• No results found

4. Resultat

4.1 Vad intervjupersonerna säger sig ha valt bort

4.1.3 Downshiftad boendesituation

Ett annat upplägg har Fanny som arbetar heltid eller mer under vissa perioder, för att under andra perioder kunna vara ledig periodvis. Dora förklarar nedan hur hon tänker kring arbete och hur det har förändrats i och med att hon börjat tänka på livet och beskriver det slutligen som:

”Tidigare prioriterade jag jobbet alldeles för högt, man hade en tanke om att det skulle vara lite så där, inte statusjobb, men ett bra jobb som ser bra ut. Men jag känner att jag har omprioriterat om det totalt, det är verkligen så sjukt oviktigt liksom, och så där. Liksom ett jobb enligt normen, typ säljare eller ansvarig för marknadsföring som jag är nu, det är ju sådant som kanske är attraktivt på arbetsmarknaden, men som jag inte känner inte betyder något för mig egentligen.”- Dora

Dora förklarar att normen är att eftersträva ”bra” jobb, kan höra till arbetslinjen och de krav som samhället kan tänkas ställa på människorna. Att fler människor börjar ifrågasätta vad de egentligen eftersträvar, likt Dora, kan vara en konsekvens av arbetslivets höga krav. Det känns som att intervjupersonerna ifrågasätter hur arbetslivet är utformat. Prioritera ned arbetet är något som även Henny nämner, men hennes begränsning för sig själv är att jobba heltid och absolut inte mer, något som hon gärna gjorde när hon var yngre och prioriterade arbetet högre. Henny, men även Dora har inte ändrat sin arbetssituation enligt deras mål ännu. För exempelvis Henny är arbetet viktigt och hon vill arbeta länge, om än i lägre tjänstgöringsgrad.

Något som återfinns hos intervjupersonerna är en tanke om att ”arbetet är inte allt” och att de kan göra andra saker för att undgå att arbeta mer än de själva vill och tycker passar. En del av intervjupersonerna har valt bort det ”vanliga” och provar på en annan variant av arbetslivet istället, eller strävar efter att kunna välja att arbeta på annat sätt, som framgick ovan. Något som uppkommit i de flesta intervjuer är att det finns en psykisk ohälsa, utmattningsdepression eller utmattning som på något vis har gjort att de vill frångå heltidsarbetet. Det är aktiva val för intervjupersonerna att minska arbete, eller valt att arbeta med andra saker och genom detta minska stress. Intervjupersonerna argumenterar främst att detta är möjligt i och med att de gör medvetna val om hur de spenderar deras tid.

4.1.3 Downshiftad boendesituation

Downshifta sin boendesituation kan betyda att minska ner på mycket, plats, kostnader, ägande/hyresform till och med läget på boendet spelar in på de olika sätt en kan gå tillväga för att göra boendeformen enklare. Av vissa intervjupersoner framhålls miljöskäl till sin boendeyta,

26

en del pratar om den tid ett hus tar i anspråk och att de vill undvika det. Eva nämner den kostnad som det innebär att ha hus och allt som behövs när det gäller redskap och dylikt och av dessa anledningar valt bort husköp (enligt normen, kanske bostadsområde, fint område, centralt).

Nedan presenteras några av de andra bostadslösningar som intervjupersonerna gjort istället för att, som kanske normen i samhället säger, ta huslån och köpa hus på bostadsområde. De intervjupersoner som förespråkar att en inte ska ha större boende än vad en egentligen behöver är Fanny, Gerd, Dora och Eva.

Fanny bor i ett hus utanför centrum utan el och rinnande vatten, det är ett aktivt val som hon gjort för att inte känna att vatten- och elbolagen ska bestämma hur hennes inkomst ska se ut och hon löser situationen med utedass och vattendunkar. Gerd bor i en stuga i skogen, men har el och vatten och önskar att bli mer självförsörjande i framtiden. Hon och hennes make bor med deras barn under fem år. Gerd berättar att de bor i skogen avsides, men har grannar bortom synhåll och de vet att de finns i närheten, men inga som de ser varje dag. Intervjupersonen Gerd känner å ena sidan att det inte är rimligt att ge sig in i bostadsmarknaden och betala hutlösa summor för att bo i en liten lägenhet i stan. De gav sig aldrig in i bostadsmarknaden utan valde ett billigare, mindre och för dom ett bättre alternativ i skogen. Även Dora bor i, vad jag tolkar, liknande läge som Gerd, i skogen och utan grannar i närheten. Dora hyr sitt nyrenoverade torp och bor tillsammans med sin hund.

Eva å andra sidan hade gett sig in i bostadsmarknaden och köpt ett stort hus tillsammans med sin sambo, men de kände att de inte ville ha den livsstilen som behövs för att få huset att ”gå runt” som hon förklarar det. Det var varför de valde att sälja huset för att istället resa runt i husbil på oplanerad tid. Nu bor de alltså i husbil och har ”inget annat boende att komma tillbaka till” som hon själv uttrycker det.

De intervjupersoner som valt ett annat typ av boende än ”normen”, förklarar att omgivningen och samhället, ibland kan ställa sig frågande till valen de gjort. Ingen i deras närmaste krets har varit kritisk, men de berättar ändå att de känt av att omgivningen ”tycker” saker gällande deras normbrytande val. Bella, har gjort en annan typ av downshift-resa gällande boende än de övriga intervjupersonerna. Hon och hennes familj hade ett hus på landet, men de valde att sälja detta för att hyra en lägenhet i stan, vilket frigjorde tid och pengar för att kunna leva enklare. Även dom sålde huset på landet för att de ”gav upp” som Bella uttrycker det. Hon förklarade i intervjun hur omgivningen ”tyckte” saker om deras val och omgivningen tyckte att det var konstigt att de inte exempelvis skulle köpa bostadsrätt i alla fall. Bella förklarar det enligt:

27

”Att man ”ska” vilja ha bättre saker, man ”ska” alltid köpa nya kläder när man vill ha nya kläder, här är det viktigt att ha bilar att åka runt med, man ”ska” ha lån och man ska egentligen ha, eller sträva efter, att ha hus. Men när vi började tänka efter så var det inte viktigt att vi skulle ha hus…” - Bella

Bella och hennes familj hade bestämt sig att de inte längre ville ha huset på landet, pendla till arbete och fritidsaktiviteter för barnen. Hon nämner under intervjun att de inte gjort de

”klassiska” downshift-resan eftersom de i viss mån gjort ”tvärtom” är den syn som kanske vanligtvis kopplas till att downshifta.

Cicci avslutar med att konstatera att de människor som har allt det som hon valt bort och fortfarande eftersträvar sådana saker, betalar med sin tid, enligt:

”…för att det är klart för att har man hus, stuga och båt, allt det där kostar ju. Dom väljer ju trots allt att ha en sommarstuga utöver huset där dom bor, att köpa en stor husbil och sådant.

Det kostar ju, det går ju inte att komma ifrån, de har ju betalat med sin tid, sitt arbete.” Cicci Intervjupersonerna Henny, Cicci och Anna har inte med tanke på boendesituation gått vidare med deras strävan mot downshifting. Anna bor i en lägenhet centralt och uppger att hon i framtiden önskar bo billigare, kanske flytta mot norra delar av landet och bo i sitt planerade klimatsmarta hus. Önskningar om att byta boende för att prova bo i norra delar är något som både Cicci och Henny delar. Av olika anledningar så är det inte planerat i närtid, utan en drömbild de har av sin boendesituation. Något som påminner om att downshifting är en strävan mot något och att det tar tid att göra en sådan resa.

4.1.4 Digital downshifting

Den digitala downshiftnigen är även något som nämns vid intervjuer om fenomenet. För Eva blev begreppet ett kvitto på att det fanns fler som tänker och gör som hon själv. Eva nämner att hon till exempel aktivt väljer bort en plingande telefon. Eva berättar att det innebär att exempelvis inte ha fler applikationer på telefonen än nödvändigt, inte ha notiser på och att avregistrera nyhetsbrev och onödiga mejl. Hon kan därigenom välja vad hon vill fokusera på i livet, inte bli matad med intryck som hon inte behöver, som Eva förklarar enligt:

”…mycket det här, för mig är det en mental downshifting att inte få så mycket intryck som jag inte behöver. Utan att jag kan välja var jag lägger tiden och min mentala energi på, snarare än att bli överöst med skräp egentligen eller information som inte gynnar mig just nu.” -Eva

28

Ovan förklarar Eva att hon bestämmer var energin ska läggas. Detta är något som även tar mycket energi av Gerd, något hon reflekterat över. Hon jämför mellan att vara bosatt i stan jämfört med i skogen, i skogen finns mindre intryck och mindre uppmaningar att ständigt konsumera. Gerd upplevde sig stressad av de intryck som ständigt florerade i staden och är nu nöjd med de intryck som skogen ger henne.

Fanny valde bort radio och TV för att kunna komma ned i varv, hon menar att dessa saker ständigt matar människor med intryck och information, samt uppmaningar om att konsumera, vilket inte är i linje med vad Fanny står för.

4.2 Vad intervjupersonerna menar att ett enklare liv bereder plats för

4.2.1 Tid för sociala relationer

Relationer är alltså något som intervjupersonerna uppger att de vill fokusera mer på i livet, det behöver inte endast vara mänskliga relationer, utan det kan också handla om tid till husdjur.

Intervjupersonerna menar att genom dessa relationer så uppnås välmående. Familj, släkt och vänner är då intervjupersonernas stora gemensamma slutsatser. Spendera tid tillsammans med de som betyder något och att kunna göra gemensamma intressen och saker tillsammans med dem menar intervjupersonerna är viktigt.

Cicci beskriver hur hon har möjlighet att ge det lilla extra, i form av tid och engagemang, till en förälder som bor på boende. Hon kan åka dit och spela kort i timmar, vilket givetvis uppskattas av föräldern. Bella förklarar på ett liknande sätt hur besök till släktingar kan prioriteras och hur hon kan gå till en äldre släkting och dricka kaffe i flera timmar utan att behöva jäkta vidare till andra saker. Hon uppskattar den tid hon kan lägga för att vara tillsammans med hennes familj, släkt och vänner. Skillnaden från förut när Bella arbetade heltid så har de nu tid att göra allt tillsammans och i lugnare tempo. Bella förklarar vidare att de lagar mycket mat tillsammans.

Hon menar även att tid för hushållsarbete frigörs under veckan så helgerna är fria för att åka på någon utflykt till en strand eller liknande tillsammans.

Bella fortsätter:

”…jag prioriterar tid istället för pengar, med tiden gör jag inte så mycket mer än att jag är.

Men jag finns där för mina barn också på ett annat sätt som jag inte gjort tidigare. Och för alla runt i kring, jag har ju släkt och vänner som jag finns för.”-Bella

29

Bella berättar att med den nyvunna tiden kan hon vara närvarande för sina barn på att annat sätt än vad hon haft möjlighet till tidigare. Anna förklarar att hon vill frigöra tid för att kunna ge mer tid till hennes barn och tiden hon vill spendera med barnen är ute i naturen eller vid sin kolonilott där hon kan odla tillsammans med sina barn:

”Mitt mål är att kunna vara med honom, han ska inte behöva vara inom barnomsorgen hela sitt liv. Och att kunna ta påsklov, sportlov, sommarlov, jullov det är jätteviktigt för min del.

För min egen skull och för mitt eget välmående och men även för mina barn.” -Anna

Anna förklarar hur intresse är viktigt för hon och hennes barn och att hon vill ge tid till att göra saker tillsammans med barnen. Gerd förklarar att de fyller tiden med att ”bara vara”, vara tillsammans och inte stressa, hon värdesätter att kunna vara tillsammans med sin familj och är som hon beskriver det; väldigt hemmakär.

”Men vad gör vi då, vi är ute och hänger lite och leker, cyklar lite, fikar, dricker kaffe. Ja, asså jag tror att vi håller oss nyttiga här hemma, det är inte så att vi behöver resa massor eller gör massa sådana saker, kanske, vi är väldigt hemmakära. Tror jag. När jag tänker på det, vi har lätt att sitta, jamen ska vi fika lite, eller ska vi lyssna på en podd eller prata om nånting och så där. Och när det inte är pandemi så kanske vi går och hälsar på mina föräldrar, eller att dom kommer hit, som bor en km härifrån… Men, ja vi gör nog inte så mycket, vi är nog mest, vad det nu är.” -Gerd

Det som är viktigt för Henny och det hon värdesätter är djupa och starka relationer, hon förklarar att hennes relationer kräver både tid och omsorg. Speciellt släkten då de bor långt bort, det krävs tid för planering och att hon tar sig tid för resan. Hon värdesätter även vänner högt, kvalitét istället för kvantitet, som hon uttrycker det och fokuserar på att nå djupa relationer istället för flera ytliga.

Fanny fortsätter med att förklara att genom hennes resa har hon känt tydligare vem hon själv är och vilka vänner som hon vill har runt omkring sig. Hon känner att genom hennes downshiftresa så har hon fått en tydlighet i vilka som är hennes vänner. Fanny känner även att hon hittat sig själv under resans gång och hon förklarar det nedan:

”…att vara förnöjsam med det man har är en skön känsla. Sen kommer det till det här, dom vännerna som man har haft med sig under resan och de vänner som fortfarande finns kvar.

Som har stöttat och hjälpt en och även dom människor som inte har velat vara kvar på grund

30

av mitt val. Em, sådana saker kan jag också känna mig nöjd med för mitt hus har gett mig en tydlighet om vad som är viktigt för mig. Där kommer stoltheten, idag kan jag tacka nej till så mycket olika saker på grund av att jag vet vad jag vill och jag vet bättre vad jag vill ha för människor runt om mig. Så att, den känslan och styrkan att jag kan säga nej när jag känna att jag behöver det och jag mår inte dåligt över det.” - Fanny

Att intervjupersonerna har en känsla för vilka de vill lägga tid, energi och fokus på kan också ge dom själva ett lugn. En känsla av att de vet vem de själva är, men även att de genom sin downshift-resa har fått en bättre bild av vilka personer de vill ha i sitt liv. De låter inte personer ta deras energi eller uppmärksamhet om de själva inte gynnas av det, något som kan kopplas ihop med intervjupersonernas självkännedom.

4.2.2 Tid för återhämtning, vila och intressen

Välmående uppkommer hos intervjupersonerna på olika sätt, saker som de värdesätter för eget mående är även just att de har tid för relationer, som lästes ovan. Intervjupersonerna har tid att vara ute i skog och natur, vilket är ett gemensamt intresse och ger även det ett välmående hos de själva. Välmående kommer från att de tillåts stressa ned, göra val som gynnar dem själva och inte tvingas göra saker de inte vill. Välmående kan även i vissa fall uppkomma av de faktum att de uträttat något själv, exempelvis att de odlat eget eller renoverat något på deras hus. Men i de flesta fall är det en konsekvens av vila och valfrihet. Ett led i att intervjupersonerna prioriterar deras välmående gör också att de skapas utrymme för intressen till större utsträckning. Något som kan ha och göra med att det finns en prioritering i livet. Dora uppger exempelvis att direkt när hon ger sig själv tid för återhämtning och träning så får hon så mycket energi tillbaka, hon känner det direkt. Med den vetskapen fortsätter hon idag att prioritera sitt välmående högt.

Fanny valde att downshifta för att hon letade frihet. Frihet i den bemärkelse att inte låta el- och avloppsbolag styra hur hennes ekonomi skulle se ut. Den enkelheten gör att Fanny inte behöver stressa över sin ekonomi. Hon tillåts även genom denna frihet ta sig tid att inte stressa, att vila i vissa längre perioder och att göra saker i sin takt. Bella uppger att hon lagar mer mat från grunden, och att hon fokuserar på bra mat. Även Henny menar att hon prioriterar sin egen hälsa högt och matlagning är en del av prioriteringen och förklarar det med citatet nedan:

”…matlagning, motion, det tar tid. Att stressa av kräver att det finns tid. Tid som är obokad, oplanerad, att ha en hel helg när det är tomt i kalendern eller kanske ha en hel vecka om man

31

får en semestervecka utan några planer. Det är balsam för själen och det tar tid. Det är det viktigaste saker inom hälsa”. -Henny

Vidare beskriver Eva vad som är viktigt här och nu som hon försöker efterleva för att må bra:

”…för mig är det ju viktigt att leva varje dag, att vara medveten varje dag. Att inte bara stressa framåt i tanken, att se fram emot att; jamen om ett par veckor ska vi göra det, om ett par månader ska vi göra det. Men att känna vad finns idag, vad kan jag göra idag och vad är det jag vill och kan göra idag? Att det inte bara är att dagarna är en transportsträcka till någonting, ett större event eller händelse, att det faktiskt är idag också som man lever.” - Eva

Ett citat som beskriver den frihet och den känsla som Eva vill uppleva genom den fria tiden.

Hon menar att alla dagar räknas och att det är viktigt att trivas med vardagen. Gerd förklarar också att leva i nuet, att hon inte behöver ställa klockan. Hon kan vakna i lugn och ro och känna efter vad hon vill göra med dagen. Hon kan även ta sovmorgon, eller ta extra och länge hand om sitt barn på morgonen om hon känner att det behövs. Den friheten menar hon är den hon eftersträvat. Gerd fortsätter med att berätta att bara dagar innan intervjun ägde rum så sa hon till sin man att just nu så känner hon att hon att hon lever så lyxigt, hon sa att ”just nu så lever jag mitt liv och nu är det som jag vill att det ska vara”. Gerd påpekar dock att det är märkligt med tanke på rådande omständigheter och att vi befinner oss mitt i en pandemi. Men hon är glad över att familjen har ordnat det för sig så att de tillåts leva det liv de lever. Övriga intervjupersoner och även Anna säger att träning är viktigt och behöver vara en del av vardagen för att må bra fysiskt men även psykiskt.

Att få tid för välmående och intressen värderas högt av intervjupersonerna. Att kunna lösgöra tid är något som alla intervjupersoner känner att de vill göra, antingen periodvis eller hitta en vardag då de har utrymme att vila och inte stressa i ekorrhjulet. Vad de vill göra med sin tid varierar något, vilket har och göra med att alla har olika intressen. Ett intresse bland flera av

intervjupersonerna var att vara ute i skogen och naturen, speciellt tillsammans med de människor som är betydelsefulla för dem.

Gerd och Henny gillar och prioriterar också att vara ute i naturen. Henny förklarar att naturen och miljö är hennes stora intresse och hon har både politiskt, arbets- och privat engagemang för

Gerd och Henny gillar och prioriterar också att vara ute i naturen. Henny förklarar att naturen och miljö är hennes stora intresse och hon har både politiskt, arbets- och privat engagemang för

Related documents