• No results found

Vi har i uppsatsen valt att göra en fallstudie av anledningen att vi fick full åtkomst till ett företag och även möjlighet att intervjua flera av dess kunder. Vi hävdar att vi inte hade haft möjligheten att komma åt lika värdeskapande information om vi hade vänt oss till enskilda kunder som inte använde samma företag, då vi anser att grunden för attityden till ett WIS ligger i relationen som kunden har till sin leverantör. På så vis är det enklare att studera ett företag dit samtliga kunder är kopplade. Lekvall och Wahlbin (1993) menar att intresset i en

fallstudie är riktat mot detaljerade och djupgående beskrivningar samt analyser av enskilda fall. De är därav oftast kvalitativa till sin karaktär.

2.4.1 Presentation av Sigma

För att uppfylla uppsatsens syfte har vi genom konsultföretaget Sigma fått uppdraget att genomföra en förstudie inför införandet av ett WIS. Sigma levererar konsulttjänster och lösningar till utvecklingsintensiva kunder. Sigma vill ligga i framkant när det gäller IT-tjänster med visionen att vara ”first choice” (Sigma:a, 2006). Sigma var initiativtagare till förstudien som berörde flera företag vilka är kunder till Sigma. Uppdragsdelen i uppsatsen utgörs främst av den empiriska studien, som kommer att fungera som beslutsunderlag an-gående framtagandet av ett WIS. Det uppdrag som vi har fått är således relevant och inne-fattar företag som Sigma inte har fast kontakt med, det vill säga företag som inte har en konsult från Sigma som jobbar heltid åt kundens företag. Att uppdraget är relevant betyder att det finns ett praktiskt intresse för det område som vi ämnar undersöka. Om en uppsats saknar relevans betraktas det som en brist i uppsatsen, enligt Seigerroth (2003). Ändamålet är att undersöka ett eventuellt behov av ett WIS hos dessa och vad det behovet i så fall skulle innebära ur deras perspektiv. Syftet med uppdraget är att stärka kundrelationen mel-lan Sigma och de kunder som skulle använda systemet. När studien är genomförd kommer en rapport att skrivas och lämnas till Sigma, där framträdande delar kommer att vara gene-rella råd inför beslutet om en systemutveckling samt de funktioner som de eventuella an-vändarna önskar. Dessa funktioner kommer att presenteras i prioriterad ordning i syfte att Sigma på ett lättare sätt skall kunna ta dessa i beaktande när beslut tas om informationsin-nehållet i det eventuella systemet.

2.4.2 Förstudie av eventuellt behov av system

Användningen av olika metoder vid utveckling av system började då datoranvändningen ökade och företag började belasta sin ekonomi med nya system (Avison & Fitzgerald, 2003). När ett förslag till ett nytt system har blivit aktuellt är det enligt Burman och Bäck-man (1992) viktigt att utgå ifrån nuläget. En anledning till att göra detta är för att skapa en gemensam bild av det aktuella verksamhetsområdet. En annan anledning är för att lösa de verkliga problem som finns för att sedan kunna generera relevanta idéer för hur nuläget kan förbättras (Burman & Bäckman, 1992). Genom att analysera nuläget kan de problem tas fram som avses att lösas och ett grovt förslag till lösning kan ges (Burman & Bäckman, 1992). Dessa aktiviteter benämner författarna som förstudie och är en del i den traditionella systemutvecklingsmodellen SIS/RAS (Standardiseringskommissionen i Sverige – Riktlinjer för Administrativ Systemutveckling), vilken består av tre faser vilka redogörs i Figur 2.1

Uppsatsens fokus

Förstudie

System-utveckling Efterstudie

Figur 2.1 Beskrivning av SIS/RAS-modellen (Burman & Bäckman, 1992, s. 19) samt vårt fokus i uppsatsen.

Metod Vi kommer i vårt uppsatsarbete att endast genomföra en förstudie till ett eventuellt system eftersom det sedan är upp till Sigma att ta beslutet om ett system skall utvecklas eller inte.

På grund av detta kommer endast första delen i denna modell att diskuteras, då det enbart är aktiviteterna i denna som är relevant för uppsatsen.

Apelkrans och Åbom (1990) beskriver SIS/RAS mer detaljerat än figur 2.1 och benämner den första delen som en förstudiefas. De menar att denna fas består av fyra aktiviteter; mål-studie, informationsmål-studie, behandlingsstudie och systemkonstruktion. I målstudien skall målet för systemet preciseras utifrån de direktiv som givits systemutvecklaren. Informa-tionsstudien syftar till att analysera vilken information som krävs för att kunna uppfylla de mål som identifierats. Här kan även ett preliminärt IS skissas fram. Nästa steg är att ta fram alternativa versioner av IS vilket görs i behandlingsstudien. Den sista fasen, systemkon-struktionen, består av att ta fram underlag för valet av systemalternativ och beskriva utdata för användarna (Apelkrans & Åbom, 1990). Syftet med hela denna förstudiefas är att;

”…fatta beslut om och prioritera olika projekt, samt att få fram en principallösning för systemet.” (Apelkrans & Åbom, 1990, s. 19)

Denna bild av stegen i SIS/RAS delas även av Brandinger och Norrby (1976). Flensburg och Friis (1999) benämner dessa aktiviteter som en nulägeskartläggning vilka utgår ifrån grundtanken att göra en beskrivning av hur verksamheten ser ut idag, en problemförteck-ning över de problem som ska lösas samt ge systembeskrivproblemförteck-ningar till de mål som ska upp-nås. Langefors (1973) argumenterar för att djupare och mer detaljerade systembeskrivning-ar ska vsystembeskrivning-ara resultatet av en nulägesksystembeskrivning-artläggning, i något han kallsystembeskrivning-ar elementära meddelanden, som är de minsta meningsfulla beståndsdelarna i systemet.

2.4.2.1 Författarnas synpunkter på förstudier

Förstudien inleddes med en nulägesbeskrivning eftersom den hjälpte oss att undvika fel-tolkningar längre fram i arbetsprocessen. Det hjälpte oss också att föra en relevant diskus-sion med både Sigma och även de företag som intervjuades angående ett eventuellt system.

Om vi har en klar bild över hur Sigma kommunicerar med företagen i nuläget kan vi lättare tillgodose de behov som kunden har i detta avseende.

Vi har inspirerats av Burman och Bäckmans (1992) syn på förstudiefasen. För oss är syftet med en förstudie att kartlägga nuläget i form av problem och även positiva faktorer som kan tas med till ett eventuellt fortsatt projektarbete. Genom att identifiera problem kan vi ta fram alternativa lösningar, som i detta fall skulle gå att anpassa till ett WIS. Förstudien skall leda till att ett beslutsunderlag tas fram där ett avgörande tas om ett projekt ska påbör-jas eller om det inte finns något behov för ett projekt. Vi är av meningen att det är viktigt att hela tiden försöka sätta oss in i studieobjektens situation och skapa en klar förståelse för vad som är bra och vad som kan förbättras.

Genom att få en helhetsbild av relationen mellan kunden och Sigma så möjliggjorde vi ana-lys av olika typer av lösningar i relation till ett WIS. Slutligen ämnar vi att kunna ge Sigma en lista på de önskemål som kunderna har vilka är anpassade till ett WIS. Dessa önskemål kommer vara en grund för det beslut som Sigma sedan tar angående om ett systemutveck-lingsprojekt ska påbörjas eller inte. Vårt arbete mot Sigma kommer alltså att avslutas när önskemål från kunderna sammanställts och uttryckts i form av systemfunktioner. Därefter är det Sigma som tar beslutet om arbetet skall föras framåt eller inte. Vi kommer således inte att påverka sättet som Sigma genomför resterande del av systemutvecklingsarbetet.