• No results found

10. Slutsatser och diskussion

10.2 Diskussion i relation till socialt arbete

Utifrån tidigare forskning och ytterligare vad som framkommit i studien är det föga förvånande att arbetet med män som utövar våld i nära relation är komplext och att det saknas tydliga direktiv hur arbetet bör bedrivas. Studien baseras på både internationell och nationell forskning och resultaten mellan dem skiljer sig inte avsevärt, därför anser vi att studiens resultat även kan förstås i en svensk kontext. I studien framkommer att det är många faktorer som spelar in och försvårar inte bara männens förändringsprocess utan även att faktiskt söka hjälp från första början. Om samhället skulle ta ett större ansvar för dessa män och inte enbart fördöma dem utan även betrakta dem som en grupp i behov av stöd och hjälp skulle det kunna resultera i en reell reducering av mäns våldsutövande. I Sverige skulle detta kunna ske med hjälp av lagstiftning, ett exempel är införande av gruppen våldsutövare eller framförallt män som utövar våld som en grupp i behov av särskilt stöd och hjälp i 5 kap. SoL (2001:453). I och med det skulle kommuner vara skyldiga att upprätta verksamheter som riktar sig till dessa män och att erbjuda insatser i större utsträckning. Vidare skulle det utökade ansvaret också resultera i en mer systematisk organisering över hela landet samt att gemensamma riktlinjer och policys skulle utvecklas. Grundläggande för att kunna bedriva ett verksamt förändringsarbete är evidensbaserade metoder vilka i dagsläget saknas. Ett införande i SoL (2001:453) skulle ställa större krav på kunskapsfältet och således driva även forskningen framåt. Att införa män som utövar våld i nära relation som en grupp i behov av särskilt stöd och hjälp i 5 kap. SoL (2001:453) kan medföra en risk att skapa en samhällssyn som tar bort männens ansvarsskyldighet för sitt våldsutövande, dock behöver det ena inte nödvändigtvis utesluta det andra. De våldsutövande männen kan betraktas som en grupp i behov av stöd och hjälp och samtidigt hållas ansvariga för sina handlingar. Det finns även en risk att införandet skulle resultera i att resurser skulle tas från utsatta kvinnor och barn för att istället satsa på arbetet med våldsutövande män och detta är något som är av vikt att beakta. Detta kan vara ett

provocerande synsätt och förslag men i dagsläget centreras arbetet med våld kring konsekvenserna - att skydda och hjälpa de utsatta. Att bara fokusera på våldets konsekvenser kommer inte att kunna få mäns våld mot kvinnor att upphöra.

I dagsläget är det svårt att identifiera några effekter av våldsutövares behandling och inte heller någon reducering av mäns våld mot kvinnor i samhället, därför är det av vikt att även utveckla det preventiva arbetet. Ett preventivt arbete i Sverige kan med fördel bedrivas inom ramen för socialt arbete av exempelvis fältare, anställda vid familjecentraler samt kuratorer på skolor och ungdomsmottagningar. Delvis kan ett universellt preventivt arbete vara verksamt om det riktas mot barn och unga. Arbetet bör innefatta information om vad våld är samt var en kan vända sig för att få hjälp både som utsatt och utövare. Som tidigare nämnt kan det även vara av vikt att arbeta för att i tidig ålder främja pojkars förmåga till att uttrycka känslor och även i detta sammanhang kan flertal yrkesutövare inom socialt arbete vara behjälpliga. Problemet kan inte enbart åtgärdas genom insatser inom socialt arbete utan frågan är större än så - det handlar om rådande normer, föreställningar och framförallt dess påverkan gällande hur vi uppfostrar våra pojkar. Sammanfattningsvis bör det förebyggande arbetet utökas och i enlighet med regeringens förslag bör större fokus riktas mot orsakerna till våldet, detta är nödvändigt för att slutligen stoppa mäns våld mot kvinnor.

10.3 Metoddiskussion

Studiens metod har både begränsningar och förtjänster. Något som anses vara en begränsning är det få antal artiklar som inkluderats i studien. Andra sökord eller genomläsning av de större antal träffarna kunde ha resulterat i flera eller mer relevanta artiklar. Då sökningen resulterade i en viss mättnad kan det bero på att sökorden inte varit tillräckligt väl utformade och således begränsat vilka träffar sökningarna resulterade i. Det begränsade antalet artiklar och mättnaden kan även bero på att forskning utifrån våldsutövande mäns perspektiv är ett eftersatt område. Ytterligare något som kan ses som en begränsning är att resultatet är baserat på sekundära data. Av den orsaken har flertal citat inkluderats i studien för att säkerställa att det är de våldsutövande männens perspektiv som belyses. Dock kan detta vara problematiskt då forskarna som genomfört primärstudierna själva har valt vilken empiri som ska inkluderas, därför kan föreliggande studies resultat vara missvisande då relevant empiri möjligen har exkluderats. Vidare kan valet av citat som inkluderats i denna studie ha påverkats av vår förförståelse. Ytterligare något som kan vara en begränsning är att citaten i empirin översattes från engelska till svenska, trots ett omfattande arbete för att åstadkomma en sådan korrekt översättning som möjligt kan små subtila nyanser i språket missats. Att citaten är på svenska kan dock vara till fördel därför att det synliggör för läsaren hur vi har tolkat empirin. Det är även till fördel att redovisa citaten på svenska för läsbarhetens skull då det resulterar i att texten hänger samman och är konsekvent. Ytterligare en begränsning kan vara att enbart en aspekt ur maskulinitetsteorin valts för att analysera studiens resultat. Ett exempel är att begreppet makt inte inkluderades, vilket vanligtvis är ett centralt begrepp inom teorin. Att inkludera begreppet kunde eventuellt medfört andra viktiga resultat. Valet av den teoretiska avgränsningen kan ändå anses varit förtjänstfullt då studiens syfte och frågeställningar har varit möjliga att besvara. Även att syfte och frågeställningar har varit möjliga att besvara beror på att de har varit vägledande i studien och således kan den anses ha god validitet. En förtjänst med studien är att samtliga artiklar är vetenskapligt granskade, vilket indikerar att de är av god kvalitet. Ytterligare en förtjänst är det systematiska tillvägagångssättet i studien gällande datainsamling och tematisering av data. Då detta beskrivs utförligt i metodavsnittet finns således en transparens i tillvägagångssättet vilket stärker studiens reliabilitet.

Related documents