• No results found

Mot bakgrund av tidigare forskning som presenterats, kommer vi i följande stycken att diskutera den insamlande empirin.

I den tidigare forskningen av Blomberg m.fl. (2015) framgår det att yrkesutövare inom socialt arbete har ett krävande arbete. I studien framgår det att cirka en tredjedel av svenska socialarbetare upplever att de har en hög arbetsbelastning vilket de beskriver som påfrestande (ibid). Samtliga respondenter i föreliggande studie beskriver att de upplever sitt arbete krävande då de har en allt för hög arbetsbelastning. Respondenternas uttalanden är förenligt med Blomberg m.fl. (2015) påståenden om att yrkesutövare inom socialt arbete har ett krävande arbete. I resultatet framkommer det att respondenterna beskriver att deras upplevda arbetsbelastning är ett resultat av personalbrist, resursbrist samt tidspress. En av respondenterna beskriver att Socialtjänsten kommer få det svårt att rekrytera ny personal efter flyktingströmmen. Detta då flyktingströmmen lämnat en bild av att Socialtjänsten inte är en optimal arbetsplats. Personalbristen inom Socialtjänsten är enligt Coffey m.fl. (2004) inget nytt fenomen. I deras studie från England som är över 10 år gammal, återges beskrivning av liknande problem som respondenterna i denna studie uttrycker, det vill säga svårigheter med att rekrytera medarbetare. Astvik och Melin (2013) beskriver att många socialsekreterare lämnar sina arbeten till följd av obalansen mellan arbetskrav och resurser. Bristen på socionomer, i synnerhet socialsekreterare diskuteras i en artikel skriven av Granestrand (2017). Det framgår i artikel att minst 1440 socialsekreterare sagt upp sig från sitt arbete under 2016. I en majoritet av Sveriges kommuner är det en stor brist på socialsekreterare. En del kommuner är i behov av att anställa mer än 20 socialsekreterare omedelbart. Många kommuner har höjt socialsekreterares lön i syfte att kunna rekrytera och behålla personal (ibid). Trots att lönerna har höjts för socialsekreterare i kommuner runt om i Sverige, beskriver respondenterna i föreliggande studie att enheten de arbetar inom har svårt att rekrytera socialsekreterare. Utifrån respondenternas beskrivning går det att utläsa att en del kommuner behöver vidta fler åtgärder än enbart höjda löner för att rekrytera och behålla socialsekreterare. Respondenterna i studien gjord av Tham (2007) beskriver att de skulle känna sig mer tillfredsställda med sin nuvarande arbetsplats, om de belönades av ledningen i form av exempelvis positiv feedback. Vidare beskriver de ett behov av att arbetsgivare ska erbjuda god introduktion vad gäller arbetet och arbetsplatsen (ibid). Dessa tankar som respondenterna ger uttryck för i studien, kan anses vara väsentliga för kommunerna att ta del av i syfte att rekrytera och behålla personal, i synnerlighet socialsekreterare.

Samtliga respondenter beskriver att de till följd av arbetsbelastningen beviljade insatser i form av externa boendeplaceringar utan att utreda de ensamkommande barnens eventuella behov av andra insatser. Hopkins och Hill (2011) nämner i sin studie från Scotland att ensamkommande barn är i behov av att få sina omedelbara behov tillgodosedda, vilka uppfattas vara boendeplats, mat för dagen samt vård och medicinsk stöd. Respondenterna berättar att de placerade de ensamkommande barnen på HVB och familjehem, som inte var utredda, för att de ansåg att det inte gick att tillgodose klienternas omedelbara behov på ett annat sätt. Detta som tidigare nämnts, på grund av arbetsbelastning, brist på resurser och tidspress.

28

Socialsekreterarna har således följt den ordningen Hopkins och Hill (2011) belyser i sin studie. Det vill säga att de ensamkommande barnens behov i nutid ska prioriteras, snarare än deras behov av att bearbeta trauman. Författarna menar vidare att det även är socialsekretarens uppgift att tillgodose de ensamkommande barnens behov av att kapa förutsättningar för att försäkra sig om en god framtid. Detta för att socialsekreterarna slutligen ska erbjuda klienterna verktyg för att hantera det förflutna, vilket innefattar de ensamkommande barnens trauman. En respondent beskrev att enheten hen arbetar på har fått direktiv om att flytta dessa barn till boendeplatser inom kommunens egen regi. Hen menar att det blir svårt för de ensamkommande barnen att bearbeta sina trauman då deras boendesituation inte är stadig. Det blir således svårt för socialsekreterarna att följa den ordning som Hopkins och Hill (2011) beskriver som optimalt att arbeta utifrån.

Det faktum att en respondent beskriver att de ensamkommande barnen i hens kommun tvingas flytta kan även kopplas till svårigheter Dunkerly m.fl. (2005) beskriver i arbetet med asylsökande barn i Wales. Författarna menar att asylsökande barn förflyttas från en del av landet till en annan, utan att redogöra för vilka konsekvenser det resulterar i för de asylsökande. Vidare beskrivs det att socialarbetarna har ett litet handlingsutrymme i arbetet med de asylsökande barnen (ibid). I denna studie framgår det i resultatet att ensamkommande barn, vilka är asylsökande, påverkas i negativ bemärkelse av omplaceringar. Detta då de ensamkommande barnen upplever dubbla motiv från Socialtjänsten, eftersom de först placeras och sedan omplaceras. Dessutom blir det svårare för ensamkommande barn att bearbeta trauman om de inte har en stabil boendesituation. Även om studien av Dunkerly m.fl. (2005) är internationell, ser vi liknelser från resultatet i denna studie. Detta då två av respondenterna i föreliggande studie uppger att de fått direktiv om att flytta hem de ensamkommande barnen till kommunens egen regi. Vidare beskriver majoriteten av respondenterna att deras handlingsutrymme är begränsat i arbetet med ensamkommande barn. Enligt Astvik och Melin (2013) använder sig ett flertal socialsekreterare av voice-strategier för att protestera mot orimliga omständigheter i sitt arbete. För att motverka det begränsade handlingsutrymmet i arbetet med ensamkommande barn kan respondenterna använda sig av voice som copingstrategi. Detta då de kan uppmärksamma de problem som identifierats med att flytta hem de ensamkommande barnen till kommunens egen regi och således förändra sin arbetssituation.

8. Slutsats

Två enheter för ensamkommande barn, vilka respondenterna i föreliggande studie arbetar inom påverkades av flyktingströmmen 2015. Första frågeställningen i denna studie besvaras på följande sätt: De ökade arbetskraven under flyktingströmmen bidrog till att socialsekreterare upplevde tidspress som resulterade i att utredningarna som rör ensamkommande barn inte blev så omfattande, eller innehållsrika som de bör vara. Vidare bidrog de ökade arbetskraven till att socialsekreterare avgick från sin tjänst, som i sin tur

medförde personalbrist. Dessutom beviljade socialsekreterare externa outredda

boendeplaceringar på grund av resursbrist vad gäller personal och tillgång till kommunala boendeplaceringar. Den andra frågeställningen i denna studie besvaras på följande sätt: Samtliga respondenter uppger att de hade svårt att beakta barnperspektivet helt och hållet. I resultatet framgår det att HVB-hem är standardplacering för ensamkommande barn, vilket respondenterna inte uppfattar som förenligt med barnperspektivet utifrån att barnen ska beviljas insatser utifrån individuella behov. Flertalet av de externa outredda boendeplaceringar som beviljades under flyktingströmmen har i efterhand visat sig vara olämpliga utifrån principen om barnets bästa. Tredje frågeställningen besvaras genom att respondenterna uppger att förhastade beslut och brist på resurser under flyktingströmmen

29

resulterade i att de beviljade ett stort antal externa boendeplaceringar. Idag har en enhet, några av respondenterna arbetar inom, fått direktiv på att flytta de ensamkommande barnen till kommunens egen regi. Respondenterna upplever att beslut som fattades under flyktingströmmen på så sätt påverkar deras arbete idag. Vidare beskriver respondenterna att det är problematisk utifrån ett barnperspektiv, att omplacera ensamkommande barn mot bakgrund av beslut från ledningen. Detta då målgruppen eventuellt har skapat sig ett socialt nätverk, vilket de nu måste lämna.

9. Vidare forskning

Vi har i denna studie undersökt socialsekreterares beskrivningar av hur flyktingströmmen 2015 påverkade deras arbete med ensamkommande barn under den perioden och vilka spår den lämnat för arbetet med målgruppen idag. Resultatet visar bland annat att respondenterna uppger att de fått direktiv från politiker och arbetsledning att flytta hem de ensamkommande barnen till boendeplatser inom kommunens egen regi. Vi anser att det är av intresse att undersöka de ensamkommande barnens syn på att de blir beordrade att flytta till boendeplatser inom kommunens egen regi. Detta i syfte att få en uppfattning om hur de ensamkommande barnen beskriver sin situation. Vidare kan det vara av intresse att undersöka skillnaden mellan svenska barn och ensamkommande barn vad gäller placeringsform. Det vill säga undersöka hur stor skillnaden är och hur tjänstemän argumenterar för skillnader i förhållande till beaktandet av barnperspektivet.

30

Referenser

Astvik, Wanja & Melin, Marika (2013) Överlevnadsstrategier i socialt arbete: Hur påverkar copingstrategier kvalitet och hälsa? Arbetsmarknad och arbetsliv, 19 (4). Sida 61-73. ISSN: 1400-9692

Backlund, Å., Eriksson, R., von Greiff, K. & Åkerlund, E-M. (2012). Ensam och flyktingbarn – barnet och socialtjänsten om den första tiden i Sverige. Forskningsrapport 2012:1.

Stockholm: FoU-Nordväst, FoUNordost och FoU-Södertörn. Tillgänglig: http://fou- sodertorn.se/project/20121-ensam-och-flyktingbarn/

Backlund, Å. Eriksson, R., von Greiff, K. & Åkerlund, E-M. (2014). Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och ungdomar – erfarenheter från Stockholms län.

Forskningsrapport 2014:3. Stockholm: FoU-Nordväst, FoU-Nordost och FoUSödertörn i Stockholms län. Tillgänglig: http://fou-sodertorn.se/wp-

content/uploads/2016/09/Socialtj%C3%A4nstens-arbete-med-ensamkommande-barn-och- ungdomar-erfarenheter-fr%C3%A5n-Stockholms-l%C3%A4n-1.pdf

Blomberg, H., Kallio, J., Kroll, C., Saarinen, A. (2015). Job Stress among Social Workers: Determinant and AttitudeEffects in the Nordic Countries. The British Journal of Social Work, 45 (7). Sida 2089-2105. Doi:https://doi-org.db.ub.oru.se/10.1093/bjsw/bcu038

Bryman, A. (2011). Samhällsvetenskapliga metoder. (2 uppl.) Malmö: Liber.

Börjesson, M. & Rehn, A. (2009). Makt. (1 uppl.) Stockholm: Liber.

Cederborg, A-C. (2014). Inledning. I A-C, Cederborg. (Red.), Barnperspektiv i socialtjänstens arbete. (s. 7-14). Malmö: Gleerup.

Coffey, M., Dugdill, L., Tattersall, A. (2004). Stress in social services: Mental well-being, constraints and jobsatisfaction. The British Journal of Social Work, 35 (5). Sida 734-746. Doi:https://doi-org.db.ub.oru.se/10.1093/bjsw/bch088

Dunkerley, D., Scourfield, J., Maegusuku-Hewett, T., Smalley, N. (2005). The Experiences of Frontline Staff Working with Children Seeking Asylum. Social Policy & Administration, 39 (6). Sida 640-652. Doi: 10.1111/j.1467-9515.2005.00461.x

Eriksson-Zetterquist, U. & Ahrne, G. (2015). Att få kunskap om samhället genom att fråga folk. I G, Ahrne. & P, Svensson. (Red.), Handbok i kvalitativa metoder. (s. 34-53).

Stockholm: Liber.

Gilje, N. & Grimen, H. (2007). Samhällsvetenskapernas förutsättningar. (3 uppl.) Göteborg: Daidalos.

Granestrand, C. (2017, 12 januari). Brist på socionomer i åtta av tio kommuner. Dagens samhälle. Hämtad från http://dagenssamhalle.se/

Harboe, T. (2013). Grundläggande metod: den samhällsvetenskapliga uppsatsen. (1 uppl.) Malmö: Gleerup.

31

Hessle, M. (2009). Ensamkommande men inte ensamma [Elektroniska resurser] :

tioårsuppföljning av ensamkommande asylsökande flyktingbarns livsvillkor och erfarenheter som unga vuxna i Sverige. Diss. Stockholm : Stockholms universitet, 2009. Stockholm. Hopkins, P. & Hill, M. (2011). The needs and strengths of unaccompanied asylum‐seeking children and young people in Scotland. Child &Family Social Work, 15 (4). Sida 399-408. Doi: 10.1111/j.1365-2206.2010.00687.x

Jacobsen, D.I. & Thorsvik, J. (2008). Hur moderna organisationer fungerar. (3 uppl.) Lund: Studentlitteratur.

Jergeby, U. (1999). Att bedöma en social situation: tillämpning av vinjettmetoden. Stockholm: Centrum för utvärdering av socialt arbete (CUS).

Johansson, T. & Lalander, P. (2013). Vardagslivets socialpsykologi. (2 uppl.) Stockholm: Liber.

Jo:s beslut, dnr 5565-2016

Kullberg och Brunnberg (2007). Vinjetter som verktyg i studier av välfärdsprofessioner. Välfärdspolitik i praktiken: om perspektiv och metoder i forskning. Uppsala: NSU Press.

Kvale, S. & Brinkmann, S. (2014). Den kvalitativa forskningsintervjun. (3 uppl.) Lund: Studentlitteratur.

Lagerlöf, H. (2012). Samhällsvård och välfärdsresurser: en studie av skolgång, fritid och Kamratrelationer bland unga i familjehem och institutioner. Diss. Stockholm: Stockholms Universitet.

Leeson, C. (2010). The emotional labour of caring about looked‐after children. Child &Family Social Work, 15 (4). Sida 483-491. Doi: 10.1111/j.1365-2206.2010.00704.x Lindholm, J. (2014). FN:s konvention om barnets rättigheter. I A-C, Cederborg. (Red.), Barnperspektiv i socialtjänstens arbete. (s. 17-47). Malmö: Gleerup.

Lipsky, M. (2010). Street-levelbureaucracy: dilemmas of the individual in public services. (30th anniversaryexpanded ed.) New York: Russell Sage Foundation.

Lundgren, L., Sunesson, P. & Thunved, A. (2015). Nya sociallagarna: med kommentarer i lydelsen den 1 januari 2015. (28 uppl.) Stockholm: Norstedts juridik.

Migrationsverket (2016a). Om migrationsverket – Nyhetsarkiv. Hämtad 170401. Från

https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2016/2016- 01-01-Nastan-163-000-manniskor-sokte-asyl-i-Sverige-2015.html

Migrationsverket (2016b). Om ensamkommande barn och ungdomar - Mottagandet av ensamkommande barn. Hämtad 170331. Från https://www.migrationsverket.se/Andra- aktorer/Kommuner/Om-ensamkommande-barn-och-ungdomar/Mottagande-av-

ensamkommande-barn.html

32

Persson, A. (2012). Ritualisering och sårbarhet: ansikte mot ansikte med Goffmans perspektiv på social interaktion. (1 uppl.) Malmö: Liber.

Regeringen (2006). Regeringens politik - Sverige och FN. Hämtad 170402. Från http://www.regeringen.se/regeringens-politik/sverige-och-fn/

Röda korset. (2017). Ensamkommande barn och ungdomar. Hämtad 170418. Från

http://www.redcross.se/skolsajten/teman-och-gymnasiearbete/migration-och-manniskor-pa- flykt/ensamkommande-barn-och-ungdomar/

Sallnäs, M., Wiklund, S., & Lagerlöf, H. (2010). Welfare resources among children in care. Journal of Social Work, 15 (4). Sida 467-483. Doi: 10.1080/13691457.2012.702313 SCB (2016). Syrier vanligast bland asylsökande under 2015. Hämtad 2017-06-09, från http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Syrier-vanligast-bland-asylsokande-under-2015/ SFS. Föräldrabalk (1949:381)

SFS. Förvaltningslag (1986:223)

SFS. Lag (1994) om mottagande av asylsökande m.fl.

SFS. Lag (2005:429) om god man för ensamkommande barn. SFS. Socialtjänstförordning (2001:937)

SFS. Socialtjänstlag (2001:453)

Socialstyrelsen. (2013). Ensamkommande barn och ungas behov. En kartläggning. Stockholm: Socialstyrelsen

Socialstyrelsen (2015). Verksamhetsbeskrivning av socialtjänsten 2014 - Generell nivå. Stockholm: Socialstyrelsen

Socialstyrelsen (2016a). Barn och familj – Ensamkommande barn. Stockholm: Socialstyrelsen

Socialstyrelsen (2016b). Ensamkommande barn och unga - Handbok om socialnämndens ansvar och uppgifter. Stockholm: Socialstyrelsen

Socialstyrelsen (2016c) Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn – läget i januari 2016. Stockholm: Socialstyrelsen

SOU 2016:19. Barnkonventionen blir svensk lag. Stockholm: Socialdepartementet. Från http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2016/03/sou-201619/

SOU 2017:12. Att ta emot människor på flykt Sverige hösten 2015. Stockholm: Justitiedepartement. Från http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga- utredningar/2017/03/sou-201712/

Stretmo, L., & Melander, C. (2013). Får jag vara med? Erfarenheter från ensamkommande barn och ungdomar i Göteborgsregionen och arbetet med denna grupp. Forskningsrapport 2:2013. Göteborg: FoU-Väst. Tillgänglig:

http://grkom.se/download/18.415b48a314276a8b9a7e37e/1387374156436/2013_far_jag_vara _med.pdf

33

Styhre, A. (2009). Byråkrati: teoretiker, kritiker och försvarare. (1 uppl.) Malmö: Liber. Svensson, K., Johnsson, E. & Laanemets, L. (2008). Handlingsutrymme: utmaningar i socialt arbete. (1 uppl.) Stockholm: Natur & kultur.

Tham, P. (2007). WhyAreTheyLeaving? Factors Affecting Intention to Leave among Social Workers in Child Welfare. British Journal of Social Work, 37 (7). Sida 1225-1246. Doi: 10.1093/bjsw/bcl054

UNICEF Sverige (2009). Barnkonventionen: FN:s konvention om barnets rättigheter. Stockholm: UNICEF Sverige.

Vetenskapsrådet (2011). God forskningssed. Stockholm: Vetenskapsrådet.

Wernesjö, U. (2014). Conditional Belonging: Listening to Unaccompanied Young Refugees Voices. (Doctoral thesis, Digital Comprehensive Summaries of Uppsala Dissertations from the Faculty of Social Sciences, 93). Uppsala: Acta Universitatis Upsaliensis. Tillgänglig: http://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:689776/FULLTEXT01.pdf

34

Bilaga 1 - informationsbrev

Informationsbrev

Undersökning om socialsekreterares beskrivning och hantering av etiska dilemman i arbetet. Hej! Vi är två studenter vid namn Bejan Galib och Ensar Gashi, som läser termin sex inom socionomprogrammet på Örebro universitet. Vi vill göra en undersökning kring

socialsekreterares beskrivning och hantering av etiska dilemman i arbetet med ensamkommande barn.

Syfte

Då det inte finns många nationella studier som belyser etiska dilemman inom socialt arbete, är syftet med föreliggande studie att öka kunskapen inom området. Föreliggande studie är en vinjettstudie, där respondenterna till en början tilldelas ett påhittat etiskt dilemma i syfte att de ska beskriva tillvägagångssättet vad gäller att hantera dilemmat. Därefter kommer följdfrågor att ställas i syfte för att få en djupare förståelse för socialsekreterarnas beskrivningar.

Tillvägagångssätt/studiens resultat

Vad gäller tid och plats för intervjuerna, kommer vi att ta hänsyn till dina önskemål som respondent. Dock önskar vi helst att genomföra intervjuerna vecka 15 och 16 för att studien ska kunna bli färdigskriven i tid. Intervjun beräknas ta cirka 30 minuter. Vidare kommer intervjuerna att spelas in för att sedan kunna transkriberas. När studien är färdigskriven kommer inspelningarna att raderas, detta då intervjuerna endast ska nyttjas till föreliggande studie. Inspelningsmaterialet kommer att förvaras i ett låst skåp, så att inga obehöriga kan få tillgång till materialet. Deltagandet i studien bygger på frivillighet och du kan när som helst avbryta din medverkan. Du som respondent är anonym i studien och intervjun kommer inte att kunna kopplas till dig. Materialet kommer att presenteras i en uppsats. Uppsatsen kommer att finnas tillgänglig på nätet så att allmänheten kan ta del av den. Du som respondent kan få uppsatsen skickad till dig om du så önskar.

Vi hoppas att du vill delta i vår studie.

Återkom med svar till oss vad gäller din medverkan på mejl eller via telefon Med vänliga hälsningar

Bejan Galib och Ensar Gashi Vid frågor, vänligen kontakta oss.

Bejan Galib Ensar Gashi 0707-4306966 072-8643993

Bejangalib@outlook.com Ensar_fotboll@hotmail.com Handledare: Moa Wahlquist

moa.wahlqvist@oru.se

Örebro universitet – Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete

Härmed samtycker jag till att delta i studien

35

_______________ ____________

Namn Datum

36

Bilaga 2 - Intervjuguide

Arbetsuppgifter

· Hur länge har du varit verksam inom socialt arbete? · Vad har du tidigare arbetat som?

· Hur länge har du varit verksam som socialsekreterare inom enheten för ensamkommande barn?

· Vilka arbetsuppgifter har du i din roll som socialsekreterare? · Hur skulle du beskriva en vanlig dag på jobbet?

· Har ni några organisatoriska riktlinjer som ni måste förhålla er till? · Hur upplever du att riktlinjerna påverkar dig i ditt arbete?

· Hur upplever du att det lagrum som du arbetar utifrån påverkar ditt arbete?

”FALLET”

Abdi är 14 år gammal och kom till Sverige under flyktingströmmen 2015. Han kommer ursprungligen från Marocko och kom till Sverige som ensamkommande barn efter att hans föräldrar gått bort. Socialtjänsten i Abdis anvisningskommun beviljade honom en

familjehemsplacering i ett konsulentstött familjehem. Detta då kommunen under

flyktingströmmen inte hade plats på de egna hvb eller familjehem och var tvungna att anlita ett konsulentstött familjehem. Socialtjänsten hann på grund av den höga arbetsbelastningen 2015 inte att utreda det konsulentstödda familjehemmet. Istället litade man på konsulenternas utredning tills kommunen hade tid att upprätta en egen utredning. Abdi har sedan nästan två år tillbaka bott på det konsulentstödda familjehemmet och han uppger att han är nöjd med sin boendesituation. Då antalet ensamkommande barn och ungdomar minskat i Sverige idag i jämförelse med 2015, har kommunen lediga platser på både hvb-hem och kommunala familjehem. Det minskade antalet ensamkommande barn och ungdomar har även lett till att arbetsbelastningen för socialtjänsten minskat, vilket innebär att en egen utredning av familjehemmet kan upprättas. Under utredningen framkommer det att familjehemmet som tidigare beviljats inte är lämpligt. Detta då det framkommit att familjehemsföräldrarna förekommer i belastningsregistret på grund av våldsbrott. Den egna kommunen har nu tagit beslut om att placera Abdi i deras egen regi, detta då utredningen visar att det kan vara skadligt för Abdis hälsa och utveckling att bo kvar i familjehemmet, samtidigt som det finns platser i de egna hvb hemmen. Abdi vägrar att flytta från hans nuvarande boendesituation och uppger att han kommer att skada sig själv om en flytt blir aktuell.

·

Svårigheter i arbetet

Om du som socialsekreterare ställs inför denna situation, hur skulle du resonera och handla?

· Vilka begränsningar upplever du i hanteringen av fallet? · Hur hanterar ni sådana begränsningar på din arbetsplats?

· Om du kommer i kontakt med svåra ärenden i ditt arbete som socialsekreterare, har ni på din arbetsplats någon mall eller riktlinjer att utgå ifrån?

· Om din chef skulle motsätta sig ditt förslag till beslut, hur tror du det hade påverkat ärendegången?

·

Barnperspektivet

Upplever du att barnperspektivet och din organisations riktlinjer och regler någon gång

37

· Upplever du att det går att vara lojal mot överordnade i din yrkesutövning, samtidigt som du beaktar barnperspektivet?

· Har du någon yrkesverksam som du resonerar kring dina idéer med? · Har du någon önskan om hur hanteringen av svåra ärenden ska utföras? · Tror du att det är möjligt att din önskan ska kunna genomföras i praktiken?

Related documents