• No results found

5.1 Användandet av sociala medier

Vår studie visar att sociala medier används mycket, ofta och att företag lyckas nå ut till nya potentiella kunder via dessa kanaler. Precis som framgått i den tidigare forskningen förutspår även denna studie att användandet av sociala medier kommer fortsätta öka och att allt fler företag rikta in sig på marknadsföring via dessa kanaler. En intressant aspekt är vilka kanaler som

används mest av våra respondenter. Idag är det Instagram, Facebook, Youtube och Snapchat som är de populäraste kanalerna. Vi anser att företagen skulle gynnas av att använda sig av samma digitala kanaler som de potentiella kunderna. Vi vill även passa på att diskutera kring utfallet om denna studie skulle utförts för tio år sedan eller om tio år. Då skulle resultatet på vilka kanaler som används mest se annorlunda ut. Det innebär att i dagens snabbt föränderliga digitala samhälle är det därför viktigt att företagen håller sig uppdaterade för att kunna använda sociala medier till största möjliga nytta.

Vidare visar vår studie att sociala medier skapar ett värde för företagen då de hjälper till att skapa nya relationer på en virtuell nivå. Till skillnad från den traditionella typen av säljare kan

företagen använda sociala kanaler för att skapa relationer till en större mängd och på en mer personlig nivå. Detta anser vi är en av styrkorna till att använda sig av sociala medier – inte bara för att visa upp sig men också för relationsskapande. Med starka relationer följer också stark tillit och trovärdighet gentemot ett företag och dess produkter. Tillit leder i sin tur till lojalitet och en lojal kundkrets är det företagen vill uppnå.

Den empiriska datainsamlingen visar också att användarna av sociala medier värdesätter både underhållning och inspiration, därmed bör marknadsförare kombinera dessa två faktorer i deras användning av sociala medier för att nå ut till användarna på ett effektivt sätt. När företag nischar sin marknadsföring och kombinerar både underhållning och inspiration kan konsumenten känna ett värde, större tillit och därmed även ta åt sig budskapet. Detta skulle leda till att företagen inte bara skapar ett värde för konsumenten genom sin marknadsföring, utan samtidigt skulle

konsumenternas behov tillfredsställas. Med den tidigare forskningen och den empiriska datainsamlingen som bakgrund kan vi dra slutsatsen att användarna använder sig av sociala medier av olika anledningar, och marknadsförare bör matcha dessa faktorer för att i sin tur tillfredsställa användarnas behov och därmed kunna nå ut till så många som möjligt.

Studien har även visat att företag som använder sociala medier i sin marknadsföring har kunnat se betydelsefulla ändringar i försäljningen, trots detta ser vi även att våra respondenter någon gång slutat följa en influencer för att de gjort reklam för en viss produkt eller tjänst. Så trots att användandet ökar, blir även användarna mer och mer medvetna och därav är det en hårfin gräns där det antingen kan vara en neutral mängd reklam och samarbeten eller alldeles för mycket.

Detta utgör en risk för företagen där de behöver en strategi för att kunna avgöra vad som egentligen är neutralt. Hur avgör då företagen vad som faktiskt är neutralt? Efter att ha utfört denna studie och tolkat resultatet bör företagen använda sociala medier för att; skapa relationer, tillfredsställa användarnas behov genom att både ge inspiration och underhållande innehåll och försöka hitta kärnan till hur de ska utvinna ett värde av de digitala kanalerna. Vi anser att detta skapar en positiv attityd från användarna och detta i sin tur leder till en positiv eWOM och därmed väljer fler att köpa produkten eller tjänsten.

24

5.2 Attityder

Att marknadsföra sitt företag eller sina produkter eller tjänster via sociala medier och influencers är bevisat att det ger resultat, det visar både teorin och vår studie. Men det är en skör gräns för att hitta rätt balans; blir det för mycket leder det till en irriterad, negativ attityd och är det för lite så förlorar företaget syftet med marknadsföringen.

Vår studie visar att den generella attityden för marknadsföring via sociala medier är neutral och lutar mot det mer positiva. På skalan som hör till frågan i vår enkätundersökning är majoriteten av svaren en 3a och 4a, därav neutralt (se Figur 4.10). Detta tolkar vi som att företagen gör rätt genom att marknadsföra sig via dessa kanaler och de har rätt strategi för sin marknadsföring. Av svaren från enkätundersökningen visar majoriteten att det är för mycket reklam när det kommer till mängden. Det är därför viktigt att som företag förstå sig på användarnas attityder och även balansgången för att hitta rätt i sin marknadsföring.

När vi vidare tittar på den generella attityden för marknadsföring via influencers ligger

medelsvaret på en 3a, neutralt även här. Genom detta kan en slutsats dras om att marknadsföring genom influencers anses vara neutral och visar en positiv attityd från användarna. Attityden för influencer marketing kan förändras bara genom ett sponsrat inlägg, som därmed gör att

samarbetet blir negativt. Risken kan vara att det visar sig uppenbart att denne gör det för pengarna snarare än ett genuint samarbete. När detta sker tror vi att trovärdigheten till både influencern och företaget minskar. Risken blir att det leder till negativ eWOM och negativ attityd, snarare än en positiv.

Vi tror precis som en tidigare studie visat att konsumenters attityd ändras med tiden. Attityden gentemot en influencer eller ett företag kan ändras från dag till dag, speciellt i dagens snabba digitala samhälle. Därmed anser vi att marknadsförare bör ha detta i åtanke när de väljer målgrupp, då de inte endast ska fokusera på de med positiv attityd utan även de med negativ attityd. På detta sätt lägger företagen extra kostnader för att få en större målgrupp att ta till sig budskapen men det kan visa resultat med tiden eftersom attityder kan förändras.

Vårt resultat visade att användarna av sociala medier har en relativ attityd till marknadsföring via dessa kanaler. Detta utläses då 86,1% av våra respondenter har gjort minst 1 av 10 köp för att de blivit uppmärksammade av produkten via sociala medier. En konsument som besitter en relativ attityd tror vi är lätt att fånga in men kan vara svår att hålla kvar då den inte är rädd för att byta företag eller prova nya produkter. Därför är det viktigt att företagen hittar en strategi för att hålla kvar denna typen av kunder.

5.3 Marknadsföringsstrategier

Det sker en ständig utveckling där kanalerna uppdateras ständigt för att bli bättre, mer användarvänliga och nu mer än någonsin används sociala medier som en strategi av företag.

Anledningen till att denna strategi har blivit framgångsrik beror på att användarna själva väljer sitt innehåll, därmed kan företag utnyttja detta genom att inleda ett samarbete med influencers som stämmer överens med sin målgrupp.

Baserat på den tidigare forskningen är influencer marketing personlig och liknar mer en

rekommendation från en vän, word of mouth. Däremot anser vi att marknadsföring med hjälp av influencers balanserar på en hårfin linje, där en uppmärksam konsument vet när den blir påverkad att köpa en produkt eller tjänst. Detta kan leda till avföljning om det blir för mycket reklam eller när influencers gör reklam som användaren inte är intresserad av. Vidare anser vi att

marknadsföringen har lyckats när influencern rekommenderar och gör reklam för produkter eller

25 tjänster som passar in i deras personliga profil och känns genuina snarare än ett renodlat samarbete som influencern endast gör för att tjäna pengar. Därmed har både företagen och influencers ett ansvar i att vara selektiva vilka samarbeten som ska göras för att bevara sin egen integritet och trovärdighet.

Nackdelen med celebrity endorsement och influencer marketing är att konsumenterna själva kan avgöra om de vill ta in budskapet som företagen vill förmedla eller inte. Det är enkelt för

användaren att ignorera alla samarbeten från influencers och företagen men även att avfölja. Å andra sidan kan det även vara en fördel att användarna själva väljer sitt innehåll, vilket kan ses som en avgörande roll för företagen då de kan påverka användaren och sätta in reklam.

Anledningen till att använda marknadsföring via sociala medier som strategi är framgångsrikt kan bero på att användarna själva producerar sitt innehåll i en miljö som är mer konsumentvänlig.

Influencer visar upp produkter eller tjänster i en mer relaterbar miljö än om ett företag skulle marknadsföra sina produkter själva via sina kanaler. Å andra sidan visar vår enkätundersökning på att en tredjedel av respondenterna uppmärksammar reklam från företagens egna sidor. Därav är det viktigt att ha med sig att användarna dras till olika typer av marknadsföring och har olika attityder gentemot det.

Vi tror på en blandning där företagen gör reklam via sina egna sidor men även använder sig av influencer som en marknadsföringsstrategi. På detta sätt tillfredsställer de behovet hos flera olika typer av användare.

26

6. Slutsats

Syftet med denna studie har varit att undersöka hur användandet av sociala medier ser ut och vad attityden mot influencer marketing via dessa kanaler är. Då attityder är ett relativt stort område har tanken varit att lägga en grund för vidare forskning inom ämnet. I denna slutsats kommer vi besvara samtliga frågeställningar:

● Hur ser användandet av sociala medier ut?

● Vilken attityd har användarna av sociala medier gentemot influencer marketing på kanalerna de använder?

● Hur bör företagen applicera marknadsföringsstrategierna inom sociala medier?

Slutsatsen av vår studie är att användandet av sociala medier har visat sig vara stort och brett, där respondenterna utnyttjar kanalerna dagligen och är användare till flera kanaler. Vår studie visar även att människor använder sociala medier av olika anledningar. Majoriteten av respondenterna använder det för att bli inspirerade och underhållna och detta bör företagen utnyttja. Företagen bör kombinera dessa två aspekter för att kunna uppnå maximal räckvidd. Något teorin berättar och som våra respondenter visar är att användandet av sociala medier kommer fortsätta öka.

Därmed bör företag applicera sociala medier som en del av sin marknadsföringsstrategi eftersom man kan nå ut till en större räckvidd på ett effektivt sätt.

Vidare har denna studie visat att användarna av sociala medier ställer sig positivt till

marknadsföring på dessa kanaler. Trots att våra respondenter håller med i att marknadsföringen kan bli irriterande och ibland leder det till att de avföljer företagens egna sidor eller influencers, så är den generella attityden ändå positiv. En annan aspekt att ha i åtanke är att attityder inte är konstanta och går att förändra. Därmed är det viktigt för företagen att fokusera på användare som har både positiv och negativ attityd. På detta sätt kan marknadsförare försöka förmedla dess budskap till de med negativ attityd för att försöka uppnå attitydförändring men även lägga ner resurser för att behålla de användarna med positiv attityd.

Marknadsföringsstrategierna som studerades i denna studie var influencer marketing samt celebrity endorsement. För att företagen ska få ut störst möjliga nytta av att använda sociala medier i sin marknadsföring bör de, i enlighet med resultatet för denna studie, applicera dem på ett sätt där de kan skräddarsy innehållet till olika målgrupper. De bör hitta en balans i både

mängden marknadsföring men också typen av marknadsföring som de förmedlar ut till potentiella kunder. Svårigheten med att marknadsföra sig genom olika sociala kanaler är att användarna själva skräddarsyr sitt innehåll och kan välja att avfölja sidor som de inte finner intressanta.

Därmed bör marknadsförare nischa sin reklam för att kunna behålla men även locka fler kunder.

Vidare är tillit och lojalitet viktigt inom marknadsföring och med hjälp av sociala medier kan företag skapa starkare relationer till sina kunder. Detta för att sociala medier bidrar till en tvåvägs-kommunikation och en relation på en virtuell nivå. Dessutom är värdet som sociala medierna skapar för företagen och användarna en viktig faktor att ta hänsyn till. Skapar de inget värde förlorar företaget marknadsandelar och kunderna tappar förtroende och lojalitet.

Slutligen visar vår studie att marknadsföring via sociala medier hjälper företag att nå ut till fler potentiella konsumenter med färre resurser. Därmed har denna strategi lyckats med något som traditionell marknadsföring har försökt med i decennier.

27

7. Förslag till vidare forskning

Denna studie är ämnad för att kartlägga användarens attityd gentemot influencer marketing via sociala medier. Under studiens gång har vi diskuterat en del andra intressanta spår inom ämnet och det kan vara värt att forska vidare om.

Det första och kanske mest uppenbara spåret som diskuterades är att skribenterna med denna studie lagt grunden för att kunna forska vidare inom attityder kring influencer marketing via sociala medier. Attityder är ett så pass komplext och svårt ämne att studera men med denna studie som grund går det att bygga vidare och gör en statistisk analys.

Studien vi gjort hade även kunnat göras utifrån andra perspektiv och infallsvinklar genom att undersöka en annan målgrupp eller använda sig av en kvalitativ metod. En kvalitativ ansats hade inneburit att färre respondenter hade gett en djupare bild av deras uppfattning, och kanske därmed blivit mer representativ.

Ett till förslag till vidare forskning hade varit att göra en undersökning där man utgår från influencerperspektivet. Vår studie syftade till att undersöka influencer marketing via sociala medier och det ledde oss in på influencer marketing men tog inte hänsyn till hur influencerna ser på strategin och vad de har för roll. Då influencers i många fall är den medlande kraften, då det är denne som faktiskt förmedlar ett budskap från företagen till potentiella konsumenter, är deras perspektiv intressant och viktigt att förstå för att kunna få en djupare förståelse om fenomenet influencer marketing.

En av våra slutsatser handlade om vikten av att samarbeten med att en influencern måste passa in i deras kanaler och det bör finnas en överensstämmelse mellan varumärken för att budskapet ska bli effektivt. Något som däremot inte har diskuterats i vår studie är utformningen av sponsrade inlägg. Hur bör sponsrade inlägg utformas för att på bästa sätt möta konsumenten och hur påverkas konsumenten lättast med hjälp av den typen av marknadsföring? För denna typ av undersökning krävs en mer visuell forskning där man kan se reaktionerna hos mottagaren när den exponeras för olika sorters sponsrade inlägg. Detta för att kunna förstå vad det är som egentligen påverkar konsumenten.

Referenser

Agebro, J & Karat, L. (2019) #Sponsrat inlägg - En kvantitativ studie om konsumenters påverkan av influencer marketing på Instagram. Södertörns Högskola.

Agnihotri, R., Kothandaraman, P., Kashyap, R. & Singh, R. (2012) Bringing ‘Social’ Into Sales:

The Impact of Salespeople’S Social Media Use on Service Behaviors and Value Creation.

Journal of Personal Selling & Sales Management. [Online] 32 (3), 333–348. [online].

Al Kailani, M., & Kumar, R. (2011). Investigating Uncertainty Avoidance and Perceived Risk for Impacting

Baeza-Yates, R. (2009) User Generated Content: How Good is It? Proceedings of the 3rd workshop on information credibility on the web, 2009.

Bardin, B., Vidal, P., Facca, L., Dumas, R & Perrissol, S. (2018) The Effect of Information Quality Evaluation on Selective Exposure in Informational Cognitive Dissonance: The Role of Information Novelty. International Review of Social Psychology. [Online] 31 (1), . [online].

Available from: https://doaj.org/article/b6cdd2bf66094540b7324461f7a91b73.

Berthon, P., Pitt, L. F., & Watson, R. T. (1996). The World Wide Web as an advertising medium.

Journal of Advertising Research, 36(1), 43—54.

Bryman, A. & Bell, E. (2017) Företagsekonomiska forskningsmetoder . Upplaga 3. Stockholm:

Liber.

Bryman, A. (2016) Social research methods. Fifth edition. Oxford: Oxford University Press.

Carlsson, L (2010). Marknadsföring och kommunikation i sociala medier – Givande dialoger, starkare varumärke, ökad försäljning :-). Göteborg: Kreafon AB

Dahlén, M., Lange, F. & Rosengren, S. (2017) Optimal marknadskommunikation. 3. uppl.

Stockholm: Liber.

Datainspektionen. 2018. Dataskyddsreformen. Datainspektionen.

https://www.datainspektionen.se/lagar--regler/dataskyddsforordningen/ (Hämtad: 2020-04- 08) De Sáez, Eileen E. (2002). Marketing concepts for libraries and information services. 2. ed.

London: Facet.

Evans, D. (2008). Social Media Marketing: An Hour a Day. Indianapolis, IN: Sybex.

Felix, R. & Borges, A. (2014) Celebrity endorser attractiveness, visual attention, and implications for ad attitudes and brand evaluations: A replication and extension. Journal of Brand

Management. [Online] 21 (7-8), 579–593. [online]. Available from:

http://search.proquest.com/docview/1640706814/.

Fischer, E. & Reuber, A. R. (2011) Social interaction via new social media: (How) can interactions on Twitter affect effectual thinking and behavior? Journal of Business Venturing.

[Online] 26 (1), 1–18.

Fong, J. & Burton, S. (2006). Electronic word-of-mouth: A comparison of stated and revealed behaviour on electronic discussion boards. Journal of Interactive Advertising Vol 6.

Google Formulär (uå) Skapa och analysera undersökningar gratis. Hämtad från:

https://www.google.se/intl/sv/forms/about/ [2020-05-18]

Grönroos, C. (2007). Service management and marketing. Chichester: John Wiley & Sons.

Hashem, T. (2012). THE IMPACT OF CUSTOMER RELATIONSHIP MARKETING ON COSTUMERS' IMAGE FOR JORDANIAN FIVE STAR HOTELS. Economics, Management and Financial Markets, 7(4), 716-725.

Hennig-Thurau, T., K.P. Gwinner, G. Walsh, & D.D. Gremler. (2004). Electronic word-of-mouth via consumer-opinion platforms: What motivates consumers to articulate themselves on the internet? Journal of Interactive Marketing 18, no. 1: 38–52. doi:10.1002/dir.10073

Herrero, C., Gutierrez S-M, Hernandez M. (2014). Perceived influence on behavior of user- generated content on social network sites: An empirical application in the hotel sector. Revista Espanola de Investigacion de Marketing ESIC. 19 (1), 12-23.

Hollensen, S., & Schimmelpfennig, C. (2013). Selection of celebrity endorsers: A case approach to developing an endorser selection process model. Marketing Intelligence & Planning, 31(1), s.

88-102.

Holmström, E. & Wikberg, E. (2010) Sociala medier: En marknadsföringshandbok. Stockholm:

Redaktionen

Jan, A. & Khan, M. Furqan (2014). Social Media Is Nothing but a Public Relation Tool. The International Journal Of Business & Management, ISSN 2321 – 8916, Vol 2(12).

Kádeková, Z. & Holienčinová, M. (2018) INFLUENCER MARKETING AS A MODERN PHENOMENON CREATING A NEW FRONTIER OF VIRTUAL OPPORTUNITIES.

Communication Today. 9 (2), 90–105. [online]. Tillgänglig:

http://search.proquest.com/docview/2137429273/.

Kumpumäki, S. (2019) Beatly. Vad är en influencer?

https://www.beatly.com/sv/blog/vad-definierar-en-influencer [2020-04-20]

Lapan, S.D., Quartaroli, M.T. & Riemer, F.J. (2012) Qualitative research an introduction to methods and designs. First edition. San Francisco: Jossey-Bass.

Laudon, K. C. & Traver, C. G. (2013) E-Commerce 2013: Global Edition: Laudon: E-Commerce 2013 CSeTxt_o9. Pearson Education M.U.A.

Lindholm, J. & Dahlström, L. (2018) Svenska Yle. Så påverkar reklamen dig https://svenska.yle.fi/artikel/2015/05/02/sa-paverkar-reklamen-dig [2020-04-07]

Lundgren, P. (2017) Billogram. Marknadsföringens nya roll - att utveckla och stärka kundrelationer

https://billogram.com/blog/marknadsforingens-nya-roll [2020-04-07]

Malik, F., Asif, M. & Wali, S. (2016) ROLE OF SOCIAL MEDIA ON CONSUMER PREFERENCES. City University Research Journal. 6 (2), 256–268. [online]. Tillgänglig:

http://search.proquest.com/docview/2102335479/ [2020-04-02]

Mccracken, G. (1989). Who is the Celebrity Endorser? Cultural Foundations of the Endorsement Process. Journal of Consumer Research. [Online] 16 (3), 310–321.

McNeill, P. & Chapman, S. (2005). Research methods. 3.e upplagan. London ;: Routledge Mutum, D. & Wang, Q. (2010). Consumer Generated Advertising in Blogs. In Burns, N.M., Daugherty, T., Eastin, M.S. (Ed.). Handbook of Research on Digital Media and Advertising:

User Generated Content Consumption. UK: IGI Global.

Nationalencyklopedin (2020). Sociala medier. [Elektronisk]. Tillgänglig:

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/sociala-medier [2020-04-16].

Nord Myhrman, H. (2018) De fem största fördelarna med användargenererat innehåll - UGC.

Jetshop.

https://blog.jetshop.se/de-fem-framsta-fordelarna-med-anvandargenererat-innehall-ugc [2020-05-11]

Persson, A., Fjelkgård, L., Hartwig, P. & Sundström, A. (2016). Frågor och svar om

frågekonstruktion i enkät- och intervjundersökningar. Stockholm: Statistiska Centralbyrån. ISBN 978-91-618-1653-8.

Ramaj, B. & Ukaj, F. (2018). Literature Review for Internet Marketing and Social Media in Tourism. Acta Universitatis Danubius: Communicatio. 12 (2), 126–136. [online]. Tillgänglig:

https://doaj.org/article/7b2113826f8c40469328fdf5177115cf [2020-04-02]

Recker, J. (2013). Scientific research in information systems : a beginner’s guide. Berlin ;:

Springer.

Riegner, C. (2007), Word of mouth on the Web: The impact of Web 2.0 on consumer purchase decisions, Journal of Advertising Research, 47(4): 436-447.

Saleem, F. (2007). Young Adult Perception towards Celebrity Endorsement: A Comparative

Saleem, F. (2007). Young Adult Perception towards Celebrity Endorsement: A Comparative

Related documents