• No results found

5.1 Acceptans för digitala verktyg

5.1.8 Digital kompetens

En annan förklaring till varför gruppen inte är tillfreds med de digitala verktygen kan vara att deras digitala kompetens inte anses vara tillräcklig. På frågan om hur deras digitala kompetens var före pandemiutbrottet uppger 13% respektive 12% av gruppen att den digitala kompetensen är god. Vilket är i linje med vad gruppen i stort utgör.

Svarsalternativ Antal svar Otillfredsställda Andel 1 Andel 2

Ganska bra 75 10 13% 42%

Ganska bristfälliga 66 8 12% 33%

Mycket bra 47 5 11% 21%

Mycket bristfälliga 10 1 10% 4%

När det kommer till frågan om hur de bedömer din digitala kompetens idag ser siffrorna annorlunda ut.

Svarsalternativ Antal svar Otillfredsställda Andel 1 Andel 2

Ganska bra 86 13 15% 54%

Ganska bristfälliga 9 4 44% 17%

Mycket bra 103 7 7% 29%

När det kommer till svarsalternativet ganska bristfälliga utgör gruppen som inte är tillfreds med de digitala verktygen 44%. Detta innebär inte att den digitala kompetensen för gruppen har minskat utan enbart att lärare som uppger att de digitala verktygen är tillfredsställande även har angett att deras digitala kompetens har ökat, medan gruppen som inte är tillfreds med verktygen har en lägre utvecklingstakt. Däremot syns inga från gruppen som uppger att deras digitala kompetens idag är mycket bristfällig.

5.1.9 Videokommunikationstjänst

En annan aspekt som undersökt är vilka videokommunikationstjänster som gruppen uppger att de använder och vad de tycker om den. Eftersom det finns respondenter som uppgav att de inte använder någon videokommunikationstjänst reduceras antalet svar från 198 till 188. Detta resulterat i att gruppen otillfredsställda istället utgör 13% istället för tidigare 12%.

Svarsalternativ Antal svar Otillfredsställda Andel 1 Andel 2

Discord 4 2 50% 8%

Google Meet 75 7 9% 29%

Microsoft Teams 109 15 14% 63%

På frågan om vilken videokommunikationtjänst som används Google Meet av 29%, Microsoft Teams av 63% och Discord av 8%. Bland respondenter som använder Discord uppger 50% av gruppen att de är otillfreds med de digitala verktyg som används. Andelen som använder Discord är dock få och därmed är siffran troligen inte representativt.

Vad gäller Google Meet finns det en underrepresentation för gruppen som är otillfreds. Detta innebär att Google Meet i liten utsträckning inte används av gruppen som är inte är tillfreds med verktygen. Detta kan bero på att Google Meet i större grad uppskattas av sina användare.

För Microsoft Teams är andelen 14% vilket innebär en liten skillnad jämfört med hur stor gruppen är.

När det kommer till om användare tycker att videokommunikationstjänsten innehåller funktioner som efterfrågas uppger en relativt stor andel av gruppen otillfredsställda att verktyget inte innehåller funktioner som de efterfrågar.

Svarsalternativ Antal svar Otillfredsställda Andel 1 Andel 2

Stämmer ganska bra 113 9 8% 38%

Stämmer ganska dåligt 29 11 38% 46%

Stämmer mycket dåligt 7 4 57% 17%

Ingen person från gruppen uppger att det stämmer mycket bra att den innehåller de funktioner som efterfrågas. Andelen som tycker att funktioner saknas utgör 38% respektive 57% för en grupp som utgör 12% av antalet svaranden. Gruppen utgör 8% av personerna som uppger att påståendet stämmer ganska bra.

När det gäller om videokommunikationstjänsten fungerat utan problem uppger även här en relativt stor andel av gruppen otillfredsställda att verktyget inte fungerat utan problem. Vilket kan tyda på att videokommunikationstjänster åtminstone är ett av de verktyg som gruppen inte är tillfreds med.

Svarsalternativ Antal svar Otillfredsställda Andel 1 Andel 2

Stämmer ganska bra 100 3 3% 13%

Stämmer ganska dåligt 51 15 29% 63%

Stämmer mycket dåligt 7 6 86% 25%

Ingen person som uppgett otillfredsställelse med verktygen har uppgett att verktyget har fungerat helt utan problem. I stället har 86% av de som svarat att det stämmer mycket dåligt också uppgett att de inte är tillfreds med verktygen. Även när det kommer till om det stämmer ganska dåligt att videokommunikationstjänsten fungerat utan problem finns en relativt starkt korrelation då 29% av de som uppgett att det stämmer ganska dåligt också har angett att de inte är tillfreds med verktygen som används.

En aspekt som också undersökts är hur länge personen har använt verktyget, vilket enligt Teknikacceptansmodellen kan ha en betydelse eftersom mängden användning av tekniken i allmänhet kan påverka personens vilja att anamma systemet (Portz et al. 2019).

Svarsalternativ Antal svar Otillfredsställda Andel 1 Andel 2

Stämmer ganska bra 87 14 16% 58%

Stämmer ganska dåligt 19 3 16% 13%

Stämmer mycket bra 76 6 8% 25%

Stämmer mycket dåligt 15 1 7% 4%

Här syns ingen stark korrelation mellan de båda fenomenen. Det finns en överrepresentation i fallet för både om det stämmer ganska och stämmer ganska dåligt och en underrepresentation för om det stämmer mycket bra och mycket dåligt. Vilket tyder på att det inte går att dra några paralleller till personens användande av systemetet över tid och dennes otillfredsställelse.

5.1.10 Lärplattform

Utöver videokommunikationstjänst undersöks även hur lärplattformarna uppskattas av gruppen.

Svarsalternativ Antal svar Otillfredsställda Andel 1 Andel 2

Google Classroom 50 2 4% 8%

Ingen 26 3 12% 13%

itslearning 33 8 24% 33%

Kombination 3 1 33% 4%

SchoolSoft 31 5 16% 21%

Vklass 32 5 16% 21%

Här framgår det att Google Classroom i låg utsträckning används av gruppen. Vad gäller resterande alternativ så finns det en överrepresentation i någon utsträckning mellan fenomenen. Korrelationen är dock inte stark för någon av alternativen med undantag för svarsalternativen itslearning och en kombination.

Tre respondenter från gruppen uppgav att de inte använder någon videokommunikationstjänst vilket innebär att gruppen otillfredsställda för lärplattformarna reduceras från 24 till 21 personer. Antalet personer i stort som svarade på frågor om lärplattformar reduceras från 188 till 170 respondenter. Detta resulterar i att gruppen otillfredsställda utgör 12% av alla som svarade.

När det kommer till frågan om respondenter som upplever problem med lärplattformar utgör gruppen otillfredsställda en överrepresentation på 24 respektive 25 procent.

Svarsalternativ Antal svar Otillfredsställda

Stämmer ganska dåligt 50 12 24% 29%

Stämmer mycket dåligt 12 3 25% 86%

Siffran kan delvis sättas i parallellitet med andelarna som presenterades om videokommunikationstjänster ovan. Siffran är dock inte helt jämförbar eftersom gruppen utgör en större del av antalet personer som svarade men det ger fortfarande ett hum. Vad gäller påståendet att de digitala verktygen fungerar utan problem utgör gruppen otillfredsställda 86% för videokommunikationstjänster men 25% vad gäller lärplattformar.

Detta tyder på att gruppen som är otillfreds med de digitala verktygen överlag har större problem med videokommunikationstjänsterna än för lärplattformarna även om det fortfarande finns en överrepresentation för lärplattformarna.

På frågan om lärplattformen erbjuder tillräckligt med funktioner finns en överrepresentation för gruppen som tycker att det inte erbjuds tillräckligt med funktioner. En likartad representation syns också vad gäller videokommunikationstjänsterna även om siffran, återigen inte kan jämföras direkt.

Stämmer ganska dåligt 45 11 24% 38%

Stämmer mycket bra 34 1 3% 0%

Stämmer mycket dåligt 13 3 23% 57%

24 respektive 23 procent av gruppen uppgav att det stämmer ganska eller mycket dåligt att lärplattformen erbjuder de funktioner som de behöver. Liknande mönster som återfanns i förra tabellen återfinns även här. Vad gäller lärplattformar verkar dessa överlag fungera bättre för gruppen otillfredsställda jämfört med videokommunikationstjänsterna som har högre andelar.

5.2 Lärplattform

Från enkäten som genomfördes som en del av den kvantitativa undersökningen är det främst fyra lärplattformar som nämns. Dessa är Google Classroom, Vklass, itslearning och Schoolsoft.

På frågan om lärare tycker att lärplattformen är enkelt att använda uppger 96% av gymnasielärarna som använder Google Classroom att de tycker att verktyget är enkelt eller mycket enkelt att använda och 4% uppger att det är ganska svårt. I kontrast mot detta uppger 41% av respondenterna att Vklass är enkelt eller mycket enkelt att använda medan 59%

tycker att lärplattformen är svår eller mycket svår att använda.

Google Classroom Antal Andel

Stämmer ganska bra 19 38%

Stämmer ganska dåligt 2 4%

Stämmer mycket bra 29 58%

Vklass

Stämmer ganska bra 8 25%

Stämmer ganska dåligt 16 50%

Stämmer mycket bra 5 16%

Stämmer mycket dåligt 2 6%

itslearning

Stämmer ganska bra 17 52%

Stämmer ganska dåligt 7 21%

Stämmer mycket bra 7 21%

Stämmer mycket dåligt 2 6%

Schoolsoft

Stämmer ganska bra 11 35%

Stämmer ganska dåligt 10 32%

Stämmer mycket bra 5 16%

Stämmer mycket dåligt 5 16%

“Jag tycker lärplattformen är enkel att använda”

På frågan om lärplattformen i stället är enkel att lära sig skiljer det sig för Google Classrooms del inte särskilt mycket från föregående fråga. 94% av användarna uppger att lärplattformen är enkel eller mycket enkel att lära sig. Itslearning är den lärplattform efter Googles som dess användare anser är enkel att lära sig, totalt 67% tycker att lärplattformen är enkel eller enkelt lätt att lära sig. För Vklass och Schoolsoft är fördelningen relativt jämn, 44% för Vklass och 42% för Schoolsoft. För Vklass är det dock 13% som uppger att lärplattformen är mycket enkel att lära sig kontra SchoolSoft vars motsvarighet ligger på 6%.

När det kommer till frågan om funktionalitet och om respondenten tycker att lärplattformen som de använder innehåller de funktioner som efterfrågas ligger Google Classroom fortsatt i topp med totalt 84% som uppger att lärplattformen till stor eller mycket stor del innehåller de funktioner som efterfrågas. För itslearning uppger 67% att lärplattformen innehåller de funktioner som efterfrågas till stor eller mycket stor del.

Sett till problem med lärplattformen uppger 94% av Google Classrooms användare att de i stor eller mycket stor utsträckning anser att lärplattformen har fungerat utan problem.

Motsvarande siffra för itslearning och Vklass är 67% respektive 47% medan Schoolsoft har 39%.

Google Classroom

Stämmer ganska bra 23 46%

Stämmer ganska dåligt 3 6%

Stämmer mycket bra 24 48%

Vklass

Ej svarat 1 3%

Stämmer ganska bra 13 41%

Stämmer ganska dåligt 16 50%

Stämmer mycket dåligt 2 6%

itslearning

Stämmer ganska bra 17 52%

Stämmer ganska dåligt 9 27%

Stämmer mycket bra 5 15%

Stämmer mycket dåligt 2 6%

Schoolsoft

Stämmer ganska bra 9 29%

Stämmer ganska dåligt 14 45%

Stämmer mycket bra 3 10%

Stämmer mycket dåligt 5 16%

“Jag tycker lärplattformen har fungerat utan problem”

På frågan om bekvämlighet med lärplattformen uppger alla användare av Google Classroom att de är bekväma eller mycket bekväma med att använda lärplattformen. För itslearning är motsvarande siffra 85% medan Vklass och Schoolsoft har en liknande andel på 75%

respektive 74%. Även sett till om användaren är mycket bekväm med Vklass och Schoolsoft är andelarna relativt närstående. 28% uppger att de är mycket bekväm med Vklass och 26%

uppger att de är mycket bekväm med SchoolSoft.

För den näst sista frågan om motivation är Google Classroom i topp. 92% av användarna uppger att det stämmer bra eller mycket bra att de är motiverad till att använda lärplattformen.

Detta följt av itslearning på 70%, Schoolsoft på 52% och Vklass på 50%. Med undantag för frågan om funktionalitet är detta enda gången Schoolsoft har lägst siffra.

När det kommer till frågan om hur länge respondenterna har använt respektive lärplattform är det relativt jämnt bland lärplattformarna. För användarna av Vklass uppger 94% att de stämmer ganska eller mycket bra att de använt lärplattformen en längre tid. Det är itslearning som med en motsvarande siffra 73% som skiljer sig något från de andra. Google Classroom har en andel på 92% och Schoolsoft på 90%.

När det kommer till om det stämmer mycket bra att användaren har använt lärplattformen en längre tid skiljer sig Schoolsoft något från Vklass och Google Classroom. 68% för Google Classroom, 63% för Vklass medan Schoolsoft ligger på 48%.

5.3 Videokommunikationstjänst

I enkäten förekommer det en fråga som lyder “Vilken videokommunikationstjänst använder ni er huvudsakligen av i distansundervisningen?”. Eftersom undersökningen tar sikte på digitala verktyg så undersöks sju olika digitala plattformar som är inkluderade i enkäten. Ur detta visade det statistiska resultatet att respondenterna mestadels använder Microsoft Teams och Google Meet som videokommunikationstjänst vid distansundervisningen.

Som följdfråga för dessa så har respondenterna fått välja ut i vilken grad det uppgivna svarsalternativet stämmer med deras nuvarande ställning. De alternativ respondenten hade möjlighet att uppge var stämmer mycket dåligt, stämmer ganska dåligt, stämmer ganska bra eller stämmer mycket bra.

Tabellen nedan visar den statistik som tillbringats i sex kolumner. Svarsalternativen visas procentuellt över antalet respondenter som har svarat.

Fråga 18a 18b 18c 18d 18e 18f

Microsoft Teams

Obesvarad 0% 0% 1% 1% 0% 0%

Stämmer mycket dåligt 0% 0% 3% 0% 6% 6%

Stämmer ganska dåligt 4% 4% 13% 6% 17% 12%

Stämmer ganska bra 55% 54% 67% 39% 46% 48%

Stämmer mycket bra 41% 42% 17% 55% 30% 34%

Google Meet

Obesvarad 0% 0% 0% 0% 0% 1%

Stämmer mycket dåligt 0% 0% 5% 0% 9% 9%

Stämmer ganska dåligt 3% 3% 17% 9% 24% 8%

Stämmer ganska bra 40% 32% 49% 24% 33% 39%

Stämmer mycket bra 57% 65% 28% 67% 33% 43%

För alternativ 18a som är “jag tycker att verktyget är enkelt att lära sig” framgår det att 96%

av respondenterna som använder Microsoft Teams tycker att verktyget är enkelt och mycket enkelt att lära sig. Samtidigt som 97% av respondenterna tycker att Google Meet är likartad.

Detta innebär att 0-4% har angivit att dessa videokommunikationstjänster har någon svårighetsgrad, vilket innebär att de flesta av användarna har erfarenheten även från deras vardagliga liv. I det teoretiska ramverket framgick det även att om användaren upplever att verktyget är enkelt att lära sig, blir det lättare för hen att acceptera det nya verktyget som är tillfrågad att använda (Charness & Boot 2016).

För nästa fråga som är 18b uppger enkäten “Jag tycker att verktyget innehåller de funktioner jag behöver”. Här framgår det att 96% av respondenterna som tillämpar Microsoft Teams vid distansundervisningen uppger att tjänsten innehåller de funktioner en gymnasielärare är i behov av. Likaså är det 97% av respondenterna som använder Google Meet tycker detsamma.

Här går det att tillägga att ungefär 3-4% som använder tjänsten har uppgett att verktyget inte fullbordar de förväntningar läraren är i behov av. Detta kan vara en diskussionsområde, då det delvis kan bero på lärarens kunskaper och programvarans version. Av vad som uppges i teoretiska ramverket så är det viktigt för gymnasielärare att kunna förse eleverna med

färdigheter och kunskaper för att kunna utföra ett arbetsinsats. Läraren behöver därmed förfölja ett krav som går ut på att de ska ha de kapacitet och kompetens som krävs för att kunna hantera det digitala teknologin i undervisningen (Hatlevik 2016).

På frågan om problematik med videokommunikationstjänsten uppger enkäten som svarsalternativ i 18c att “Jag tycker att verktyget har fungerat utan problem”. 84% av respondenterna uppgav att Microsoft Teams inte hade någon problematik, medan 16% tyckte att tjänsten hade brister. När det gäller Google Meet uppgav 77% av respondenterna att verktyget inte hade brister medan 23% besvarade tvärtom. Här visar statistiken att Microsoft Teams är mer användbar bland gymnasieskolorna än Google Meet, då Meet har vissa svagheter jämfört med Teams. Detta kan bero på funktionalitet, version etc.

När det kommer till fråga 18d i enkäten som rör bekvämlighet i verktyget visar statistiken att det är relativt jämnt för Microsoft Teams och Google Meet. Detta rör därmed verktygets användbarhet och användarnöjdhet. Här visar det sig att 94% av respondenterna har angivit att plattformen är relativt bekväm att använda vid distansundervisningen, medan 6% känner att plattformen uppnår den bekvämlighet som gymnasieläraren efterfrågar. Bland Google Meet användare uppger 91% av respondenterna att verktyget också är bekväm att använda, medan 9% tycker tvärtom. Av vad som framgick i det teoretiska ramverket hävdades det att det finns två variabler i TAM, vilket är användarvänlighet och upplevd användbarhet, som avgör datoranvändarens acceptans av ett system (Charness & Boot 2016). Med andra ord om verktyget är tillfredsställande och användbar.

Fråga 18e handlar till mestadels om gymnasielärarens motivation av att använda verktyget.

Här uppger 76% av respondenterna att verktyget är rätt motiverande för att undervisa och skapa en arbetsinsats, medan 23% uppgav att verktyget inte ger den intresse som förväntas för att fortsätta använda verktyget. När det kommer till Google Meet visar statistiken att 66% är rätt motiverade över att använda verktyget, medan 33% uppgav att verktyget inte ger inspirationen som krävs för att uppfylla sin arbetsinsats.

Fråga 18f handlar om hur länge gymnasieläraren har använt verktyget. Här visar statistiken att det går relativt jämnt bland dessa verktyg. 82% av respondenterna uppgav att dem under ett längre stadium har använt Microsoft Teams, medan 18% uppgav att de, efter pandemin, har börjat använda verktyget på grund av rådande omständigheter. Bland alla Google Meet användare uppger 82% av respondenterna att verktyget också har använts i ett längre tidsperiod, medan 17% anger att efter pandemin har börjat använda verktyget till stort.

Related documents