• No results found

är presenteras ett antal diskussionsfrågor som behandlar CSR och hållbar utveckling i ett vidare perspektiv.

H

5.1 Lätt att göra rätt?

Enligt vår enkät är det många konsumenter som vill värna om miljö och sociala förhållanden. Många tänker på vad de handlar och väljer gärna ekologiska alternativ framför varor som saknar märkningar av denna sort. Det är också många som uppger att de undviker att köpa vissa produkter på grund av att de skadar omvärlden på olika sätt. De som svarat nej på frågan om de handlar ekologiska varor tillägger ofta en skamsen kommentar om att de ”vet att de borde” och så vidare.

Det finns dock en problematik på detta område. Det är inte alltid lätt att göra rätt som konsument. Om det är för miljöns skull, för att det ser bra ut, för att ”alla andra” gör det eller för att det känns bra att göra rätt har mindre betydelse i sammanhanget. Vi har lärt oss att ekologiska varor är bra. Märkningar som KRAV, Svanen, Fair Trade och Bra miljöval är produkter som anses vara bra av olika anledningar. Vi har lärt oss att bojkotta företag som utnyttjar barnarbete och den eftertänksamme väljer hellre tomater från Sverige än tomater som har transporterats ändå ifrån Peru. Det uppmuntras att köpa årstidsenliga frukter och grönsaker för minsta möjliga utsläpp vid transporter. Det finns affärer som upplyser om utsläpp för varje produkt för att kunden ska kunna välja bort varor som orsakat miljöförstöring.

Vad händer då när exempelvis grönsaker ständigt väljs bort och bojkottas för att de fraktats från Afrika och orsakat stora utsläpp? Låt säga att dessa grönsaker utgör en stor del av ett lands export och därmed levebröd och kanske enda inkomst för många familjer. Är det fortfarande rätt att välja bort denna vara då?

Att välja tomater från Sverige framför tomater odlade i Spanien kan anses vara ett smart drag ur miljösynpunkt rent spontant. Men vid närmare eftertanke gynnas de spanska tomaterna av klimatet medan de svenska behöver hjälp på traven för att kunna växa med hjälp av växthus och liknande. Den energi som går åt för att få ett passande klimat för tomater kanske i själva verket orsakar mer miljöförstöring än transporten från ett annat land?

Vi kan känna en viss uppgivenhet gentemot alla dessa val. Ett val som gör gott i ett sammanhang kan skada i ett annat. Det kan kännas som att det inte spelar någon roll vilka val som görs eftersom hur man än gör så blir det fel.

5.2 Lönsamt eller ej?

I debatten om CSR hamnar ofta fokus på lönsamhetsfrågan. Är CSR lönsamt? Vi har gett exempel på några av de studier som har gjorts och även om flera av dem tyder på att det finns ett positivt samband, finns det ingen självklar korrelation mellan CSR och lönsamhet. Det finns till och med studier som stödjer ett motsatt resonemang, att CSR-arbete inte alls skapar mervärde. Hur är då detta möjligt? Egentligen är det inte alls konstigt att olika studier visar

olika resultat och att ingen riktigt kan bevisa den ekonomiska fördelen med ansvarstagande. Allt handlar om vad som mäts och hur mätningen går till. Det är oändligt många faktorer som spelar in och påverkar företags resultat, därför är det svårt att urskilja vilken del som beror av just CSR-arbetet.

Sambandet kan liknas vid förhållandet mellan marknadsföring och vinst. Reklamkampanjer har knappast en positiv inverkan på resultatet till en början men det finns ingen tvekan om att marknadsföring ofta ger ökad vinst. På många sätt är också CSR en form av marknadsföring då det handlar om att berätta på vilket sätt företag kan tillfredsställa konsumentens behov.

5.3 Vad händer vid ekonomiska problem?

Om det går bra för företag av den anledningen att de arbetar med CSR eller om det i själva verket är de företag som det går bra för som har kapacitet till att arbeta med dessa frågor är svårt att säga. I en fungerande högkonjunktur kan det finnas stort utrymme för aktiviteter som ligger något utanför själva affärsverksamheten, men vad händer när det blir svårare tider och lågkonjunktur? Våra analysföretag har alla till synes ett välutvecklat CSR-arbete, de värnar om miljö och tar ett socialt ansvar gentemot omgivningen. Till följd av finanskrisen som just nu råder (år 2008/2009) har många människor tvingats lämna sina arbetsplatser på grund av företags ekonomiska svårigheter. Vi tvivlar på att företag kan hålla samma nivå på ansvarstagandet i sämre tider. När den egna verksamheten är hotad, måste mer resurser ägnas åt att hålla verksamheten igång. Däremot tror vi att de företag som arbetat med CSR under en längre tid och har integrerat dessa frågor i sin verksamhet inte är lika känsliga för konjunktursvängningar. CSR-begreppet innefattar ett stort område med många skiljda aktiviteter där konjunkturens påverkan också får olika utslag. Att ägna sig åt välgörenhet så som att skänka stora summor till hjälpverksamhet när det egna företaget har ekonomiska svårigheter är troligtvis inte aktuellt. Vi tror däremot att ett företag som till exempel redan har ett miljövänligt arbetssätt inte gör stora förändringar till följd av ekonomiska svårigheter.

Related documents