• No results found

Diskussion och reflektion

I detta kapitel diskuterar vi den metod som vi använt oss av i denna studie. Vi reflekterar även kring undersökningens resultat samt ger vår syn på begreppen inkludering och segregering i en skola för alla.

Vi valde att använda oss av intervjuer då vi anser att ett kvalitativt empiriskt material är av stor vikt i detta arbete. Möjligheten att ställa följdfrågor samt att få en personlig kontakt med de deltagande pedagogerna var av stor betydelse för oss. En av de

intervjuade personerna har genom tidigare möten inspirerat oss att utföra denna studie. Pedagogen i fråga benämns som Gertrud i texten. Med hjälp av henne har vi fått kontakt med ytterligare två pedagoger som vi intervjuat.

När vi påbörjade vårt arbete insåg vi att det fanns fördelar med ett mer kvantitativt insamlande av material i form av enkäter då vi på detta sätt skulle kunna få ett bredare perspektiv. Det visade sig dessvärre att det var svårt att engagera pedagoger ute på fältet och intresset för vår undersökning samt att svara på vår enkät var mycket litet trots att vi erbjöd pedagogerna total sekretess. En e-post skapades där formuläret fanns inlagt, pedagogerna blev kontaktade via sin e-post och ombads att gå in på den nya e-posten med det lösenord som de fick av oss. På så sätt kunde alla svara på formuläret genom den skapade e-postadressen utan att vi visste vem som skickat vilket svar. Trots detta var alltså intresset svalt och vi har i vårt arbete endast kunnat använda ett fåtal enkätsvar. Detta medförde att vår undersökning blev mindre omfattande än vi till en början hade hoppats. I efterhand är vi dock nöjda med vår empiri då vi har haft

möjlighet att fördjupa oss i vårt material i en större utsträckning än vi hade kunnat göra om vi hade haft ett större empiriskt material.

Vår syn på begreppet en skola för alla är att det i dagens skola inte finns en skola för

alla. De finns en skola för alla, men utbildningen formas inte efter vissa elevers behov

utan eleven får snarare forma sig efter utbildningen i skolan och försöka prestera med de resurser samt hjälpmedel hon eller han får tillhanda. Vi ser pedagoger som så gärna vill hjälpa elever i behov av stöd men att tiden inte räcker till, när tiden inte räcker till börjar självförtroendet svikta och sedan försvinner intresset för dessa barn någonstans på vägen. Vi anser att förändringen måste börja i grunden, på lärarutbildningen, så att fler

pedagoger får kompetens att handleda elever i behov av särskilt stöd, men även elever med diagnoser så att eleverna inte behöver segregeras utan får vara kvar i sin grupp men få utbildningen anpassad efter sina behov.

Detta har varit en mycket intressant och givande forskningsområde. Vi hade gärna forskat vidare i ämnet, speciellt om hur lärarutbildningen är utformad runt om i Sverige när det gäller att utbilda blivande lärare i specialundervisning men även att forska om elevassistentens och deras utbildning.

37

Referenslista

Arbetsförmedlingens Platsbank http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Hitta-lediga-jobb/Sok-jobb- i-Platsbanken/Platsbanken-arbetsort.html?url=- 123388378%2FStandard%2FSokFritext%2FSokFritext.aspx%3Fq%3Ds%28t%2 8elevassistent%29%29sp%2867%29sr%281%29c%2888858A94%29%26ps%3D &sv.url=12.5c31f22411dd2c5931280001445 (Läst 19.09.2010)

Asmervik, Sverre, Ogden, Terje & Rygvold, Anne-Lise (2001) Barn med behov av

särskilt stöd. Lund: Studentlitteratur AB

Brodin, Jane & Lindstrand, Peg (2004) Perspektiv på en skola för alla. Lund: Studentlitteratur AB

Danielsson, Lennart & Liljeroth, Ingrid (1996) Vägval och växande: Förhållningssätt,

kunskap och specialpedagogik för yrkesverksamma lärare. Stockholm: Liber

Emanuelsson, Ingmar (2004) Integrering/inkludering i svensk skola. Tössebro, Jan (2004). Integrering och inkludering. Lund: Studentlitteratur AB

Granström, Kjell (2003) Ensamt arbete i stora klasser

http://www.fof.se/tidning/2003/7/ensamt-arbete-i-stora-klasser(Läst 19.09.2010)

Greene, Ross W(2009) Vilse i skolan. Lund: Studentlitteratur AB

Hartman, Sven (2003) Skrivhandledning för examensarbeten och rapporter. Stockholm: Kultur och Natur

Isaksson, Christer (2000) En skola för alla? På jakt efter det nationella uppdraget.

Lärarnas Riksförbund granskar den svenska skolan. Stockholm: Wahlström &

Widstrand

Johansson, Bo & Svedner, Per Olov (2006) Examensarbetet i lärarutbildningen.

Utbildningsdepartementet. (1994). Läroplan för det obligatoriska skolväsendet. Lpo 94. Stockholm: Utbildningsdepartementet.

Löwenborg, Lars & Gíslason, Björn (2003) Lärarens arbete. Stockholm: Liber Myndigheten för skolutveckling (2007) Forskning om lärares arbete i klassrummet Stockholm, Myndigheten för skolutveckling

Myndigheten för skolutveckling (2005) Elever som behöver stöd men får för lite. Stockholm: Myndigheten för skolutveckling

Nilholm, Claes (2007) Perspektiv på specialpedagogik. Lund: Studentlitteratur AB Nilholm, Claes (2006) Inkludering av elever ”i behov av särskilt stöd”- Vad betyder det

och vad vet vi? Stockholm: Myndigheten för skolutveckling P1 Kaliber

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=2048483 (Läst

19.09.2010)

Patel, Runa & Davidsson, Bo (2003) Forskningsmetodikens grunder. Lund: Studentlitteratur AB

Rapp, Stephan (2006) Är en skola för alla? Stockholm: Norstedts Juridik AB Skolverket (1998) Elever i behov av särskilt stöd. Stockholm: Skolverket

Skolverket (2006) Lusten och möjligheten - om lärarens betydelse, arbetssituation och

förutsättningar. Stockholm: Skolverket

Tranquist, Helene (2009) Vad är Collaborative Problem Solving? Stockholm: Pedagogiskt perspektiv AB

39 Bilaga 1

Hej!

Vi är två lärarstudenter som studerar på Malmö Högskola. Vi läser nu sista terminen med

huvudämnet Barn och ungdomsvetenskap och skall skriva vårt examensarbete. Vi har valt att skriva om ”En skola för alla” ur ett lärarperspektiv. Kort förklarat tittar vi på vad lärare anser om

begreppet, hur de arbetar med barn i behov av särskilt stöd, vilket stöd eller resurser de har att tillgå samt om deras kompetens att undervisa barn i behov av särskilt stöd eller barn med diagnoser är tillräcklig.

Vi hade nu varit tacksamma om du kan tänka dig att svara på några frågor om detta, frågorna tar endast tar några minuter. För att du skall kunna vara anonym har en mail skapats,****, där

lösenordet är ***. Där finns ett förberett mail i inkorgen, klicka på mailet och tryck Svara. Nu kan du svara på frågorna och skicka. Mailet hamnat då i vår inkorg.

Tack för din medverkan!

Bilaga 2

Berätta gärna hur länge du arbetat som lärare, lite kort om din utbildning/kompetens och vilken årskurs du undervisar i nu.

1. Vad innebär begreppet ” en skola för alla” för dig?

2. Har du elever i din nuvarande klass som är behov av särskilt stöd? Om ja, vilka särskilda behov finns det i klassen?

3. Har du tidigare haft elever i behov av särskilt stöd i din klass? Om ja, hur ser du på det så här i efterhand? Gick de bra, fick du de stöd du behövde? Om nej, varför?

4. Om du har, eller har haft elever i behov av särskilt stöd, anser du då att elevens utbildning anpassats efter dess behov? Om ja, hur har de anpassats? Om nej, hur har de inte anpassats?

5. Enligt Skolverket ”Elever i behov av särskilt stöd” (1998:7) skall i första hand stödet ges inom den ramen för den klass eller grupp som eleven går i. Om detta ges, men det framkommer att det inte är tillräckligt med hjälp för att eleven skall nå målen, hur går ni till väga då?

6. Hur ser du på tillgången på resurser på din skola?

7. Har du blivit beviljad elevassistent/annan fysisk hjälp? Om ja, vilken hjälp? Om nej, varför?

8. Om du blivit beviljad elevassistent. Anser du att elevassistenten har tillräckligt med kompetens för att kunna ta hand om elever med behov av särskilt stöd?

9. Anser du att du har tillräckligt med kompetens för att undervisa barn i behov av särskilt stöd? Om ja, varför? Om nej, varför?

Related documents