• No results found

Effekter och konsekvenser naturvärdesobjekt

8. Naturmiljö

8.11 Effekter och konsekvenser naturvärdesobjekt

Inom vägplanen finns ett områden med naturvärdesklass 2, sex områden med naturvärdesklass 3 och tio områden med naturvärdesklass 4. Området för vägplanen hyser inga områden med naturvärdesklass 1. Det tillkommande enskilda vägnätet bedöms beröra ett område med naturvärdesklass 2, ett område med naturvärde klass 3 och två områden med naturvärdesklass 4.

Förbi Bångahagens avfallsanläggning

Den skogsbeklädda mossen och tallrismossen med såväl naturvärdesklass 3 som klass 4 kommer att försvinna helt vilket leder till att biotopkvalitéer såsom rikliga förekomster av död ved och biotopvärden som tallrismossen erbjuder förloras. Biotopen är ovanlig i området och eftersom intrånget blir stort bedöms konsekvens för de arter som är beroende av biotopen som måttligt negativ.

Brodderud

Norr om den östra rampen vid trafikplats Brodderud finns en lövskog med naturvärdesklass 2 där den akut hotade almen och almsprängticka (VU) växer vid gränsen av vägplanen. Vägens slänter tangerar objektets gräns men påverkan bedöms kunna undvikas helt.

Det finns en björksumpskog med naturvärdesklass 3 väster om trafikplatsen. Biotopen är belägen längs med befintlig vägslänt. Ingen justering av vägområdet görs förbi biotopen, men nytt stängsel ska sättas upp så en mindre påverkan kan bli aktuell.

Åtgärden bedöms dock inte ge några negativa konsekvenser för de arter som uppehåller sig vid biotopen eftersom påverkan är så begränsad.

103

Mellan Brodderud och Lindåsen kommer en fuktig blandskog helt försvinna. E20 går rakt igenom biotopen med naturvärdesklass 4 och den olikåldrade skogen och partier med död ved går förlorad.

Projekterade åtgärder har lett till ett undvikande eller minimerande av intrång i livsmiljöer för artskyddade arter varför effekterna är små. Värdena vid trafikplatsen är dock höga och det mindre intrånget bedöms kunna leda till en viss försämrad ekologisk funktion för sumpskogen. Tillsammans med borttagandet av den fuktiga blandskogen bedöms konsekvenserna därför som måttligt negativa.

Lindåsen

En våtmark med naturvärdesklass 4 där större vattensalamander har hittats undviks genom att anpassa slänternas utbredning. Inga effekter för salamanderns livsmiljö bedöms därmed uppstå.

I kurvan mellan befintlig och ny E20 går ett långt dike med naturvärdesklass 4. Diket är klassats som ett mindre viktigt lekvatten för groddjur. Nya E20 kommer att skära av dikets båda ändar och förkorta diket, men det lämnas orört i stora delar i mitten. I dikets sydvästra ände finns en mindre våtmark med klass 4 som kommer att försvinna. För mer information om påverkan på större vattensalamander och groddjur, se avsnitt 8.13.4.

Sammantaget bedöms en liten negativ konsekvens uppstå i området med avseende på tillgången på varierande biotoper eftersom diket blir beläget mellan två vägar som kan fungera som barriär, även om trummor installeras.

Ingarud

Gården invid E20 kommer att lösas in på grund av att E20 löper rakt igenom.

Gårdsmiljön huserar en träddunge som tilldelats naturvärdesklass 3 med olikåldriga askar, inklusive ett jätteträd. Moss- och lavfloran har i naturvärdesinventeringen bedömts som trivial, men generellt bedöms jätteträd ha stor betydelse för biologisk mångfald och avverkningen bedöms därför som väsentlig ändring av naturmiljön.

Effekten på biotopen vid gårdsmiljön bedöms som mycket negativ.

Vid Ingarud finns även två alléer som tas upp under generella biotopskydd, se avsnitt 8.4.

Sammantaget innebär projektet att ett område som bär värden för den biologiska mångfalden försvinner samtidigt som äldre strukturer förloras. Det innebär att projektet bedöms leda till måttliga negativa konsekvenser vid Ingarud.

Berga

Mellan befintlig E20 och ny sträckning ligger en ängsmark med naturvärdesklass 3. Den värdefulla floran som ligger till grund för klassningen är belägen i den norra delen av ängen och berörs ej. Större delen av betesmarken bevaras i sin nuvarande karaktär.

E20s nysträckning kommer skära rakt igenom skogsområdet bakom Shell-macken med naturvärdesklass 4. Trädraden närmst bensinmacken kommer att stå kvar, men

resterande biotop kommer gå förlorad.

Sammantaget bedöms nysträckningen endast få en liten negativ konsekvens på

artvärden eftersom biotopen som försvinner har obetydliga artvärden och den värdefulla floran bevaras.

104

Hasslerör

Hasslebäcken har naturvärdesklass 4, generellt biotopskydd och fungerar som spridningskorridor för fauna och lekvatten för groddjur. För mer information om Hasslebäcken hänvisas till avsnittet om generella biotopskydd 8.4 och 9.1.3.

Hasslebäcken har ett högt värde och det faktum att det kan ta ett tag innan vattendraget har nått sitt motsvarande värde efter omgrävning gör att konsekvensen bedöms som liten negativ.

Vallby

På östra sidan vägen vid Vallby angränsar tillfälligt nyttjanderätt en träddunge med naturvärdesklass 3 men ingen avverkning bedöms bli nödvändig. Inte heller lindallén med visst naturvärde bedöms påverkas.

Nästan halva ängsmarken med naturvärdesklass 2, i närheten av Natura 2000-området Greby backar, hamnar inom vägområde och tillfällig nyttjanderätt. Stora delar av biotopen förlorar därmed artrik flora med hävdgynnade gräs och örter. Ingreppet bedöms som väsentlig ändring av naturmiljön.

För att minska effekten åtar sig Trafikverket att omhänderta det övre jordlagret på den ängsmark som försvinner och efter byggnation lägga ut det på lämpliga slänter i närheten inom vägområdet, där det har förutsättningar att skötas på ett

slåtterängsliknande sätt. Fröbanken från betesmarken används för att etablera en artrik vägmiljö som kan bidra med födoresurser för insektsfaunan som förekommer i Natura 2000-området.

Bedömningen görs att inga negativa varaktiga effekter på de höga naturvärdena i området uppstår då såväl ekologisk funktion som artmångfald kvarstår eller återskapas.

Konsekvens bedöms därför som liten negativ.

Tjos

Längs östra sidan av E20 har intrång i den långsträckta torrängen, med

naturvärdesklass 2, i stort helt kunnat undvikas. Mer information om intrånget hänvisas till avsnitt 8.13.5, eftersom värdet till stor del består av flera skyddsvärda växter.

En träddunge på östra sidan om E20 kommer att påverkas av nya slänter. Flera grova askar och enstaka grov oxel finns i dungen med naturvärdesklass 3. De äldre grova träden kan undvikas men flera träd behöver avverkas, varav en ask (se även avsnitt 8.13.5).

Viss biotopminskning uppstår och det finns en liten risk för artförluster i samband med avverkningen av träden. Lokalt bedöms det innebära en måttlig negativ konsekvens för den biologisk mångfalden och områdets ekologiska funktion.

Skarpan

Vid Skarpan sker intrång i en hällmarkstallskog med naturvärde 4 på grund av breddning av E20 och den nya faunabron. Ca hälften av biotopen försvinner och biotopvärden som den äldre skogen och solbelysta hällar går förlorade. Breddningen av vägen gör även intrång i en barrblandskog med ädellövinslag som avverkas till hälften av sin yta.

Endast en liten negativ konsekvens bedöms uppstå då inga ekologiska samband eller högre artvärden får försämrade förhållanden.

105