• No results found

I detta kapitel diskuteras kunskapsbidrag, studiens utformning och vad resultatet demonstrerar samt hur väl syftet är uppnått och eventuella möjligheter att vidareutveckla studien.

6.1. Studiens resultat och utformning

Mitt kunskapsbidrag är att samarbetet med deltagarna genom co-designmetoden Say, Do and Make gav mig en tydlig uppfattning om hur målgruppens arbetsdag ser ut, hur de drabbas av stillasittande och hur de agerar för att förändra situationen. Samarbetet underlättade möjligheten till fördjupning kring problemområdet och att ta fram en anpassad designlösning. Dessutom anser jag att det finns ett behov att minska stillasittande för just denna målgrupp. Intervjuerna med sjukgymnasterna fördjupade min kunskap om hur stillasittandet påverkar människor mentalt och fysiskt samt hur

38

det påverkar människan prestanda på arbetsplatsen. Då hade resultatet blivit annorlunda. Nedan beskrivs lösningen i jämförelse med den fakta som tidigare presenterats:

• Erikssons modell visar hur en förbättrad sittställning ska se ut för

människan framför skrivbordet. Detta har tydligt respekterats då lösningen ger användaren den korrekta kroppsformen vid användning som Eriksson visar i sin modell.

• Den psykologiska fenomen Locus of Control kan relateras till deltagarnas beteende under studiens gång då samtliga personer som tillfrågades valde att delta och visade en hög grad av motivation och engagemang inför att ta fram en lösning till stillasittandet.

• Kontorsmiljön var en viktig faktor för denna studie då produkten ska användas i en kontorsmiljö. Det var viktigt att designlösningen var

utformad så att den kunde passa in i olika typer av kontor, t.ex. att den var bärbar, eller att den inte behövde fästas vid golvet eller väggen. Det var även viktigt att den skulle få plats under de flesta typer av skrivbord och på så sätt inte kräva någon förändring i kontorets uppbyggnad, så som flytta på skrivbord eller möblera om.

• Fysisk rörelse är en viktig faktor, specifikt för människor som jobbar på kontoret. I teorierna nämns en variation av rörelser som t.ex. att stå upp och arbeta eller att utföra ständiga underöverkroppsrörelser under arbetet. Lösningen som presenteras i denna studie möjliggör inte rörelser i den omfattningen, eftersom det är viktigt att användaren håller kvar sitt fokus och koncentration på arbetet vid användning av designlösningen.

Lösningen ger användaren möjligheten att ändra sin sittposition i underkroppen i tre olika sätt utan att påverka överkroppen.

39

• Under processens gång följdes steg för steg de normer Say, Do and Make- metoden har. Tyvärr hade endast deltagare B möjlighet att testa de två fysiska prototyperna under en vecka, då övriga deltagare var på tjänsteresa. Det hade varit önskvärt att få åsikter från samtliga deltagare och denna omständighet kan ha påverkat slutresultat för designlösningen.

Metodgenomförandet kunde bli mer komplett om samtliga deltagare hade testat prototypen.

6.2. Hur väl är syftet uppnått?

En del av syftet med studien var att hitta ett sätt att minska stillasittande och undersöka hur man kan ändra på det. Denna del av syftet är uppnått genom intervjuerna med fysioterapeut X och Y. Frågeställningen var hur studien kunde ta fram en produkt som bidrog till en mer varierad sittposition. Även detta uppnåddes, även om det endast handlade om positionen på underkroppen. Det hade varit bra att ta fram en lösning som ändrar hela kroppens sittposition eller överdelen av kroppen, då det visade sig att kroppsbesvär p.g.a. stillasittande arbete även drabbar nacke, rygg och axlar. Men ändå till sist valde jag att göra bara underkroppen. Storleken kn vara stpr för att få plats i en ryggsäck eller under visa skrivbord. Det hade också varit möjligt att ta fram en produkt i form av en miniplattform (se illustration 2 i figur 15) som nämndes under avsnitt

4.4.1 Resultat av konceptualisering, just för att kunna öka rörelsen hos kontorsarbetare

medan de jobbar. Om man tar hänsyn till ett bredare perspektiv kan produkten användas i t.ex. en skola, universitet eller utomhus av studenter eller människor som drabbas av stillasittande på flygplatser eller tågstationer.

6.3. Vidareutveckling av studien

Det finns flertal studier som behandlar stillasittandets påverkan på personer och undersöker möjligheten att minska kroppsbesvär på olika sätt. Denna studie kan användas som referens för att hitta ytterligare lösningförslag som minskar

stillasittandet på kontoret. Designlösningen är hopvikbar och kan placeras i exempelvis en handväska, vilket existerande produkter som beskrivs under marknadsanalysen inte kan. Vikten är minimal, vilket gör det lätt för användaren att transportera produkten

40

runt på kontoret. Efter produktutvärderingen med deltagarna diskuterades några idéer som gick att vidareutveckla om studien hade fortsatt. Dessa idéer presenteras nedan:

• Det hade varit relevant att ställa fler specifika frågor till sjukgymnasterna, istället för att låta dem styra en så pass stor del av intervjun. Dessutom hade det kunnat skapas en modell av kartong istället för lera, för att sedan låta deltagarna testa protyperna under en längre period.

• En bredare modell hade kunnat tas fram för att ge användaren möjlighet att ha benen mer särade istället för att ha dem så nära varandra som med den

befintliga produkten.

• En möjlighet skulle vara att ta fram en produkt som erbjuder fler än tre olika benpositioner och på så sätt möjliggör ännu mer variation i sittpositionen. • Det skulle kunna göras fler materialtester för att hitta material som har bättre

grepp.

Related documents