• No results found

Detta avsnitt syftar till att f¨ormedla de slutsatser vi drar utifr˚an analysen. Av-snittet inleds med en diskussion r¨orande dessa slutsatser f¨or att sedan belysa uppsatsens resultat utifr˚an v˚art syfte. Avslutningsvis framf¨ors f¨orslag p˚a vidare forskning inom uppsatsens omr˚ade.

7.1 Kronofogdens upphandling

Kronofogden har byggt upp sin best¨allarkompetens inf¨or upphandlingen genom utredningen av sin egenutveckling och unders¨okningen av aff¨arssystem. Utifr˚an dessa har Kronofogden f˚att en insikt i hur deras behov kan tillfredsst¨allas och det

¨ar till stor del p˚a grund av att man varit p˚a studieresor under unders¨okningen d¨ar man fick kunskap om hur dessa l¨osningar fungerade i liknande verksam-heter. Kronofogden har p˚a s˚a s¨att f˚att en f¨orst˚aelse f¨or hur man kan anv¨anda ett aff¨arssystem f¨or att tillfredsst¨alla sitt behov. F¨orst˚aelsen f¨or hur l¨osningen kan se ut har byggts upp utifr˚an de olika alternativ som presenterades, d¨ar Kronofogden sj¨alv har avgjort vilken strategi som passar verksamheten b¨ast.

Kronofogden har ¨aven tagit till sig kunskap om problematiken med att ¨overg˚a till aff¨arssystem och vad som d˚a ¨ar viktigt att t¨anka p˚a. Man hade under des-sa projekt hj¨alp av konsulter fr˚an Capgemini i egenskap av r˚adgivare vilket f¨ormodligen har varit en avg¨orande faktor till att de byggt upp en kompetens r¨orande en l¨osning som tidigare inte framst˚att som ett alternativ.

Under upphandlingen har Kronofogden utg˚att fr˚an den kompetens man byggt upp innan upphandlingen och sammanst¨allt ett underlag som preciserar behovet och klarg¨or vad aff¨arssystemet ska g¨ora. Kronofogden har h¨ar fortsatt att bygga upp sin kompetens p˚a liknande s¨att som tidigare, genom att titta p˚a F¨ors¨akringskassans upphandling har de exempelvis tagit till sig kunskaper om hur man kan kravst¨alla ett aff¨arsssystem och vilka konsekvenser kravst¨allningen kan f˚a. Kronofogden valde att utforma en snarlik l¨osning till den i Holland med ett testsystem f¨or att kunna tillgodog¨ora sig en egen kompetens innan ett beslut fattades i upphandlingen.

En effekt av att Kronofogden har insett sina begr¨ansningar ¨ar att man har begr¨ansat sitt upphandlingsprojekt och valt en BoB-strategi vilket kan grundas p˚a kunskapen att st¨orre projekt ofta blir sv˚ara att hantera. Genom att endast upphandla funktioner f¨or medelshantering f˚ar Kronofogden b¨attre m¨ojligheter att sj¨alv styra utvecklingen.

Insikten att det fanns ett kompetensbehov har p˚averkat upphandlingen p˚a ett tydligt s¨att d˚a Kronofogden hela tiden har str¨avat efter att f˚a s˚a stor s¨akerhet i upphandlingen som m¨ojligt. F¨orhandlad upphandling anv¨andes f¨or att f˚a be-kr¨aftat att underlaget uttryckte verksamhetens behov och f¨orv¨antningarna p˚a leverant¨orerna. Kronofogden har ¨aven valt att g¨ora en utv¨ardering av det valda aff¨arssystemet f¨or att verkligen bekr¨afta att systemet kan passa in i verksamhe-ten och detta genom att sj¨alv l¨ara sig hur det fungerar.

Det ¨ar inte fr˚agan om systemet uppfyller de st¨allda kraven eftersom leve-rant¨oren garanterar detta utifr˚an upphandlingen, problemet ¨ar f¨or verksamhe-ten att veta om den har st¨allt r¨att krav utifr˚an sitt behov. Genom att bygga upp en kompetens i samband med utv¨arderingen av testsystemet kan Kronofogden b¨attre avg¨ora p˚a vilket s¨att aff¨arssystemet uppfyller verksamhetens behov.

Genom att bygga upp en kompetens under utv¨arderingen ¨okar sannolikheten att Kronofogden i slut¨andan genomf¨or k¨opet av hela aff¨arssystemet eftersom v¨aldigt mycket tid och resurser har investerats i projektet och ett beslut att avbryta f¨or Kronofogden tillbaka till att beh¨ova s¨oka en ny l¨osning.

Det g˚ar inte att s¨aga om det hade medf¨ort samma problematik som uppst˚att f¨or F¨ors¨akringskassan om Capgemini, eller n˚agon annan konsultfirma, anlitats f¨or att utf¨ora hela systembytet, men utifr˚an erfarenheter fr˚an studieresorna och leverant¨orernas ˚asikter har det varit ett smart och s¨akrare val av Kronofogden att begr¨ansa sitt systembyte till endast medelshanteringen och sedan forts¨atta successivt. Hade Kronofogden genomf¨ort ett fullskaligt projekt med Capgemini skulle man inte haft den s¨akerhet Kronofogden nu har i att kunna avbryta efter testsystemets utv¨ardering och inte heller den egna kompetens man samtidigt bygger upp. Genom att anv¨anda testsystemet f˚ar man en b¨attre bild av hur det egna arbetet med implementationen ska struktureras och man b¨or d¨arf¨or kunna p˚ast˚a att Kronofogden har ¨okat sina chanser f¨or att upphandla ett aff¨arssystem som uppfyller verksamhetens behov.

7.2 Uppsatsens resultat

Utifr˚an den analys och de slutsatser vi drar ovan kan vi konstatera f¨oljande:

• Kronofogden har byggt upp sin best¨allarkompetens genom att i f¨orv¨ag g˚a ut och unders¨oka vilka m¨ojligheter som finns f¨or att tillfredsst¨alla verk-samhetens behov. Genom att studera l¨osningar som andra verksamheter i liknande situationer har anv¨ant har Kronofogden f˚att en b¨attre uppfatt-ning om vilka l¨osningar som finns och vad dessa inneb¨ar. Detta har i sin

tur bidragit till ¨okad kunskap om den egna verksamheten genom att re-flektera ¨over vilka l¨osningar som varit relevanta och vilken potential dessa haft f¨or Kronofogden.

• Kronofogdens ¨okade best¨allarkompetens har p˚averkat den omfattning och det angreppss¨att man valt vid upphandlingen. Kronofogden valde att be-gr¨ansa upphandlingen till att endast byta ut en del av REX f¨or att f˚a ett mer hanterbart projekt och att f¨orst upphandla ett testsystem f¨or att bekr¨afta aff¨arssystemets potential som l¨osning.

• Kronofogden har genom anv¨andningen av sitt testsystem ¨okat s¨akerheten i sin upphandling d˚a man har kunnat bygga upp kunskapen om aff¨arssystemet och hur det ska fylla verksamhetens behov innan beslut om inf¨orande fattas.

7.2.1 Framtida forskning

Utifr˚an resultatet av denna unders¨okning anser vi att ytterligare forskning b¨or bedrivas r¨orande offentlig verksamhet, dess regelsystem och upphandling av aff¨arssystem. Fr˚agor som h¨ar ¨ar intressanta ber¨or till exempel vilka alterna-tiv som finns f¨or en offentlig verksamhet vid ink¨op av ett aff¨arssystem samt hur modeller f¨or best¨allarkompetens kan byggas upp utifr˚an en verksamhets f¨oruts¨attningar.

Detta anser vi ¨ar viktigt eftersom m˚anga offentliga verksamheter i dagsl¨aget saknar erfarenheter r¨orande ink¨op av aff¨arssystem p˚a grund av den utbredda egenutvecklingskulturen och f¨or att upphandlingsprocessen i enlighet med lagen om offentlig upphandling inte ¨ar anpassningsbar f¨or den komplexitet ett ink¨op av aff¨arssystem idag inneb¨ar.

Referenser

Related documents