• No results found

6. Inventering – situationen inom HT i Lund idag

6.3 Bokpublicering – monografier och antologier

6.3.5 Distribution och beställningsmöjligheter

115

 En stor majoritet är för att behålla hela den mångfald som finns genom de olika skriftserierna och deras inriktningar. Någon föreslår en viss minskning och någon i stället utökning, genom en ny allmän humanioraserie.

 En stor majoritet anser att det är en god idé att professionalisera verksamheten, ungefär lika uppdelat mellan en omfattande pro-fessionalisering och en propro-fessionalisering i mindre omfattning.

Många, men inte alla, tycker att det är viktigt med produktions-stöd. En ännu större majoritet tycker att det är viktigt eller myc-ket viktigt att förbättra forskningens synlighet och distribution.

 En stor majoritet tycker att det är en god idé att starta ett Lunds universitetsförlag.

116

På SOL har man under de senaste åren samlat denna verksamhet.

Fortfarande sköts detta dock inte smidigt, utan arbetet med beställ-ningar blandar in ett stort antal personer som alla gör arbetet vid si-dan av sina egentliga arbetsuppgifter.123 Det finns alltså ett behov av en mer genomförd samling av beställningskedjan.

Det externa problemet handlar, som nämnts, om att det är svårt för en presumtiv läsare att hitta hur man kan beställa en bok, eller ens vilka böcker som finns. Vissa serier listas eller omnämns på respek-tive ämnes sida, mer eller mindre utförligt, medan många inte syns alls. Dessutom anges det inte alltid tydligt hur böckerna kan beställas.

I många böcker som publiceras internt anges det inte heller inuti bo-ken hur man kan få tag i den.

Jag har gjort en genomgång av hur HT-institutionerna på sina hem-sidor berättar om sin bokpublicering och hur den kan beställas, och precis som redan sagts är det en splittrad bild som träder fram.

Inom SOL (www.sol.lu.se) är det exempelvis endast två serier som är synliga på hemsidan. Dels Slavica Lundensia, som listas i textform på de slaviska ämnenas hemsida om man klickar på länken

”Publikationsserier”,124 och dels engelskans Working Papers, som ligger ute i en lista där alla bidrag finns i fulltext. Över Slavica Lundensias lista anges också SOL:s mejladress för beställningar. I övrigt leder länkarna ”Publikationer” under respektive ämne endast till listor hämtade från LUP.125

På hemsidan för CTR (www.teol.lu.se) listas tre skriftserier under rubriken ”Forskning”. Två av dem är nationella med lundaredaktörer,

123 Dessa personer anser inte att dagens system fungerar tillfredsställande, och de är positiva till och förväntansfulla inför det samlade grepp som denna rapport föreslår.

124 Slavica Lundensia listas tillsammans med Lunds slaviska monografier, exa-mensarbeten samt läromedel. Länken finns på alla de ämnen som tidigare hörde till Slaviska institutionen.

125 Däremot har SOL en ambitiös reklamplats för publicerade böcker längst ner till höger på sin hemsida. Här kan forskare lägga ut omslaget plus en kort notis om en bok, oavsett var den är publicerad. Dessutom visar Författarskolan upp de böcker som publicerats av tidigare studenter. SOL:s hemsida senast kontrollerad 2011-11-25.

117

och här anges förutom listan på titlar också hur böckerna kan beställas, från förlaget Eisenbrauns. Länken till förlaget fungerar dock inte.126 Den tredje, lundabaserade, skriftserien – Bibliotheca Historico-Ecclesiastica Lundensis – anger 2003 som årtal för sin senaste bok, vilket beror på dålig uppdatering och inte på att skriftserien inte används. Här anges inget om hur böckerna kan beställas. Övriga skriftserier som jag har hittat i inventeringen (jfr bilaga 2) har jag inte kunnat hitta omnämnda på hemsidan.127

De historisk-filosofiska institutionerna skiljer sig åt inbördes.

På Historiska institutionens hemsida (www.hist.lu.se) finns länken

”Avhandlingsserie”. Klickar man på den kommer man till instruk-tioner kring att publicera en avhandling. Här har en förändring av hemsidan skett under 2011. Gick man tidigare vidare genom att klicka på länken ”Förteckning över avhandlingar från Hist inst” kom man till en förteckning över samtliga avhandlingar som producerats vid institutionen, oavsett hur de publicerats. Ingen information om beställning fanns vid denna förteckning och inte heller angavs det vilka titlar som var internt publicerade. Vid senaste kontrollen funge-rade dock inte denna länk alls. Gissningsvis rör det sig om ett tillfälligt fel, alternativt en omstrukturering av hemsidan – även andra länkar i närheten var inaktuella. 128

På Institutionen för kulturvetenskaper (www.kultur.lu.se) finns under länken ”Publikationer” – liksom på de flesta institutioner – lis-tor från LUP. Dessutom finns en ytterligare länk, ”Skriftserier”. Under denna rubrik listas sedan två skriftserier, den ena – ETN – dessutom

126 Detta vid senaste kontroll av hemsidan som gjordes 2011-11-25. Att skrift-serierna är ”utlagda” på ett externt förlag innebär både att distribution och mark-nadsföring sköts professionellt av någon annan än institutionen och, rimligen, att publiceringarna får samma status som förlagets övriga produktion (i detta fall som nivå ett inom det norska bibliometriska systemet).

127 Från CTR:s förstasida kan man också nå rubriken ”Tidskrifter från CTR”. Där listas Chakra, Meddelanden från Collegium Patristicum Lundense, RIT – religions-vetenskaplig internettidskrift samt Svensk Teologisk Kvartalstidskrift.

128 Senaste kontrollen skedde 2011-11-30. Från institutionens förstasida finns också en länk till Tidskriften Scandia.

118

med länkar till skriften i fulltext.129 Dock står inget om hur man be-ställer böckerna.

På hemsidan för Filosofiska institutionen (www.fil.lu.se) finns ing-en särskild länk för skriftserier. Däremot finns två andra vägar att hit-ta publikationer. Under länken ”Publikationer” når man, förutom lis-tor från LUP över institutionens forskning, också länkar till två elekt-roniska skriftserier som har gjorts vid institutionen.130 Under rubri-ken ”Forskning” kan man hitta länrubri-ken ”LUCS Publications”, och genom denna når man en lista över alla publikationer inom Lund University Cognitive Studies. Vissa, men inte alla, finns också länkade till i full-text. Ingenting anges om hur man får tag i skrifterna i fysisk form, i den mån de finns tryckta.

Institutionen för arkeologi och antikens historia (www.ark.lu.se) listar skriftserierna på hemsidan under länken ”Publikationsserier”

(medan länken ”Publikationer” leder till LUP-listor). De olika skriftse-riernas titlar listas i textformat. Dessutom listas, under egen rubrik, avslutade serier.131 För beställning hänvisas till Riksantikvarieämbe-tets hemsida www.arkeologibocker.se. Ytterligare två saker finns med på sidan: en länk till en extern skriftserie som forskare vid institu-tionen medverkar i samt en beskrivning av LAT, Lunds arkeologistu-derandes tidning, med numren tillgängliga i fulltext.132

Institutionen för kommunikation och medier (www.kom.lu.se) är en gränsöverskridande institution som hör till både Område HT och Samhällsvetenskapliga fakulteten. Här ger inte någon information om eventuella skriftserier på hemsidan.

På Centrum för Danmarksstudier (www.lu.se/danmarksstudier) finns en egen länk för ”böcker”, och en stor del av materialet på

129 Hemsidan senast kontrollerad 2011-11-25.

130 Vid senaste kontrollen, 2011-11-25, fungerade dock endast en av dessa två länkar.

131 En serie har av någon anledning hamnat i båda kategorierna.

132 Två nummer av tidskriften – båda från 2010 – finns i fulltext. Den externa skriftserien är Vägar till Midgård och publiceras av Nordic Academic Press. Hem-sidan för Institutionen för arkeologi och antikens historia senast kontrollerad 2011-11-25.

119

sidan handlar om centrets bokutgivning. Här finns pdf-dokument med hela serien samt länk till det förlag man samarbetar med.

6.4 KORT DISKUSSION K RING PUBLICERINGARNA