• No results found

Diskussion och slutsats

Vår grundläggande problemställning var följande:

Hur säkert är Cloud Computing? Vad är de största problemen inom säkerheten och vad kan man göra för att övervinna dessa hinder?

Hur påverkas prestandan på programvara som körs genom moln jämfört med program som körs lokalt? Går det att se några större för- och nackdelar med att köra molnbaserade servrar jämfört med lokala?

Frågorna besvarades genom att testa fördröjning och dataöverföringskapacitet mot en lokal server och en molnserver samt genom att genomföra en studie i de säkerhetsproblem som finns i Cloud Computing. Inom de både områdena, framförallt inom säkerhet, fanns det rikligt med litteratur och information som kunde användas. Mycket av litteraturen vi hittade var dock riktad enbart mot företag och tog inte upp många av de problem som finns inom Cloud Computing. Det gällde därför att vara kritisk mot litteraturen som användes.

Efter att ha studerat säkerheten inom Cloud Computing har vi kommit fram till att många av säkerhetsbristerna som existerar är gamla problem, men nya har uppstått så som fate- sharing (avsnitt 3.1.2.1) och ändringar i IP-adresser (kap 3.1.2.2). Det finns många legala- och integritetsaspekter, så som var data lagras och vilka lagar som gäller för den regionen, samt hur personlig datainformation hanteras. Det kan även vara riskabelt för företag att lagra sin data hos molntjänsteleverantörer som har hand om data för fler kunder. Skulle något hända för en kund hos en molntjänsteleverantör kan det komma att drabba alla kunder.

Tredjepartsgranskning är en lösning till problemen, där en tredje part granskar de säkerhetsrutiner som finns hos en leverantör av molntjänster (kap 3.1.3.1). En annan lösning för att hålla data säker är att använda kryptering. Detta kan göras på egen hand eller hanteras av molntjänsteleverantören (kap 3.1.3.2). För att lösa de legala problem som finns hade det varit fördelaktigt med ett större internationellt samarbete för att få fram bättre lagar.

Eftersom det är en relativt ny teknologi är det svårt att säga huruvida säkert det är jämfört med andra tekniker. Då det är ett fritt definierat begrepp beroende på vem som tillhandahåller tjänsterna är det till stor del beroende av leverantörerna att ha en god säkerhetsstandard. I framtiden kan det vara fördelaktigt att se en säkerhetsstandard växa fram för Cloud Computing. Det är även upp till användaren att vara påläst om vilka brister det finns och välja noggrant bland de alternativ som finns. Leverantörerna måste även bli bättre på att informera sina kunder om vilka brister de har och vad de vill göra åt dem.

Hur prestandan påverkas av att använda en molnserver istället för en lokal server beror på en rad faktorer. Våra tester visade på att det var högre fördröjning mot en molnserver, vilket

32

påverkar prestanda negativt. Dock var inte fördröjningen såpass hög att någon skillnad märktes jämfört med om en lokal server används. Detsamma gäller vid överföringskapacitet; ungefär samma överföringshastighet uppmättes vilket visar på att prestandan inte påverkas avsevärt mycket. Dock var överföringen mindre stabil vid högre överföringshastigheter. Eftersom testerna enbart gjordes mot en speciell server som är lokaliserad på Irland kan inga direkta slutsatser dras. Dock vet vi att avståndet och vilken väg datapaketen tar har stor betydelse då fördröjningen blev mindre då vi testade hemifrån och överföringshastigheten högre när den lokala servern användes. Därför blir prestandan bättre desto närmare servern är klienten samt om datapaketen tar kortast möjliga väg. Det är därför viktigt att välja en molnserver som är lokaliserad nära klienten för att få ut maximal prestanda. Är till exempel molnservern lokaliserad i USA och klienten i Sverige kommer inte prestandan bli lika bra som om servern finns i till exempel Danmark. En annan faktor som också har stor betydelse är, som tidigare nämnt i avsnitt 2.2.4 och 4.5, uppkoppling. Används en lokal server kommer överföringshastigheten vara så snabb som det interna nätverket tillåter, men används en molnserver är det uppkopplingen mot Internet som avgör hur snabb överföringen kommer att vara. Det är därför av stor betydelse att ha en snabb och stabil internet-uppkoppling ifall en molnserver skall användas och hög prestanda efterfrågas.

Fördelar med att använda en molnbaserad server är bland annat att det är lätt att starta upp, skala upp och ner efter behov, betalning sker enbart baserat på användning, och finns det ont om plats för lokala servrar kan molntjänsteleverantören ta hand om det problemet. Beroende på olika faktorer är det svårt att garantera maximal prestanda vid användandet av en molnbaserad server. Det finns även många orosmoment inom säkerheten som inte finns på samma sätt vid användandet av en lokal server.

33

5.1 Vidare studier

Det behöver genomföras fler tester mot andra molntjänsteleverantörer samt fler tester av andra molntjänster då prestanda är ett viktigt element som måste testas grundligt. Vidare kan även routingens inverkan på prestandan testas för att säkerställa så god routing som möjligt. Tester inom säkerhet kan genomföras där olika säkerhetsbrister testas. Det finns mycket material inom molnsäkerhet, av den anledningen fick vi i denna rapport inte med allt och därför kan ytterligare litteraturstudier genomföras. Det sker även en kontinuerlig utveckling av molnet, varpå prestanda och säkerhet kommer påverkas. Det gäller därför att testa kontinuerligt för att säkerställa så god utveckling som möjligt.

Ett annat intressant studieområde hade varit att jämföra olika företags reklamartiklar med forskrningsartiklar för att på så sätt ta reda på hur företagen bemöter de problem som finns inom Cloud Computing.

34

Related documents