• No results found

Trafik och användargrupper

Väg 49 bibehåller samma standard som idag, men vägplanens åtgärder innebär att framkomlighet och trafiksäkerhet för samtliga trafikslag förbättras. De föreslagna åtgärderna bedöms inte påverka trafikmängderna på väg 49.

Ombyggnation av korsningen mellan väg 49 och Norra Asplundsvägen/Ramper mot väg 26 från signalreglerad fyrvägskorsning till cirkulationsplats kommer ge följande positiva konsekvenser avseende framkomlighet:

• Belastningsgraden i korsningens tillfarter kommer minska och för prognosåret 2040 förväntas utformningen uppfylla god standard.

• Utformningen bidrar till ett jämnare flöde i trafiken, både vid låg- och högtrafik undviks fordon som står stilla och väntar på grönt ljus i korsningen.

• Restidsvinster upp till 30 sek för kollektivtrafiken.

Ombyggnationen bidrar även till att trafiksäkerheten förbättras. Ombyggnation av korsningen kommer ge följande positiva konsekvenser avseende trafiksäkerhet.

• Risken för allvarliga olyckor med stora skadeverkningar minskar i och med lägre hastighet genom korsningen och att kollisionsvinkeln minskas.

• Konfliktpunkter mellan olika trafikströmmar sprids ut.

• Stressmoment som kan uppstå vid risk för rött ljus försvinner.

• Korsningen blir betydligt mer lättöverskådlig för trafikanter.

• Behov av tvära inbromsningar, vid rött ljus, minskar.

Utöver konsekvenser ovan, vilka gäller för samtliga anslutande vägar till korsningspunkten, kommer även den föreslagna utformningen av ramp från väg 26 innebära en förhöjd kapacitet på både ramp och väg 26.

Kollisionsrisken för östergående trafik på väg 49 direkt öster om den planerade cirkulationsplatsen bedöms öka relativt dagsläget då två körfält ska sammanvävas till ett. Utformningen bedöms dock som god och alternativet, där all växling alternativt sammanvävning behöver ske väster om

cirkulationsplatsen, mellan de båda cirkulationsplatserna, föranleder betydligt högre risk för kollision.

Med föreslagen utformning minimeras behov av växling mellan körfält.

I och med utbyggnad av nytt busskörfält för västergående kollektivtrafik kommer särskilt positiva konsekvenser avseende framkomlighet för kollektivtrafik uppnås. Kollektivtrafik får separat körfält förbi korsningen väg 49/Storängsvägen, utbyggnad av kombinerat busskörfält och körfält för högersvängande trafik förbi korsningen väg 49/Hasslumsvägen ger minskad köbildning och bussar som svänger ut från Hasslumsvägen undviker väjning för motortrafik. Vid eventuell köbildning in mot cirkulationsplatsen från väster säkerställs busstrafikens framkomlighet genom att separat busskörfält anläggs hela vägen fram till läget för den nya hållplatsläget öster om cirkulationsplatsen.

Genom anläggande av busskörfält bedöms även kollektivtrafikens attraktivitet öka på grund av följande positiva konsekvenser:

• Pålitligheten kan öka, det vill säga att antalet turer som blir försenade minskar.

• Restiden minskar.

GRANSKNINGSHANDLING Sida 46 av 74

TMALL 0092Samrådshandling underlag6.0

• Medelhastigheten ökar.

• Förbättrad åkkomfort.

• Ombyggnad möjliggör byte mellan regionaltrafik och ny stadslinje mellan Volvo och Skaraborgs sjukhus.

Vägplanens åtgärder kommer även leda till positiva konsekvenser för oskyddade trafikanter. Både trafiksäkerhet, tillgänglighet och framkomlighet kommer öka då ny gång- och cykelväg anläggs i omdrådets östra del och säkrar en koppling till Igelstorp genom den gång- och cykelväg som nu planläggs i angränsande projekt, se kapitel 2.7. För områdets västra del bedöms förutsättningarna för oskyddade trafikanters säkerhet, framkomlighet och tillgänglighet bli oförändrade efter ombyggnation, då vägplanens åtgärder endast avser justering av befintlig anläggning.

Vägplanens åtgärder bedöms inte föranleda negativa konsekvenser för det enskilda vägnätet eller övriga korsningpunkter mellan väg 49 och Hasslumsvägen respektive Storängsvägen.

Lokalsamhälle och regional utveckling

Utbyggnaden av väg 49 enligt förslaget i vägplanen bedöms gynna den lokala och regionala utvecklingen då framkomligheten och tillgängligheten bedöms förbättras för samtliga trafikslag.

Kommunala planer

Vägplaneområdet för vägplanen berör 10 detaljplaner. 7 detaljplaner påverkas av nytt markanspråk (vägrätt och tillfällig nyttjanderätt) och 3 detaljplaner ligger inom området för aktuell vägplan men där det inte tas något nytt markanspråk. Vägområdesgränserna samt påverkade detaljplaners gränser visas på illustrationskartorna. En vägplan som ska genomföras får inte strida mot gällande detaljplan.

För de intrång som inte har varit möjlig att anpassa mot detaljplanen kan en mindre avvikelse bedömas om intrånget inte motverkar detaljplanens syfte. Om intrånget inte inryms inom nämnda kriterier behöver detaljplanen anpassas genom ändring eller upphävning. Bedömningen i det här fallet görs att vägplanens intrång i de flesta fall är förenliga med detaljplanens syfte. I ett fåtal fall bedöms intrången inte motverka detaljplanens syfte och bör därför anses som mindre avvikelser, se nedan för vidare information om detaljplanerna.

Kommunen är huvudman för allmän platsmark inom samtliga detaljplaner.

Kommunen och Trafikverket delar samma bedömning av intrången i detaljplanerna.

Detaljplaner inom vägplaneområdet utan nytt markanspråk

3 av de totalt 10 berörda detaljplanerna ligger inom vägplaneområdet men som endast berörs av befintlig väg 49. Inga nya markanspråk behövs inom dessa 3 detaljplaner. Avser följande 3 detaljplaner:

GRANSKNINGSHANDLING Sida 47 av 74

TMALL 0092Samrådshandling underlag6.0

• Detaljplan för Kaplansgatans anslutning till Hjovägen (Rv 49), DP 1496K-DP514

Figur 6.1. Visar urklipp från detaljplan men som inte påverkas av nytt markanspråk.

• Ändring och utvidgning av stadsplanen för område utmed ÖSTRA LEDEN i Skövde, SPL 1683K-ST198

Figur 6.2. Visar urklipp från detaljplan men som inte påverkas av nytt markanspråk.

GRANSKNINGSHANDLING Sida 48 av 74

TMALL 0092Samrådshandling underlag6.0

• Detaljplan för Kv. Aspelund, DP 1496K-DP524

Figur 6.3. Visar urklipp från detaljplan men som inte påverkas av nytt markanspråk.

Berörda detaljplaner där ny vägrätt föreslås

Vägplanen berör 7 detaljplaner där nytt vägrättsområde behövs, se tabell 6.1 som redovisar en sammanställning över de planer som berörs. Kolumnen ”Markanvändning” visar gällande plans markanvändning för de område som vägplanen gör ”intrång” på. Kolumnen ”Typ” redovisar om intrånget är på allmän platsmark (A), kvartersmark (K) eller specialområde (S). I figur 6.4 till 6.10 redovisas påverkan på respektive detaljplan.

Tabell 6.1. Detaljplaner som påverkas av föreslaget nytt vägrättsområde

Plannamn Planbeteckning Markanvändning Typ

1 Detaljplan för HASSLUM, väster

om kv Kylaren 1496K-DP608 "Natur", "Genomfartstrafik" A 2 Stadsplan för norra delen av

industriområdet HASSLUM i Skövde

1683K-ST 242 "Gatutrafik" S

3 Detaljplan för Kv MINKFARMEN

mm 1683K-DP325 "Natur" A

4 Upphävande, ändring och

utvidgning av stadsplan för del av Östra Leden etapp I samt

närliggande områden i Skövde tätort

1683K-ST271 "Park eller plantering" A

5 Stadsplan för industriområdet

ASPELUND etapp I 1683K-ST281 "Gata", "Park eller plantering" A 6 Detaljplan för industriområdet

Aspelund etapp II

1683K-DP359 "Natur", "Järnvägstrafik" A/K

7 Ändring och utvidgning av

stadsplanen för Östra Hasslum 1683K-ST265 "Allmänt ändamål med

prickmark" K

Trafikverket och Skövde kommun bedömer vägplanens intrång i fem fall (detaljplan nummer 1-5) som överensstämmande med detaljplanernas syften. I två fall (detaljplan nummer 6-7) görs bedömningen

GRANSKNINGSHANDLING Sida 49 av 74

TMALL 0092Samrådshandling underlag6.0

att vägplanen inte överensstämmer med detaljplanerna men att det är fråga om mindre avvikelse och att intrången inte motverkar syftet med detaljplanerna, se nedan bedömningar och motiveringar.

1. Detaljplan för Hasslum, väster om kv Kylaren Planbeteckning: 1496K-DP608

Laga kraft: 2008-12-04

Genomförandetiden går ut 2023-12-04.

Gällande markanvändning som berörs av vägplan är utpekat som naturmark (grönt område) och genomfartstrafik (vitt område), se Figur 6.4.

Intrånget ska användas till slänter för gång- och cykelväg, ca 20 m2. Inom befintligt vägrättsområde föreslås även en breddning av ramp mot väg 26.

Detaljplanens syfte är att skapa förutsättningar för en utökning av verksamhetsområden i Hasslum och att reservera mark för en framtida ny placering av en brandstation. Intrången bedöms vara förenligt med detaljplanens syfte.

Ungefärligt påverkat område är markerat med rödstreckade linjer. Se även plankarta 1 00 T 02 01.

2. Stadsplan för norra delen av industriområdet Hasslum i Skövde

Planbeteckning: 1683K-ST242

Fastställd och lagakraftvunnen: 1973-10-03 Genomförandetiden har gått ut.

Gällande markanvändning som berörs av vägplan är utpekat som gatutrafikändamål (ljusbrunt område), se Figur 6.5. Intrången ska användas till ny gång- och cykelväg samt slänter, ca 540 m2 gatutrafik. Inom befintligt vägrättsområde föreslås även att vägen ska breddas för ny cirkulationsplats och ramper mot väg 26.

Syftet med detaljplanen är för att området ska vara industri-, hantverks- och serviceändamål. Intrången bedöms vara förenligt med detaljplanen.

Ungefärligt påverkat område är markerat med rödstreckade linjer. Se även plankartorna 1 00 T 02 01 och 1 00 T 02 04.

Figur 6.4. Detaljplan för Hasslum, väster om kv Kylaren med illustrerat intrång för nytt vägrättsområde med röd streckad linje.

Figur 6.5. Stadsplan för norra delen av industriområdet Hasslum i Skövde med illustrerat intrång för nytt vägrättsområde med röd streckad linje.

GRANSKNINGSHANDLING Sida 50 av 74

TMALL 0092Samrådshandling underlag6.0

3. Detaljplan för Kv Minkfarmen Planbeteckning: 1683K-DP325 Laga kraft: 1988-05-26

Genomförandetiden har gått ut.

Gällande markanvändning som berörs av vägplan är utpekat som Natur och Park/GC-väg (grönt område), se Figur 6.6. Intrånget ska användas till slänter för gång- och cykelväg, ca 10 m2.

Syftet med detaljplanen är en omläggning av Aspelundsvägens anslutning till Hjovägen (Rv 49).

Intrånget bedöms vara förenligt med detaljplanens syfte.

Ungefärligt påverkat område är markerat med rödstreckade linjer. Se även plankarta 1 00 T 02 01.

4. Upphävande, ändring och utvidgning av stadsplan för del av Östra Leden etapp I samt närliggande områden i Skövde

Planbeteckning: 1683K-ST271 Laga kraft: 1980-09-05

Genomförandetiden har gått ut.

Gällande markanvändning som berörs av vägplan är utpekat som Park eller plantering (grönt område) med gränslinjer som ej är avsedda att fastställas/mindre avvikelser i vissa fall får göras, se Figur 6.7. Intrånget ska användas till slänter för gång- och cykelväg samt slänter för breddning av väg 49, ca 560 m2. Inom befintligt vägrättsområde föreslås även en breddning av väg 49 och ombyggnation av gång- och cykelväg öster om planerad cirkulationsplats.

Syftet med detaljplanen är för riksvägnätet och är en delsträcka i vägföretaget Östra Leden som sträcker sig från Fabians i söder till Aspö vid Södra Ryd i norr. Intrången bedöms vara förenlig med detaljplanens syfte.

Figur 6.6. Detaljplan för Kv Minkfarmen med illustrerat intrång för nytt

vägrättsområde med röd streckad linje.

GRANSKNINGSHANDLING Sida 51 av 74

TMALL 0092Samrådshandling underlag6.0

Ungefärligt påverkat område är markerat med rödstreckade linjer. Se även plankartorna 1 00 T 02 01 och 1 00 T 02 02.

5. Stadsplan för industriområdet Aspelund etapp I Planbeteckning: 1683K-ST281

Fastställd och lagakraftvunnen: 1982-07-15 Genomförandetiden har gått ut.

Gällande markanvändning som berörs av vägplan är utpekat som Gata (vitt område) och Park (grönt område) med gränslinjer som ej är avsedda att fastställas/mindre avvikelser i vissa fall får göras, se Figur 6.8. Intrånget ska användas till ny gång- och cykelväg, ny busshållplats samt slänter, ca 4900 m2. Inom befintligt vägrättsområde föreslås en breddning av väg 49 och nybyggnation av gång- och cykelväg öster om Hasslumsvägen.

Syftet med stadsplanen är för att använda planområdet för småindustri-serviceändamål.

Intrången bedöms vara förenlig med detaljplanens syfte.

Ungefärligt påverkat område är markerat med rödstreckade linjer. Se även plankartorna 1 00 T 02 02 och 1 00 T 02 03.

Figur 6.7. Detaljplan för Hasslum, väster om kv Kylaren med illustrerat intrång för nytt vägrättsområde med röd streckad linje.

GRANSKNINGSHANDLING Sida 52 av 74

TMALL 0092Samrådshandling underlag6.0

Figur 6.8. Stadsplan för industriområdet Aspelund etapp I med illustrerat intrång för nytt vägrättsområde med röd streckad linje.

6. Detaljplan för industriområdet Aspelund etapp II Planbeteckning: 1683K-DP359

Laga kraft: 1989-09-20

Genomförandetiden har gått ut.

Gällande markanvändning som berörs av vägplan är utpekat som Natur (ljusgrönt område) och Järnvägstrafik (brunt området), se Figur 6.9. Nytt intrång ska användas till slänter samt ny gång- och cykelväg. Gång- och cykelvägen kommer bland annat att förläggas på befintlig banvall inom allmänt ändamål för järnvägstrafik. Järnvägen är sedan en längre tid nedlagd och avvecklad. I ett annat projekt pågår en process för att riva hela järnvägsspåret mellan Skövde-Karlsborg. Inom befintligt vägrättsområde föreslås en breddning av väg 49, anläggandet av ny busshållplats samt anläggande av ny gång- och cykelväg. Intrånget för Natur är ca 4546 m2 respektive Järnvägstrafik ca 3182 m2. Inom befintligt vägrättsområde föreslås en breddning av väg 49, anläggande av ny busshållplats samt anläggande av ny gång- och cykelväg.

Syftet med detaljplanen är en utvidgning av Aspelunds industriområde som är belägen söder om väg 49. Intrången bedöms inte motverka planens syfte och anses därför vara en mindre avvikelse.

Ungefärligt påverkat område är markerat med rödstreckade linjer. Se även plankartorna 1 00 T 02 04 – 1 00 T 02 06.

GRANSKNINGSHANDLING Sida 53 av 74

TMALL 0092Samrådshandling underlag6.0

Figur 6.9. Detaljplan för industriområde Aspelund etapp II med illustrerat intrång för nytt vägrättsområde med röd streckad linje.

7. Ändring och utvidgning av stadsplanen för Östra Hasslum

Planbeteckning: 1683K-ST265

Fastställd och lagakraftvunnen: 1979-05-29 Genomförandetiden har gått ut.

Gällande markanvändning som berörs av vägplan är utpekat som byggnadskvarter för allmänt ändamål med prickmark (ljusblått område), se Figur 6.10. Intrånget ska användas för ombyggnation av befintligt gång- och cykelväg för anpassning mot ny gång- och cykelväg, ca 164 m2.

Syftet med stadsplanen är för nybyggnad av civilförsvarsanläggning med tillhörande byggnadsområde för övningsändamål. Intrånget bedöms inte motverka planens syfte och anses vara en mindre avvikelse.

Ungefärligt påverkat område är markerat med rödstreckade linjer. Se även plankartorna 1 00 T 02 06.

Berörda detaljplaner där tillfällig nyttjanderätt föreslås

5 detaljplaner berörs av tillfällig nyttjanderätt. Intrången bedöms inte motverka planernas syften eller pågående markanvändning. Kommunen och Trafikverket delar samma bedömning. Någon bedömning av mindre avvikelse är inte aktuellt eftersom intrången är tillfälliga.

Inom detaljplan 1496K-DP608 tas tillfällig nyttjanderätt för trafik under byggtiden i anspråk fördelat på naturmark (grönt område) ca 488 m2 och genomfartstrafik (vitt område) ca 3 m2. Se även plankarta 1 00 T 02 01.

Figur 6.10. Ändring och utvidgning av stadsplanen för Östra Hasslum med illustrerat intrång för nytt vägrättsområde med röd streckad linje.

GRANSKNINGSHANDLING Sida 54 av 74

TMALL 0092Samrådshandling underlag6.0

Figur 6.11. Detaljplan för Hasslum, väster om kv Kylaren med illustrerat intrång för tillfällig nyttjanderätt med röd streckad linje.

Inom stadsplan 1683K-ST242 tas tillfällig nyttjanderätt i anspråk för trafik under byggtiden i anspråk på gatutrafik (ljusbrunt området), ca 140 m2. Se även plankarta 1 00 T 02 01.

Figur 6.12. Stadsplan för norra delen av industriområdet Hasslum i Skövde med illustrerat intrång för tillfällig nyttjanderätt med röd streckad linje.

GRANSKNINGSHANDLING Sida 55 av 74

TMALL 0092Samrådshandling underlag6.0

Inom detaljplan 1683K-DP325 tas tillfällig nyttjanderätt för arbetsmaskiner i anspråk på gatutrafik, ca 20 m2. Se även plankarta 1 00 T 02 02.

Figur 6.13. Detaljplan för Kv Minkfarmen med illustrerat intrång för tillfällig nyttjanderätt med röd streckad linje.

Inom stadsplan 1683K-ST271 tas tillfällig nyttjanderätt för arbetsmaskiner i anspråk på parkmark (grönt område), ca 1050 m2. Se även plankartorna 1 00 T 02 01 och 1 00 T 02 02. Se även plankartorna 1 00 T 02 01 och

1 00 T 02 02.

Figur 6.14. Stadsplan för industriområdet Aspelund etapp I med illustrerat intrång för tillfällig nyttjanderätt med röd streckad linje.

Inom detaljplan 1683K-DP359 tas tillfällig nyttjanderätt för arbetsområde/upplag av jord- och avbaningsmassor i anspråk på naturmark (ljusgrönt område) 1330 m2. Se även plankartorna 1 00 T 02 04 och 1 00 T 02 05.

GRANSKNINGSHANDLING Sida 56 av 74

TMALL 0092Samrådshandling underlag6.0

Figur 6.15. Detaljplan för industriområde Aspelund etapp II med illustrerat intrång för tillfällig nyttjanderätt med röd streckad linje.

Miljö och hälsa

Landskap

Cirkulationsplatsen, busskörfältet och den nya gång- och cykelvägen innebär tillkomst av nya

anläggningar i området, något som påverkar landskapsbilden. Upplevelsen av denna påverkan är i hög grad en personlig bedömning, men området är redan påverkat av befintliga vägar, den nerlagda järnvägen och verksamheter i närliggande industriområde.

Genom att anlägga busskörfältet och den nya gång- och cykelvägen på/intill väg 49 och på den gamla banvallen bedöms påverkan bli liten eftersom de följer landskapets riktningar och siktlinjer. Den nya gång- och cykelvägen bedöms även medföra att framför allt boende i Skövde ges möjlighet att uppleva landskapet öster om Skövde tätort via cykel. Även målpunkter inom och i anslutning till

utredningsområdet kommer lättare att kunna nås via gång och cykel. Konsekvenserna i ett

landskapsperspektiv bedöms bli små eftersom de planerade åtgärderna anläggs i en redan påverkad miljö. Dessutom kan projektet bidra med en ökad biologisk mångfald genom att det planeras för artrika vägkanter och nya träd kan genom vilka växtval som görs också påverka den artrikedomen.

Vattenmiljö

6.3.2.1. Ösan

Vattenförekomsten Ösan bedöms inte påverkas av projektet eftersom det inte ska ske någon byggnation i vatten. Det bedöms därmed inte föreligga någon risk att miljökvalitetsnormerna för vatten påverkas. Konsekvenserna bedöms bli obefintliga.

Se även kapitel 6.3.2.3.

6.3.2.2. Övrigt

Markavvattningsföretaget (Hasslum Nolgårdens DF av år 1940) kommer att påverkas areellt

(markintrång) av de planerade åtgärderna på sträckan. Vattenförhållandena bedöms inte komma att

GRANSKNINGSHANDLING Sida 57 av 74

TMALL 0092Samrådshandling underlag6.0

påverkas jämfört med nuvarande förhållanden eftersom markavvattningsföretaget är kulverterat.

Konsekvenserna bedöms som små.

6.3.2.3. Avvattning

Nytt busskörfält och ny gång- och cykelväg längs med väg 49 kommer att öka andelen hårdgjord yta inom området vilket medför ökade flöden i planområdets östra del vid korta intensiva regn. Dock föranleder en utbyggnad av cirkulationsplats en minskad andel hårdgjord yta vilket kompenserar denna ökning. För aktuellt område är planerade åtgärder i huvudsak av mindre betydelse i detta avseende på grund av terrängens goda möjligheter till avledning av dagvatten.

Avledning och fördröjning av vägdagvatten

Dagvatten från vägen kommer mestadels att avledas likt befintlig situation men diken och trummor kommer att upprustas för att möta gällande krav. I dagsläget avvattnas vägen via kommunalt dagvattennät vid sektion 0/160 och 1/130.

Sydväst om planerad cirkulationsplats, vid sektion ca 0/160, avvattnas befintligt vattendrag med kommunal dagvattentrumma. Flödena i vattendraget kommer enligt beräkningar att minska på grund av exploateringen då det innebär fler grönytor. Vid dimensionerande regn kommer vägdagvattenflödet att minska med 16 l/s jämfört med befintlig situation.

Norr om väg 49 vid sektion 1/130 finns en kommunal dagvattentrumma dit vägdagvatten leds i dagsläget. Dagvattentrumman avvattnas mot Ösan. Vid planerad utformning av dike kommer inget vägdagvatten att ledas till den trumman, utan istället ledas vidare österut mot Ösan.

Enligt beslut från länsstyrelsen får inte avvattningen av vägen utformas så att flödena till Ösan ökar.

Beräkningar visar att flöden på vissa sträckor längs vägen ökar och på andra minskar. Sett till systemet som helhet och det totala flödet till Ösan minskar det efter utbyggnaden med 25 l/s. Totalt utflöde för befintlig situation under dimensionerande regn är 345 l/s och för framtida situation 320 l/s.

Det gör att Ösan inte kommer att drabbas av ett ökat flöde och det bedöms därför att inga extra fördröjningsåtgärder krävs.

Rening av vägdagvatten

Den ökade mängden infiltrationsytor bedöms även ge tillräcklig rening av vägdagvattnet. Gräsklädda diken och slänter har förmågan att till viss del kunna fastlägga metaller och på biologisk väg bryta ned olika petroleumprodukter under rätt förutsättningar (Trafikverkets rådsdokument Vägdagvatten, 2011). Eftersom infiltrationen ökar förutsätts även föroreningsspridningen minska efter utbyggnation av åtgärder enligt denna vägplan. Därför görs bedömningen att något behov av ytterligare rening, utöver vad som normalt sker i gräsklädda diken, inte bedöms som nödvändigt.

Åtgärderna bedöms öka trafiksäkerheten och därav även minska risken för olyckor, vilket i sin tur minskar kemikaliespridningen. Åtgärderna bedöms inte ge ökad motortrafik jämfört med dagsläget.

Korsande trummor

Trummor som återfinns under väg 49 anpassas till ny utformning med bibehållen funktion. Korsande trumma vid 0/230 kommer behöva förlängas och korsande trumma vid 1/665 är i behov av lagning.

6.3.2.4. Brunnar

Samtliga fastigheter inom projektområdet är kopplade till det kommunala dricksvatten och avloppsnätet.

På östra sidan vattendraget Ösan finns några bostadshus som eventuellt kan ha äldre vattenbrunnar, men ån och omgivande lerjord fungerar som avgränsare för spridning av eventuella vägföroreningar.

Det bedöms inte finnas påtaglig risk av föroreningsspridning dit. Konsekvenserna bedöms som låga.

GRANSKNINGSHANDLING Sida 58 av 74

TMALL 0092Samrådshandling underlag6.0

Naturmiljö

Inom utredningsområdet har det inte identifierats några betydande naturvärden utan de objekt som identifierats har enligt naturvärdesklassningen antingen 4, visst naturvärde eller 3, påtagligt

Inom utredningsområdet har det inte identifierats några betydande naturvärden utan de objekt som identifierats har enligt naturvärdesklassningen antingen 4, visst naturvärde eller 3, påtagligt

Related documents