• No results found

Diskussion

In document Naturligt lärande (Page 30-34)

Syftet med vår studie var huvudsakligen att undersöka varför föräldrar väljer att placera sina barn på uteförskola och vad det är som gör att pedagoger väljer att ha det som arbetsplats. Vi ville även ta reda på om båda parter var nöjda med valet och den pedagogiska verksamheten, och vilka fördelar eller nackdelar de kunde se.

Vår studie har varit intressant ur många olika perspektiv. För vår del framför allt för att som pedagog veta och kunna tillgodose de förväntningar och krav som föräldrarna har när de väljer uteförskola till sina barn. Det som gjorde att vi kunde genomföra vår studie var att alla medverkande föräldrar och pedagoger har varit positiva och gärna har delat med sig av sina tankar, kunskaper och erfarenheter. Vi kunde märka att speciellt pedagogerna var väl insatta i verksamheten. Genom att vi besökte förskolorna och genomförde intervjuerna där, fick vi se och ta del av flera olika verksamheter vilket för oss var intressant och lärorikt. Vi har valt att dela in diskussionen under samma teman som i kapitlet om tidigare forskning men även lagt till en rubrik kritisk reflektion/fortsatt forskning.

5.1 Natur

Vi har fått fram att föräldrarna ville att barnen skulle lära sig att vara ute och lära sig om naturen. De ville ge sina barn en sund livsstil. Vi förstår deras tankegång men eftersom vi har analyserat vår studie genom ett barnperspektiv har vi diskuterat om föräldrarna gjort valet för just detta barnets bästa eller ur ett föräldrarperspektiv. Ett exempel från vår studie var en förälder som menade eftersom deras barn var på uteförskola hela veckan behövde föräldern inte själv vara ute med barnet på fritiden. Vi kan tillägga att denna förälder påpekade att hon inte själv hade det intresse och därför ville att barnet skulle få intresset genom att gå på uteförskola. Vi tycker det är konstigt att det är så viktigt för henne att barnet får denna livsstil och undrar varför hon inte själv ändrar på sin i så fall. Vi menar att det är viktigt att barnet får förankra sina erfarenheter från förskolan i hemmet. I detta fall menar vi att barnet går miste om det. Ett annat exempel

31

från vår studie är föräldern som tog upp att hon haft sitt barn på en uteförskola och varit nöjd med den under alla år. När barnet började i skolan uppmärksammade hon att barnet fick ett brinnande intresse för att pyssla. Föräldern menade att hon valt uteförskola för att barnets bästa men tvivlar nu på om hon gjort rätt val. Föräldern är pedagog vilket vi menar kan göra att hon ser fallet från ett annat perspektiv som föräldrar vanligtvis inte reflekterar över. Oavsett vilka tankar och åsikter föräldrarna har menar vi att barnets behov måste sättas i första hand och ur ett barnperspektiv kanske inte uteförskolor passar alla barn.

5.2 Hälsa

Innan vi började med vår undersökning antog vi att den främsta anledningen till valet skulle vara hälsan. Det visade sig att de flesta pedagoger tog upp fördelen med att barnen och pedagogerna håller sig friska. Vi har diskuterat fram och tillbaka om det endast är en fördel för barnet att sällan vara sjuk. Kanske behöver barnet förkylningar och andra sjukdomar för att bygga upp sitt immunförsvar. Som vi tidigare tagit upp menar en del föräldrar att finmotorikens utveckling inte främjas i den utsträckning som förväntas. Det här motsäger pedagogerna och menar att finmotoriken tränas lika bra på uteförskolor som på andra förskolor . Som vi tog upp i analysdelen så försvarade en pedagog en annan förskola som hon inte ens kände till när vi tog upp missnöjet från en förälder angående finmotorik. Intressant är att hon tar andra i försvar utan att hon vet hur det förhåller sig. Vi menar att föräldern själv kan vara pedagog och hennes missnöje kan vara befogat.

5.3 Pedagogik

Erfarenheten som vi fått från pedagogerna som medverkat i vår studie säger att utomhuspedagogik ligger i tiden och de ser inga problem med att arbeta efter den reviderade läroplanen (2010) för förskolan. Många av pedagogerna som medverkade i vår studie har sedan länge varit aktiva medlemmar i frilufsfrämjandet. Vi kunde se att det fanns ett stort engagemang hos pedagogerna vilket kan hänga samman med att de

32

har naturen som intresse. Deras stora engagemang påverkar deras pedagogiska syn och menar att friheten som utomhuspedagogik ger passar alla barn. Vår erfarenhet som vi fått genom vår verksamhets förlagda tid under utbildningen säger att vissa barn behöver en strukturerad verksamhet för att vara lugna och känna sig trygga. Vilket det inte får om det är för mycket frihet i verksamheten. En annan reflektion från vår studie är att en förälder saknade specialpedagog till sitt barn. Ingen pedagog som vi intervjuat har nämnt någonting angående specialpedagogik. Detta menar vi är ytterligare ett exempel på att uteförskolor inte är lämpliga för alla barn. Det vi funderar på är hur det skulle fungera med ett rullstolsbundet barn eller ett hörselskadat/synskadat barn.

5.4 Förväntningar

Av resultatet från intervjuerna kan vi se att alla till stor del är nöjda med sina val och med den anknytande verksamheten. Både föräldrar och pedagoger var väldigt positiva gällande både att lämna sina barn och att arbeta på uteförskolan.

”Barnen ska lära sig om naturen. De ska vara ute mycket, växa upp ute och lära sig leka ute”

Citatet ovan är från en förälder i vår studie. Erfarenheten vi fått under studien säger att det lika bra kunde varit en pedagog som sagt det. Vi tycker att det är en bra beskrivning av föräldrars och pedagogers förväntningar gällande uteförskolan. Som vi har visat finns dock anledning att ställa sig kritiska om uteförskolor är så bra för alla barn. Vi har i tidigare forskning försökt få fram om det finns några negativt med utomhuspedagogik men inte funnit något.

5.5 Kritisk reflektion och fortsatt forskning

Vi har tillsammans resonerat om det alltid är så bra med uteförskolor och skulle vidare vilja forska i ämnet. Det vi skulle vilja undersöka vidare är hur barnen på uteförskolor påverkas socialt genom att vistas så mycket i naturen jämfört med barn som har sin förskola i centrum med en traditionell förskolegård. Kanske är fördelarna med

33

uteförskola överskattad och rider på vågen med vinsten att vara ute. Med detta menar vi att vanliga förskolor som är ute mycket kan vara lika bra och kanske till och med bättre ur ett barnperspektiv.

34

In document Naturligt lärande (Page 30-34)

Related documents