• No results found

I analysen har vi visat på vilka faktorer studenter vid Campus Norrköping ser som viktigast vid valet av framtida bostadsort samt på vilka sätt studenterna är förankrade i staden. I denna diskussion kommer vi vidare att gå in på det arbete som bedrivs i Norrköping med och gentemot studenter och hur detta skulle kunna utvecklas och förbättras. Vi kommer även att presentera våra lärdomar samt förslag på vidare forskning.

Som vi tidigare nämnt i uppsatsen kan vi se likheter mellan Richard Floridas idéer och hur Norrköping väljer att profilera sig samt vilka slags former av samverkan som sker i Norrköping. Att satsa på teknologi och en brygga mellan staden och världsledande forskning på universitetet, vilket sker på Norrköping Science Park, är något vilket Florida betonar som viktigt för en regions utveckling. Vi tror att NOSP:s arbete är mycket viktigt då det kan bidra med arbetsmöjligheter för studenter med spetskompetens i Norrköping. Vi ser det som vågat, men positivt, att från Norrköpings sida ta steget och gå från att vara en gammal arbetar- och industristad till att satsa på att vara världsledande inom visualisering. I denna utveckling är samarbete mellan näringsliv och LiU samt rekrytering av dessa studenter med spetskompetens och akademiker, en viktig del.

Forskning i uppsatserna Vad anser studenter vara en attraktiv stad? och Stanna eller flytta liknar den forskning som utförts i denna uppsats. Forskning som utförts på just universitetsstuderande vilken visar på att samarbete och kommunikation mellan studenter och näringsliv är mycket viktigt. Våra respondenter efterlyser fler möten, bättre kommunikation och en plattform där det finns möjlighet att interagera med näringslivet. Vi tror att det är väldigt viktigt för Norrköping att ta hänsyn till denna efterfrågan då det i denna undersökning visat sig att arbete är den uteslutande viktigaste faktorn vid valet av framtida bostadsort.

Onekligen bedriver Norrköpings kommun ett aktivt arbete med att nå ut till universitetsstuderande i Norrköping vilket nämndes i avsnittet Att vilja locka och behålla

studenter. Detta i form av en profilering som försöker attrahera unga blivande studenter men

också genom många olika former av samverkan och kommunikation med studenter. Trots kommunens insatser visar tendenser i vår undersökning på att vidare arbete bör bedrivas för att fler studenter ska se Norrköping som ett potentiellt val när det kommer till att välja bostadsort efter examen. Områden där studenter behöver få en ökad inblick är arbets- och bostadsmarknaden då det visat sig att många har en dålig uppfattning om just dessa områden.

Detta är ett arbete vilket skulle kunna bedrivas och utvecklas under exempelvis Kalasmottagningen eller kanske skulle de vara mer fruktbart att satsa på ett arrangemang liknande Kalasmottagningen för de studenter som befinner sig i slutskedet av sina utbildningar.

Att också utveckla frågor om kultur och nöjen är något som ses som önskvärt av många respondenter i likhet med att minska stadens sociala problem vilka orsakar oro och osäkerhet i Norrköpings stadsmiljö. Det arbete som bedrivs gentemot studenter måste också tydligare förankras hos studenter och de måste göras uppmärksamma om de former för samverkan, kommunikation och utbyte som redan finns. Informationen borde således i högre utsträckning florera i nätverk där studenterna finns, är aktiva och i nätverk de känner sig bekanta med.

Det finns idag många förbättringsområden vilka skulle kunna utvecklas för att göra Norrköping mer attraktiv för studenter men det kan också vara så att förbättringar i vissa fall är fruktlösa. Fruktlösa i den bemärkelsen att mobilitet i sig är en naturlig del av studenters liv och att Norrköping bara är en transitplats i livet för många studenter. Att studenter flyttar både när de påbörjar och avslutar en utbildning är något som vi kunnat påvisa i denna uppsats, något som också styrks av livscykelteorin. De studenter vi upplever som viktigast att arbeta med och gentemot är de som vill stanna kvar, då det är viktigt att erbjuda dessa redskap för att faktiskt kunna ta beslutet om att stanna kvar, samt den grupp som har dålig kunskap om förutsättningarna i Norrköping.

Enligt teorin om insider-advantages har vi kunnat påvisa att de studenter som är förankrade i staden, utanför det som tillhör deras studentliv, är mer benägna att stanna kvar efter avslutade studier än de som inte är förankrade. Att skapa en förankring i staden samt en identitet utanför studentlivet är alltså viktigt och detta kan göras genom att involvera studenter i sådant som inte bara rör studentfrågor, utan även i sådant som rör Norrköping som stad. En mötesplats som Norrköpingsforum erbjuder en viktig chans för möten och påverkan men ytterligare arbeten som involverar studenter i frågor utanför studentlivet skulle förmodligen vara ännu mer givande. Exempelvis genom att göra norrköpingsstudenter mer engagerade i frågor som rör staden. Kanske behöver man ta hål på ”studentbubblan” och se till att studenter och lokalbefolkning, i högre grad kommunicerar och interagerar med varandra och att de involveras i samma arrangemang och projekt. Alla parter måste enligt vår mening jobba för att motverka en polarisering mellan universitet och staden för att se till att studenter blir en

naturlig del av Norrköpings stadsbild. Dessa parter bör enligt vår mening vara två krafter som tillsammans sporrar och driver varandra framåt i en regional utvecklingsprocess.

10.1. Lärdomar  och  vidare  forskning  

Denna undersökning har till skillnad från annan liknande forskning som bedrivits på norrköpingsstudenter inte fokuserat på frågor kopplade till studentlivet utan har istället fokuserat på livet utanför studierna. Vi har i denna undersökning fått en djupare inblick i hur studenterna upplever sitt liv i Norrköping utanför studentlivet, något vi haft en dålig uppfattning om innan vi påbörjade detta arbete. Vi har också fått en inblick i hur Norrköping arbetar med och gentemot studenter vid Campus Norrköping. Vi upplever också att vi fått en djupare inblick i vad studenter ser som bra och vad de saknar med Norrköping samt vilka områden som skulle kunna förbättras. Förbättringar vilka kan göra Norrköping till ett mer självklart alternativ vid valet av bostadsort.

Vidare forskning skulle kunna gå djupare in på vad exakt inom de olika faktorerna som är viktigt för norrköpingsstudenterna, då man på detta vis kan få en tydligare och mer utförlig bild av vad som är viktigast. Exempelvis skulle frågan om bostad kunna undersökas utifrån faktorer som handlar om tillgång, läge, prisklass, storlek med mera. Detta skulle kunna göras genom fokusgrupper eller intervjuer med studenter där man kan få personliga bilder, berättelser eller förklaringar, då enkäten som verktyg brister på denna punkt.

Related documents