• No results found

Vi ställde oss frågor kring elevers kunskap och kritiska förmåga. Vi ifrågasatte Internet som källa och diskuterade kring läroplanerna och deras utformning i förhållande till dessa faktorer. Kritiskt tänkande är något som inte bara appliceras på Internet. Vi har i vår studie sett det kritiska tänkandet, i ett samband med Internet som informationskälla. Men faktum kvarstår att kritiskt tänkande är något som ska genomsyrar den svenska skolan och är något pedagoger aktivt ska jobb med i klassrummen. Detta för att stärka elevens insikt till det de läser, hör och ser. Med vår egen undersökning och föregående forskning, visar vi att Internet är en del av den svenska ungdomens vardag idag. Internet är som en helt egen värld med allt från himmel och jord, då endast ett klick bort. Man kan vart man än befinner sig, när som helst på dygnet med rätt utrustning ta reda på vilken information som helst via Internet. Samtidigt som det öppnar upp för en fullständig informations hav, kräver Internet kunskap i gengäld. Ett hav av information må vara den bästa platsen att fiska efter information på. Det är dock tolkningen av den informationen och förståelsen av fakta som behövs tränas på. Vi ville ta reda på om detta var något våra ungdomar redan hade med sig eller något som vi som framtida lärare behövde satsa mer på.

Med vår sista fråga ville vi veta om eleverna kunde se skillnad mellan fakta och åsikt. Denna fråga var av största vikt för oss eftersom den tydligt visade på, det i vår litteraturgenomgång varit en röd tråd. Kunskapen om olika former av information och förhållningsättet till Internet. Enligt tidigare forskning som presenterats i litteraturgenomgången och analys av resultat påvisas det gång på gång att informationssamling på Internet kräver, kunskap, förståelse och ett skarpt öga. Vi har tidigare nämnt att, Torsten Thurén och Göran Leth disskuterar detta i Källkritik på Internet. Informationen i sig finns på internet i olika former. Hur vi hanterar den

44

är det som avgör hur vi sedan på bästa sätt kan använda den67. Sista diagramet om eleverna ansåg att de själv kunde urskilja fakta från åsikt, detta valde vi för att testa teorin och ge dem möjlighet till att visa sin kunskap. Vad resultaten visar är att eleverna mycket väl kan se skillnad på en enkel faktafras och en åsiktsfras, de är dessutom medvetna om sin kunskap. Vilket enligt oss visar på att elever faktiskt har förkunskapen och grunden att kunna vara en kritiskt granskande individ. Detta betyder inte att skolans jobb är klart. Utan det visar snarare på att skolans uppgift blir desto viktigare, grunderna finns där i eleverna. Eleverna vet hur man använder Internet, de vet också skillnaden mellan en åsna och en häst. Frågan är om de kan ta reda på om åsnan och hästen är av samma art eller om de kan få en avkomma? Kan eleverna därefter avgöra vilken av de tusen länkar som förklarar fenomenet som stämmer och är en säker källa? I vår frågeställning lyfte vi Internets påverkan på dagens skola och elevens kritiska tänkande. Resultat och forskning visar på att dagens skola verkligen påverkas av Internet men att skolan har medel och mål för att jobba med att stärka och skapa en grund för eleverna behov för att tillgodogöra sig all den information som Internet innehåller.

I detta arbete är det svårt att dra direkta slutsaser, här ovan presenteras en del perspektiv som vi stött på under arbetets gång. Saker som blivit klarare, olika faktorer som gjort oss klokare inför vårt kommande yrke som lärare. Men att dra stora slutsatser i ett ämne som nästan är helt nytt är svårt. Den ända direkta slutsatsen man kan dra är egentligen att Internet är här för att stanna och skolan precis har börjat lära sig hur denna nya värld fungerar. Sakta men säkert kommer vi att lära oss finesser och medel för att på bästa möjliga sätt använda Internet som resurs i takt med framtidens utveckling. Som blivande lärare ville vi försöka utifrån vårt examensarbete hitta ett bra sätt att jobba med Internet i skolan kopplat till hur man referenshanterar. Skolans uppdrag i förhållande till Internet ökar. Läroplanen fylls allt mer med orden som behandlar källhantering och kritiskt tänkande. Med detta arbete tar vi med oss erfarenheten och vikten av att faktiskt presentera källkritiken ordentligt i klassrummen. Internet som källa är något våra elever kommer arbeta med i hela sitt liv. Därför är det viktigt att lägga stor tyngd på det i skolan.

Vi har utifrån Göran Leths och Torsten Thuréns rapport Källkritik på Internet skapat en mall som kan brukas i klassrummet i sammarbete med hur Internet kan användas som informationskälla. Mallen kan fungera som en matris för elever i deras informationssökande på Internet och kan appliceras på alla ämnen inom skolan.

67

45

Mall för tolkning av information tolkning utifrån Göran Leth och Torsten Thurén rapport Källkritik för Internet

FAKTA FÖRKLARING ÅSIKT

Fakta är alltid bevisbar, Fakta är alltid kopplad till objektiv sanning. Här kan man alltid vända sig till officiella källor.

Förklaringar som källa kräver att man vet en del om sitt ämne.

Åsikter kan vara svåra att tolka på Internet, men vissa åsikter är viktiga och intressanta att använda i ett eventuellt arbete.

Viktig att tänka på:

Fakta finns alltid publicerad och kan alltid bekräfta någonstans. Leta upp källan som kan bekräfta. Uppslagsverk, experter, hemsidor och riktiga verksamheterna.

Viktiga punkter att tänka på: Vem har skrivit förklaringen? Verkar den rimlig? Jämför alltid en förklaring från Internet med en annan säkrare källa eller kontrollera med någon som vet mer om ämnet.

Viktiga punkter att tänka på: Är denna person som har åsikten betydelsefull inom ämnet? Vem är åsikten riktad till? Var har personen skrivit sin åsikt? Delar personen med sig av åsikten för att framhäva sig själv? Är åsikten som presenteras personens egen åsikt eller någon annans?

Exempel på fakta:

I årskurs 8 på Rosengårdsskolan går det 28 elever läsåret 11-12. Dessa fakta kan man lätt ta reda på, genom skolans databas och de kan

sedan kontrolleras med

skolkansliet. Kontrollera

uppslagsverk, bibliotek och experter som kan bekräfta fakta.

Exempel på förklaring:

Att använda Wikipedia som källa. Inne på Wikipedia kan vem som helst förklara ett ämne och det framgår alltid om informationen har en källa. Genom att kontrollera källorna längst ner eller använda en förklaring som finns på Wikipedia som t.ex. en expert förstärker kan man använda förklaringar som presenteras på sidan

Exempel på åsikt: Musikers åsikt om ett instrumentmärke.

Kontrollera om musikern gör reklam för märket, finns där andra som använder samma märke. Säger t.ex. instrumentets hemsida samma sak om märket som musikern. Försöker musikern sälja märket. Glöm inte förklara varför musikerns åsikt är viktig för ditt arbete.

5.3 Fortsatt forskning inom ämnet

Det finns många möjligheter att forska vidare inom det området vi valt. Det finns flera infallsvinklar som kan appliceras vidare på denna undersökning. Däribland en kompletterande lärarintervju eller en granskning av betyg. Dessa kan ses i förhållande till de nya målen som

46

innefattar kritiskt tänkande. Utöver detta kan man forska krig arbetssätt som kan ligga i grunden för hur skolan använder Internet. Vidare kan man diskutera frågor kring elevers medvetande kring bra och dåliga källor, hur de rangordnar och hur de hanterar information som presenteras för dem. Vi har berört frågan och tillviss del skrapat på ytan och svarat på några ytliga frågor i ämnet. Skolan och Internet har många år framför sig och fler studier kommer göras.

47

Related documents