• No results found

Nollalternativ

Nollalternativet beskriver situationen om väg 19 ligger kvar i befintlig sträckning utan bullerskyddsåtgärder och med en ökad trafikmängd. Riktvärdena för ljudnivåer utomhus i fasad är 65 dBA i befintlig miljö.

Bjärlöv

I nollalternativet höjs ljudnivåerna med 0-1 dBA inom delområdet.

Lika många hus, två stycken, utsätts för ljudnivåer över riktvärdena för ekvivalent ljudnivå i befintlig miljö, i nuläge och nollalternativ, men ljudnivåerna har inte ökat för dem. Värdena indikerar en boendemiljö som föranleder en hälsorisk både vad gäller de fysiska och den psykiska hälsan och som kan orsaka stressrelaterade besvär, sömnsvårigheter eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Om istället riktvärdena för nybyggnad skulle appliceras utsätts 16 hus för bullernivåer över 55 dBA, ett mer än i nuläget. Lika många hus utsätts för ljudnivåer över riktvärdena för maximal ljudnivå i nollalternativet och i nuläget. 8 hus bedöms vara utsatta för maximala ljudnivåer mellan 75 och 85 dB(A) i både nuläget och nollalternativet, vilket motsvarar ljudnivåer på en storstadsgata respektive ett passerande tåg på 100 meters avstånd.

Nollalternativet bedöms ge måttligt negativa effekter och därmed bedöms måttligt till stora negativa konsekvenser uppstå.

Värde

Ljudnivåerna ökar något, 0-1 dBA, i Vasahus till följd av ökad trafikmängd. Två hus utsätts för ljudnivåer över riktvärdena för ekvivalent ljudnivå i befintlig miljö, >65 dBA, , lika många som i nuläget. Ljudnivåerna har inte ökat för dem. Värdena indikerar en boendemiljö som föranleder en hälsorisk både vad gäller de fysiska

Värde

Stora positiva effekter (+ +): Trafikbuller upphör eller minskar påtagligt (>8 dBA) för majoriteten av husen. Till exempel genom att vägen inte längre går i områdets närhet. Inga riktvärden överskrids.

Måttligt positiva effekter (+): Ljudnivån sänks märkbart (>3dBA) för majoriteten av husen. Riktvärdena för buller överskrids inte.

Liten/ingen negativ/positiv effekt (0): Inga eller små (0-1 dBA) ljudnivåförändringar utan att några riktvärden överskrids för majoriteten av människorna.

Måttligt negativa effekter (-):Ljudnivån ökar märkbart (>3dBA) för majoriteten av husen. Riktvärden för buller överskrids inte eller redan överskridna värden försämras endast lite (≤1dBA).

Stora negativa effekter (- -): Ljudnivån ökar påtagligt (>8 dBA) för majoriteten eller endast enstaka människor. Riktvärden för buller överskrids eller redan överskridna värden försämras (>1 dBA).

67

och den psykiska hälsan och som kan orsaka stressrelaterade besvär, sömnsvårigheter eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Om istället riktvärdena för nybyggnad skulle appliceras utsätts samtliga bostadshus inom delområdet, 13 stycken, för ekvivalenta bullernivåer över 55 dBA, i nuläget och i nollalternativet. 10 av husen utsätts också för maximala ljudnivåer över 70 dBA i nuläget och nollalternativet.

Nollalternativet bedöms ge måttligt negativa effekter och därmed bedöms måttligt till stora negativa konsekvenser uppstå.

Konsekvens

Måttligt – stor negativ

Bössebacken

I kombination med en hög hastighet på vägen, 80 km/h, och ökad trafikmängd ökar ljudnivåerna för boende i Bössebacken.

Ljudnivåerna förändras med 0-1 dBA. Totalt fem hus har i

nollalternativet ljudnivåer som överskrider riktvärdena för befintlig miljö, mellan 65 och 70 dBA, ett mer än i nuläget. Även i Bössebacken innebär detta att det finns en hälsorisk för de boende i samhället, vad gäller den fysiska och psykiska hälsan.

Med dagens riktvärden för nybyggnation överskrids värdena för 23 hus, lika många som i nuläget.

Nollalternativet bedöms ge måttligt negativa effekter och därmed bedöms måttligt negativa konsekvenser uppstå.

Värde

Husen ligger nära vägen igenom Hanaskog varför den beräknade ökade trafikmängden kommer påverka ljudnivåerna igenom

samhället. För 11 hus innebär trafikbullret att riktvärdena överskrids, två mer än i nuläget, men ljudnivåökningen sker endast med 0-1 dB(A). Om riktvärdena för nybyggnation hade applicerats hade det inneburit att 44 hus hade överskridit riktvärdena, två mer än i nuläget. Dessa ljudnivåer innebär att det finns en hälsorisk för de boende i samhället, vad gäller den fysiska och psykiska hälsan.

Nollalternativet bedöms ge måttligt negativa effekter vilket gör att måttligt negativa konsekvenser uppstår.

Värde

Ljudnivåerna ökar något, 0-1 dBA, i delområdet till följd av ökad trafikmängd. Två hus utsätts för ljudnivåer över riktvärdena för ekvivalent ljudnivå i befintlig miljö, >65 dBA, , ett mer än i nuläget.

Värdena indikerar en boendemiljö som föranleder en hälsorisk både vad gäller de fysiska och den psykiska hälsan och som kan orsaka stressrelaterade besvär, sömnsvårigheter eller hjärt- och

kärlsjukdomar.

Om istället riktvärdena för nybyggnad skulle appliceras utsätts samtliga bostadshus inom delområdet, 6 stycken, för ekvivalenta

Värde

68

bullernivåer över 55 dBA, och 5 stycken för maximala ljudnivåer över 70 dBA. Ett mer än i nuläget.

Nollalternativet bedöms ge måttligt negativa effekter och därmed bedöms måttligt till stora negativa konsekvenser uppstå.

Knislinge

Den beräknade trafikökningen bedöms påverka ljudnivåerna i samhället. I nuläget överskrider inga hus riktvärdena för befintlig miljö men i nollalternativet överskrids värdena för 1 hus. Ökningen i samhället är i storleksordningen 0-1 dBA. Om riktvärdena för nybyggnation hade applicerats hade det inneburit att 53 hus hade överskridit riktvärdena, tre mer än i nuläget. Det ger en indikation på att de uppmätta ljudnivåerna innebär en hälsorisk för de boende i samhället, vad gäller den fysiska och psykiska hälsan.

Nollalternativet bedöms ge måttligt negativa effekter vilket gör att måttligt till stora negativa konsekvenser uppstår.

Värde

Glesbygd längs Helge å

Ljudnivåerna ökar något, 0-1 dBA, i delområdet till följd av ökad trafikmängd men inga hus utsätts för ljudnivåer över riktvärdena för ekvivalent ljudnivå i befintlig miljö, >65 dBA. Värdena indikerar trots detta en boendemiljö som föranleder en hälsorisk både vad gäller de fysiska och den psykiska hälsan och som kan orsaka stressrelaterade besvär, sömnsvårigheter eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Om istället riktvärdena för nybyggnad skulle appliceras utsätts 4 bostadshus inom delområdet för ekvivalenta bullernivåer över 55 dBA och 14 stycken för maximala ljudnivåer över 70 dBA, lika många som i nuläget.

Nollalternativet bedöms ge måttligt negativa effekter och därmed bedöms måttligt till stora negativa konsekvenser uppstå.

Värde

Bullerskyddsåtgärder ska vidtas för att sänka ljudnivåerna i samhället så att de hamnar under riktvärdena för nybyggnation. Med de

föreslagna bullerskyddsskärmarna överskrids riktvärdena för 14 hus, två färre än i nollalternativet. De bostäder som beräknas få ljudnivåer över riktvärdena inomhus eller på uteplats erbjuds ytterligare

bulleråtgärder i fasad och/eller på uteplats.

Vägplaneförslaget sänker ljudnivåerna i området och överskrider inte riktvärdena varför måttligt positiva effekter bedöms uppstå och därmed måttligt positiva konsekvenser.

Värde

69

Vasahus

Bullerskyddsåtgärder i form av bulleråtgärder i fasad och/eller på uteplats ska erbjudas de hus som har beräknats få ljudnivåer över riktvärdena inomhus eller på uteplats. Bullernivåerna vid fasad överskrider riktvärdena för 4 av husen, de hus som ligger närmast nya väg 19. Med åtgärder i fasad bedöms bullernivåerna inomhus klara riktvärdet på 30 dBA. För de resterande husen, som ligger närmare gamla väg 19, kommer ljudnivåerna i fasad ligga under riktvärdena, vilket innebär en förbättrad ljudnivå.

Vägplaneförslaget kommer innebära att husen som ligger mellan nya och gamla väg 19 kommer vara påverkade av trafikbuller från två håll.

Vägplaneförslaget både minskar och öka ljudnivåerna för de boende i delområdet. Fasadåtgärder kommer skapa inomhusljudnivåer under riktvärdena för samtliga hus, ljudnivåerna utomhus kommer för en del av husen öka. För majoriteten av husen uppstår en betydande förbättring varför lite till måttligt positiva effekter bedöms uppstå och därmed måttligt positiva konsekvenser.

Värde

Vägen har dragits om så den går väster om samhället och

ljudnivåerna har sänkts kraftigt för husen längs den gamla vägen, i storleksordningen 10-15 dBA. Inga riktvärden överskrids längre.

Vägplaneförslaget bedöms ge stora positiva effekter och därmed bedöms stora positiva konsekvenser uppstå.

Värde

Bullerskyddsåtgärder ska vidtas för att minska ljudnivåerna i

samhället så att de hamnar under riktvärdena för nybyggnation. Med endast bullerskyddsskärmar överskrids värdena för 25 hus, vilket är en halvering från nollalternativet. Endast 6 hus har ekvivalenta ljudnivåer över 60 dBA, vilket också är en stor förbättring. Generellt sänks ljudnivåerna i storleksordningen 8-12 dBA. De bostäder som beräknas få ljudnivåer över riktvärdena inomhus eller på uteplats erbjuds ytterligare bulleråtgärder i fasad och/eller på uteplats.

Vägplaneförslaget sänker påtagligt ljudnivåerna i området och överskrider inte riktvärdena varför stora positiva effekter bedöms uppstå och därmed stora positiva konsekvenser.

Värde

70