• No results found

Disposition av uppsats

Alla delar i uppsatsen påverkar varandra vilket vi har valt att beskriva med en grafisk illust-ration över samtliga kapitel och de relationer mellan dessa som utgör strukturen på uppsat-sen, se figur 1.1.

Figur 1.1 Disposition över uppsatsens kapitel (markerat med ett nummer) samt dess relationer.

Det första kapitlet i uppsatsen utgörs av en inledning där viktiga delar såsom utformningen av forskningsfrågor och syftet med uppsatsen konstrueras. Dessa kommer författarna att återkomma till kontinuerligt under samtliga kapitel. För att kunna svara mot syftet krävs en lämplig metod. När dessa grundstenar har lagts, kommer en teoristudie att genomföras som motsvarar de forskningsområden vilken studien innefattar. Dessa utgår ifrån resultatet i metoden, på så vis att metoden svarar mot forskningsfrågorna.

Svarar på

Leder till formulerade Skapar

underlag för

Ligger till grund för Skapar underlag för Kommer delvis att användas i

Beskriver tillvägagångssätt för

Ligger till grund för Bestämmer val av

1. Inledning:

Forskningsfrågor

& Syfte

3. Teori del 1:

Webbaserade in-formationssystem

4. Teori del 2:

Kundrelation och kundnytta

5. Empirisk studie:

nulägesana-lys och intervjusvar

6. Analys:

Kunders önskemål om WIS

7. Beskrivning av tänkbart

informa-tionsinnehåll

8. Slutsatser och diskussion

2. Metod

Därefter följer det empiriska arbetet, varpå en analys genomförs vilken grundar sig dels på studerad teori och det empiriska kapitlet. Med utgångspunkt i denna analys beskrivs kort-fattat den lösning som framkommit att vara den bästa och generella råd formuleras. Upp-satsen avrundas med slutsatser som baseras dels på analysen, men även på den beskrivna lösningen. Dessa korresponderar mot forskningsfrågorna i kapitel ett, eftersom syftet upp-fylls i samband med att dessa forskningsfrågor besvaras. På så vis skapas en kongruent uppsats.

Innehållet i Figur 1.1 har vi även valt att tydliggöra genom att kort återge vad varje kapitel i uppsatsen syftar till.

Kapitel 1: Inledning

I följande avsnitt ämnar vi att ge en överblick över det studerade ämnesområdet för att se-dan diskutera oss fram till det specifika problemområde som uppsatsen berör. Vidare kommer uppsatsens forskningsfrågor att tydliggöras, vilka är ett utgångsläge för formule-ringen av uppsatsens syfte. Dessutom kommer intressenter till forskningsarbetet att klargö-ras. Kapitlet avslutas med avgränsningar samt en disposition över uppsatsen som helhet, för att minimera feltolkningsmöjligheter.

Kapitel 2: Metod

Detta kapitel syftar till att redogöra för den kunskapskaraktärisering som forskningsfrågor-na utgör, för att utifrån det beskriva en lämplig vetenskaplig ansats för att besvara dessa.

Kapitlet kommer att argumentera för varför aktuell metodisk process har valts samt ge en inledande beskrivning av det IT-konsultföretag som har ett extra intresse i utfallet av den empiriska studien. Slutligen diskuteras uppsatsens kvalitetssäkring för att medvetandegöra faktorer som dels förstärker uppsatsens resultat och dels försvagar det.

Kapitel 3: Teori del 1: Webbaserade informationssystem

För att kunna relatera vårt empiriska material till våra forskningsfrågor anser vi att det är av väsentlig betydelse att det klargörs vad ett WIS är, då både forskningsfråga tre och fyra (se avsnitt 1.2) behandlar detta som delar i frågan. Dessa utgör byggstenarna informationsin-nehåll och kundnytta där det sistnämnda kommer att fokuseras mer i kapitel 4. Detta av-snitt kommer att börja med grundläggande information om WIS i en föränderlig miljö, för att sedan diskutera skillnaderna från ett traditionellt IS.

Kapitlet kommer sedan att fortsätta med vilket informationsinnehåll som rekommenderas i ett kundorienterat WIS, och avslutas med en kartläggning av för och nackdelar med ett WIS. Denna del kommer delvis att behandla forskningsfråga två (se avsnitt 1.2) eftersom det berör informationshantering i ett WIS. Denna uppdelning har gjorts för att leda läsaren från teori som handlar enbart om WIS till att inkludera kundbegreppet, vilket kan härledas till forskningsfråga ett (se avsnitt 1.2). Denna del utgör att det sista avsnittet i detta teorika-pitel och fungerar som en brygga till kateorika-pitel 4, vilket handlar om kundrelationer och kund-nytta.

Kapitel 4: Teori del 2: Kundrelationer och kundnytta

Detta avsnitt kommer att behandla det som utgör byggstenarna om kundrelationer och kundnytta (se avsnitt 1.4), vilka svarar direkt mot forskningsfråga ett och fyra (se avsnitt 1.2). Således kommer detta kapitel att främst behandla dessa två begrepp då de är kritiska för att besvara uppsatsens syfte.

Inledning Inledningsvis berör kapitlet teori kring kundrelationer och kundtillfredsställelse eftersom det ingår i forskningsfråga ett (se avsnitt 1.2). Därefter fortsätter kapitlet med teori kring kundnytta, för att avslutas med relationsmarknadsföring vilket kombinerar både kundrela-tioner och kundnytta. Liksom i föregående kapitel kommer vi att kontinuerligt inkludera egna diskussioner på teorin i fråga för att öka kommunicerbarheten.

Kapitel 5: Empirisk studie av kunders upplevda attityder om WIS

Kapitlet inleds med en sammanfattning av nuläget, därefter presenteras en textuell sam-manställning av de intervjusvar som den empiriska studien genererade. Kapitlet innehåller också två diagram över ett par av intervjufrågorna och avslutas med en problemlista, vilken innefattar problem som uppenbarade sig under intervjuerna.

Kapitel 6: Analys av kunders åsikter om ett WIS

I detta avsnitt kommer vi att använda det resultat som den empiriska studien genererat till-sammans med teori om WIS, kundrelationer och kundnytta. Detta för att uppfylla samtliga forskningsfrågor. Förutom teori och det empiriska materialet från intervjustudien kommer även information från nulägesanalysen att innefattas i analysen då även denna innehåller användbar information.

För att skapa en tydlig stringens genom analysen har vi valt att utgå ifrån de fyra byggstenar som utgör uppsatsens struktur även i intervjusammanställningarna samt intervjumanualen (se bilaga 1). Varje delanalys relateras till de enskilda byggstenarna, och efterföljs även av en sammanfattning som ämnar ligga till grund för slutsatserna i uppsatsen.

Kapitel 7: Beskrivning av vald systemlösning

I detta kapitel klargörs de faktorer som vi anser att Sigma bör ta hänsyn till när beslut fattas om ett WIS skall införas eller inte. Dessa faktorer kommer dels bestå i generella råd och dels i en prioriterad lista med funktioner vilken har sitt utgångsläge i Figur 5.2 och Figur 5.3.

Kapitel 8: Slutsatser och avslutande diskussion

För att relatera slutsatserna till uppsatsens forskningsfrågor samt syfte har vi valt att struk-turera upp slutsatserna efter uppsatsens byggstenar (se avsnitt 1.4). Vidare kopplas slutsat-serna direkt mot de sammanfattningar i kapitel 6, vilka också bygger på uppsatsens bygg-stenar.

Detta upplägg anser vi gör det lättare att följa den röda tråden genom uppsatsens alla delar.

I detta kapitel kommer således kortare slutsatser att dras med utgångspunkt i förgående ka-pitels sammanfattningar. Vidare kommer vi att reflektera kring uppsatsförfarandet och pre-sentera tankar som har uppkommit under arbetets gång. Vi ämnar också ge förslag till fort-satta studier inom bearbetat området. Detta för att ge en möjlighet för andra att ta reda på sådant som denna studie varit avgränsad från eller på något annat sätt inte haft möjligheten att genomföra.

2 Metod

Detta kapitel syftar till att redogöra för den kunskapskaraktärisering som forskningsfrågorna utgör, för att utifrån det beskriva en lämplig vetenskaplig ansats för att besvara dessa. Kapitlet kommer att argumentera för varför aktuell metodisk process har valts samt ge en inledande beskrivning av det IT-konsultföretag som har ett extra intresse i utfallet av den empiriska studien. Slutligen diskuteras uppsatsens kvalitetssäkring för att medvetandegöra faktorer som stärker uppsatsens resultat.