• No results found

Didaktik/undervisningslära

In document Lärarens roll - rollen som lärare (Page 30-34)

4. Resultat och analys

4.4 Didaktik/undervisningslära

En annan viktig egenskap en lärare skulle ha, var att kunna berätta om sitt ämne på ett intressant sätt. Den didaktiska aspekten på läraryrket. För de två eleverna från Waldorfskolan var denna kategori den absolut viktigaste egenskapen. För de andra eleverna från de andra skolorna var det viktigt, men inte lika viktigt och kom på tredje eller fjärde plats. Underkategorierna är berätta/förmedla, olika metoder för inlärning, förklara, lära ut, förstå och svar.

Tabell 3 Elevers uttalanden som ingår i begreppet Didaktik/undervisningslära

Uttalanden Antal Berätta/förmedla 6 Metoder för inlärning 2 Förklara 3 Lära ut 3 Förstå 2 svar 1 summa 17

Elev 2 beskriver en bra lärare med orden:

Det som kännetecknar en bra lärare är framförallt förmågan att kunna förmedla det man vill lära ut.

När jag frågade vidare vad det innebär att ha förmågan att lära ut kom olika svar. Elev 4 tyckte följande:

Man ska kunna förklara på olika sätt.

Elev 5 sa:

Man ska ha svar på allting.

Elev 7 förklarade det såhär:

Att ha förmågan att få eleverna intresserade. Det handlar mycket om en pedagogisk uppbyggnad och sådär.

Elev 8 utvecklade det lite mer:

Det beror på hur man pratar. Att de har olika metoder på hur man lär in. Alla har inte samma teknik att lära sig, alla har olika moment. Visa olika metoder till eleverna.

Elev 1 beskrev det såhär:

En lärare är inte en bra lärare för att de kan mycket som han kan lära ut, utan en bra lärare är den lärare som kan lära ut på ett smart sätt tycker jag.

Elev 2 gav ett exempel på en lärare som var bra på att lära ut:

Hon går igenom steg för steg. Andra lärare går kanske igenom ett helt kapitel direkt, sådär pangboom en lektion, men hon tar steg för steg.

Elev 3 kom med exempel på en dålig lärare:

Jag förstod inte hans sätt att lära, alltså hans sätt att lära ut. Om man inte förstod så ville han inte upprepa det. jag förstod att han kunde sin sak, men jag förstod inte hur han lärde ut. Han blev upprörd när jag frågade: varför förstår du inte? Man känner sig lite dum då.

Elev 2 beskrev en dålig lärare såhär:

Det var väldigt fladdrigt där. När man frågade någonting...ja det var inte särskilt bra. Jag tror han försökte men han lyckades inte riktigt. Han hade helt enkelt inte förmågan att lära ut. Han kunde det säkert jättebra, men han kunde inte lära ut.

Det var en hel del som poängterade hur viktigt det var med förmågan att tala. Elev 7 sa följande:

Man kan till exempel vara hur bra som helst på svensk grammatik eller hur bra som helst på matte, men vara totalt värdelös på att förmedla. Eller så kan någon som är snäppet sämre, men vara jättebra på att tala och då är det bättre att ta den som kan tala. Det finns jättemånga smarta, men inte så många som har förmågan att tala...

Elev 8 uttryckte det såhär:

Man ska först och främst kunna tala och få sin publik intresserad!

4.5 Personlighet

Den sista kategorin har mer med lärarens personlighet att göra. Det är lite mer spridda underkategorier: snäll, trevlig, kär, god, charmig, social, pratglad, anpassningsbar, erfarenheter, öppen, kunna presentera sig, bjuda på sig själv, uppmärksam, lugn och hänsynsfull. Man skulle kunna slå ihop till exempel snäll, trevlig, kär, god och charmig i en grupp, eller social, pratglad, öppen och bjuda på sig själv i en grupp. Jag har valt att inte göra det för beroende på sammanhanget skulle det vara missvisande. Visst skulle snäll, trevlig och kär betyda det samma för någon elev, men vara ganska långt ifrån varandra för en annan.

Tabell 4 Elevers uttalanden som ingår i begreppet personlighet

Uttalanden antal

snäll 2

trevlig 2

kär 1

charmig 1 social 1 pratglad 1 anpassningsbar 1 erfarenheter 1 öppen 1

kunna presentera sig själv 1

bjuda på sig själv 1 uppmärksam 1 lugn 1 hänsynsfull 1 summa 17 Elev 8 sa:

En bra lärare är social, någon som kan anpassa sig och kunna diskutera.

Elev 4 spontana reaktion på frågan vad som utmärkte en bra lärare var:

Pratglad, inte för...hon ska variera sitt arbete.

Elev 2 beskrev det såhär:

Jag dras till lärare som bjuder på sig själva. Någon som inte dumförklarar en, någon som man känner att man kan ha någonting ihopa med.

Elev 1 beskrev en lärare som hon hade som var bra med orden:

Hon är kär, god och snäll. Ja hon har en kärlekskontakt med alla elever.

Elev 3 började med att berätta hur en bra lärare inte skulle vara för att sedan kunna beskriva egenskaper för bra lärare:

En lärare kan inte vara rädd liksom, man kan heller inte vara människoskygg heller, för då går det åt helvete för den läraren. Man ska kunna lösa konflikter och man ska tro på sig själv, för då blir man en bra lärare.

Elev 6 fortsatte lite på samma tema:

Man ska inte vara blyg som lärare, för då vet klassen att man kan köra med dem. Man ska heller inte visa att man är för sträng, utan man ska visa folk vem man är.

Elev 2 beskriver en dålig lärare med följande ord:

Hon är väldigt stirrig, nervös och stressad. Och det smittar ju av sig. Hon jagar upp sig i onödan med vissa grejor. När någon kommer för sent till exempel. Istället för att ta det lugnt, gå in och sätt er nu, var tyst så oooooo hon jagar upp sig direkt. Det är inte bra.

Elev 7 beskriver en dålig lärare med orden:

Nej, jag tycker inte alls om henne, hon passar inte som lärare. Nej jag tycker hon är konstig

Elev 8 skulle beskriva en lärare från TV-serien klass 9A som upplevdes som bra:

Jag kommer ihåg SO-läraren. Hon var rätt trevlig. Hon tog hand om dem bra, pratade med dem på deras sätt om man säger så. Hon var duktig...jaa hon var rätt charmig.

Elev 7 poängterade trevligheten och utökade det till att de också skulle se trevliga ut:

De ska se trevliga ut. De ska vara trevliga. De måste vara trevliga. En lärare som bara vill ha makt och respekt, utan att förtjäna det, det går inte. Då blir det bara katastrof. En lärare måste vara trevlig, öppen, kunna presentera sig, snacka med eleverna och sådär.

In document Lärarens roll - rollen som lärare (Page 30-34)

Related documents