägnät. Vägverket samtycker under förutsättning att kommunen säker-ställer att samma funktion uppfylls inklusive tillgänglighet för funktionshindrade.

Den södra infarten till Norrtälje har diskuterats under dialogen, flera olika arbetsgrupper har tagit upp infarten och givit olika förslag. I denna fråga har kommunen och Vägverket tagit intryck och ändrat förslaget. På kartbilden finns det senaste förslaget inlagt som före-slås i detaljplanen 2007.

Flera grupper har tagit upp frågan om promenadstråk och cykelvägar. I MKB-arbetet bad konsulterna särskilt samrådsdeltagarna och även skolbarnen att komma in med infor-mation om var man rör sin inom planområdet. Planförslagen baserar sig på det underlag man lyckades få fram i dialogen. Ändå kom det först senare fram synpunkter på att det behövdes en passage från Grossgärdet till Nordrona/Lommarskogen, då många dagis-grupper rör sig i detta stråk.

Bullerproblem norr om ekodukten/sociodukten var en fråga som diskuterades. Vägen har lagts på en lägre marknivå för att inte alstra så mycket buller i den vägsträckningen.

Vigelsjöskolans situation har behandlats av flera grupper och även trafiksäkerheten på barnens skolvägar bekymrar många. Vigelsjöskolan har under samrådstiden blivit nedlagd och därefter har kommunen meddelat att den kommer att bli privatskola, så problemet kvarstår.

Vigelsjöborna är besvikna över Västra vägen, som inte kommer att ge några fördelar för dem. De och Sandkilenborna befarar värdeminskning på sina fastigheter.

Infarten till Färsna diskuterades vid ett dialogmöte. Detta har kommunen tagit fasta på och föreslår en infart i Vätövägens förlängning.

Kopplingen Esplanaden-Stockholmsvägen-Tullportsgatan dryftades vid ett av markägar-sammanträdena. Kommunen skrev i samrådsredogörelsen av program till detaljplan om en eventuell ombyggnad av denna korsning, så frågan är inte avgjord.

En av arbetsgrupperna, Norrtäljegruppen ansåg att Västra vägens dragning är den bästa tillgängliga lösningen, även om den inte är optimal. Ett par enstaka samrådssvar från enskilda personer till Vägverket tillstyrker förslaget.

In document Dialog om väg 76 förbi Norrtälje (Page 73-76)

Related documents