• No results found

Sverigedemokraterna håller genom sitt principprogram och i sin motion konsekvent en mer exklusiv linje, i och med den kulturförståelse och syn på medborgarskap som uttrycks. Kultur, menar Sverigedemokraterna, är primärt länkat till nationer eller grupper och präglar dessa genomgående (2011:18). Sverigedemokraterna uttrycker i sitt principprogram en närmast essentialistisk förståelse av kultur och argumenterar parallellt för ett exklusivt medborgarskap, grundat på en gemensam identitet, nationell tillhörighet och gemensam kultur (2011:16). I Sverigedemokraternas principprogram och motion är medborgarskap en tillhörighet i en social gemenskap, nationen, i vilken medlemmarna bör, med vissa undantag, dela en kultur (2016:14). Tillträde till denna gemenskap genom medborgarskap omfattar således att dela den gemensamma nationella identiteten och kulturen.

Moderaterna å andra sidan uttrycker i sitt partiprogram till viss del en mer hybrid förståelse av kultur. De hänvisar primärt till kultur som flytande till sin form, i form av kulturella uttryck som kommer människor till del i olika delar av världen (2011:20). Samtidigt är kultur även för Moderaterna indirekt länkat till normer, traditioner och en särskild svenskhet (2011:20),

30

en förståelse som snarare angränsar till en essentialistisk kultursyn. Moderaternas kulturförståelse genomgår dock en större förändring mellan 2011, då partiprogrammet skrevs, och 2017 då de lämnade in en motion för förändrad integrationspolitik till riksdagen. I sin motion kan Moderaternas kulturförståelse än mer betraktas som essentialistisk, där kulturella och religiösa normer kopplas samman med hedersförtryck och barnäktenskap, i form av värderingar som människor som anländer till Sverige bär med sig. Dessa står i kontrast till svenska värderingar och det som är gällande i Sverige (2017:6). Kultur blir således någonting som finns inom människor som rör sig över territoriella gränser.

Parallellt med denna skiftning i kulturförståelse genomgår Moderaternas syn på medborgarskap en förändring och närmar sig en mer exklusiv hållning. Moderaterna uttrycker redan 2011 i sitt partiprogram vissa rättigheter som medborgare främst har tillgång till, men understryker samtidigt vikten av mänskliga rättigheter framförallt och Sveriges ansvar som global företrädare för dessa individuella rättigheter (2011:21). I sin motion däremot framhåller Moderaterna vikten av att svenska medborgare, alternativt människor som är bosatta i Sverige, har förståelse för och anpassar sig till det svenska samhället och svenska värderingar (2017:3). Moderaterna uttrycker i sin motion således en syn på medborgarskap som kan kategoriseras som mer exklusiv, att tillhörighet genom medborgarskap inte endast är en garant för individens rättigheter, utan en tillhörighet i en föreställd gemenskap utifrån delade värderingar och kultur.

6.2  Slutsats  

Denna studies resultat visar på att både Moderaterna och Sverigedemokraterna manifesterar en föreställning om en koppling mellan kulturförståelse och medborgarskapets utformning i partiprogram och motioner. En essentialistisk kulturförståelse, med föreställningen om kultur som delad mellan medlemmar i en grupp och som inneboende hos dess grupper, som förflyttar sig över territoriella gränser och kan leda till motsättningar i mötet med andra grupper och kulturer, samvarierar mer med en hållning för ett mer restriktivt medborgarskap, där nationell och kulturell tillhörighet utgör ett av de grundläggande kriterierna, utöver medborgerliga rättigheter. Likväl samvarierar, om än i mindre utsträckning, en mer hybrid förståelse av kultur, i form av kultur som individuella uttryck, med syn på medborgarskapet som inkluderande och sekundärt i relation till globala mänskliga rättigheter i materialet.

31

Vidare visar resultatet från denna studie att den utomvetenskapliga debatten om Moderaternas eventuella närmande av Sverigedemokraterna i vissa hänseenden kan bekräftas med hänvisning till kulturförståelse och medborgarskapets utformning som mer restriktivt. I dessa hänseenden har Moderaterna i sin politik kommit att i större utsträckning likna Sverigedemokraterna. Moderaterna uttrycker i sin motion från 2017 vad som kan förstås som en mer essentialistisk kulturförståelse och argumenterar för ett mer restriktivt medborgarskap, en hållning som uttrycks konsekvent i Sverigedemokraternas partiprogram och motion. Huruvida detta beror på ett eventuellt större inflytande hos Sverigedemokraternas har denna studie dock varken för avsikt eller kapacitet att besvara. Samtidigt visar denna studie på att tendenser till en mer essentialistisk kulturförståelse, genom hänvisning till kultur som traditionsbärare (2011:20) och att särskilja svenska normer och värderingar från andra kulturer, återfinns redan i Moderaternas idéprogram från 2011 (2011:18). Det är därmed viktigt att understryka att denna kulturförståelse inte är ny inom Moderaternas politik. Vad som däremot går att fastställa utifrån studiens resultat är att dessa tendenser i Moderaternas motion från 2017 har tilltagit samt att de i högre utsträckning har kommit att likna den mer essentialistiska kulturförståelse som Sverigedemokraterna har gett uttryck för.

Denna studie har dock primärt analyserat de områden i vilka de båda partierna har sagts närma sig varandra, vilket således inte behöver vara gällande för Sverigedemokraternas eller Moderaternas politik i övrigt. Utifrån denna studies resultat kan endast konstateras att ett visst skifte har skett i Moderaternas uttryckliga kulturförståelse samt syn på medborgarskap, och som idag uttrycker en förståelse som ligger närmare den som återfinns hos Sverigedemokraterna. Vad som dock inte har besvarats genom denna studie och således är av intresse för vidare forskning är huruvida denna samvariation återfinns inom svensk politik i stort och bland andra partier. Det vore därmed av intresse att applicera liknande teorier om kulturförståelse på andra svenska partier, med syfte att bredda det resultat som denna studie har bidragit med.

Avslutningsvis har denna studie ämnat besvara hur föreställningar om kopplingen mellan kulturförståelse och nationell identitet manifesteras som en del av Moderaternas och Sverigedemokraternas argumentation för ett inkluderande eller exkluderande medborgarskap. Utifrån studiens resultat går det slutligen att konstatera att det finns en samvariation mellan kulturförståelse och synen på medborgarskap som uttrycks i Moderaternas och

32

Sverigedemokraternas partiprogram och motioner, samt att partierna i dessa frågor har kommit att närma sig varandra. De både partierna uttrycker i viss utsträckning en samvariation mellan förståelsen av kultur som essentialistisk, en gemensam identitet delad mellan medlemmar av den svenska nationen, och vikten av tillhörighet till denna kulturella identitet genom normer och värderingar som bör ligga till grund för tillgängligheten i det svenska medborgaskapet.

33

Related documents