• No results found

Effekter och konsekvenser av projektet

6.1. Trafik och användargrupper

Sedan Botniabanan togs i drift 2010 och Ådalsbanan öppnades för trafik 2012 har persontågstrafiken på Ådalsbanan utvecklats kraftigt. När förbindelsespåret byggs skapas en direktförbindelse mellan Mittbanan och Ådalsbanan i Bergsåker. Genom direktförbindelsen frigörs kapacitet på Ådalsbanan för persontrafik när tågen från Mittbanan inte längre behöver gå till Nacksta eller till Sundsvalls central för

tågvändning, och även tågledningen blir enklare. Framkomligheten på korsande bil- samt gång- och cykelvägar förbättras då bomfällningarna för vändande tåg upphör.

Idag utförs omfattande omlastning från tåg till lastbil vid timmerterminalen i Töva för vidare transport till industrier längs Norrlandskusten. Förbindelsespåret möjliggör effektivisering av transporterna genom ökade direkttransporter på tåg till industrierna.

Tågledningen blir enklare och produktionskostnader för operatörerna blir lägre.

Förbindelsespåret möjliggör omledning av tåg mellan Ådalsbanan och Norra stambanan via Mittbanan.

6.2. Lokalsamhälle och regional utveckling

Byggandet av triangelspåret överensstämmer väl med Sundsvalls kommuns översikts-plan, där mark reserverats för spåret. Triangelspåret kommer att underlätta transporter i öst-västlig riktning och medverka till att järnväg väljs för tunga transporter i ökad omfattning. Industrin och skogsbolagen får genom triangelspåret en direktförbindelse mellan Mittbanan och Ådalsbanan och därigenom mer kostnadseffektiva järnvägs-transporter och på sikt minskat behov av lastbilsjärnvägs-transporter för timmer.

Hus kommer att lösas in i Bergsåker för att ge plats för omläggning av Hulibäcken och vid Mittbanan kommer några hus på arrendetomter att lösas in till följd av planerad järnvägsanläggning. I Väster- och Österkolsta samt i Granlo finns ytterligare tre bostadshus som ligger nära Mittbanan, Ådalsbanan, E14 och Timmervägen och får maximal ljudnivå inomhus som överstiger 50 dBA, även efter det att föreslagna bullerskyddsåtgärder har genomförts. Dessa fastigheter erbjuds förvärv som ett alternativ till skyddsåtgärder.

Delar av åkermark kommer att tas i anspråk av ny sträckning för Kolstavägen söder om Selångersån, och av triangelspåret och dess serviceväg norr om Selångersån. Åkermark som blir kvar norr om Selångersån blir troligen för liten för att brukas.

Åkeri- och återvinningsverksamhet som idag drivs på fastigheten Granlo 3:23 påverkas, men förutsättningar finns för fortsatt verksamhet på platsen. Bostadshuset på fastig-heten och del av förråd kommer att lösas in då ny väg anläggs.

Gasledningen på Selångers norra strand påverkas under byggtiden, men kommer att återställas till full funktion. Gasledningen är inte i drift.

Nacksta industriområde påverkas inte av förbindelsespåret. Kabel- och ledningsstråk som påverkas av nya spåret byggs om, men får oförändrad funktion.

6.2.1. Kommunala planer

Detaljplan 2281K-SEL-439 Granlo 3:178, Högom 3:27 m.fl. kommer att beröras av det nya förbindelsespåret söder om Selångersån. För genomförande av järnvägsplanen kommer delar av berörd detaljplan att upphävas. Mark som i detaljplanen är planerad som gata eller parkmark kommer att bli järnvägsmark. Stranden längs Selångersån kommer även efter byggandet att bli tillgänglig för allmänheten.

Figur 39. Detaljplan 2281K-SEL-439 berör ett område söder om Selångersån mellan Timmervägen och Ådalsbanan. Mark som i detaljplanen är planerad som gata eller väg samt parkmark tas i anspråk för järnvägsbank och bro.

6.3. Miljö och hälsa

För järnvägsplan som vunnit laga kraft krävs ej samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken eller dispens från strandskydd då det har hanterats i samrådsprocessen för järnvägs-planen. Inga objekt med generellt biotopskydd finns i järnvägs-planen.

6.3.1. Naturmiljö

Den planerade järnvägsdragningen bedöms medföra små negativa konsekvenser för riksintresset naturvård och måttliga negativa konsekvenser för naturmiljön. Detta motiveras med att ingen påtaglig skada på riksintresset för naturvård bedöms uppkomma av planerade åtgärder. Inga områden med höga naturvärden inom

riksintresset för naturvård kommer att påverkas långsiktigt av ytterligare infrastruktur.

Ingen långsiktig negativ påverkan bedöms uppkomma för Selångersån med föreslagna skyddsåtgärder.

Syftet med strandskyddet bedöms inte motverkas med föreslagen järnvägsplan.

Den nya järnvägsanläggningen innebär ett ingrepp i Selångersåns strandskogar, som bedöms vara en spridningskorridor i landskapet och växtlighet längs ån behöver avlägsnas för att möjliggöra anläggandet av järnvägsbron över Selångersån. Bestånd av mandelpil behöver avverkas på norra sidan, men detta bedöms inte påverka artens bevarandevärde eller fortsatta utbredning i området. Mandelpil är ovanlig nationellt, men förekommer talrikt längs ån. Möjligheten till återetablering och sådd av växlighet vid broläget samt återplantering av träd längs ån gör att de negativa konsekvenserna för naturmiljö mildras med tiden.

Tillskapandet av ängsmiljö/sandmiljö i området mellan nya järnvägsspåret, Mittbanan och Timmervägen, samt sandmiljö på järnvägsbanken i söderläge medför ökade natur-värden och biologisk mångfald.

En lång bro som stäcker sig in över land på båda sidor om ån innebär att barriäreffekten för viltstråk minimeras och rekreationsstigen på båda sidorna av Selångersån behålls.

Passage för utter och småvilt förbättras i området genom att det anläggs en torrpassage i Hulibäckens valvbro.

Fågellivet bedöms inte påverkas negativt av föreslagen järnvägsanläggning. Tyngd-punkten av häcknings- och födosökslokalerna är belägna i västra delen av Selångers-fjärden. Inflygningarna österifrån mot fjärden bedöms inte störas av tillkommande kontaktledningar eller ny bro. Under byggtid kan buller komma att störa fågellivet, dock är det en övergående störning.

Kolstavägens omläggning i ett nordligare läge innebär att brynmiljöerna mot skogen på åkermarkens södra sidor påverkas negativt.

I samband med anläggande av bro över Selångersån, ny bäckfåra och rörbro för Huli-bäcken, samt ny kulvert under Ådalsbanan för Sticksjöbäcken kommer viss grumling att förekomma i byggskedet. Effekten för vattendragen är tillfällig och kortvarig.

Hulibäcken kommer genom planerade åtgärder uppnå en bättre ekologisk funktion med en längre sträcka som öppen bäckfåra och en kortare kulvert.

En stor del av järnvägssträckningen ligger på Sundsvallsåsen. Detta innebär att

eventuella läckage av petroleumprodukter riskerar att infiltrera till grundvattnet i åsen i de permeabla jordlagren. Anläggande av ny bäckfåra och rörbro för Hulibäcken innebär schaktning i Sundsvallsåsen. Arbete skall utföras så att åsen inte dräneras utan

bibehåller statusen för god kvantitet och god kvalitativ status. Grundvattensänkning kan i dagsläget inte uteslutas.

Avvattningen av järnvägsanläggningen blir i stort sett som i dag.

Sammantaget innebär planerad järnvägsanläggning små negativa konsekvenser för vattenmiljön. Inga enskilda eller allmänna intressen bedöms påverkas negativt av de tillfälliga grundvattensänkningarna. De negativa effekterna på ytvattenförekomsterna är främst kopplade till byggskedet. Strandområde längs Selångersån tas i anspråk av ny infrastrukturanläggning vilket lokalt påverkar vattendraget negativt. Planerade åtgärder för berörda vattenområden medför främst tillfällig påverkan under byggtiden och miljökvalitetsnormerna bedöms därmed ej påverkas negativt över tid.

Djupare konsekvensbedömning av vattenmiljön görs i MKB för tillståndsansökan för vattenverksamhet för Selångersån och Hulibäcken.

6.3.2. Kulturmiljö

Järnvägslinjen kommer att dras i ytterkant av riksintresseområdet. Påtaglig skada bedöms inte uppkomma på riksintressets kärnvärde som är byarna längre norrut.

Ängsmark tas i anspråk för byggande av järnvägsbanken och Kolstavägen. Nya järnvägs- och vägbankar besås för att smälta in i kulturlandskapet.

Känd fornlämning i området kommer inte att beröras av planerad järnväg.

Transformatorkiosker idag belägna väster om Ådalsbanan flyttas över på östra sidan strax norr om Selångers gamla hållplats. Befintliga byggnader utpekade i kulturmiljö-inventeringen påverkas inte.

Stråket längs Selångersån kommer i och med planerad järnvägsanläggning att förstärkas genom att föreslagen gestaltning knyter an mot historiska värden på platsen. Mark-beläggning i tegel läggs under bron över Timmervägen för att erinra om Högoms tegel-bruk. Landhöjningen gestaltas på landfästenas frontmurar och ängsmiljö anläggs på landskapsanpassad yta. Positiva konsekvenser bedöms uppstå i och med möjligheten att förstärka den historiska kopplingen i området.

6.3.3. Friluftsliv och rekreation

Området är idag starkt påverkat av infrastruktur och kommer att få ytterligare en anläggning med triangelspåret. Fortsatt framkomlighet på promenadstråket längs Selångersån säkerställs genom att triangelspårets bro över Selångersån förlängs in över land och ger plats för planskild passage under bron. Trots att promenadstråket bevaras kan anläggningen upplevas som ytterligare en barriär rent visuellt för friluftslivet.

Strandskyddet bedöms ej påverkas negativt då möjligheten för friluftslivets allmän-rättsliga tillgång till vattendragen och strandområden ej försämras i och med planerad järnvägsanläggning.

Under byggtiden bedöms små negativa konsekvenser uppstå för rekreation och frilufts-liv av planerad järnvägsanläggning. Efter avslutat anläggningsarbete bedöms inga negativa konsekvenser kvarstå. Vissa positiva konsekvenser bedöms uppstå då

upplevelsevärdet längs ån förstärks genom de åtgärdsförslag som föreslås för gestaltning kopplat till kulturmiljö.

Planerad omläggning av Hulibäcken i öppen bäckfåra ökar tillgängligheten till vatten-draget och förstärker strandskyddets värden.

6.3.4. Landskapsbild

Triangelspårets höga bank vid Selångersån och Timmervägen kommer att öka barriär-effekten i området. Bron över Selångersån anpassas så att människor och djur kan passera obehindrat på båda sidor längs promenadstråket vid Selångersåns strand.

Jordbruksmark kommer delvis att tas i anspråk för järnvägen och vägar. Norr om Selångersån kan konsekvensen bli att brukning upphör och att marken växer igen.

Sikten längs Selångersån försämras något av bron över ån.

Sammantaget bedöms planerad järnvägsanläggning innebära måttliga negativa konsekvenser för landskapsbilden.

6.3.5. Buller

21 bostadsbyggnader och 5 kontorsbyggnader har bedömts vara bullerberörda av järnvägsplanen. Inga skolor, vårdlokaler, hotell eller naturområden med låg

bakgrundsnivå berörs av det nya triangelspåret. Hur avgränsning av bullerberörda har utförts finns att läsa i ”Rapport Bullerutredning”.

Befintlig statlig infrastruktur dominerar ljudmiljön. För huvuddelen av fastigheterna i anslutning till Bergsåker Triangelspår medför det planerade triangelspåret en försumbar förändring av ljudmiljön utomhus som inte kan förnimmas av det mänskliga örat, 1 dBA eller mindre. Ljudnivå inomhus och vid uteplatser blir i många fall lägre än i nuläget till följd av att fastighetsnära bullerskyddsåtgärder föreslås.

För nedanstående bostadsfastigheter innebär Bergsåker triangelspår inklusive omgräv-ningen av Hulibäcken en påtaglig försämring av ljudmiljön utomhus jämfört med nollalternativet.

Höjning av ekvivalent ljudnivå utomhus vid fasad:

• 4 dB för Bergsåker 1:8.

• 3 dB för Bergsåker 1:7, 1:5 och 39:4.

• 2 dB för Bergsåker 34:1, 39:3 och Västerkolsta 6:1.

Höjning av maximal ljudnivå utomhus vid fasad:

• 6 dBA för Granlo 3:23 kontor.

• 5 dBA för Västerkolsta 6:1.

• 4 dBA för Granlo 3:359 kontor.

• 3 dBA för Österkolsta 1:6.

• 2 dBA för Bergsåker 1:8, 34:1, 39:4, Granlo 3:396, Västerkolsta 7:1, Österkolsta 1:7.

De skyddsåtgärder som erbjuds innebär att riktvärden inomhus och på uteplatser uppnås för de flesta bostadshusen. Beaktat buller från all statlig infrastruktur beräknas riktvärden överskridas vid flera bostäder även efter att föreslagna bullerskyddsåtgärder vidtagits och erbjudna förvärv accepterats:

• 11 bostadsbyggnader beräknas få ljudnivåer som överskrider riktvärdet 60 dBA ekvivalentnivå vid fasad.

• 4 bostadsbyggnader beräknas få ljudnivåer som överskrider riktvärdet 45 dBA maximalnivå inomhus i bostadsrum.

• 2 bostadsbyggnader beräknas få ljudnivåer som överskrider riktvärdet 30 dBA ekvivalentnivå inomhus i bostadsrum.

• 1 kontorsbyggnad beräknas få ljudnivåer som överskrider riktvärdet 50 dBA maximalnivå inomhus i rum för enskilt arbete.

Beaktat endast buller från det planerade triangelspåret beräknas ingen bostadsbyggnad få ljudnivåer över riktvärden för ekvivalent ljudnivå. Med föreslagna skyddsåtgärder och förvärv beräknas två bostadsbyggnad få ljudnivåer inomhus i bostadsrum som

överskrider riktvärdet 45 dBA maximalnivå. En kontorsbyggnad beräknas få ljudnivåer som överskrider riktvärdet 50 dBA maximalnivå inomhus i rum för enskilt arbete.

I tabellen nedan finns uppgifter om vilka riktvärden som beräknas överskridas vid respektive bullerberörd byggnad beaktat all statlig infrastruktur respektive endast beaktat det planerade triangelspåret. Vid några byggnader överskrids inga riktvärden utan att bullerskyddsåtgärder vidtas. De finns med som bullerberörda i planen eftersom avgränsning av bullerberörda genomfördes med utgångspunkt från ljudnivå vid fasad.

Vid efterföljande inventering och utredning av fasader och uteplatser har konstaterats att riktvärden innehålls utan att åtgärder behöver vidtas.

Tabell 8. Bullerberörda byggnader med förslag till åtgärder samt vilka riktvärden som beräknas överskridas efter utförda skyddsåtgärder. Där inget anges innehålls samtliga riktvärden.

Fastighet* Erbjudna

åtgärder Riktvärden som beräknas överskridas, efter utförda skyddsåtgärder

All statlig infrastruktur Endast triangelspåret Bergsåker 1:5,

huvudbyggnad Inga åtgärder 60 dBA ekvivalentnivå utomhus vid fasad.

Bergsåker 1:5,

gårdshus Inga åtgärder

Bergsåker 1:6 Inga åtgärder 60 dBA ekvivalentnivå utomhus vid fasad.

Bergsåker 1:7 Inga åtgärder Bergsåker 1:8 Inga åtgärder

Bergsåker 34:1 Inga åtgärder 60 dBA ekvivalentnivå utomhus vid fasad.

Bergsåker 39:3 Inga åtgärder 60 dBA ekvivalentnivå utomhus vid fasad.

Bergsåker 39:4 Inga åtgärder 60 dBA ekvivalentnivå utomhus vid fasad.

Bergsåker 47:2 Uteplatsåtgärd Granlo 3:23,

kontor Inga åtgärder Granlo 3:359,

kontor Inga åtgärder

Granlo 3:336 Inga åtgärder 60 dBA ekvivalentnivå utomhus vid fasad.

Granlo 3:337 Fönster- och ventilåtgärder, uteplatsåtgärd

60 dBA ekvivalentnivå utomhus vid fasad samt

komfortvibrationer 0,4 mm/s vägd RMS.

Granlo 3:396 Fönsteråtgärder i

kök, uteplatsåtgärd 60 dBA ekvivalentnivå utomhus vid fasad samt

komfortvibrationer 0,4 mm/s vägd RMS.

Granlo 3:76 Uteplatsåtgärd,

alternativt förvärv Om erbjudande om förvärv ej godtas:

Överskrids samtliga riktvärden för buller och vibrationer.

Om erbjudande om förvärv ej godtas:

45 dBA maximalnivå inomhus i bostadsrum

komfortvibrationer 0,4 mm/s vägd RMS.

Granlo 3:76

kontor Inga åtgärder

föreslås 50 dBA maximalnivå samt 35 dBA ekvivalentnivå inomhus i rum för enskilt arbete.

50 dBA maximalnivå inomhus i rum för enskilt arbete.

Västerkolsta 2:6 Fönsteråtgärder 45 dBA maximalnivå inomhus i bostadsrum.

Västerkolsta 5:1 Fönsteråtgärder

Västerkolsta 6:1 Fönster- och ventilåtgärder, alternativt förvärv

Om erbjudande om förvärv ej godtas:

60 dBA ekvivalentnivå utomhus vid fasad samt

45 dBA maximalnivå inomhus i bostadsrum.

Om erbjudande om förvärv ej godtas:

45 dBA maximalnivå inomhus i bostadsrum.

Västerkolsta 7:1 Fönsteråtgärder 45 dBA maximalnivå och 30 dBA ekvivalentnivå inomhus i bostadsrum.

45 dBA maximalnivå inomhus i bostadsrum.

Västerkolsta 9.1 Fönster- och ventilåtgärder, alternativt förvärv

Om erbjudande om förvärv ej godtas:

60 dBA ekvivalentnivå utomhus vid fasad samt

45 dBA maximalnivå inomhus i bostadsrum.

Om erbjudande om förvärv ej godtas:

45 dBA maximalnivå inomhus i bostadsrum.

Västerkolsta 9:1

Åkerikontor Fönsteråtgärder Västerkolsta 9:1

Lilla kontoret Inga åtgärder Österkolsta 1:6 Fönster- och

ventilåtgärder, invändig väggåtgärd med gips,

uteplatsåtgärd

60 dBA ekvivalentnivå utomhus vid fasad samt

45 dBA maximalnivå inomhus i bostadsrum.

45 dBA maximalnivå inomhus i bostadsrum.

Österkolsta 1:7 Fönsteråtgärder,

uteplatsåtgärd 60 dBA ekvivalentnivå utomhus vid fasad.

Österkolsta 1:14 Fönster- och

ventilåtgärder 60 dBA ekvivalentnivå utomhus vid fasad samt

45 dBA maximalnivå och 30 dBA ekvivalentnivå inomhus i bostadsrum.

* Avser bostadshus på fastigheten om inte annat anges

6.3.6. Vibrationer

Tre bostadshus som är belägna vid Ådalsbanan har idag vibrationsnivåer över riktvärdet 0,4 mm/s vägd RMS. De bedöms dock inte få komfortvibrationer över 0,7 mm/s mer än fem gånger per natt, baserat på att så höga nivåer endast uppmätts vid ett fåtal tillfällen under mätperioderna om 7-10 dygn. Endast ett bostadshus bedöms få

komfortvibrationer över riktvärdet till följd av det planerade triangelspåret. Se tabellen ovan.

6.3.7. Naturresurser och markanvändning

Befintlig infrastruktur och markområden som idag nyttjas för verksamhet kommer att påverkas under byggtiden.

Delar av åkerifastigheten kommer att tas i anspråk för järnvägen och viss omlokalisering av bland annat tält och sorteringsfickor krävs för fortsatt verksamhet.

Sammanvägt bedöms måttliga negativa konsekvenser uppstå, baserat på att åkermark och naturmark kommer att tas i anspråk permanent, i ett område som redan i dag är starkt påverkat av infrastruktur. Totalt tas cirka 1,8 hektar jordbruksmark och 2,2 hektar skogsmark i anspråk som ny järnvägsmark. Arealer som tas i anspråk fördelade på olika markslag framgår av tabell 9 i avsnitt 9.1.1.

6.3.8. Förorenade områden

En översiktlig miljöprovtagning är genomförd i planområdet och massorna kommer preliminärt att kunna återanvändas i järnvägsanläggningen, då de påträffade

föroreningarna inte överstiger de generella riktvärdena som gäller för MKM.

Ytterligare provtagningar kommer att genomföras för de områden som påvisat

indikation på förorening. Denna provtagning syftar till att kunna hantera de massor som ska schaktas bort på ett miljöriktigt sätt. En masshanteringsplan ska tas fram, och där ska anges hur massor kan återanvändas.

6.3.9. Elektromagnetiska fält

Inga boende utsätts för långvarig exponering av magnetiska fält från järnvägen på över 0,4 μT. Det är endast vid tågpassage som dessa nivåer kan uppmätas. Inga ytterligare bostadshus berörs på grund av triangelspårets tillkomst förutom de som redan finns vid Mitt- och Ådalsbanan. Inga negativa konsekvenser orsakade av elektromagnetiska fält bedöms därmed uppstå.

6.3.10. Risk och säkerhet

Anläggande av stängsel väster om triangelspåret mellan Selångersån och Bergsåkers-bron minskar risken för otillåten passage över järnvägen och medför ökad säkerhet.

Anläggandet av triangelspåret bedöms vara acceptabelt ur risksynpunkt utan ytterligare skyddsåtgärder.

Inga plankorsningar finns på triangelspåret.

Några byggnader utmed spåret ligger redan i dagsläget betydligt närmare Mittbanan respektive Ådalsbanan än vad som rekommenderas vid ny bebyggelse. Utbyggnaden av triangelspåret påverkar däremot enbart risknivån för dessa byggnader marginellt, således görs ingen vidare bedömning av dessa byggnader och inga skyddsåtgärder föreslås inom ramen för detta projekt.

Baserat på trafikprognoser för år 2030 kommer tio färre godståg kommer att behöva göra lokvändningar inne i Sundsvall med triangelspåret jämfört med nollalternativet.

Detta bedöms leda till en viss riskminskning inne i Sundsvall. Eftersom godstågen dras om till ett område med betydligt lägre befolkningstäthet och slipper gå in i centrala delar av staden leder utbyggnaden totalt sett till en riskminskning.

6.4. Indirekta och samverkande effekter och konsekvenser

I närområdet pågår Trafikverkets utredning avseende ombyggnad av E14. Ny sträckning av väg E14, Blåberget/Töva innebär att vägen kommer att flyttas bort från Mittbanan och förläggas längre söderut på berget. Överskott av bergmassor från E14-projektet beräknas tillvaratas för att bygga järnvägsbanken för nya spåret. Förbindelsespåret har massunderskott då en lång sträcka byggs på hög bank.

Transport-, omlednings- och byggvägar för triangelspåret utreds parallellt med

I projektet Bergsåkers triangelspår ingår signal-, tele- och kanalisationsarbeten på befintliga Ådalsbanan och Mittbanan för en ny driftsplats Nacksta som ska byggas i triangeln som spåren utgör. På Mittbanan mellan Nacksta och Töva ska ett nytt mellanblock och blockkiosk byggas. Ett teknikhus ska byggas närmare Sundsvall vid Montörvägen och fyra kiosker ska byggas vid signalobjekt. Vid Montörvägen ersätts befintlig gångfålla med bomanläggning. Samråd enligt miljöbalken 12:6 ska genomföras för dessa vägar, teknikhus och kiosker utanför planen. Bygglov ska sökas för teknik-huset.

6.5. Påverkan under byggtiden

Miljöpåverkan är påtaglig under byggtiden i närområdet kring järnvägsanläggningen, men är övergående då anläggningsarbetet är avslutat. De störningar som kan

uppkomma under byggtiden är byggbuller, vibrationer, damning och grumling av vattendrag. Störningar under byggtid kommer främst beröra boende intill järnvägs-anläggningen.

Exempel på arbeten som utförs under byggtid är schaktning, fyllning, pålning, spont-ning, byggtrafik, spårarbeten, el-, tele- och ledningsarbeten, kontaktledningsarbeten, stål- och betongarbeten.

Under byggtid kommer mark tillfälligt att tas i anspråk, utöver den järnvägsmark som tas i anspråk för järnvägsanläggningen. Marken ska efter arbetets slut återställas.

Rekreationsstigarna på norra och södra sidan Selångersån kommer behöva ledas om

Rekreationsstigarna på norra och södra sidan Selångersån kommer behöva ledas om

Related documents