• No results found

10.1 Diskussion

Under det visuella framtagandet av webbapplikation har flertal val gjorts gällande design. Då det inte finns något rätt och fel för designval i praktiken utan anpassning måste ske till varje sammanhang och användningsområde, utgick vi från kraven från beställaren som vi

kombinerade med lämpliga val för den visuella framställningen av den befintliga data som fanns. Vilket gjordes genom överväganden av mest lämpliga alternativ från det teoretiska underlaget för att kunna säkerställa att rätt val har gjorts i enlighet med studiens syfte. För att skapa en användbarhet som underlättar för användaren att effektivt kunna tolka data krävs det både kunskaper och en noggrann kravinsamling för att ta reda på hur utvecklingsprocessen kan bidra till bästa resultat, vilket design science, Steve Krug, Jakob Nielsen, Rick Borup och Stephen Few bidrog med. Vi anser att med hjälp av våra metoder och teorier utvecklat

webbapplikationen på ett visuellt användbart sätt lämpat efter beställarens krav vilket vi kunnat mäta med hjälp av expertutvärderingarna. Detta har bidragit till att kunna besvara studiens frågeställning.

Den visualisering som skapats har ansetts vara användbar utifrån de resultat vi fått från expertutvärderingarna. De visuella valen har grundats i teori men för att kunna anpassa webbapplikationen till den miljö där den ska användas har många överväganden gjorts.

Gällande färgval har vi prioriterat tydlighet framför tilltalande design, detta är något som kan motiveras genom att den bör anpassas till miljön där webbapplikationen ska användas. Då den används inom produktion där det inte finns utrymme för misstolkningar eller otydlighet och att en snabb överblick kan göras, är det av stor vikt att det är tydliga färgskillnader.

Det är även en utmaning att få viktig information och innehåll tillgängligt på en och samma sida samtidigt som sidan inte ska vara för informationstät eller att användaren ska behöva navigera för att ta del av sammanhängande information. Under utvecklingens gång har många överväganden gjorts om vilken information som är nödvändig och hur den kan komprimeras till effektiva grafer och diagram som visar den data som användaren behöver. Lösningen på detta var att undvika överflödig text samt att sammanställa data i grafer och diagram som endast är nödvändiga för att få en överblick och placera mer detaljerad information på andra

sidor som användaren enkelt kan navigera till vid behov.

Det som framkom under observationerna men även expertutvärderingarna var att olika delar av visualiseringen i webbapplikationen prioriteras efter användningsområde beroende på vem som använder webbapplikationen, vilket ställde krav på det visuella framställandet. Det är där av vikt att ha i åtanke att användare har olika synpunkter gällande användbarheten av det visuella framställandet. Vilket även kan diskuteras då vi är medvetna om att användbarheten av visualiseringen skulle kunna mätas i större utsträckning ju fler expertutvärderingar som utförs, tyvärr var detta inte möjligt på grund av tidsbegränsningen för denna studie. Tack vare expertutvärderingarna samt feedback från beställaren har många nya förbättringar kring visualiseringen och dess användbarhet kunnat identifieras.

Vissa mindre visuella ändringar har gjorts efter expertutvärderingarna vilket är att korrigera storleken, ändra så att tooltipen inte täcker den stapel den hålls över, lägga till grön färg i olika nyanser på målstapeln som tidigare varit transparent samt även korta ner texten för de olika delprocesserna i steriliseringsprocessen som nu är ilastning, start av autoklav,

sterilisering samt urlastning (se figur 9). Dessa åtgärder är både korrigerade på webbapplikationens startsida samt de olika sidorna för respektive flöde.

Figur 9. Åtgärdade förbättringar. Figuren visar hur en flödessida ser ut efter att enklare förbättringar är åtgärdade. De förbättringar som gjorts till skillnad från innan är att målstapeln har en grön färg i olika nyanser för de olika delprocesserna, namnen för de olikadelprocesserna är ändrade vilket kan ses under den översta grafen samt att tooltipen inte täcker den stapel som markeras.

10.1.1 Fortsatt forskning

Under utvecklingens gång har det både uppstått utmaningar och övervägande gällande design och användbarhet för att utveckla webbapplikationen på ett användbart sätt. Det teoretiska ramverk som använts för att stödja designval tillsammans med krav och synpunkter från användarna har utgjort grunden för den design som utvecklats. Det har dock uppstått

motsägelser mellan teorier och användare vid olika tillfällen under utvecklingen om vad som är användbart och en god design. Vi anser därav att det möjligtvis skulle behövas ytterligare forskning inom ämnet för att skapa en ännu mer anpassad design som tillfredsställer både det medvetna och omedvetna hos användaren. Som tidigare nämnt i inledningen av denna

uppsats är det en utmaning att skapa en användbar design för alla användare då det inte finns ett korrekt svar på hur ett gränssnitt bör designas. Vi anser att det finns en mängd goda riktlinjer och principer som har en god standard för att utveckla en användbar

webbapplikation, men för att göra den anpassad för ett flertal användare skulle möjligtvis ännu mer forskning kunna göras inom ämnet. Vi anser även att det är av vikt att anpassa webbapplikationen till den miljö och det sammanhang den ska användas i, därav hade ytterligare forskning inom design kunnat göras gällande anpassning för sammanhang och användningsområde.

Sammanfattningsvis anser vi att det i dagens läge existerar goda riktlinjer och standarder för utveckling av webbapplikationer och designval, dock har vi under utvecklingens gång uppmärksammat motsägelser mellan dessa riktlinjer och användare. Därav anser vi att det möjligtvis skulle kunna göras ytterligare forskning inom området gällande design för att anpassa det till användarens behov eller eventuellt forskning kring hur designen bör utformas med påverkan av det medvetna respektive det omedvetna hos användare, då denna studie tyder på att det existerar skillnader mellan dessa.

10.2 Slutsats

Denna studie ämnade att undersöka hur en webbapplikation kan utformas för att visualisera data på ett effektivt och användbart sätt. Undersökningen syftar även till att undersöka vilka element och metoder i visualisering som bidrar till att ge förståelse för information som visualiseras i form av ett gränssnitt. Frågeställningen som denna studie ämnar att besvara är:

- Hur kan en webbapplikation utformas för att visualisera data på ett effektivt och användbar sätt?

För att besvara frågeställningen i denna studie har metoden Design Science använts.

Insamling av information och krav till denna studie skedde genom observationer, för att sedan jämföras med det teoretiska underlaget, för att i sin tur utvärderas med hjälp av expertutvärderingar. Resultatet från dessa utvärderingar analyserades sedan för att kunna besvara frågeställningen. Under studiens gång har vi använt oss av teori och krav för att motivera de visuella designval som var tvungna att anpassas efter den miljö där

webbapplikationen ska användas. För att skapa en användbar webbapplikation med en tilltalande design har val kring visualisering grundats på tidigare teorier och riktlinjer inom användbarhet och design enligt Jakob Nielsen, Rick Borup samt Stephen Few.

Slutsatsen som vi kommit fram till är att utveckling av en webbapplikation som ska visualisera data kan utformas på ett användbart och tydligt sätt genom utförandet av en noggrann kravinsamling och väl utförda expertutvärderingar med användarna. Under studien har det framkommit att det teoretiska underlaget inte kan täcka designval när det gäller visualisering av data, då data kan se olika ut och användas i olika syften. De riktlinjer och principer som har använts för visualisering kan vara ett hjälpmedel vid framtagande av andra webbapplikationer som visualiserar data, men detta medför inte att den visualisering som gjorts i denna studie kan appliceras till fullo för andra typer av data inom andra företag.

Granskning av riktlinjer och teorier som berör användbarhet och design kan dock bidra till att visuell framställning av befintlig data blir ett användbart verktyg för tolkning och analys. Hur data visualiseras måste anpassas till den miljö och det syfte den är ämnad att användas för.

Därför anser vi att insamling av krav som sedan vägs mot riktlinjer och teorier om visualisering tillsammans kan identifiera lämpliga val av visualisering som kan användas vilket kan bekräfta användbarheten med hjälp av expertutvärderingarna. Genom detta tillvägagångssätt har visualiseringen av data i den webbapplikation som tagits fram i denna studie bidragit till användbarhet och effektiv tolkning av Fresenius Kabis data gällande deras steriliseringsprocess.

Det kunskapsbidrag denna undersökning har bidragit till är hur olika riktlinjer och principer kan tillämpas för visualisering av data i en miljö som denna webbapplikation tagits fram för.

En del av de designval som gjorts kan variera och anpassas beroende på vilket företag data visualiseras för och hur dess processer ser ut. Det finns dock riktlinjer som vi anser bör följas för webbapplikationer i en liknande miljö, en utav dessa är att tydlighet bör prioriteras. Detta gäller både färg, positionering och påvisad samhörighet av data. Det är även av stor vikt att användaren inte behöver navigera mellan olika data som är relevant för direkt avläsning i produktionsprocessen. En annan viktig aspekt är att inte göra webbapplikationen allt för informationstät, då detta försvårar för användaren att snabbt kunna få en överblick över presenterad data. Alla dessa riktlinjer bör följas i syfte att data snabbt ska kunna tolkas och analyseras utan att användaren behöver lägga extra tid på att navigera eller att få en förståelse för vilket visualiseringselement som representerar vilken data. Vilket är av stor vikt för att få ett kontinuerligt processflöde i en sådan typ av miljö.

Riktlinjer gällande vilken typ av graf eller visualiseringsform som används anser vi kan variera beroende på i vilken miljö webbapplikationen ska användas och fortfarande vara ett användbart hjälpmedel för att kunna tolka och analysera data. Detta är något som kan anpassas till verksamhetens processer som webbapplikationen används i. Framförallt vill vi lyfta fram att riktlinjer som rör tydlighet är av största vikt för att kunna visualisera data på ett sätt som gör det effektivt för tolkning och analys.

Related documents