• No results found

6 Ekonomi

6.1 Driftredovisning

Driftredovisning (belopp i mnkr) Utfall

2018 Utfall

varav: köpta/sålda platser fsk och ped

omsorg -22,4 -19,1 -19,6 -21,5 1,9

* Barn- och utbildningsnämnden har beviljats möjlighet att överskrida budget utöver prognos med 4 mnkr för att tidigarelägga inköp och satsningar i syfte att underlätta verksamheten 2021. (Kf beslut §160/2020)

Barn- och utbildningsnämnden har medgivits ett budgetöverskridande mot driftbudgeten om 5 mnkr 2020 för att finansiera en modernisering av Audio-Video-utrustningen i

undervisningsrummen. (Ks beslut §103/2020)

Barn- och utbildningsnämnden har beviljats ett anslag om maximalt 3,9 mnkr för att utveckla verksamheten inom arbetsmarknad och integration. Anslaget är inräknat och täcker de

kostnader som verksamheten har utöver ram.

Barn- och utbildningsnämnden har beviljats en ramhöjning om 2 mnkr för tillkommande lokalkostnader för om- och tillbyggnad av Strömskolan, samt 0,3 mnkr för Horredshallen.

Analys av driftredovisning Analys av helårsresultat

Nämndens totala nettokostnader hölls inom tilldelad budgetram med en avvikelse om 1,1 mnkr/ 0,1 procent. Året har varit speciellt på många sätt och även det ekonomiska resultatet har påverkats i hög grad.

De största avvikelserna mot budget och förändringarna mot tidigare år är

• Övertagande av IT-lärverktyg, ökad kostnad 16,8 mnkr, avvikelse mot budget underskott 10,8 mnkr

• Övertagande av verksamheten Arbetsmarknad och integration, ökad kostnad 16,0 mnkr, ökad intäkt 9,2 mnkr, genom ett tillfälligt extra bidrag från Kommunstyrelsen ger det ingen avvikelse mot budget

• Pandemi, minskade kostnader ca 5 mnkr, ökade intäkter ca 9 mnkr, avvikelse mot resultat överskott 14 mnkr

• Inom huvudverksamheter är de största avvikelserna ett underskott inom grundskolan och ett överskott inom förskolan. Se nedanstående resp. avsnitt för beskrivning.

Nämnden har år 2020 övertagit ansvar för läromedel inom IT motsvarande en årlig kostnad om 13,6 mnkr. Den ramjustering som beslutades av Kommunfullmäktige inför år 2020 var 6,0 mnkr, vilket genererar ett underskott för nämnden med 7,6 mnkr. Därtill har nämnden

medgivits ett budgetöverskridande i driften om 5 mnkr för en modernisering av Audio-Video i undervisningsrummen. Det har varit svårigheter med leveranser då efterfrågan i världen har varit mycket hög på IT-produkter vilket gjort att den planerade moderniseringen av AV-utrustning inte har kunnat följa det planerade. Den totala avvikelsen för IT-lärverktyg är ett underskott med 10,8 mnkr.

Ram för verksamheten Arbetsmarknad- och integration, 6,7 mnkr, har flyttats över från andra nämnder. Dessutom beslutade Kommunstyrelsen i maj om ett tillfälligt anslag med maximalt 3,9 mnkr, varav 1,3 utnyttjades, för att utveckla verksamheten inom arbetsmarknad och integration. Anslaget gjorde att resultatet inte påverkas av någon avvikelse.

Föregående år gjorde barn- och utbildningsnämnden ett underskott mot tilldelad ram med 6,4 mnkr. Inför år 2020 planerades anpassningar för att justera denna obalans genom lägre

kostnader. Planer fanns också på hur nämnden skulle möta minskade intäkter, framför allt från Migrationsverket. Pandemin har förändrat förutsättningarna på flera sätt och andra uppgifter har under delar av året fått prioriteras. Samtidigt är det omöjligt att särskilja och redovisa vad anpassningar har gett för effekter på ekonomin på sikt, kontra vad som är en effekt av

pandemins påverkan.

Påverkan av pandemi

Den pågående pandemin har tydligt påverkat verksamhetens kostnader och intäkter. De ekonomiska prognoserna under året har varit mycket osäkra och med facit i hand långt ifrån pricksäkra. Stora resultatpåverkande händelser skedde även under årets sista månader som t.ex. ytterligare bidrag från Försäkringskassan, beslut om distansundervisning och medföljande lägre kostnader för måltider och personal samt nya besked kring försenade leveranser av IT-beställningar.

- Sjuklönekostnaderna har i snitt över året varit 60 procent högre än vanligt. Samtidigt har ett bidrag erhållits från staten för sjuklönekostnaderna helt eller delvis under april-dec om

sammanlagt 9,3 mnkr, vilket täcker både den tillkommande sjuklönen och en stor del av den sjuklönekostnad som finns ett vanligt år.

- Trots hög sjukfrånvaro har kostnaden för vikarier varit lägre då många barn varit

frånvarande och verksamheten också arbetat för minskad smittspridning genom att försöka hålla sig till ordinarie personal. Lägre vikariekostnad samt lägre fyllnads- och övertidskostnad har gett minskade kostnader med minst 5 mnkr.

Sammantaget ger sjuklönebidrag och minskad personalkostnad ett överskott i ekonomin med ca 14 mnkr.

Övriga delar som haft en mindre påverkan är att omsorgsintäkterna minskat för barn som hållits hemma, ökade inköp av rengöringsprodukter m.m., gymnasieskolans

distansundervisning som gav lägre kostnader för måltider och städning samt ökade kostnader för visst material.

På längre sikt kan den ökade arbetslösheten avsevärt påverka uppdraget för den nystartade verksamhet Arbetsmarknad och integration.

Det är särskilt viktigt att uppmärksamma att de minskade kostnaderna beror på pandemin och inte kan räknas med vid kommande års planering av ekonomin.

Intäkter

Nämndens totala kostnader är drygt 1 mdkr, ca 86 procent av kostnaderna täcks av medel tilldelade av Kommunfullmäktige via budgetram. Resterande del av kostnaderna täcks av intäkter från statsbidrag/bidrag (9,0 procent) och övriga intäkter (5,0 procent) t. ex. sålda utbildningsplatser och omsorgsintäkter.

Årets intäkter är 151,4 mnkr varav 9,2 mnkr hör till den nystartade verksamheten Arbetsmarknad och Integration.

Till barn- och utbildningsverksamheten hör 142,2 mnkr, 1,5 mnkr/1,0 procent lägre än föregående år. De största förändringarna är följande

- Försäkringskassan, 9,1 mnkr, ökar intäkterna och avser ersättning för sjuklön. Ett tillfälligt bidrag p.g.a. pandemin som ej fanns föregående år och ej förväntas fortsätta år 2021.

- Migrationsverket, intäkt 10,0 mnkr, minskning med 8,8 mnkr/47 procent - Skolverket, intäkt 59,5 mnkr, minskning med 1,0 mnkr/1,6 procent

- Flera mindre förändringar bland annat lägre övriga bidrag, lägre intäkter för lokalutlåning, lägre omsorgsintäkter sammanlagd minskning 0,8 mnkr.

Under en femårs-period har bidragsintäkterna ökat fram till år 2018, då bidragen var som högst med 94 mnkr. Under de senaste två åren är det främst bidrag från Migrationsverket som minskat i takt med att det tillkommer färre nyanlända och asylsökande till kommunen.

Samtidigt som bidragen minskar ger det konsekvenser i verksamheten och anpassningar måste genomföras. I många fall har ett behov kvarstått i verksamheten som behöver omhändertas utan den extra resurs som bidraget gett.

Personalkostnader

Personalkostnaderna var 640,9 mnkr och 5,1 procent högre 2020 jämfört med föregående år.

Den nya verksamheten Arbetsmarknad och integration står för 11,6 mnkr av ökningen.

Förskola, fritidshem och vuxenutbildningen har haft en minskad personalkostnad med 1,6, -11,8 resp. -12,0 procent. Grundskolan har ökat med +5,8 procent och gymnasieskolan med +0,7 procent.

Personalkostnaderna översteg budget med 26,7 mnkr. Av detta står 19,9 mnkr för verksamhet utifrån beviljade bidrag, som främst är avsedda för personalförstärkning. Några exempel som täckts av statsbidrag är anpassning till mindre barngrupper i förskolan, karriärtjänster och statligt lärarlönelyft. Även övriga statsbidrag hade till största delen en motsvarande kostnad för personal, till exempel arbetet för en likvärdig skola.

Av de totala personalkostnaderna var 1,9 procent lön för timanställd personal och 0,3 procent kostnad för fyllnads- eller övertid. Kostnaden för timanställd personal har minskat från 14,0 till 12,0 mnkr i jämförelse med föregående år och fyllnads- och övertidskostnad har halverats.

Kostnaden för friskvårdsersättning var 2,2 mnkr, ungefär samma som föregående år. Åren dessförinnan ökade ersättningen vilket har sin förklaring i beslut om förändrat och höjt bidrag per anställd i Marks kommun.

Övriga kostnader

Övriga kostnader var 398,6 mnkr och 5,1 procent högre år 2020 jämfört med föregående år.

De största kostnadsposterna är köpta utbildningsplatser 122,6 mnkr, hyra 83,3 mnkr, måltider 58,3 mnkr, städ 31,5 mnkr och skolskjutsar 24,4 mnkr.

De största skillnaderna jämfört med föregående år ligger under de verksamheter som nämnden tagit över från år 2020:

• arbetsmarknad och integration 4,3 mnkr

• övertagande av kostnader för IT-lärverktyg 15,9 mnkr Några förändringar av övriga kostnader jämfört med föregående år:

• måltidskostnad har minskat med 2,6 mnkr/4,2 procent

• transportkostnader till tex skolbad och kulturaktiviteter har minskat med 1,0 mnkr

• kompetensutveckling, kurser, inkl. resor har minskat med 7,0 mnkr

• köpta utbildningsplatser har ökat med 3,1 mnkr/2,6%

• hyra har ökat med 1,4 mnkr/1,8%

• kostnad för städ har ökat med 0,6 mnkr/1,8%

• kostnad för IT-system har ökat med 2,0 mnkr

• förbrukningsmaterial och lärverktyg har ökat med 4,0 mnkr Förskola

Driftredovisning kommentar

Förskolans nettokostnader var 182,6 mnkr, 9,9 mnkr lägre än tilldelad ram. Framförallt beror avvikelsen på effekter från pandemin.

Pandemin har påverkat förskolans ekonomi med lägre personalkostnader samt högre

bidragsintäkter. Totalt har nettokostnaderna minskat med 4,3 mnkr/2,3 procent. Många barn har haft större frånvaro samtidigt som personal haft högre sjukfrånvaro än vanligt. Det har medfört att behovet av timanställda vikarier varit avsevärt lägre. Jämfört med föregående år har personalkostnaderna minskat med 2,7 mnkr. Samtidigt har förskolan fått statligt bidrag för sjuklönekostnader med 3,7 mnkr.

Ytterligare anledning till att förskolan redovisar ett överskott är att budgeten är beräknad för att fler barn skulle ha skolats in i förskolan än vad som skett under året. Det gör att en del av resursen som är avsatt för detta inte har använts (4,5 mnkr). Att färre barn skolats in än beräknat kan också vara en följd av pandemin.

Det finns en viss ökning av kostnader i form av rengöringsmedel, handskar med mera, men detta har inte påverkat ekonomin nämnvärt.

Förskolans ekonomi påverkas mycket av statsbidraget avseende mindre barngrupper. I juli kom positivt besked från Skolverket med beviljade medel, 10,7 mnkr, för läsåret 20/21. Då pandemins effekter påverkat verksamheten med hög frånvaro av både personal och barn ligger stor del av bidraget kvar som en resurs för vårterminen 2021.

Förskolan arbetar aktivt för att effektivt planera kostnaderna efter barnomsorgsbehov och anpassar ständigt utefter förändringar i barnantal. Inför kommande år behöver förskolan, trots årets överskott, behålla dessa effektiviseringar då hela överskottet beror på de särskilda tillfälligheter som pandemin har medfört.

I snitt under året var 1 554 barn inskrivna i kommunens egna förskolor vilket är oförändrat mot föregående år. Förskolor i annans regi hade 190 inskrivna barn från vår kommun, vilket är en ökning med 17 barn. Utifrån invånarantal var förväntningen att ytterligare 30 barn skulle skrivas in i förskola under hösten 2020.

Fritidshem

Driftredovisning kommentar

De totala nettokostnaderna för fritidshemmen uppgick till 44,4 mnkr. Det är 4,6 mnkr lägre än budgeterat.

Nettokostnaderna för fritidshem i egen regi har minskat med 9,3 procent jämfört med 2019 och uppgår till 41,8 mnkr, vilket är 5,3 mnkr lägre än budget. Kostnaderna för köpta platser har ökat med 0,8 mnkr, och överstiger budget med 0,7 mnkr.

Det fanns i snitt 1 591 barn i verksamheten, 107 barn/6,3 procent färre i jämförelse med föregående år. Omsorgsvolymerna, räknat i schematimmar, har också minskat jämfört med föregående år.

Kostnaderna har minskat mer än omsorgsbehovet i verksamheten, och likt förskolan kan en effekt av pandemin ses. Omsorgsbehovet har minskat i samband med pandemins utveckling på samhället. Samtidigt påverkas också fritidshemmen när grundskolans verksamheter har genomfört anpassningar för att få enheternas samlade ekonomi att stämma med tilldelad ram.

96 barn, 6 procent, finns i annans regi, en liten ökning i jämförelse med föregående år.

Grund- och gymnasiesärskola

Driftredovisning kommentar

Grund- och gymnasiesärskolan visar ett överskott på 0,3 mnkr. Under året har antalet elever, likt tidigare år, ökat. Detta har medfört högre kostnader och verksamheten har genomfört anpassningar för att möta det ökade behovet.

Kostnader för köpta och sålda platser för grundsärskola har ökat i jämförelse med tidigare år med 1,1 mnkr, men stämmer väl överens med budget.

Antal elever i egen regi har i snitt varit 50 elever under 2020, vilket är en ökning med 4 procent.

Grundskola

Driftredovisning kommentar

De totala nettokostnaderna för grundskolan uppgick till 376,6 mnkr. Det är 13,4 mnkr/3,7 procent högre än föregående år och 10,2 mnkr/2,8 procent högre än budgetram. Grundskolan har under flera år arbetat med anpassningsplaner för att nå en ekonomi i balans, men kan konstateras inte lyckats fullt ut.

De största förändringarna jämfört med föregående år och budgeterade medel:

Antalet köpta platser har ökat med 12 elever i jämförelse med 2019, samtidigt som antalet sålda platser har ökat med 5 elever.

Årlig löneutveckling har inneburit ökade kostnader för verksamheten. Flera löntagargrupper inom grundskolans verksamheter har under 2020 erhållit lönesatsningar utanför budgeterad lönekostnadsuppräkning. Kostnaden för personal har ökat med 5,8 procent (2 procent 2019 och 2018) samtidigt som övriga kostnader ökat med 0,9 procent jämfört med 2019. Årlig prisutveckling för övriga kostnader har påverkat grundskolans resultat, men också

ofinansierade IT-kostnader som inte fanns budgeterade för 2020.

Nämnden fick tillåtelse att redovisa kostnader utöver ram med maximalt 4 mnkr, stora delar av detta redovisas under grundskolan och är satsningar på lokaler och lärverktyg.

Nettokostnader för köpta och sålda platser 2020 översteg budget med 1,3 mnkr. Både intäkter och kostnader hade utfall över budget.

Verksamheten för grundskola i egen regi har under de senaste åren inte redovisat en ekonomi i balans med budget. Storleken på underskottet 2020, 8,9 mnkr, är högre än för tidigare år (2018, 2,4 mnkr, 2019, 5,4 mnkr). Detta gör att grundskolans enheter står inför en utmaning i att hitta förutsättningar i verksamheten för att nå en nivå i balans med budget år 2021.

Arbetet inleddes redan till höstterminen 2020, och resultatet på enhetsnivå generellt är betydligt närmre balans än under vårterminen.

Av totalt 4 357 elever har 314 st (7 procent) valt att gå hos annan huvudman.

Gymnasieskola

Driftredovisning kommentar

De totala nettokostnaderna för gymnasieskola var 148,0 mnkr år 2020. Intäkterna har minskat betydligt för andra året i rad, med 2,2 mnkr/8 procent år 2020 resp. 4,3 mnkr/13 procent år 2019. Anledning till minskade intäkter år 2020 är lägre ersättning från Migrationsverket samt för sålda platser. Kostnaderna har ökat med 3,1 mnkr/1,8 procent. År 2019 minskade

kostnaderna med 1 procent.

Verksamhetensområdet fick ett anpassningskrav i årets budget. Förvaltningen placerade halva kravet på Marks gymnasieskola och halva kravet på centrala kostnader ihop med köpta

platser. I kombination med ett krav på lägre kostnader ökade också antalet elever i egen regi.

Till höstterminen ökade antalet elever med 74 st/9 procent på Marks gymnasieskola.

Ökningen av antalet elever medförde en viss ökning av kostnaderna. Summeringen blir att Marks gymnasieskola klarade av att hålla verksamheten inom tilldelad budget trots ökat antal elever. I december gjordes enligt Kommunstyrelsens tillåtelse inköp i syfte att underlätta kommande år om 1,3 mnkr.

Kostnaderna för köpta platser har minskat med 1,4 mnkr/2,3 procent. Antalet köpta platser var 20 (4%) färre under höstterminen jämfört med vårterminen. Resultatet för 2020 är att kostnaderna var lägre än budgeterat för köpta platser, då budgeten var beräknad på en ökad befolkning och ett intresse att välja andra utförare i enlighet med tidigare år.

Totalt är antalet elever i gymnasieålder fler 2020 jämfört med 2019. Även år 2021 kommer antalet ungdomar i gymnasieålder att öka. Dessutom går fler ungdomar på

introduktionsprogram vilket borde göra att fler elever kan bli kvar längre i gymnasiet kommande år.

Av de gymnasie-elever som är folkbokförda i Marks kommun, ca 1 258 st, läste 63 procent på Marks gymnasieskola och 37 procent på annan gymnasieskola.

Vuxenutbildningen

Driftredovisning kommentar

Vuxenutbildningen hade ett sparkrav inför året motsvarande 12 procent av verksamheten.

Personalkostnader och övriga kostnader har minskat med 3,1 mnkr/13 procent. Minskningen av kostnader är enligt plan för att hålla verksamheten inom tilldelad budgetram. Fler

utbildningar har sålts genom samverkan med andra kommuner m.m. vilket gett ökade

intäkter. Vuxenutbildningen får intäkter från Migrationsverket genom etableringsschablonen för nyanlända. Denna ersättning har minskat med 2,0 mnkr. Pandemin har stoppat inflödet av nyanlända och därmed också intäkter. Intäkterna minskar därför mer än beräknat och är den främsta orsaken till ett underskott om 1,1 mnkr för år 2020.

Föregående år ökade antalet elever kraftigt på vuxenutbildningen. Under år 2020 har antalet elever istället minskat inom alla de tre delarna, grundläggande och gymnasial vuxenutbildning samt SFI, ungefär till det antal elever som för två år sedan.

Arbetsmarknad och integration

Driftredovisning kommentar

Arbetsmarknad och integration är en nystartad enhet med en tilldelad ram på 6,7 mnkr för år 2020. Nettoutfallet vid årsskiftet 2020/2021 på 8 mnkr var 120 procent av budgeterade medel och innebar ett underskott på 1,3 mnkr. Den största avvikelsen återfinns på integration främst kopplat till schablonersättningar från Migrationsverket. Att underskottet inte blev högre beror framförallt på att tjänster tillsatts senare på året än det som låg till grund för

budgetberäkningar.

Årets intäkter på 7,9 mnkr är 88 procent av årets budget och innebär ett underskott om 1,1 mnkr. Underskottet på 1,7 mnkr lägre schablonersättningar kompenseras något av 0,2 mnkr i statliga sjuklöneersättningar och 0,3 mnkr i bidrag från regionen kopplat till samarbetsprojekt.

Årets personalkostnader på 11,6 mnkr är 112 procent av årets budgeterade medel och innebär ett underskott på 1,2 mnkr. Den främsta avvikelsen handlar om nytillsatta tjänster som

enheten saknat ram för under 2020. Årets övriga kostnader på 4,3 mnkr är 81 procent av årets budgeterade medel och innebär ett överskott på 1 mnkr. Den största avvikelsen handlar om en budgeterad post för DUA-medel, vilket delvis täckt upp för en tjänst och då nyttjats som personalkostnad i stället.

I samband med beslut om årets aprilrapport beslöt kommunstyrelsen (KS § 107/2020) att barn- och utbildningsnämnden under 2020 maximalt får disponera 3,9 miljoner kronor utöver ram för att utveckla verksamheten inom arbetsmarknad och integration. Finansiering sker från

kommunstyrelsens anslag för behovs- och verksamhetsförändringar. Efter överföring på 1,3 mnkr ligger nu enhetens avvikelse för året 2020 på 0 kr.

Förvaltningsgemensamt

Driftredovisning kommentar

Förvaltningsgemensamt inkl. buffert

Nämndens buffert (4,4 mnkr) och förvaltningens buffert (3,0 mnkr) står för avvikelsen mot budget. Dessa ska väga upp för de verksamheter som behövt överskrida sina ramar.

Retroaktiv ersättning till andra huvudmän

Andra utförare av barnomsorg och skola har rätt till samma ersättning som enheter i kommunens egen regi. Fristående utförare ska kompenseras i de fall den egna regins kostnader överstiger under året utbetald ersättning. Underskott och överskott skall ställas i relation till volymförändringar och stämmas av mot dessa.

Avstämning av år 2020 är genomförd, med jämförelse av volymer och ekonomiskt utfall mot den ersättningsnivå som utgått till andra huvudmän. En retroaktiv avstämning mot senaste tre årens ekonomiska utfall ställt mot redovisade volymer, visar att ersättning utgått på lika villkor som den egna regin inom fritidshem och grundskola. Men att en grund för retroaktiv ersättning för förskoleverksamhet finns. Posten för retroaktiv ersättning är uppbokad och kommer att betalas ut till fristående utövare under 2021.

Utveckling och finansiering på längre sikt

Att årets resultat innehåller särskilda händelser utifrån påverkan från pandemin är mycket viktigt att notera inför arbetet med ekonomin kommande år. De ekonomiska effekterna av pandemin under år 2020 har framförallt inneburit extra bidrag och lägre personalkostnader som gett en sammanlagd resultatförbättring med minst 14 mnkr. Dessa effekter väntas inte år 2021, vilket beräknas påverka resultatet med samma summa.

Grundskolan behöver förstärkas med resurser. De flesta skolenheter har inte, trots

anpassningsplaner, kunnat hålla sin verksamhet inom tilldelad ram år 2020. Vid nationella jämförelser är resurserna till grundskolan i Mark avsevärt lägre än jämförbara kommuner och riket. Det är en stor utmaning för nämnd och förvaltning att tillföra resurser till grundskolan samtidigt som stabiliteten i övriga huvudverksamheters ekonomiska balans ska behållas.

Därtill kommer utmaningen att förstärka och utveckla verksamheten för att uppnå beslutade mål avseende exempelvis elevers resultat.

År 2021 behöver också barn- och utbildningsnämndens tillkommande uppdrag från år 2020 hanteras. Uppdraget att ha ansvar för IT-lärverktyg har en beräknad kostnad utöver den ram som överfördes från kommunstyrelsen. Även den nystartade enheten för arbetsmarknad och integration (AME) har en driftskostnad som överstiger den tillskjutna ramen. I resultatet år 2020 finns ett engångsbidrag från kommunstyrelsen till AME. År 2021 kommer verksamheten ha sitt första helår och ytterligare bidrag från kommunstyrelsen är inte utlovat. Tidigare kostnadsberäkningar och planeringar behöver därför ses över för att inte generera underskott om sammanlagt 12,9 mnkr (IT: 7,6, AME: 5,3). Enligt nämndplan för år 2021 kommer större delen av det tillskott som tilldelades budgetramen att användas till dessa verksamheter i kombination med en översyn av kostnaderna.

Nämnden har beviljats en ramökning om 2 mnkr för tillkommande lokalkostnader efter om- och tillbyggnad av Strömskolan.

Förvaltningen har identifierat områden som ger behov av tillförda resurser för att nämndens verksamhet enligt reglementet ska kunna utföras utan att anpassningar måste ske inom annan befintlig verksamhet.

• Lokaler - kommande år finns flera om-/ till- och nybyggnationer planerade. Det

kommer medföra hyreskostnadsökningar och kapitalkostnadsökningar för investeringar.

Ett ramtillskott är nödvändigt för att finansiera tillkommande lokaler och inventarier.

Arbetsmarknadsenheten kan vänta ett ökat behov att tillgodose. Ny statistik från

Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet i Marks kommun. Under november 2020 rapporterade Mark en total arbetslöshet på 5,9 procent (öppet arbetslösa). Det är en ökning jämfört med samma tidpunkt i fjol (+1,3 %). Även i Västra Götalands län stiger arbetslösheten betydligt. Sett till antalet personer betyder det att 1 009 av 17 102 invånare i

Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet i Marks kommun. Under november 2020 rapporterade Mark en total arbetslöshet på 5,9 procent (öppet arbetslösa). Det är en ökning jämfört med samma tidpunkt i fjol (+1,3 %). Även i Västra Götalands län stiger arbetslösheten betydligt. Sett till antalet personer betyder det att 1 009 av 17 102 invånare i

Related documents